Vecka 15 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 april


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Lördag 17 april


Omvärldsbevakning 22.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.20

Över tre miljoner döda i covid-19

Antalet döda i covid-19 har nu passerat tre miljoner, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet i USA som presenterades på lördagen, skriver Aftonbladet. Enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning rapporterades under fredagen det högsta antalet nya smittade under en dag sedan pandemin började. Även det dagliga dödstalet i världen har ökat de senaste veckorna, med ett snitt på 12 000 dödsfall per dag under förra veckan.
Kommentar: För kännedom vid frågor

Brist på smittspårare i Sörmland

Kapaciteten för smittspårningen i Region Sörmland räcker inte till – trots att regionen under de senaste veckorna mer än fördubblat antalet smittspårare, rapporterar SVT Sörmland. Under vecka 14 rapporterades cirka 1 500 nya smittfall i Sörmland, vilket är långt över kapaciteten för vad smittspårningen klarar av i dagsläget. Situationen har lett till att smittspårarna ligger efter med flera dagars arbete.
Kommentar: Kan leda till frågor och diskussioner i sociala medier.

Omvärldsbevakning 11.00

Vaccindoser kastas när patienter vägrar ta Astra Zenecas vaccin

DN rapporterar att personal på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg tvingats kasta vaccindoser från Astra Zeneca sedan patienter tackat nej till vaccinet. Enligt överläkare Maria Taranger har problemet att patienter vägrar Astra Zenecas vaccin vuxit den senaste tiden. När Astra Zenecas sprutor har förberetts, vilket görs varje dag innan patienter kommer, måste de användas inom några timmar. Personal på sjukhuset har försökt erbjuda vaccinet till andra patienter men trots det tvingats kassera vissa överblivna doser.Även i Dalarna rapporteras liknande situationer där patienter kräver att få ett annat vaccin, vilket leder till arbetsmiljöproblem för personalen, enligt P4 Dalarna
Kommentar: Kan leda till diskussioner och frågor i sociala medier.

Fyra till sjukhus efter lägenhetsbrand

Fyra personer fördes till sjukhus efter en brand i ett flerfamiljshus i Lindome utanför Göteborg, rapporterar bland andra Aftonbladet och Sveriges Radio. Branden bröt ut natten till lördag och spred sig till flera trappuppgångar. Vid sjutiden på morgonen var branden fortfarande inte under kontroll, enligt räddningstjänsten, och ett 40-tal personer var evakuerade.
Kommentar: För kännedom om frågor och oro uppstår.

Fredag 16 april


Omvärldsbevakning 21.00

Stor gräsbrandsrisk i helgen

Helgen verkar bjuda på vårväder och i stora delar av landet, från Skåne i söder till Gävleborg och Dalarnas län, utom Dalafjällen, i norr råder risk för gräsbrand enligt SMHI. Göteborgs-Posten/TT rapporterar att SMHI uppmanar till försiktighet vid eldning eller grillning.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Felaktiga översättningar i covid-information från myndigheter 

Sveriges Radios Kulturnytt rapporterar att det förekommit fel i översättningar till bland annat somaliska i texter om covid-19 som Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter publicerat under pandemin. 
Kommentar: Relevant för Krisinformation.se och för kännedom om frågor uppstår.

Storbritannien: gravida kvinnor bör få vaccin mot covid-19

Det nationella expertkommittén för rådgivning om vaccinering i Storbritannien rekommenderar nu att även gravida kvinnor ska erbjudas att vaccinera sig med Pfizers eller Modernas vaccin, rapporterar BBC. Bakgrunden är att data från ca 90 000 vaccinerade gravida kvinnor i USA inte visar att det skulle finnas någon förhöjd risk för denna grupp av att ta vaccinet.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. I Sverige säger Folkhälsomyndigheten i nuläget att behandlande läkare kan rekommendera en gravid patient vaccination om medicinska skäl finns, och efter en individuell bedömning.  

Omvärldsbevakning 17.55

Lokala restriktioner gäller även vaccinerade mot covid-19

Under fredagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att personer som fått en dos vaccin efter tre veckor bland annat kan träffa personer från andra hushåll, även inomhus. Till Dagens Nyheter uppger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att om smittskyddet i en region säger att du ska hålla dig till kontakter inom hushållet så gäller det även vaccinerade. Vissa regioner, bland andra Region Värmland och Region Uppsala, har förtydligat detta.
Kommentar: Många har frågor om detta och förtydligande efterfrågas.

Knäckebröd återkallas efter att mögelgift har upptäckts

Livsmedelsverket skriver att Leksands Knäckebröd återkallar några av sina bröd. Provtagning har visat innehåll av mögelgiftet och ratoxin som överstiger gränsvärdet. 
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Strömavbrott i Göteborg - 10 000 hushåll drabbade

Under fredagseftermiddagen rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg att fler än10 000 hushåll i stadsdelar i västra delen av staden har drabbats av strömavbrott. Göteborgs-Posten rapporterar att orsaken är ett kabelbrott och enligt Göteborg Energi har de flesta hushåll fått tillbaka strömmen vid 17.30-tiden på fredagkvällen.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Omvärldsbevakning 09.00

Region Halland stänger digital vaccinbokning för vaccinturister

Nu är det inte längre möjligt att boka vaccination digitalt för personer som inte bor i Halland, skriver SVT Halland och Sveriges Radio P4 Halland. Beslutet togs eftersom 20-25 procent av vaccinationstiderna i Halland bokades av personer som inte bodde i regionen. Men det kommer fortfarande vara möjligt att boka via telefon om man inte bor i Halland, vilket gör att regionen inte bryter mot någon lag.
Kommentar: För kännedom. Kan komma frågor i sociala medier. 

Tre döda i salmonella från naturläkemedel

I Danmark har tre människor dött efter ett utbrott av salmonella. Utbrottet tross komma från frökapslar som säljs som naturläkemedel. Totalt har 33 personer blivit sjuka. Produkterna har återkallats. 
Kommentar: Livsmedelsverket har lagt ut nyhet om att produkten även återkallats i Sverige. 

Torsdag 15 april


Omvärldsbevakning 20.00

Kan behövas tredje dos av Pfizers coronavaccin

Pfizers vd Albert Bourla säger att det är troligt att de som vaccineras mot covid-19 med Pfizers kommer behöva en tredje dos inom 12 månader för att vara fullt skyddade, rapporterar SVT Nyheter i deras liverapportering om coronapandemin. 
Kommentar: De som har vaccinerats med Pfizers vaccin kan ha frågor. I liverapporteringen framgick inte varför det skulle vara nödvändigt med tre doser. 

Barn med pollenallergi i Göteborg måste stanna hemma

Enligt nya rekommendationer från förskoleförvaltningen ska barn med misstänkt pollenallergi stanna hemma, rapporterar SVT Nyheter

– Om man misstänker att det är allergi så ska man ändå förhålla sig på samma sätt som när det gäller förkylningssymptom, säger Eva Jakobsson covid-samordnare vid förskoleförvaltningen i Göteborg.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer från allmänheten. Problem med att identifiera vad barns snuva kan bero på känns igen från förra våren. 

Omvärldsbevakning 15.40

Hög smittspridning även bland barn och unga

Folkhälsomyndigheten ser en uppåtgående trend i smittspridningen bland barn och unga. Det förklaras dels med att testningen bland barn och unga har ökat, dels med att den brittiska virusvarianten är konstaterat mer smittsam. Smittspridningen i skolmiljö återspeglar den allmänna smittspridningen i samhället. För att snabbare kunna stoppa smittspridning och förhindra utbrott bland unga i skol- och fritidsmiljö kommer Folkhälsomyndigheten i närtid att justera sin vägledning för smittspårning, och rekommendera att elever som inte har symtom, men som varit nära någon med konstaterad covid-19, ska testas.
Kommentar: Kan väcka oro och ge upphov till frågor och kommentarer om smittspridning i skolmiljö, trots att den inte sprids mer där än på andra ställen. 

WHO uppmanar: Fortsätt med Astravaccinet

WHO har invändningar mot Danmarks beslut om att stoppa Astra Zenecas vaccin, rapporterar Svenska Dagbladet. WHO:s Europachef Hans Kluge betonar att det är farligare att avstå från vaccinet. 

– Vaccinet minskar risken för att behöva läggas in på sjukhus och förhindrar dödsfall. WHO rekommenderar länder att fortsätta ge vaccinet till vuxna för att skydda dem mot sjukdomen så fort som möjligt, anser WHO-chefen.
Kommentar: För kännedom. 

Norge förlänger Astra-stoppet

Norge förlänger pausen av vaccinering med Astra Zenecas vaccin i väntan på en vidare utredning som ska vara klar 10 maj, meddelar regeringen på en presskonferens, enligt SVT Nyheter. Vaccinet kan komma att börja användas igen, om coronaläget i Norge förvärras.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer kring användandet av vaccinet i Sverige.  Media har tidigare rapporterat om att många känner oro inför vaccinet. 

Omvärldsbevakning 12.00

Uppdatering: Brand i gummifabrik, Malå

Enligt räddningstjänsten finns det risk för att en acetylengasflaska i byggnaden ska explodera. Räddningstjänsten har spärrat av ett område på 300 meter. Avspärrningen väntas kvarstå i minst 36 timmar, skriver SVT Västerbotten.
Kommentar: För fortsatt bevakning.

Omvärldsbevakning 08.00

Två fall av blodproppar hittades i Janssens fas 3-studie

Vid Johnson & Johnsons fas 3-studie av Janssen-vaccinet hittades två fall av ovanliga blodproppar i hjärnan, skriver Aftonbladet. En av de drabbade hade fått vaccinet, den andra fick placebo. 
Kommentar: Kan komma frågor i sociala medier.

Hälsoskillnaderna har ökat i pandemin

En samlad bedömning som Folkhälsomyndigheten har gjort visar att grupper som redan tidigare hade sämre livsvillkor och risk för ohälsa har drabbats mest av covid-19-pandemin. Sammantaget har befolkningen också varit mindre fysiskt aktiv och under hösten har de lätta psykiska besvären ökat, skriver Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. Publicerat notis på aktuelltsidan.

Onsdag 14 april


Omvärldsbevakning 20.00

EU överens om att införa gemensamt vaccinpass

EU-länderna har idag enats om att införa ett gemensamt vaccinationsintyg för att öppna upp för resande inför sommarens turistsäsong, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Intyget som ska införas inom EU innehåller ska innehålla uppgifter om negativt covid-19 test och intyg som visar att man har haft covid-19 men tillfrisknat. EU-intyget ska börja användas den 26 juni. 
Kommentar: För kännedom. Vi har fått frågor om vaccinpass i våra sociala medier. EU:s gemensamma vaccinationsintyg ska innehålla mer information än det svenska digitala vaccinationsintyget som planerats att vara på plats den 1 juni.

Nytt covid-test ska underlätta provtagning

Ett svenskt företag är nu på väg att lansera ett helt salivbaserat covid 19-test, rapporterar TT. Testet är salivbaserat och går till så att den som testas tillför sin saliv till en behållare med reagens, häller vätskan på reagensstickan och inväntar provsvar. Tillförlitligheten ska ligga på samma nivå som PCR-tester och svartiden är fem minuter. 
Kommentar: Kan göra det lättare för personer att testa sig för covid-19. Tanken verkar vara att det ska gå att köpa testen i bland annat matvarubutiker. 

Omvärldsbevakning 15.40

Janssens vaccin pausas i väntan på utredning från EMA

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en säkerhetsutredning av Janssens vaccin för att se om det finns några kopplingar mellan misstänkta biverkningar och vaccinet. Folkhälsomyndigheten inväntar nu resultatet från EMA:s pågående säkerhetsutredning. och fram till dess är rekommendationen att inte använda vaccindoserna.
Kommentar: För kännedom, Folkhälsomyndigheten kan i nuläget inte ge någon exakt prognos för när beskedet om Janssens vaccin kommer.

Omvärldsbevakning 12.35

Danmark uppges sluta använda Astra Zenecas vaccin

Danska Sundhedsstyrelsen och Lægemiddelstyrelsen väntas enligt obekräftade uppgifter upphöra att använda Astra Zenecas vaccin Vaxzevria mot covid-19. Klockan 14 håller myndigheterna pressträff.
Kommentar: Får se om detta påverkar andra länders läkemedelsmyndigheter. Europeiska EMA har i nuläget inte ändrat sin bedömning att nyttan med vaccinet är större än riskerna med det.

EU uppges satsa på mrna-vacciner

Läkemedelsjätten Johnson & Johnson stoppar tillfälligt sina leveranser av sitt Janssenvaccin till Europa efter att amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA pausat användandet av vaccinet efter flera fall av koagulationsrubbningar, skriver Dagens Nyheter.

EU-kommissionen kommer inte att förlänga vaccinkontrakten med Astra Zeneca och Johnson & Johnson när de löper ut i slutet av 2021 enligt medieuppgifter. EU-kommissionen vill istället satsa på vacciner som använder sig av mRNA-teknik, som de från Pfizer/Biontech och Moderna. Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström påverkar det inte Sverige eftersom vi då planerat använda andra vaccin, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Det kan uppstå frågor från dem som vaccinerats med (eller inte vill vaccineras med) Pfizers och Modernas vaccin.

Omvärldsbevakning 08.45

Sverige i europeisk smittotopp

Sverige har den senaste tiden haft flest antal smittade per invånare i Europa enligt en undersökning som bl a DN hänvisar till. Sverige har i genomsnitt 625 nya fall på en miljon invånare per dag, som kan jämföras med 521 i Polen och 491 i Frankrike. Även i antalet intensivvårdade ligger Sverige högt, däremot inte i dödlighet.  
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor.

Restriktionerna lättades när smittspridningen steg

Regeringens beslut om lättnader i corona-restriktioner för sport- och kulturevenemang kom samtidigt som smittan ökade i höstas enligt Sveriges Radio Ekot.  
Kommentar: Kan ge upphov till kritik mot myndigheternas hantering.

Tisdag 13 april


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.40

Janssens vaccinleveranser till Europa pausade

Leveranserna av Janssens vaccin till Europa har pausats efter rapporter om sällsynta fall av blodproppar. Australien har stoppat sina inköp av vaccinet helt, medan USA har pausat användningen av det, skriver Göteborgs-Posten. Sverige utvärderar rapporter om potentiella biverkningar av vaccinet, uppger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Kommentar: Kan bidra till försenade vaccinleveranser till Sverige, vilket i sin tur kan ge upphov till missnöje och debatt på sociala medier.

Antalet iva-patienter lika högt som under andra vågens topp

Antalet patienter på iva i Sverige är nu uppe på samma nivåer som under andra vågen i januari, rapporterar Sveriges Radio. Enligt Thomas Lindén på Socialstyrelsen är flera regioner i stort behov av iva-personal. I Region Stockholm vårdas omkring 600 personer med covid-19 på något av länets sjukhus. Det är den högsta siffran hittills för 2021, uppger P4 Stockholm.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 12.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Smittspridningen i höstas underdrevs av FHM

I september började smittspridningen öka i Sverige efter sommarens låga nivåer, samtidigt som flera undersökningar visade att vi följde rekommendationerna allt sämre. Folkhälsomyndigheten visade upp en mer positiv bild av utvecklingen än som verkligen var fallet, rapporterar Sveriges Radio. ”En ganska stabil nivå på de allra flesta ställen men en liten försiktig ökning. Inte alls så dramatisk som man ser i många andra länder i Europa. Men den går sakta men säkert åt fel håll.”Så beskrev statsepidemiolog Anders Tegnell smittspridningen på en presskonferens den 24 september. Men smittspridningen ökade inte ”sakta men säkert” eller ”försiktigt". På en vecka hade fallen ökat med 35 procent. Det framgick av Folkhälsomyndighetens egen statistik över bekräftat smittade.
Kommentar: Kan väcka frågor hos allmänheten och påverka fötroendet för myndigheterna.

Myndigheter i Uppsala län uppmanar till "personlig lockdown" i gemensam kampanj

Region Uppsala, Länsstyrelsen Uppsala län och samtliga länets kommuner går nu ut i en gemensam kampanj som riktar sig till invånarna i Uppsala län. Invånarna uppmanas till "personlig lockdown" och att de ska utgå från att alla de möter kan vara smittade.
Kommentar: Lägger in information på regionsidan och aktuelltsidan.

Måndag 12 april


Omvärldsbevakning 20.55

WHO: Pandemiläget vid kritisk punkt

Enligt WHO har pandemin nu nått en kritisk punkt där smittspridningen ökar exponentiellt, rapporterar SVT Nyheter. Det innebär att antalet smittade flerfaldigas i en takt som skapar en mycket brant kurva uppåt.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor på sociala medier.

Omvärldsbevakning 16.30

Olika varianter av Sputniks vaccin

Svenska Dagbladet rapporterar om att det inte är samma samma innehåll i de vaccindoser som lämnats in till EU för godkännade som i de doser som levererats till Slovakien, något som tros påverka förtroendet.
Kommentar: För kännedom.

Fler patienter på IVA nu än i januari 

Just nu vårdas 392 personer för covid-19 på landets intensivvårdsavdelningar. Det är fler än under den så kallade andra vågen i januari, skriver SVT Nyheter i en intervju med Johnny Hillgren, ordförande för Svenska intensivvårdsregistret.

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.