Vecka 2 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 16 december


Omvärldsbevakning 21.00

Polisen: Drönare har observerats över kärnkraftverk

Polisen bekräftade på söndagen att drönare har observerats över kärnkraftverken Forsmark och Oskarshamn. Gällande Ringhals kan polisen inte bekräfta att drönare observerats.

Förundersökningar är inledda. Polisen har beslutat att hantera händelserna inom ramen för en så kallad nationell särskild händelse. En sådan inleds för att polisen ska kunna samordna, leda och utreda på ett gemensamt och effektivt sätt. Det finns i nuläget ingen misstänkt, skriver Polisen
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 15.30

Orange varning för vind och stormbyar

SMHI har utfärdat en orange varning för vind som berör delar av Jämtland, Härjedalen, Hälsingland och Medelpad. Det handlar om kraftig vind med stormbyar under natten till måndag. Det finns risk för nedfallna träd, begränsad framkomlighet på vägarna, strömavbrott, skador på byggnader och flygande föremål. Varningen gäller den16 januari kl. 21.00 – 17 januari kl. 01.00. 

SMHI har sedan tidigare utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall som berör fjälltrakterna i södra Jämtlands och Dalarnas län. Det finns även flera gul vädervarningar utfärdade för stora delar av Götaland bland annat. Flera tågsträckor i Skåne stängs av under måndagen, på grund av hårda vindar, rapporterar Sydsvenskan
Kommentar: Skrev nyhet och uppdaterade startsidan. 

Malmbergsgruvan utrymd efter IT-haveri

LKAB utrymde på söndagen Malmbergsgruvan på grund av ett IT-haveri. Flera av gruvbolagets IT-system ligger nere. På grund av det fungerar inte t.ex. övervakningen av ventilationen i gruvan, därför har man stoppat produktionen och utrymt de anställda. Enligt LKAB:s presschef finns det i nuläget ingen akut säkerhetsrisk för personalen, men utrymningen skedde ändå för säkerhets skull. LKAB vet fortfarande inte vad problemen beror på, men uppger att det inte finns några tecken på att det skulle vara ett externt cyberangrepp. Det rapporterar TT/SvD.
Kommentar: Följde händelsen. Noterar för kännedom. 

Brand i lägenhetshus i Stockholm city

På förmiddagen började det brinna i ett sjuvåningshus på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. Brandkår, polis och ambulans var på plats. Det fanns spridningsrisk till andra hus och Birger Jarlsgatan spärrades av i båda riktningar. Vid12.20 var branden släckt och lite senare hävdes avspärrningarna. En person räddades ur byggnaden och fördes till sjukhus för sina skador, enligt Polisen
Kommentar: Följde händelsen, men betraktar den nu som avslutad. 

Förslag klart om krav på vaccinering mot covid-19 i Österrike

Österrikes regering presenterade på söndagen sitt lagförslag med krav på vaccinering mot covid-19. Till en början blir det inga straff för dem som bryter mot lagen, men från mitten av mars kan det bli böter på upp till tiotusentals kronor.

Regeringen hoppas att det nya vaccinkravet ska träda i kraft i början av februari. Det kommer gälla alla österrikare över 18 år, med undantag för gravida och personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig. Det rapporterar TT/Aftonbladet.
Kommentar: Vi följer pandemins utveckling och följdverkningar. 

Omvärldsbevakning 10.00

Microsoft uppger att IT-attacken mot Ukraina dolde en annan attack

It-attacken mot Ukraina i veckan kan ha varit en slags avledningsmanöver. När världen fokuserade på hotfulla budskap på de hackade sajterna planterade gärningsmännen destruktiv mjukvara i den ukrainska statens datorer. Det uppger datajätten Microsoft. Enligt företaget framträdde attacken som en ransomware-attack, med en utpressare som kräver den utsatta på pengar. Men i själva verket ska det ha varit så kallad malware, skadlig programvara, som maskerades som ransomware. Malware innehåller ingen upplåsningsfunktion, utan syftar tilla att förstöra datorer och göra dem oanvändbara snarare än att få lösensummor. Microsoft uppger att de arbetar med att minimera skadorna av attacken, men kan inte bedöma hur många som drabbats. Det rapporterar TT/DN. 
Kommentar: För kännedom. 

Stora skador på Tonga efter vulkanutbrott

Vulkanutbrottet under havet i Tonga har orsakat stora skador på önationens huvudstad Nuku'alofa. Staden är också täckt av vulkanaska. Men ingen uppges i nuläget ha blivit dödad eller skadad. Båtar och butiker längs kusten har skadats. Vulkanutbrottet var så kraftigt att det utlöste tsunamier som översvämmade kustområden längs Stilla havet, från Japan till USA. I Nya Zeeland genomfördes mindre evakueringar och flera båtar förstördes när en stor våg träffade en småbåtshamn. Nya Zeelands premiärminister har sagt att landet gör vad man kan för att bistå den mer hårt drabbade nationen Tonga. Det rapporterar TT/DN. 
Kommentar: För kännedom. Vidtar ingen åtgärd i nuläget. 

Lördag 15 december


Omvärldsbevakning 20.10

MSB: El och fjärrvärme kan slås ut av smittan

Oron för att samhällsviktiga verksamheter ska påverkas av den höga sjukfrånvaron är nu större än någonsin under pandemin, säger Svante Werger, särskild rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till Aftonbladet. – Generellt är ju väldigt många sektorer beroende av el så att driften av våra elnät fungerar är naturligtvis jätteviktigt. Om de drabbas kan det få stora följdeffekter. Svante Werger lyfter fram att elnätens drift kan vara sårbara då vissa funktioner kräver svårersatt specialkompetens. Och flera energibolag vittnar om att man nu närmar sig ett allvarligt läge i vissa delar av landet. Både el- och fjärrvärmebolag har drabbats av hög sjukfrånvaro de senaste veckorna. Men värst är det för fjärrvärmebolag på mindre orter, enligt Aftonbladet.
Kommentar:  Kan leda till frågor från allmänheten.

Uppdatering farligt föremål Broby

Nationella bombskyddet har oskadliggjort föremålet och dess innehåll kommer nu att undersökas vidare. Tekniker skickas till platsen för att genomföra en kriminalteknisk undersökning. Under tiden teknikerna arbetar på platsen kommer delar av avspärrningarna att vara kvar skriver Polisen på sin webbplats.
Kommentar: Vi slutar följa händelsen.

Nya fjällvädervarningar

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall på kalfjället i södra Jämtlands, Norrbottens och Dalarnas läns fjälltrakter. SMHI avråder starkt från att ge sig ut på fjället under helgen. Varningen för Norrbottens fjälltrakter gäller från lördag kväll till söndag morgon. Varningen för fjälltrakterna i södra Jämtlands och Dalarnas län är utfärdad för söndag kväll.
Kommentar: Vi har uppdaterat vår nyhet.

Omvärldsbevakning 13.30

Misstänkt farligt föremål i Broby – flera gator avspärrade

Bombskyddet är kallat till Broby i Östra Göinge efter larm om att ett misstänkt farligt föremål hittats centralt i orten, rapporterar SVT nyheter Skåne.  Flera gator runt platsen är avspärrade. Larmet om det misstänkt farliga föremålet nådde polisen strax innan12 på lördagen. Nationella bombskyddet är tillkallat för att undersöka närmre och bedöma om det är farligt eller inte.
Kommentar: Vi följer utecklingen.

Omvärldsbevakning 09.30

Tsunamivarning efter vulkanutbrott på Tonga

Önationen Tonga har utfärdat en tsunamivarning efter ett vulkanutbrott. Dramatiska bilder på sociala medier visar hur kraftiga vågor slår in i kustsamhällen, rapporterar TT/Aftonbladet. En tsunamivarning är även utfärdad för norra delen av Nya Zeeland, enligt public service-bolaget RNZ, uppger TT.
Kommentar: Noterar med tanke på eventuella svenskar som befinner sig i området.

Fler soldater och militära fordon har anlänt till Visby

Ett militärt transportflygplan landade under fredagskvällen på Visby flygplats, fyllt med personal och materiel , rapporterar SR Ekot. - Jag tycker inte att man ska se det här som särskilt dramatiskt utan som en självklar anpassning av våra åtgärder kopplat till vad som händer i omvärlden, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson till SR. På den färja som sent på fredagskvällen anlände till Visby kom ytterligare soldater och militära fordon, rapporterar SVT Nyheter. Försvarsmakten skriver på sin webbplats att de har beslutat att omfördela resurser för att förstärka operativt på flera olika platser i landet på grund av säkerhetsläget i närområdet. 
Kommentar: Har fått stor uppmärksamhet i medierna. Kan leda till oro och funderingar från allmänheten. 

Fredag 14 december


Omvärldsbevakning 21.01

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.31

Orange varning utfärdad 

SMHI har utfärdat en orange varning för lördag och söndag och som gäller Norrbottens läns fjälltrakter. Varningen gäller hårda vindar i kombination med snöfall. 
Kommentar: Har uppdaterat vår nyhet om ovädret i fjällkedjan. 

Omvärldsbevakning 11.30

Många omikronsmittade har inga symptom

Enligt Vetenskapsradion har 40 till 85 procent av de som smittats av omikron inga symptom. Globalt har ungefär 15 miljoner människor smittats av viruset på en vecka. Enligt Anna-Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, är de nu viktigt att man globalt fokuserar på att fler snabbt får sin första och andra vaccindos.

Kommentar: Kan ge upphov till frågor och diskussioner i sociala medier. Vi fortsätter att följa rapporteringen.

Omvärldsbevakning 08.00

Två läkemedel mot covid-19 godkänns av WHO

SVT rapporterar att WHO godkänner två ny läkemedel mot covid-19. Det handlar om baricitinib, ett läkemedel som används i kombination emd kortison för behandling av svårt sjuka. Det andra läkemedlet heter sotorovimab och har förmågan att binda sig till virusets spikeprotein och kan därmed hindra viruset från att ta sig in i cellerna.

Kommentar: Vi följer utvecklingen av medicin och vaccin mot covid-19.

Omfattande hackerattack mot ukrainska regeringssajter

En rad ukrainska regeringssajter har blivit hackade, rapporterar SVT, DN och flera andra medier. Det rör sig om Utbildningsdepartementets, regeringens och katastrofdepartementets webbplatser. På vissa av dessa sidor har ett hotfullt meddelande visats.

Kommentar: Noterar eftersom den här händelsen kan göra att det kommer frågor i sociala medier om hur den svenska cyberberedskapen ser ut.

Torsdag 13 december


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.40

Risk för ishalka och laviner i norr

Ett kraftigt oväder har tagit grepp om norra Sverige med hårda vindar, regn, snö och risk för laviner, rapporterar flera medier. Skolskjutsar och busstrafik har ställts in på flera håll i Jämtland skriver SR P4 Jämtland. Under torsdagen kommer en stor del av Länstrafikens bussturer att ställas in. Samtidigt ställs flera skolskjutsar in på många håll i länet. I Åre har Räddningstjänsten under natten larmats till vattenskador i byggnader, rapporterar P4. Samtidigt varnar Naturvårdsverkets lavinprognostjänst för lavinfara i södra och norra i Norrlands fjälltrakter framförallt under torsdag och fredag.
Kommentar: Delat lavinrisken på Facebook och lagt ut en just nu på startsidan om besvärligt trafikläge i Jämtland.

Onsdag 12 december


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.10

Nytt maxtak ska börja gälla 19 januari

Dagens Nyheter skriver att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kan begränsas till 500 personer på onsdag den 19 januari. Det framgår av en remiss som socialdepartementet skickade ut på tisdagskvällen. 

Kommentar: Inväntar bekräftad information från Regeringen.

Stor ökning av antalet covidfall i Skåne

Coronaviruset sprider sig snabbt i Skåne. Prover visar att omikronvarianten dominerar enligt regionens smittskydd, rapporterar SVT.

Kommentar: Noterar detta som en av flera rapporter om ökande smittspridning och omikronvariantens dominans. 

Omvärldsbevakning 08.20

Skolor stängs i Jämtland på grund av vädret Gyda

Med anledning av ovädret Gyda som väntas komma in västerifrån under onsdagen har skolor stängts ibland annat Åre och Krokom i Jämtland, skriver Aftonbladet. SMHI:s orangea varningar omfattar sedan igår enbart Lapplandsfjällen (snö och vind för onsdag och torsdag) men gula varningar har tillkommit för bland annat ishalka i andra delar av Norrland.

Kommentar: Följer prognoser och vädervarningar.  

Tisdag 11 december


Omvärldsbevakning 20.00

Uppgifter: Vaccinintervall kortas

Ekot rapporterar ikväll att de har fått uppgifter om att intervallet mellan vaccindos två och tre mot covid-19 nu ska ändras från sex månader till fem för alla åldergrupper. Enligt Ekots uppgifter ska beskedet komma från Folkhälsomyndigheten nu på torsdag.

Kommentar: Kan bli rusning till vaccination och mycket frågor om tidbokning och annat.

Omvärldsbevakning 15.45

Nästan alla inlagda barn har covid-19

SVT Nyheter Väst rapporterar i dag att 90 procent av de barn som läggs in på barnmedicin på Östra sjukhuset i Göteborg just nu har covid-19. Varje dag läggs12-15 barn in på avdelningen och av dem är de allra flesta yngre än tre månader. Speciallistläkaren som intervjuas av SVT poängterar dock att man inte behöver vara extra orolig som förälder. Sjukhuset har inte sett att barnen blir sjukare av covid-19 än av andra virus.

Kommentar: Kan absolut bli en liten snackis med frågor som följd. 

Omvärldsbevakning 12.00

Orange varning för vind och snöfall

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall på kalfjället i Lapplandsfjällen. Varningen gäller från natten mot onsdag och innebär att mycket besvärligt väder väntas. SMHI avråder starkt från att ge sig ut på fjället.

Kommentar: Publicerat nyhet

WHO: Halva Europas befolkning kan vara smittad av omikron inom åtta veckor

Världshälsoorganisationen WHO betraktar pandemiläget i Europa som mycket bekymmersamt just nu. Den stora smittspridningen av virusvarianten omikron leder till snabbt stigande belastning av sjukården. WHO befarar att med nuvarande spridningstakt kommer mer än halva Europas befolkning att h varit smittad av viruset inom 6-8 veckor. Det rapporterar SVT Nyheter

Kommentar: För kännedom om smittspridningens utveckling, belastning på sjukvård och övriga samhället om sjukfrånvaron ökar. 

Högsta noteringen av covidsmittade i Västra Götaland sedan pandemins början

Antalet nya bekräftade fall av smittade av covid-19 slog rekord under årets första vecka i Västra Götalandsregionen med 27.044 sjuka. Det är en ökning med nästan 20 000 fall från föregående vecka och den högsta noteringen i regionen en enskild vecka hittills under hela pandemin, rapporterar Dagens Nyheter och flera andra medier. 

Kommentar: För kännedom angående smittspridningens utveckling. 

Omvärldsbevakning 08.55

Norge bevakar undergrupp till omikron

En undervariant till virusvarianten omikron hålls under särskild uppsikt i Norge, rapporterar Aftonbladet. Undergruppen kallas BA.2 och kan vara ännu mer smittsam än den första versionen av omikron. Detta enligt Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, FHI. Enligt FHI har man hittat fall av BA.2 i Norge och även i Sverige och Danmark. 

Kommentar: För kännedom, angående smittspridningens utveckling. 

Måndag 10 december


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Nya åtgärder mot covid-19 införs den 12 januari

Regeringen meddelade i dag att man inför nya restriktioner för att besgränsa spridningen av covid-19. Smittspridningen har ökat kraftigt i Sverige under jul- och nyårshelgerna. Restriktionerna gäller bland annat antalet deltagare vid offentliga tillställningar, öppettider på krogen med mera. Vår nyhet finns här

Kommentar: Uppdatering av sidor pågår. Många reaktioner i sociala medier. 

Knivdåd på skola i Kristianstad

En tonåring och en vuxen har skadats efter att ha angripits med kniv på en gymnasieskola i Kristianstad i dag. Det skriver Kristianstads kommun om på sin webbplats. Polisen lokalt meddelar att en tonårspojke är gripen misstänkt för mordförsök. Kommunen skriver att Posom är aktiverat.

Kommentar: Händelsen kan leda till oro och frågor.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Smittskyddsläkare avråder från att lita på antigentester

Många använder sig av antigentester eftersom det är svårt att få tid för PCR-prov. Men enligt Eva Gustavsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, är inte testerna helt tillförlitliga. 
- Ett negativt självtest är ingen fribiljett för att säga att man inte har covid, säger hon. 
Antigentester är hellter inte ett giltigt underlag om anhörig vill ansöka om smittbärarpenning via försäkringskassan. 
Kommentar: En pågående diskussion som det kan komma frågor om.