Vecka 19 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 16 maj


Omvärldsbevakning 21.55

Polisen upplöste demonstration i Trollhättan

Hundratals personer deltog i en demonstration i centrala Trollhättan under söndagen, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst. Demonstranterna protesterade för Palestina i de pågående oroligheterna mellan Israel och Palestina. Polisen upplöste demonstrationen med hänvisning till att inga allmänna sammankomster med fler än åtta personer är tillåtna. 
Kommentar: Kan väcka frågor.

Stora störningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Malmö

Till följd av ett elfel är det endast ett spår öppet mellan Hässleholm och Alvesta på södra stambanan sedan ca kl 19.30 på söndagkvällen. Detta påverkar alla tåg mellan Stockholm och Malmö, skriver Trafikverket på sin hemsida. Enligt SJ:s reseinformation beräknas felet vara avhjälpt ca kl 02.00 måndag den 17:e maj. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att nortera.

Omvärldsbevakning 13.15

Besvärligt väder i Halland och Skåne

Sveriges Radio och SMHI rapporterar om skyfall i nordvästra Skåne och södra Halland. SMHI definierar det som risk för mycket besvärligt väder.
Kommentar: vi följer

Omvärldsbevakning 10.15

Datum för vaccinpass kan fördröjas

SvD skriver om vaccinpasset, där det  finns oklarheter kring när driftsättningen kan påbörjas, ett tidigare datum som nämnts är 1:a juni. Det är myndigheten Digg som fått i uppdrag att ta fram den tekniska delen för ett vaccinpass. Men det handlar inte enbart om att kunna bevisa att man vaccinerats, utan annan information behöver också kunna tas fram, utan att belasta vården. Till exempel om personer har negativa svar på test för covid-19 eller om man har tillfrisknat från sjukdomen.
Kommentar: kan skapa frågor, vi följer.

Lastbil med farligt gods körde av vägen

DN skriver om en olycka där stora mängder väteperoxid har läckt ut, platsen är norr om Ramsjö i Ljusdals kommun. Det finns en explosionsrisk och riksväg 83 kommer vara stängd större delen av dagen. Allmänheten bör hålla ett avstånd på 300 meter.
Kommentar: vi följer

Lördag 15 maj


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Större bilträff planeras i Umeå

Polisen har fått uppgifter om att det planeras en större bilträff i Umeå i kväll, och uppmanar  föräldrar och vårdnadshavare till tonåringar i Umeå att prata med sina ungdomar om vad de planerat att göra i kväll.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. 

Omvärldsbevakning 12.45

Klass 1-varning för ishalka i Norrbottens län

Ett nederbördsområde med inslag av underkylt regn rör sig norrut över Norrbottens län under natt mot söndag vilket kan ge ishalka på sina håll fram till söndag morgon, meddelar SMHI.
Kommentar: Kan innebära trafikfara.

Nya planerade Palestinademonstrationer

På flera ställen i Sverige planeras manifestationer för Palestina under helgen. Under lördagseftermiddagen väntas en demonstration i Göteborg. Polisen har gått upp i en så kallad särskild händelse som betyder att man vid behov kan tillsätta extra resurser och agera snabbare, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor i sociala medier. 

Portugal öppnar inte gränserna för svenska turister

Från och med på måndag ska turister från stora delar av Europa tillåtas att resa till Portugal enligt landets myndigheter. Sverige är ett av fem EU-länder som exkluderas från de nya förhållningsreglerna, rapporterar TT
Kommentar: Den höga smittspridningen i Sverige påverkar vilka länder som svenskar kan resa till. 

Omvärldsbevakning 10.10

Flera vaccinerade på iva i Uppsala

Sedan april har 16 patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala vårdats på iva, trots att de fått en första dos vaccin, rapporterar Göteborgs-Posten/TT
– Av dem som är över 65 och som läggs in nu är det en majoritet som fått sin första dos vaccin, dock inte alla, säger avdelningsöverläkaren Magnus von Seth.
Kommentar: Kan ge upphov till reaktioner i sociala medier, trots att det är känt att skyddsefekten efter en vaccindos är begränsad.

Indisk mutation kan påverka öppnandet av Storbritannien

Den mutation av coronaviruset som ursprungligen kommer från Indien har börjat spridas oroväckande snabbt på vissa ställen i Storbritannien. Från drygt 500 fall till drygt 1300 fall på en vecka och brittiska experter tror nu att den nya varianten är mer smittsam, rapporterar Sveriges Radio EkotBoris Johnson varnar för att det fortsatta öppnandet av landet efter lockdown kan komma att påverkas, men öppningsplanerna för måndag i nästa vecka ändå kan genomföras som planerat.
Kommentar: Kan väcka oro hos allmänheten då virusvarienten har upptäckts även här. 

Fredag 14 maj


Omvärldsbevakning 20.55

Flera icke-tillståndsgivna manifestationer planeras till helgen.

Med anledning av den upptrappade Israel-Palestina-konflikten planeras det för flera manifestationer i Sverige till helgen. Malmöpolisen uppger att beredskapen är god och att man för dialog med såväl judiska som muslimska församlingar.
I Göteborg har polisen upprättat en så kallad särskild händelse med anledning av att en icke-tillståndsgiven bil- och cykelkortege kommer att genomföras i staden.
Stockholmspolisen har upprättat en övervakningskamera utanför Israels ambassad och kommer även att följa folksamlingar med drönarkameror under helgen. I Stockholm planeras det dessutom för andra typer av demonstrationer till helgen, kopplat till coronarestriktionerna. Det skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Följer utvecklingen, kan bli en stökig helg.

Omvärldsbevakning 16.55

Lättare för svenskar att resa till Danmark

Från och med idag blir det lättare för svenskar att resa till Danmark, då man lättar på covidregelverket för inresa i landet. För boende i Blekinge, Skåne, Halland och Västra Götaland räcker det att ha med sig ett intyg på att man är färdigvaccinerad mot covid-19 sedan 14 dagar tillbaka eller har testat negativt för covid-19 de senaste 72 timmarna för att kunna resa in i Danmark, utan krav på isolering. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom, påverkar många svenskar. Rent allmänt verkar allt fler covid-restriktioner lättas upp i europeiska länder.

Fortsatt hög belastning på sjukvården

Trots rapporter om att antalet inlagda på landets intensivvårdsavdelningar minskar över hela landet (se omvärldsbevakningen kl 12.00) visar en granskning från SVT att belastningen inom sjukvården fortfarande är mycket hög.
Dagens Nyheter rapporterar om att Sveriges tillgängliga iva-platser under april och maj har legat under  de 20 procent som behövs för att säkerställa landets beredskap.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 12.00

Kraftig minskning av patienter på iva

Antalet covidpatienter på svenska intensivvårdsavdelningar har minskat rejält i nästan hela landet den senaste veckan rapporterar Göteborgs-PostenMinskningen syns i alla regioner förutom i Skåne, Norrbotten, Värmland och Blekinge, där trenden inte är lika tydlig.
Kommentar: Vi följer utvecklingen av coronapandemin. 

Oförändrad prognos för vaccination mot covid-19

Regeringen meddelar att prognosen för vaccination mot covid-19 ligger fast. Alla vuxna, samt barn för vilka vaccination rekommenderas, bedöms ha erbjudits minst en dos vaccin senast den 5 september 2021.
Kommentar: Vi följer utvecklingen av vaccineringen.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Torsdag 13 maj


Omvärldsbevakning 21.15

Vaccinbrist i Afrika kan orsaka ny virusvåg

Enbart en procent av alla afrikanska invånare har fått covid-vaccin, rapporterar Aftonbladet. Den afrikanska kontinenten riskerar nu att drabbas av en katastrofal virusvåg, något som också skulle kunna få konsekvenser för resten av världen. Vaccinbristen kan nämligen innebära att nya mer smittsamma covid-varianter kan etablera sig i Afrika och därefter spridas till andra länder.
Kommentar: Även om detta i nuläget inte påverkar speciellt många svenska medborgare kan det på sikt få konsekvenser om de förväntade nya covid-varianterna sprider sig över världen.

Omvärldsbevakning 16.30

EU kan godkänna vaccin för 12-åringar inom två veckor

I går gav USA grönt ljus för att vaccinera 12-åringar med Pfizer/Biontechs vaccin. Snart kan även EU ge ett godkännande som skulle göra det möjligt för Sverige att börja vaccinera åldersgruppen 12-17 år med vaccinet, rapporterar SVT NyheterEnligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström skulle det då vara möjligt att börja vaccinera 12-17-åringar i sommar.
– Det är högst sannolikt att det kommer ett godkännande inom två veckor, säger Richard Bergström.
Kommentar: Vi följer utvecklingen av vaccineringen. 

Omvärldsbevakning 12.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.05

Att blanda vaccin kan orsaka fler milda biverkningar

En ny studie vid Oxford universitet visar att det finns risk för fler biverkningar när man blandar Astra Zenecas och Pfizers covidvaccin, rapporterar SVT Nyheter. Det handlar om milda till måttliga biverkningar efter den andra dosen, bland annat feber, huvudvärk, trötthet och muskelvärk. Biverkningarna var kortvariga och forskarna kunde inte se några allvarliga säkerhetsproblem med att mixa vaccinen.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor i våra sociala medier. 

Onsdag 12 maj


Omvärldsbevakning 20.45

Norge väljer att vaccinera yngre

SVT nyheter rapporterar om Norges nya strategi, som går ut på att vaccinera 18 till 24-åringar. Det motiveras med att smittspridningen är som störst i denna grupp.
Kommentar: kan leda till frågor.

Omvärldsbevakning 16.30

Anpassade restriktioner i juni

Flera medier, däribland Aftonbladet, rapporterar om den pressträff som hölls under eftermiddagen, där regeringen och Folkhälsomyndigheten berättade om hur restriktionerna kommer att se ut från och med den 1:a juni. I korthet finns det lättnader, bland annat att publiktaket höjs och att lägerverksamhet för barn och unga ska kunna genomföras i viss omfattning. Sveriges Radio skriver om de anpassade restriktionerna som "ett första steg".
Kommentar: vi publicerar en nyhet och följer vidare.

Enligt panel: Pandemin kunde ha undvikits

BBC skriver om en rapport där en panel menar att WHO, tillsammans med världens länder, tidigare kunde ha utlyst ett nödläge med anledning av covid-19. Även DN har en debattartikel som grundar sig i samma rapport. Panelen som uttrycker sig kritiskt är tillsatt av WHO för att granska pandemihanteringen.
Kommentar: vi följer.

Omvärldsbevakning 13.05

Misstänkt farligt föremål i Helsingborg

Polis har spärrat av ett område runt en adress i Helsingborg där man upptäckt ett misstänkt farligt föremål. Två fastigheter ska även ha evakuerats, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. Bombskyddstekniker arbetar nu med att undersöka föremålet. Polisen skriver på sin hemsida att insatsen beräknas pågå under eftermiddagen.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09.15

Inget att notera.

Tisdag 11 maj


Omvärldsbevakning 20.20

Över 30 000 rapporter om vaccinbiverkningar

Läkemedelsverket har fått in över 30 000 rapporter om misstänkta biverkningar efter vaccinering mot covid-19, rapporterar SVT Nyheter. Vaccinen mot covid-19 ger ungefär samma typ av biverkningar som andra vaccin – och de vanligaste inrapporterade biverkningarna är just feber, huvudvärk, trötthet och frossa.
– Det är ett väldigt stort samhällsfokus som säkert genererar många fler rapporter än vad vi kanske skulle ha sett annars, säger Ebba Hallberg. enhetschef på Läkemedelsverket.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 15.40

Smittspridningen minskar

Antalet rapporterade coronasmittade per vecka sjunker, om än med en flack kurva, rapporterar Sydsvenskan/TT. 
– Vi ser en nedgång i antalet smittade sedan ett par, tre veckor, men den är ganska liten och vi har fortfarande ett stort antal fall, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Vi följer utvecklingen av coronapandemin.

Omvärldsbevakning 12.55

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09:00

Inget att notera. 

Måndag 10 maj


Omvärldsbevakning 20.40

WHO klassar indisk covidvariant som "bekymmersam"

Flera medier, däribland Aftonbladet och Sveriges Radio, rapporterar om att WHO klassar den indiska varianten av covid-19 som ”bekymmersam” eftersom den tycks vara mer smittsam än andra covid-varianter. Maria van Kerkhove, som leder WHO:s krisarbete kring viruspandemin, hävdar att varianten möjligen dessutom kan vara mer motståndskraftig mot vaccin.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor om varianten sprider sig till Sverige.

Omvärldsbevakning 16.45

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 12.20

Norge överväger nej till Astra Zeneca och Janssen

Norska Folkehelseinstituttet anser att varken Astra Zenecas vaccin eller Janssen-vaccinet mot covid-19 bör användas. Slutsatserna lämnas över till norska regeringen, som ska ta ett beslut, rapporterar Aftonbladet.

Kommentar: Flera andra medier har också nämnt detta. Kan ge upphov till frågor om Sveriges hållning i frågan. 

Omvärldsbevakning 08.35

Ökad strålning uppmätt i kärnkraftverket i Tjernobyl

SVT och andra medier rapporterar om ökad strålning från det gamla kärnkraftverket i Tjernobyl. Efter katastrofen 1986 smälte kärnbränsle och annat ihop med sand och formade en jättelik klump av pyrande lava, som rann ner i reaktorns källarutrymmen och stelnade. Gadoliniumnitrat används i ett slags sprinklersystem som hindrar en kärnklyvningsprocess. Men förhöjda mängder neutroner har upptäckts i ett otillgängligt utrymme dit sprinklersystemet inte kunnat nå. Enligt forskarna är det osannolikt att en liknande olycka som den som skedde 1986 inträffar.
Kommentar: Bra att följa medierapporteringen.