Vecka 32 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 augusti


Omvärldsbevakning 20.38

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.00

Brittiska utrikesdepartementet ändrar reseråd för Sverige

Storbritannien har ändrat reseråden för brittiska medborgare som besöker Sverige. Bland annat skriver brittiska UD att det är "mycket troligt" att terrorister kommer försöka genomföra attacker riktade mot Sverige. I ett uttalande på svenska regeringens webbplats skriver Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm att "säkerhetsläget har försämrats och Sverige har gått från att vara ett legitimt till ett prioriterat mål" och att "i ljuset av utvecklingen bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige iaktta ökad vaksamhet och försiktighet"

Kommentar: För kännedom. Kan skapa oro.  

Omvärldsbevakning 10.45

Larm om många översvämningar i Örebro

Från Örebro län rapporterar flera medier, bland annat Sveriges Radio P4 Örebro, om att över 80 larm om översvämmade fastigheter kommit till räddningstjänsten. Regnovädret som passerade under natten gav Örebro län stora mängder vatten. Flera vägar ska också vara översvämmade och avstängda för trafik. 

Kommentar: För kännedom. Vi följer läget. 

Lördag 12 augusti


Omvärldsbevakning 20.36

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 14.25

Uppmaning om att inte vistas i närheten av Gavleån 

Gävle Energi har tekniker på plats som övervakar de höga flödena i Gavleån, rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg. Allmänheten uppmanas att inte vistas i närheten av vattnet. SMHI:s röda varningar för extremt höga flöden och översvämning gäller tillsvidare

Kommentar: Vi fortsätter att följa läget. 

Röd varning för höga flöden i Marnäsån och Kolningsån län 

En röd varning har utfärdats för extremt höga flöden i Marnäsån och Kolningsån i Dalarnas län. Varninen gäller mellan Ljugaren och Sör-Lingan och är giltig tillsvidare, skriver SMHI

Kommentar: Har uppdaterat vår nyhet om röda varningar utfärdade för höga flöden och översvämning. 

Omvärldsbevakning 10.25

Risk för kraftigt regn under lördagen  

De höga flödena i Gavleån kan nå sin kulmen idag rapporterar Sveriges Radio. De röda varningarna för översvämning och höga flöden gäller fortfarande. Samtidigt väntas ett nytt regnoväder dra in över landet under kvällen och natten. Exakt var det största mängderna kommer varierar från prognos till prognos enligt SMHI. Enligt den senaste prognosen hamnar de största regnmängderna i ett stråk från Göteborgsområdet upp runt Vänern, Värmland, Närke, Västmanland och vidare upp runt Siljan. Regnet fortsätter sedan upp över Norrland under söndagen. 

Kommentar: Vi följer. Drabbas områden där situationen redan är ansträngd med höga flöden riskerar läget att förvärras. 

Fredag 11 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

Röd varning för översvämning i Gavleån

SMHI har utfärdat en röd varning för översvämning i Gavleån i Gävleborgs län. Varningen gäller nedre Säljet nedströms Storsjön och Forsbacka.
Kommentar: Vi har uppdaterat nyheten och inlägget på Facebook.

Miltals av skog nedplöjd i Västerbotten “Livsfarligt där ute”

Ovädret Hans plöjde ned flera mil skog mellan Norsjö och Malå i Västerbotten. Träd ligger nedfallna och vissa är på väg att falla, rapporterar SVT VästerbottenMänniskor avråds starkt från att bege sig in i skogen. Har man inte kunskap och rätt utrustning ska man inte heller röja själv.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.20

Röd varning för höga flöden 

SMHI har utfärdat en röd varning för höga flöden i Gavleån i Gävleborgs län. Senaste tidens regn har orsakat extremt höga flöden, skriver SMHI. Varning gäller mellan Forsbacka och Gävle och gäller tillsvidare. Extremt höga strömhastigheter kan förekomma i vattendragen. 

Kommentar: Vi har publicerat nyhet angående varningen och delat i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 09.50

Uppdatering: Ovädret Hans

Tågtrafiken mellan Norrköping och Stockholm har stoppats efter en varning för jordskred i närheten av Getå rapporterar SVT Nyheter. Det är tågtrafik på Nyköpingsbanan som påverkas av varningen för skred. Personal från Trafikverket ska nu undersöka hur allvarligt läget är och ifall trafiken kan släppas på igen. 

Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen. 

Torsdag 10 augusti


Omvärldsbevakning 21.04

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Uppdatering: Ovädret Hans

SMHI har nu dragit tillbaka sina röda varningar för höga flöden. Orange varningar för översvämning kvarstår dock för en rad län och det finns fortsatt vissa störningar i till exempel trafiken.

Kommentar: Vi fortsätter följa.

Vattnet fortsätter stiga i Norge

I Norge är det fortfarande röd varningsnivå för hög vattennivå på flera håll, det skriver TT. Omkring 4000 personer har evakuerats hittills och statministern säger att faran inte är över ännu.

Kommentar: Vi fortsätter följa. 

Attentatförsök mot svenska ambassaden i Beirut

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska en molotovcocktail-liknande bomb ha kastats mot entrén till svenska ambassaden i Beirut. Bomben utlöstes dock aldrig. 

Kommentar: För kännedom med tanke på tidigare stökigheter, t.ex. vid svenska ambassaden i Bagdad.

Ny covidvariant sprids över världen

Enligt Aftonbladet har WHO kommunicerat att en ny covidvariant, EG.5, sprids över världen. Folkhälsomyndigheten har bekräftat att den finns i Sverige. Aftonbladet skriver att det är en subvariant av Omikron och att WHO menar att EG.5 kan bli dominerande i världen.

Kommentar: Naturlig virusutveckling - att mutera - men kan kanske väcka uppmärksamhet.

Omvärldsbevakning 08.00

Risk för vattenbrist

Enligt SR Ekot är det fortfarande risk för vattenbrist på vissa håll i landet, trots regnandet och ovädret Hans. "Varningen" kommer från SGU och gäller små magasin i södra Sverige.

Kommentar: Uppgifter som kan skapa förvirring - det regnar och regnar men ändå är det vattenbrist. Kan ge frågor.

Onsdag 9 augusti


Omvärldsbevakning 21.35

Besvärligt läge på många orter – men ovädret väntas avta

Det är fortsatt besvärligt på många håll i landet efter att ovädret Hans dragit fram. Värst är läget nu enligt SMHI i Halland samt i området mellan Gävle och Sundsvall. I dessa område är eller väntas det mycket höga flöden i flera vattendrag. Enligt SMHI:s prognos kulminerar vädret i Halland det närmaste dygnet medan de höga flödena kvarstår i flera dagar i bland annat Gävleborg.
SVT rapporterar att E6 i höjd med Kållered utanför Göteborg delvis är öppen igen efter översvämningen. I Åre kommer det att krävas stora insatser för att åtgärda skadade vägar och fastigheter, rapporterar SVT Jämtland. Därutöver är många områden drabbade av bland annat nedblåsta träd, översvämmade vattendrag och skadade bryggor.

Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.25

Norge allvarligt drabbat av ovädret Hans

Ovädret Hans har drabbat Norge kraftigt. Hundratals personer har evakuerats och hus har dragits med i jordskred. Under onsdagen tog ett kraftverk in vatten som orsakat stora skador på anläggningen. 

Kommentar: Kan beröra många svenskar i Norge och boende i län som gränsar till grannlandet.

Omvärldsbevakning 12.35

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.15

VMA om explosionsrisk i Bjuv

Räddningstjänsten utfärdade ett viktigt meddelande till allmänheten i Bjuv tidigt på onsdag morgon. Efter en brand i en industribrand fanns en explosionsrisk och boende inom 400 meter från byggnaden uppmanades att stanna inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.
Meddelandet drogs dock tillbaka efter mindre än en timme.

Kommentar: Vi publicerade en nyhet och delade i våra sociala medier.

Tisdag 8 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

Kungsbacka avråder från bad efter utsläpp av avloppsvatten

Kungsbacka kommun har gjort nödutsläpp av utspätt avloppsvatten och avråder från att bada vid samtliga badplatser under de kommande tre dagarna, rapporterar Sveriges Radio P4 Halland. Nödutsläppen gäller framför allt områden runt Malevik, Särö, Nordrevik och Gottskär. Men kommunen skriver att det inte är otänkbart att utsläpp kommer göras från fler avloppsstationer, eftersom regnet väntas hålla i sig. Prover på vattnet ska tas på fredag.

Kommentar: Följer utvecklingen

Polisen avråder från fjällvandring

I en nyhet på sin webbplats avråder Polisen människor från att ge sig ut på fjället de närmaste dygnen. Regnovädret i kombination med hårda vindar kommer att fortsätta och har orsakat översvämningar på ett flertal orter i Jämtlandsfjällen. Polisen uppmanar de som redan befinner sig på en fjällstation eller i en stuga att stanna kvar om de har möjlighet samt att följa lokala väderprognoser.

Kommentar: Berör turister i och på väg till området.

Omvärldsbevakning 15.45

Avloppsvatten har läckt ut i Göta älv

Göteborgs stad stoppade under tisdagen sitt upptag av dricksvatten ur Göta älv, rapporterar bland andra Sveriges Radio P4 Göteborg. Detta efter att avloppsvatten läckt ut i älven när de mindre avloppsreningsverken inte klarar av att ta emot den stora mängden regnvatten. Händelsen innebär ingen risk för dricksvattenförsörjningen. Dricksvattnet tas i stället från Delsjön.

Kommentar: Vi följer frågan.

Omvärldsbevakning 12.00

Nya trafikstörningar till följd av regnovädret

Regnet över Sverige fortsätter att ställa till problem på många håll, inte minst i trafiken. I Halland har en del av järnvägen översvämmats och alla tåg mellan Borås och Varberg är inställda. Vid Kålleredsmotet i Göteborg har en bäck svämmat över och vatten har börjat ta sig upp på E6, rapporterar P4 Göteborg. Vattnet har tagit sig in på körfälten i norrgående riktning och påverkar trafiken. Även i Värmland och Dalarna är flera vägar skadade och avstängda.

Med anledning av väntade stormvindar har Destination Gotland har ställt in flera färjeavgångar under eftermiddagen från Gotland till Nynäshamn respektive Oskarshamn, rapporterar P4 Gotland.

Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen.

VMA för Åre kommun återkallat

Räddningstjänsten har dragit tillbaka det VMA för Åre kommun som utfärdades tidigt på tisdag morgon. Allmänheten uppmanas dock att hålla sig borta från området kring Susabäcken och utomstående uppmanas att undvika Åre by om möjligt. Det går att passera förbi Åre by via E14 men de mindre vägarna i byn är inte körbara.

Kommentar: Vi har uppdaterat nyheten på webben och inlägget på Facebook.

Omvärldsbevakning 08.25

Översvämning i Åre – boende uppmanas hålla sig inomhus

Under natten har Susabäcken genom Åre by svämmat över. Detta efter det senaste dygnets stora regnmängder som följd av ovädret Hans, rapporterar SVT nyheter och flera andra medier.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten har utfärdats, och räddningsledaren uppmanar alla i närområdet att hålla sig inomhus. Samtliga vägar genom Åre, däribland E14, stängdes initialt av. Vid klockan 05:30 kunde E14 öppnas igen. Enligt VMA:t forsar stora vattenmängder genom byn.
Kommentar: Vi publicerade nyhet och delade i våra sociala kanaler när VMA utfärdades.

Måndag 7 augusti


Omvärldsbevakning 22.25

Orange varning för översvämningar

SMHI utfärdade under kvällen en orange varning för översvämning av vattendrag i Gävleborgs, Hallands, Värmlands, Kronobergs, Dalarnas och Värmlands län. Varningarna för översvämning gäller för Testeboån i Gävleborg, Himleån i Halland, Årosälven och Norsälven i Värmland, Nedre Lagan i Kronoberg och Siljan - Nedre Österdalälven i Dalarna.

Kommentar: Vi har publicerat en nyhet och delat i sociala medier.

Omvärldsbevakning 15.53

Persontåg har spårat ur utanför Hudiksvall

Klockan 12:34 inkom larm om ett urspårat tåg till SOS alarm. Tåget var på väg till Sundsvall och står just nu vid Vik utanför Hudiksvall, rapporterar SVT nyheter och flera andra medier.

Två stycken vagnar har spårat ur. Polisen uppger på sin webbplats att tre personer har förts till sjukhus och att att banvallen på olycksplatsen har underminerats av det kraftiga regnet och därmed rasat.
Kommentar: Vi följer händelsen.

Uppdaterade vädervarningar

Den röda varningen för höga flöden är nu borttagen för Jönköpings län. Hallands län och delar av västra Kronobergs län har tillkommit, enligt SMHI:s varningssida. Det innebär att röd varning gäller från i morgon för Västra Götalands, Värmlands, Hallands, Kronobergs och Örebro län. Det finns även gula varningar utfärdade för höga flöden och regn och skyfallsliknande regn i andra områden i landet.
Kommentar: Vi har uppdaterat nyhet och inlägget på Facebook.

Omvärldsbevakning 13.15

Översvämningar och fallna träd när ovädret slår mot Sverige

Under natten till måndagen har det kommit rapporter om översvämningar, strömavbrott och trafikstörningar efter att det stora regnovädret drog in över Sverige, skriver DN. I tågtrafiken råder förseningar på flera håll. På tisdag och onsdag kan läget bli än värre då SMHI har utfärdat en röd varning – den högsta nivån – för höga vattenflöden.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen och har delat film i våra sociala kanaler med råd om hur man skyddar sig mot översvämmningar.

Omvärldsbevakning 08.26

Regnovädret orsakar problem

Regnovädret som i Norge döpts till Hans, har nu dragit in över Sverige. Och det har redan ställt till problem för flygtrafiken på Arlanda och Landvetter och påverkat trafiken på Öresundsbron, rapporterar Sveriges Radio. Vindkänsliga fordon avråds från att köra över bron fram till klockan åtta nu på morgonen, enligt Trafikverket. Dessutom har färjorna mellan Sverige och Polen ställts in på grund av vädret. I dag gäller en gul varning för stora regnmängder över hela södra och mellersta Sverige och södra Norrland.
Kommentar: Flera medier rapporterar också om översvämmade vägar och källare. Det förekommer även kraftiga åskväder på flera håll. Vi har lyft upp temablock för åskoväder på startsidan.