Vecka 8 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 27 februari


Omvärldsbevakning 22.25

Ryssland höjer den militära beredskapen

Ryssland har under söndagen höjt den militära beredskapen i Ryssland, bland annat bedöms förband som hanterar kärnvapen ha satts i beredskap. Anledningen till beredskapshöjningen ska vara de sanktioner som riktats mot Ryssland efter invasionen av Ukraina och uttalanden från Nato-företrädare, rapporterar Sverigs Radio Ekot.

Kommentar: Informationen kan väcka både frågor och oro hos allmänheten då Sverige är ett av många länder som infört sanktioner mot Ryssland.

Sverige förser Ukraina med försvarsmateriel 

Sverige ska förse Ukraina med bl a 5 000 pansarskott - vapen som kan användas mot bepansrade fordon, skyddsutrustning och fältransoner. Dessutom kommer Sverige att ge 500 miljoner i militärt bistånd till landet samt lika mycket i humanitärt bistånd, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Nya hårdare EU-sanktioner mot Ryssland och Belarus

EU stänger alla medlemsländernas luftrum för ryska flygplan, EU ska finansiera vapenleveranser och utrustning till Ukraina och de statskontrollerade ryska medietjänsterna Russia Today och Sputnik kommer att förbjudas i EU rapporterar SVT Nyheter.

Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

UD avråder från icke nödvändiga resor till Ryssland

Utrikesdepartementet beslutade under söndageftermiddagen att avråda från icke nödvändiga resor till Ryssland. Beslutet grundar sig på det allvarliga och oförutsägbara säkerhetsläget i den vidare regionen, osäkerhet om transportalternativ ut ur Ryssland och i betalningssystem i landet. 

Kommentar: Delade UD:s information på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 13.40

368 000 har flytt Ukraina enligt FN

FN uppger att 368 000 människor har flytt från Ukraina efter att den ryska invasionen inleddes på torsdagen. Antalet som lämnar landet ökar nu snabbt, skriver Dagens Nyheter och hänvisar till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Kommentar: För kännedom om frågor uppstår hur Sverige påverkas.

Sverige förbereder att stänga sitt luftrum för ryska flygbolag

Sveriges Radio Ekot  rapporterar att Sverige planerar att inte låta ryska plan flyga i svenskt luftrum. Sverige trycker också på för att få ett EU-gemensamt beslut om förbud mot ryska plan i alla EU-ländernas luftrum.

Kommentar: Innebär att svenskar som ska resa med flyg kan påverkas. 

Omvärldsbevakning 09.45

Finland stänger sitt luftrum för ryska flygbolag

Sveriges Radio Ekot rapporterar om att Finland följer flera andra länder och stänger sitt luftrum för ryska flygplan. 

Kommentar: Kan innebära att svenskar som ska resa till eller från de inblandade länderna påverkas. 

Nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland

TT/Göteborgs-Posten rapporterar att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen söger att EU ska "lamslå" Rysslands centralbank och dessutom ska flera ryska banker kopplas bort från det internationella finanssystemet Swift.

Kommentar: För kännedom om frågor uppstår och för att följa hur svenskar kan påverkas. 

Lördag 26 februari


Omvärldsbevakning 21.10

Strålsäkerhetsmyndigheten: ingen anledning att ta jodtabletter

Strålsäkerhetsmyndigheten har publicerat information på sin hemsida som förtydligar när man ska ta jodtabletter och att det inte föreligger någon anledning att ta jodtabletter på grund av kriget i Ukraina. 

Kommentar: Strålsäkerhetsmyndigheten har även publicerat information på Facebook

Stor lavinfara i Abisko-/Riksgränsfjällen

Lavinprognoser.se varnar för stor lavinfara kommande dygn i Abisko-/Riksgränsfjällen. Lavinprognoser.se uppmanar alla att undvika att vistas i branta sluttningar samt områdena runt och under dem, d v s lavinterräng. Laviner kan utlösas både spontant och av människor. SMHI har samtidigt orange varning utfärdad för området och personer avråds starkt från att ge sig ut på fjället.

Kommentar: Det är sportlovsveckor och många personer i fjällområdena men med hänsyn till vädret i området kan få personer förväntas befinna sig på fjället de kommande dagarna.

 

Omvärldsbevakning 13.30

Flera länder stänger sitt luftrum för ryska flygbolag

The Guardian rapporterar att Estland stänger sitt luftrum för ryska flygbolag. Sedan tidigare har Lettland, Polen, Storbritannien, Tjeckien och Bulgarien beslutat att inte tillåta ryska flygbolag i ländernas luftrum. 

Kommentar: Kan innebära att svenskar som ska resa till eller från de inblandade länderna påverkas. 

Omvärldsbevakning 10.45

Stor efterfrågan på jodtabletter - liten risk för strålning i Sverige

Flera apotek vittnar om att försäljningen av jodtabletter ökat kraftigt sedan Rysslands angrepp på Ukraina och rapporter om att "oidentifierade" väpnade styrkor tagit kontrollen över kärnkraftanläggningen i Tjernobylzonen i norra delen av landet. Enligt Sveriges Radio Ekot har flera apotek i Sverige sålt slut på sina lager av tabletter. Dagens Nyheter/TT har intervjuat Strålsäkerhetsmyndigheten som säger att de inte har några indikationer på förhöjd strålning i Sverige och som kommenterar att det är mindre sannolikt att Sverige skulle drabbas av strålning om något skulle inträffa som påverkar det radioaktiva materialet som finns i Tjernobylzonen.

Kommentar: Frågan orsakar oro och jodtabletter ska användas korrekt, mer information om jodtabletter och kärntekniska olyckor finns här

Fredag 25 februari


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.50

Orange varning för snö och vind

SMHI har gått ut med en orange varning för snö och vind i norra Lapplandsfjällen till helgen. Medierna rapporterar fortsatt om den ryska offensiven som närmar sig Ukrainas huvudstad Kiev och om kommande sanktioner mot Ryssland. I övrigt inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Allmän mobilisering i Ukraina

Enligt TT-flash på torsdagskvällen.

Torsdag 24 februari


Omvärldsbevakning 20.30

Uppdatering: Ryssland attackerar Ukraina

Fortsatt täta rapporter i media om läget. Enligt uppgifter till Ekot har Ryssland tagit kontroll över flygfältet i Gostomel utanför Kiev. USA:s president meddelar att man tänker utfärda sanktioner mot Ryssland. SVT rapporterar att över 100 000 ukrainska medborgare är på flykt. Uppgiften ska komma från FN. DN:s korrespondent rapporterar från demonstrationer i St. Petersburg, där demonstranterna är mot invasionen av Ukraina. TT rapporterar att många ryssar ska ha gripits vid liknande demonstrationer under kvällen.

Kommentar: Vi fortsätter följa läget samt uppdatera vår information. Delade under kvällen vår sida "Det förändrade säkerhetsläget i vår omvärld" i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering: Ryssland attackerar Ukraina

Rysslands attack på Ukraina dominerar i princip samtliga medier i dag. Nato förstärker i Östeuropa, Sverige evakuerar all ambassadpersonal, DN:s korrespondent i Ryssland skriver om förvåning inför att Putin valt den här vägen och bilder på skadade civila publiceras hos SVT. Flera lokala medier har intervjuat rädda och oroliga svenskar. Försvarsmakten har publicerat flera texter på sin sajt, där de bland annat beskriver hur man följer utvecklingen

Kommentar: Vi följer och bygger hela tiden på vår egen information.

Omvärldsbevakning 11.00

Ryssland attackerar Ukraina

  • Rysslands president Vladimir Putin gav under natten order om en militär insats mot Ukraina. Enligt Putin handlar det om en militär operation för att ”skydda” befolkningen i de två ryskkontrollerade utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina, rapporterar SVT Nyheter
  • Explosioner har hörts i Ukrainas huvudstad Kiev och flera andra städer, skriver Dagens Nyheter
  • Enligt ukrainska myndigheter har flera städer i landet utsatts för rysk missil- och artilleribeskjutning, rapporterar SR Ekot
  • Det finns uppgifter från ukrainska myndigheter om civila dödsoffer i landet, skriver SVT Nyheter
  • President Putin varnar utomstående för "konsekvenser som aldrig tidigare skådats i historien" om man lägger sig i konflikten, rapporterar SVT Nyheter. Detta har av forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut tolkats som att presidenten hotar med kärnvapen, i en intervju med P1 Morgon
  • Sveriges statsminister Magdalena Andersson höll på förmiddagen en presskonferens tillsammans med utrikesministern och försvarsministern. På presskonferensen fördömde Magdalena Andersson Rysslands agerande.

Kommentar: Vi följer utvecklingen kring konflikten mellan Ryssland och Ukraina och arbetar med uppdatering av berörda sidor. 

Onsdag 23 februari


Omvärldsbevakning 19.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.30

Polisen går upp i stabsläge

Enligt Sveriges Radio Ekot går svensk polis upp i stabsläge med anledning av säkerhetsläget kopplat till Ryssland och Ukraina. Det innebär bland annat att polisen kan kalla in extra resurser, eller ha dem i beredskap. 

Sveriges Radio P4 Uppland skriver också att polisen lokalt säger att man förbereder för eventuell migration från Ukraina. 

Kommentar: Vi följer läget.

Omvärldsbevakning 12.40

Fler intresserar sig för broschyren "Om krisen eller kriget kommer" 

Sedan årskiftet har intresset ökat för broschyren "Om krisen eller kriget kommer" som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickade ut till alla hushåll 2018. I år har hittills mer än 11 000 personer laddat ner broschyren från MSB:s webbplats. Det kan jämföras med 750 personer motsvarande period förra året. Läget i Ukraina är en anledning till det ökade intresset. – Det finns en tydlig topp den 15 januari i samband med att man förstärkte försvaret på Gotland, säger Christina Andersson, riskkommunikatör på MSB till Dagens Nyheter
Kommentar: För kännedom.  

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera. 

Tisdag 22 februari


Omvärldsbevakning 20.37

USA: "Början på rysk invasion av Ukraina" 

Vita husets biträdande säkerhetsrådgivare Jon Finer beskriver Rysslands agerande mot Ukraina som "början på en invasion" i en intervju med CNN. Amerikanska tjänstemän bedömer att en storskalig rysk invasion av Ukraina är möjlig och att den kan vara nära förestående. USA:s president Joseph Biden meddelade på en presskonferens under tisdagskvällen att USA inför sanktioner mot Ryssland i nära samarbete med USA:s allierade. Bland annat införs sanktioner mot två ryska banker och mot flera ryska individer. Ytterligare mer långtgående sanktioner kan bli aktuella vid ytterligare rysk aggression. President Biden meddelade också att amerikanska trupper, som redan befinner sig i Europa, flyttas till de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen. 
Kommentar: För kännedom. Vi fortsätter att följa läget.  

EU överens om sanktioner mot Ryssland

EU-länderna har enhälligt beslutat om sanktioner mot Ryssland efter landets utökade aggression mot Ukraina, rapporterar flera medier, bland annat SVT Nyheter. Det handlar bland annat om sanktioner mot banker som finansierar den ryska militärens verskamhet i östra Ukraina. Sanktioner riktar sig också mot individer som varit del av det ryska underhusets erkännande av de ryskkontrollerade utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk. Flera sanktioner kan tillkomma beroende på Rysslands agerande framöver enligt EU:s utrikesrepresentant Josep Borell.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.09

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.45

Tre SL-bussar i krock på E18 – flera skadade

Tre bussar i linjetrafik körde på tisdagsmorgonen in i varandra på E18 vid Danderyds sjukhus, norr om Stockholm, rapporterar SVT Stockholm. Sju personer fick föras till sjukhus för vård. En person bedöms som svårt skadad, enligt polisen.
Kommentar: Det är fortfarande besvärligt väglag på många håll i landet. Vi följer väderläget.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Måndag 21 februari


Omvärldsbevakning 20.55

Ryssland erkänner Ukrainska rebellområdens självständighet.

Enligt de flesta medierna inklusive SVT.

Kommentar: Kan bidra till oro.

Rekommendationer för användning av Nuvaxovid

Folkhälsomyndigheten har kommit med rekommendationer för användninga av det nya vaccinet Nuvaovid i en nyhet under kvällen.

Kommentar: För info

UD avråder från alla resor till de ryska regionerna Belgorod, Voronezj och Rostov.

Med anledning av säkerhetsläget då dessa regioner gränsar till Ukraina.

Omvärldsbevakning 14.55

Inget att notera

Omvärldsbevakning 12.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Trafikproblem i snöstormen

I Örebro har stadsbusstrafiken ställts in med anledning av väglaget. Många trafikolyckor rapporteras från stora delar av Svealand, skriver Dagens Nyheter.  

Kommentar: Krisinformation.se följer rapporteringen om stormen och förmedlar myndigheternas information. Här kan du se vår senaste nyhet med vädervarningar från SMHI.

Uppdatering 07.00: Orange vädervarning för snöfall och vind

Varningen gäller sedan i morse också södra Gävleborgs län och sydöstra Dalarnas län.

Kommentar: Vi följer vädrets effekter.