Vecka 18 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 9 maj


Omvärldsbevakning 19.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.50

Svenska läkare: Astmamedicin kan rädda covidpatienter

En grupp svenska läkare förespråkar att astma- och kolmedicinen Symbicort bör skrivas ut till vissa covid-19-patienter med luftvägssymtom. Detta sedan en ny studie visat att preparatet budesonid som finns i flera astmamediciner verkar kunna förhindra covid-19-patienter att bli allvarligt sjuka. Det finns dock ännu inga vetenskapliga bevis för att Symbicort verkligen skulle hjälpa, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka frågor.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11.15

Coronarestriktioner börjar hävas på flera håll i Europa

Flera europeiska länder börjar nu lätta på sina coronarestriktioner. I Spanien är det nu för första gången sedan oktober fritt fram att resa mellan landets regioner, skriver Svenska Dagbladet. Samtidigt rapporterar Sveriges Radio att Tyskland lättar på restriktioner för personer som har vaccinerats eller kan påvisa ett positivt coronatest från det senaste halvåret.
Kommentar: För kännedom. Aktuellt med tanke på debatten om hur och när Sverige kan lätta på sina restriktioner.

Lördag 8 maj


Omvärldsbevakning 21.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Signalfel och olycka påverkar tågtrafiken i Sörmland

Ett omfattande signalfel påverkar tågtrafiken och inga tåg kan passera genom Katrineholm, rapporterar Sveriges Radio P4 Sörmland. Det är även stopp i tågtrafiken i Nyköping efter en olycka. Inställda avgångar och förseningar väntar och det finns ingen prognos när trafiken kan fungera som vanligt igen.
Kommentar: Kan påverka tågresenärer. 

Tromb drog fram i Grums

I samband med ett oväder som drog över Grums vid lunchtid idag bildades en kraftig tromb som lyfte en hel friggebod och kastade ut den på Björknäsgatan, rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland. Tromben orsakade också skador på flera båtar, bilar och fastigheter där flera tak blåst sönder. Räddningstjänsten arbetar med att inventera skadorna. En person har förts med ambulans till sjukhus efter att ha skadats, enligt TTDet finns inga uppgifter om vart ovädret tog vägen efter att ha passerat Grums.
Kommentar: För kännedom. Räddningstjänsten har inte fått fler påringningar, tromben verkar därför ha klingat av.

Omvärldsbevakning 12.20

Osäkert om regeringen tillåter öppningar

I och med spridningstakten i Sverige är det osäkert om regeringen kommer att tillåta upp till 500 personer på kultur- och sportevenemang den 17 maj, säger socialminister Lena Hallengren i en intervju med Sveriges Radio Ekot
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer i våra sociala medier, många ser fram emot restriktionslättnader.

Omvärldsbevakning 10.15

Stockholm stads gymnasieskolor inför snabbtester

Från och med tisdag införs snabbtester på alla 26 kommunala gymnasieskolor i Stockholm, rapporterar Aftonbladet/TTSyftet med den utökade verksamheten är att öka chansen att snabbt bryta eventuella smittkedjor och därigenom främja närundervisning.
Kommentar: Många är trötta på distansundervisning, med snabbtestning kan fler återgå till en mer normal vardag. 

Fredag 7 maj


Omvärldsbevakning 21.00

WHO godkänner kinesiskt vaccin

BBC News rapporterar att Världshälsoorganisationen ger ett nödgodkännande av ett kinesiskt vaccin, som företaget Sinopharm står bakom.
Kommentar: vi följer.

Hemtjänstpersonal ska använda andningsskydd

SVT skriver om andningsskydd, utifrån Arbetsmiljöverkets perspektiv på ventilation och arbetsgivares ansvar att tillgodose rätt skyddsutrustning. Det kan till exempel handla om att personal som arbetar i andra människors hem, där misstänkt eller konstaterad covid-19 finns, kan behöva använda andningsskydd och visir. Bland annat beskrivs hur ventilation i bostäder inte har samma effektivitet som till exempel på arbetsplatser och att den vanliga ventilationen inte räcker till.
Kommentar: Vi uppdaterar Aktuella notiser på krisinformation.se

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.10

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.55

Oro kring bokning av andra vaccindos i Stockholm

I region Stockholm förekommer oro för att de som bokat sin första vaccindos via appen Alltid öppet, inte har möjlighet att boka tid för sin andra dos ännu. Andra dosen av Pfizers vaccin ska tas 3-6 veckor efter första sprutan, Modernas mellan 4-12 veckor efter och Astra Zenecas efter 4-12 veckor, rapporterar Aftonbladet. Personer som har fått första vaccindosen på en vårdcentral har redan fått tider för andra dosen, men när det gäller appen har regionen inte öppnat bokningen ännu.

Kommentar: Vi följer detta om det uppstår oro ellerfrågor. 

Torsdag 6 maj


Omvärldsbevakning 20.45

Västerbotten förlänger de särskilda rekommendationerna till den 23 maj

Smittspridningen är fortfarande hög i Region Västerbotten. Därför förlängs de skärpta rekommendationerna ännu en gång.
Kommentar: Har uppdaterat vår sida med regional information.

Omvärldsbevakning 16.15

Var fjärde blodgivare hade antikroppar

Var fjärde blodgivare i Stockholms och Västra Götalands län hade antikroppar mot viruset som orsakar covid- 19, när Folkhälsomyndigheten genomförde sin senaste mätning i början av mars. På nationell nivå hade 22 procent antikroppar. 

Nya smittspridningsscenarier presenterade

Folkhälsomyndigheten presenterade på torsdagen nya scenarier för smittspridningen av covid-19. Scenarierna pekar på en minskning till låga nivåer under juli och augusti. Men det förutsätter att människors kontakter ligger kvar på samma nivåer som under våren, och att vaccinationerna fortsätter enligt plan.

Omvärldsbevakning 12.10

Region Gävleborg inleder vaccination av fas 4

Även Region Gävleborg inleder vaccination av personer i fas 4. Det handlar om de äldsta i gruppen, i åldrarna 55-59 år, som från torsdagen den 6 maj får möjlighet att boka sin vaccination. Det skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande

Kommentar: Vi uppdaterar med en notis på regionsidan. 

Högt tryck när Region Stockholm öppnade för fas 4

Omkring 78.000 stockholmare bokade in sig för vaccination på onsdagen, när regionen öppnade för allmänheten i fas 4. Det var de äldsta i fas 4, 55-59 åringarna, som fick möjlighet att boka vaccination. Totalt ingår 150.000 i den åldersgruppen i länet, vilket innebär att drygt hälften har bokat in sig redan efter första dagen. Det skriver Dagens Nyheter, med hänvisning till ett pressmeddelande från Liberalerna i Stockholmsregionen. I regionen, som i början av veckan hade överflöd av obokade tider, är det nu i stället tillgången på vaccin som sätter begränsningar för hur många som kan vaccineras. Flera aktörer som Svenska Dagbladet talat med uppger att de har kapacitet att vaccinera många fler per vecka, men att det nu är vaccintillgången som sätter stopp. 
Kommentar: Noterar eftersom det säger något om intresset hos allmänheten för vaccinationerna. 

Omvärldsbevakning 09.00

Raket rasar mot jorden

En omkring 20 ton tung raket störtar okontrollerat mot jorden i cirka 28.000 kilometer i timmen. Raketen har kopplats loss från en modul till en planerad rymdstation som Kina sköt upp i slutet av april. Raketkärnan väntas slå ner mellan den 8 och 10 maj, oklart var. Men eftersom Sverige ligger utanför raketkärnans omloppsbana (som sträcker sig från New York i USA till Nya Zeeland) väntas inga delar slå ner här. Senast Kina sköt upp en liknande raket slutade det med att långa metallstavar skadade flera byggnader i Elfenbenskusten. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom om raketkärnan skulle orsaka skada under kommande vecka. 

Onsdag 5 maj


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.10

Stockholm öppnar för fas 4

Region Stockholm inleder nu fas fyra av vaccinationerna mot covid-19. De äldsta i gruppen 18-59 kommer att erbjudas vaccin först och sedan allt yngre grupper i femårsintervall, rapporterar Sveriges Radio.

Kommentar: Det har varit lite olika turer i rapporteringen kring detta under förmiddagen men det ser ut som om bokningssystemet nu är öppet. Om regionen publicerar information kommer vi att förmedla den på webbplatsen. 

Ingen telefoni efter en och en halvtimmes strömavbrott i Burträsk

I Burträsk räcker en och en halvtimmes strömavbrott för att det inte ska gå att ringa, till exempel till nödnumret 112, rapporterar Sveriges Radio. Reservbatteriet till mobilmasten håller bara i en och en halv timme.

Kommentar: Följer upp veckans tidigare nyheter om bristande täckning i glesbygd. Alltid allvarligt om man inte kan nå 112.  

Poliser fick inte ta restdoser av vaccin

Ett antal poliser i Stockholm vaccinerades med överblivna doser av Pfizers coronavaccin på ett vaccinationscenter där tider stod obokade. Poliserna ringdes in för att inte vaccinet skulle gå till spillo. Polisens coronagrupp har satt stopp för sådant och skriver att det är förbjudet innan regioner öppnat för den fas som poliserna ingår i. Det stöter nu på intern kritik från poliser som menar att de är extra utsatta eftersom de rör sig bland folk och mer än andra riskerar att smittas med covid-19.

Kommentar: Rör både en diskussion om under vilka omständigheter prioriteringsordningen kan frångås och frågan om de med samhällsviktiga yrken bör prioriteras.

Omvärldsbevakning 08.20

Fas 4 påbörjas snart i Stockholm

Enligt Aftonbladet kommer fas 4, alltså vaccination av alla mellan 18 och 59 år, att ta vid mycket snart i region Stockholm. Planering för hur det ska gå till pågår.

Kommentar: Dels noteras det för att det spekuleras kring att många som prioriterats inte bokat tid, vilket kan ge upphov till granskning av bokning och prioriteringen. Dels tar vi upp denna notis eftersom det är en storstadsregion med många som ska vaccineras.

Vaccinerade kan resa till Danmark

Sveriges Radio uppger att svenskar som vaccinerats mot covid-19 från och med idag kan åka till Danmark utan test eller karantän. Det ska ha gått två veckor sedan sista sprutan.  

Kommentar: Det lär bli mer att ha koll på om vad som gäller för den som vill resa utomlands. Vi hänvisar den som undrar till svenska ambassadens information på resmålet.

Tisdag 4 maj


Omvärldsbevakning 20.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.30

Ema utvärderar kinesiskt vaccin

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en löpande granskning av kinesiska Sinovacs covid-19-vaccin, skriver Läkemedelsverket
Kommentar: Vi följer detta. Notisen ligger även på Aktuellt-sidan. 

Omvärldsbevakning 09.00

Redan normalviktiga löper ökad risk för allvarlig covid-19

En brittisk studie visar att risken för att drabbas av allvarlig sjukdom börjar öka redan vid ett kroppsmasseindex, BMI, på 23. Det räknas som det övre spannet av normalviktig. I studien har forskarna följ närmare sju miljoner britter som registrerat längd och vikt på vårdcentralen, skriver DN
Kommentar: Kan leda till oro och frågor. 

Barn i USA kan snart få Phizer

USA:s läkemedelsverk FDA väntas i nästa vecka nödgodkänna Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 för 12-15-åringar, skriver GP/TT. Vaccinet har i en klinisk studie visat sig vara säkert och mycket effektivt i denna åldersgrupp. Redan i dag får vaccinet ges till 16-åringar i USA. Även Modernas och Janssens vaccin testas just nu på 12-17-åringar. 
Kommentar: Huruvida barn ska vaccineras även här kan bli aktuellt. EMA utvärderar just nu vaccinet Comirnaty för barn. 

Måndag 3 maj


Omvärldsbevakning 20.25

Flera regioner går in i fas 4

DN rapporterar att vaccineringen fortsätter in i fas 4, där flera regioner är startklara, bland annat Jönköping, Kalmar och Värmland.
Kommentar: vi följer, kan uppkomma frågor.

Två län med risk för vattenbrist

SMHI och SGU rapporterar att det finns en risk för vattenbrist i Gotlands och Östergötlands län kommande månad, detta på grund av låga grundvattennivåer i stora magasin.
Kommentar: med torrare årstider påverkas vattentillgången. Vi följer.

Omvärldsbevakning 16.00

Danmark och Janssens vaccin

Göteborgsposten och flera andra medier uppmärksammar hur Danmark ställer sig till Janssens vaccin, där danska medier tror att Danmark kommer stoppa vaccinet.
Kommentar: kan uppkomma frågor och kommentarer i sociala medier.

Pappersbruk i brand i Vetlanda kommun

Sveriges radio rapporterar om en större brand utanför Kvillsfors, där 1500 pallar med toalettpapper brinner.
Kommentar: vi följer

Omvärldsbevakning 13.00

Ökad smittspridning i skolor

Flera regioner ser en ökad smittspridning i skolor, skriver SVD. Det larmas bland annat om elever som går till skolan med symtom för att klara betygen. Lärarfacken vill nu att fler elever ska snabbtestas.
Kommentar: Smittspridningen i skolan är ett hett ämne i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 08.00

Sverige planerar att skänka en miljon Astra Zeneca-doser till Covax.

Enligt biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) avser Sverige skänka en miljon doser av Astra Zeneca-vaccinet till det internationella samarbetet Covax. Donationen ska finansieras på biståndsbudgeten. Per Olsson Fridh säger också att det kan bli aktuellt med fler donationer längre fram, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor i sociala medier.

Jämförelse av överdödligheten i Europa under pandemin

Dagens Nyheter har kartlagt överdödlighet i Europa med hjälp av nya beräkningar. Siffrorna visar att Sveriges överdödlighet främst var koncentrerad till personer över 65 år. Det kan jämföras med flera andra europeiska länder som hade en hög överdödlighet även bland yngre medborgare.
Kartläggningen visar också att Sverige hamnar i nedre halvan i listan över överdödlighet i Europa, men högre än övriga nordiska länder som hade en underdödlighet under pandemin. I Sverige var överdödligheten 6 procen, vilket innebär 56 fler döda per 100 000 invånare.
Kommentar: För kännedom. Antalet dödsfall i olika länder under pandemin diskuteras ofta i sociala medier.