Så klarar djuren krisen
De första veckorna efter Rysslands invasion av Ukraina fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tusentals samtal och mejl från oroliga personer. En av de vanligaste frågorna var om man kan ta med sig sin hund eller katt till skyddsrummet. Det förvånar inte Eva Ladberg som arbetar med krisberedskap för djur på organisationen Svenska Blå Stjärnan.
– Husdjuren har blivit familjemedlemmar. Erfarenheterna från till exempel stormen Katrina i USA är att människor inte lämnar sina översvämmade hem utan sin hund. Detta är något myndigheterna behöver tänka på när de planerar för och hanterar olika typer av kriser, säger hon.
Samtidigt tycker Eva Ladberg att kravet att få ta med sig djuren till skyddsrummet är lite märkligt.
– Jag vet inte hur man tänkt sig att en massa hundar, katter och kaniner ska kunna samsas i ett skyddsrum där alla har någon kvadratmeter var. Själv skulle jag aldrig ta med mina hundar dit även om man fick, det skulle göra dem jätteoroliga.
Då är det bättre att försöka evakuera djuret i förväg till någon släkting eller bekant som bor i ett säkrare område. Skulle det uppstå en akut situation kan man leta upp en källare eller en tunnel. I många fall går det även att lämna djuret hemma med mat och framförallt vatten.
– En hund klarar sig oftast utan mat i flera dagar så länge det finns vatten. Och tanken är ju inte att man ska befinna sig i skyddsrummet mer än max tre dygn.
Som djurägare måste man också tänka på att samhället kommer att prioritera människor vid en kris – djuret är ditt eget ansvar. Det viktigaste rådet Eva Ladberg kan ge är att läsa på om sitt husdjur. Ta reda på vilka behov det har i olika situationer och hur du kan förbereda dig för dem. Om elen går och det är kallt ute är det till exempel viktigt att ha en plan för hur alla i hushållet kan hålla värmen.
– Man kan bygga upp en liten koja med täcken och filtar där både människor och djur kan värma sig. Har du fåglar kan du täcka själva buren med filtar medan gnagare kan behöva mer bomaterial än vanligt.
Vid vissa händelser, som översvämningar eller skogsbränder, kan du och ditt djur snabbt behöva ta er från hemmet till en säker på plats. Då behöver du transportera din katt eller hund på ett smidigt sätt, till exempel i en liten bur eller transportbox.
– Tänk på att djur behöver tränas på att bli lyfta eller transporterade så att det går snabbt och enkelt. Det är bra att kunna lyfta även större hundar om ni till exempel behöver gå över glassplitter eller annat som de kan skada sig på, säger Eva Ladberg.
Labradoren Doris övar på att bli lyft. Det är viktigt att kunna om man snabbt behöver evakuera. Foto: Melker Dahlberg
Transportbur är alltså viktigt att ha hemma. Vad behöver mer finnas i djurens krislåda?
– Det är samma princip som för människor – mat, vatten och värme för minst en vecka. Exakt vad som behövs beror på vilket djur det handlar om. Sen kan det till exempel vara bra att ha en munkorg till hunden om man behöver evakuera tillsammans med andra djur.
Ett vanligt råd vid kriser är att man ska samverka med grannarna. Gäller det även kring djuren?
– Ja, absolut. Lär känna dina grannar med djur och fundera tillsammans på hur ni skulle göra om något hände. Någon kanske kan elda med ved hemma och då kan ni ses där allihop och värma upp er. Eller ta fram en gemensam plan för evakuering.
Kan husdjur vara en tillgång i kris?
– Ja det tror jag verkligen. Djur ger tröst och trygghet vilket är extra viktigt i svåra situationer.