Vecka 7 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.00

Överbelastningsattacker mot svenska sajter

Under förmiddagen rapporterade flera medier om överbelastningsattacker mot en rad svenska sajter. Enligt SVT med flera gäller det till exempel Vattenfall, Kivra och SOS Alarm (SR Ekot rapporterar att SOS Alarm intygade att 112 inte påverkades). Hackergruppen Anonymous Sudan har tidigare varnat för att de kommer utföra attacker mot svenska sajter i dagarna. Aftonbladet har intervjuat en representant för ett cybersäkerhetsföretag som menar att det istället är en rysk grupp som ligger bakom.

Kommentar: MSB är intervjuade och citerade. Vi ser dock inga frågor eller något engagemang i frågan i våra kanaler. 

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att notera.

Lördag 18 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Mycket att röja upp efter stormen

Trafikverket har mycket att röja på väg och järnväg, rapporterar SR Ekot. Detta sedan själva stormen dragit förbi.

Kommentar: Framkomligheten är med andra ord inte helt återställd överallt.

Omvärldsbevakning 08.00

Många utan ström i Kalmar och Skåne län

Stormen Otto kom under natten upp i orkanstyrka i byarna på vissa håll, skriver DN. Öresundsbron fick stängas och tågtrafik, färjor och även flyg drabbades, skriver Sydsvenskan. Som följd av stormen väntar nu ishalka för delar av norra Götaland och mellersta/sydvästra Svealand. SMHI har utfärdat en gul varning för detta. 

Kommentar: Än så länge väntade konsekvenser av stormen. SMHI:s orangea varningar är nu borttagna. Vi fortsätter följa efterspelet.

Fredag 17 februari


Omvärldsbevakning 20.45

Uppdatering stormen Otto

Öresundsbron meddelar att bron nu är stängd i båda riktningar. Bron öppnas igen så fort vinden avtagit tillräckligt. 

Kommentar: Vi följer stormens utveckling.

Köttbullar återkallas - kan innehålla listeria

Axfood återkallas Garant färska köttbullar, meddelar Livsmedelsverket. Köttbullarna har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor. De förpackningar som gäller är: 
- Garant färdiglagade köttbullar 350 gram, bäst före-datum 13.03.2023
- Garant färdiglagade köttbullar 1 kg, bäst före-datum 12.03.2023.

Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Lavinvarning

Naturvårdsverkets lavinprognoser varnar för betydande (3) lavinrisk i södra Jämtlandsfjällen, västra Härjedalsfjällen.

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.40

Uppdatering stormen Otto

Med anledning av stormen Otto som väntas dra in under kvällen och natten i de sydvästra delarna av landet stoppas tågtrafiken på flera banor, skriver Trafikverket. Även på vägnätet kan störningar förekomma. Beslutet tas bland annat för att inte riskera att tåg blir stående med passagerare.

Flera höghus i en stadsdel i Köpenhamn har evakuerats på grund av stormen Otto rapporterar Sveriges Radio. Husen bedöms kunna rasa på grund av de hårda vindar som väntas under kvällen. 280 boende har tvingats lämna sina hem, skriver Aftonbladet. Lägenheterna ska ha utrymts senast klockan 18.00 ikväll. 

Öresundsbron meddelar att bron kan komma att behöva stängas av under kvällen. Störst risk för avstängning är mellan klockan 20.00 och 02.00

Kommentar: Vi följer stormens utveckling.

Omvärldsbevakning 09.12

Inget att notera.

Torsdag 16 februari


Omvärldsbevakning 20.30

Särskilda krav för inresande från Kina tas bort

På en pressträff under eftermiddagen meddelade socialminister Jakob Forssmed att de tillfälliga inreserestriktionerna vid resor från Kina till Sverige inte kommer att förlängas. Restriktionerna innebar att resenärer från Kina skulle visa upp ett intyg om negativt testsvar för pågående covid-19-infektion. De tillfälliga inreserestriktionerna upphör att gälla den 18 februari.
Kommentar: Vi tar bort informationen om detta på våra sidor den 18/2. Har lagt in notis på aktuellsidan om covid-19.

Omvärldsbevakning 15.24

Orange vindvarning för delar av Västkusten

SMHI har utfärdat en orange varning för vind som gäller nordvästra Skåne, sydvästra Kronoberg, Västra Halland och upp till sydvästra Bohuslän. Varningen gäller från fredag kväll till natten mot lördag. Ett djupt lågtryck rör sig in och blåsigt väder med västliga stormvindar väntas. Ovädret kan orsaka fallande träd och risk för skador på egendom.  I Skåne och Blekinge kommer tågtrafiken att stoppas under fredagskvällen, med anledning av ovädret, rapporterar SVT nyheter.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat den i våra sociala kanaler. Vi följer väderutvecklingen under morgondagen. Stormen har fått namnet Otto av Danmarks meteorologiska institut, DMI.

Störningar hos SJ – utesluter inte överbelastningsattack

SJ har under torsdagen drabbats av störningar på sin hemsida och app. SJ utesluter inte att det rör sig om en överbelastningsattack,skriver Dagens nyheter. 
Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 12.00

FHM: okej att gå till jobbet med lättare förkylningssymtom

Man behöver inte längre stanna hemma om man har lättare förkylningssymtom, som hosta, snuva eller huvudvärk, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten till SVT. Om man jobbar med äldre så kan det dock finnas andra riktlinjer från arbetsgivaren. 
Kommentar: För kännedom om det uppstår frågor från allmänheten. Avvaktar information på Folkhälsomyndighetens webbplats innan vi ändrar i våra texter.

Omvärldsbevakning 08.00

It-attacker mot tågbolag

Aftonbladet skriver att hackernätverket Anonymous Sudan idag kommer att rikta in sig på svenska tågbolag. På listan finns Arlanda Express, SJ, Inlandsbanan, Norrtåg och Jönköpings länstrafik. Även flygbolaget SAS ska vara fortsatt mål för attacker under torsdagen. SAS hemsida har inte kunnat nås under morgonen, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom om allmänheten har frågor om eventuella uppkomna störningar.

Onsdag 15 februari


Omvärldsbevakning 20.00

It-attacker mot flera svenska flygplatser

Flera svenska flygplatser och flygbolag har utsatts för it-attacker under dagen. En grupp som kallar sig Anonymous Sudan har tagit på sig hackerattacken som ska vara riktad mot flera flygplatser i landet, skriver SVT. Attacken ska ha utförts som en protest mot koranbränningen utanför Turkiets ambassad, skriver SVT.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Lufthansas it-system ligger nere

Tyska flygbolaget Lufthansa har drabbats av ett it-haveri som gör att det varken går att checka in eller boarda flygplanen. Orsaken sägs vara skadade datakablar, rapporterar Sveriges Radio. Problemen har lett till inställda flyg och omfattande förseningar hos såväl Lufthansas egna flyg som flyg hos dotterbolagen Austrian Airlines, Brussels Airlines och Swiss. 
Kommentar: Stor påverkan på flygtrafiken över hela världen. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera. 

Tisdag 14 februari


Omvärldsbevakning 20.30

SAS är utsatt för en cyberattack enligt Aftonbladet

Hemsidan fungerar inte som vanligt och det sägs att personuppgifter läcker ut via appen.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Måndag 13 februari


Omvärldsbevakning 20.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.15

200 000 sms hamnade hos fel mottagare

Den 20 januari drabbades operatören Telenor av ett fel som gjorde att omkring 200 000 sms hamnade hos fel mottagare. Det rapporterar flera medier, bland andra Dagens nyheter. De drabbade har underrättats men bolaget vet inte vilka specifika sms som hamnat fel. Telenor har anmält händelsen till Post- och Telestyrelsen, PTS.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 07.45

Väder och lavinvarningar

Lagom till årets första sprotlovesvecka varnar SMHI för vind i kombination med snöfall på kalfjället i Lapplandsfjällen från Hemavan och norrut. Naturvårdsverket lavinprognoser varnar för betydande (3) lavinrisk i södra Jämtlandsfjällen, västra Vindelfjällen och Abisko, Riksgränsfjällen.

Risk för effektbrist låg

Svenska Kraftnät klassificerar ned risken för effektbrist från reell till låg baserta dels på en förbättrad energisituation i norra Europa, dels på en stadigvarande minskad elförbrukning under höglasttimmarna.