Vecka 24 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 20 juni


Omvärldsbevakning 21.30

Inreseförbudet förlängs till 31/8

Beslutet gäller för resor till Sverige från länder inom EU/EES, uppger SR Ekot. Regeringen anpassar också regleringen till EU-förordningen om covid-intyg så att endast den som kan visa upp ett vaccinationsintyg, ett testintyg eller intyg om att man tillfrisknat från covid-19 får resa in i Sverige. Inom Norden gäller fortsatt inte några inreserestriktioner. Förlängningen beror framförallt på det fortsatt osäkra smittläget av covid-19, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Kommentar: För kännedom och inför ev. uppdateringar av information på krisinformation.se.

Omvärldsbevakning 17.00

Klass 2-varning för extremt höga temperaturer i Kalmar län utom Öland

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för extremt höga temperaturer i Kalmar län utom Öland. Varningen gäller fram till onsdag.
Kommentar: Publicerat nyhet och delat på Facebook och Twitter. 

Omvärldsbevakning 12.00

Klass 1-varning för åska

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i Skåne, Halland, västra Kronoberg och Västra Götalands län. Klass 1-varning för åska innebär ”omfattande och frekvent åska som medför stora störningar i el- och telefontrafiken”, enligt SMHI. 
Kommentar: För kännedom, kan orsaka elavbrott och störningar i telefontrafiken. 

Omvärldsbevakning 10.15

Skogsbrand i Mönsterås pågår fortfarande

Räddningstjänsten fortsätter bekämpa den stora skogsbranden utanför Mönsterås, rapporterar Dagens NyheterBranden är inringad men ännu inte under kontroll. Vädret avgör möjligheten att hindra ytterligare spridning och förhållandena väntas bli mer gynnsamma under söndagen.
Kommentar: Vi följer.

Värmen stoppar tåg till Bohuslän

Tågtrafiken mellan Göteborg och Strömstad, samt mellan Varberg och Uddevalla, ersätts med buss fram till midnatt, rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg. Orsaken är höga temperaturer som ökar risken för solkurvor och bränder i både skog och mark. Sen i fredags har tågtrafiken fått sänka hastigheten på grund av risken för solkurvor. Resenärer kan räkna med längre restid än normalt.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten. 

Bevattningsförbudet utökas på Gotland

Från 20 juni utökas bevattningsförbudet på Gotland, meddelar Sveriges Radio P4 Gotland och Region Gotland. I19 områden blir det bland annat förbjudet att använda kommunalt vatten för att vattna med slang och fylla pooler med dricksvatten.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. 

Gamla riktlinjer begränsar fläktanvändning

På flera äldreboenden i länet följer man riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som inte har uppdaterats sedan förra sommaren, om användandet av fläktar, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland. Man uppmanas att inte använda fläktar i gemensamma utrymmen om flera befinner sig där, trots att de är vaccinerade.
Kommentar: Kan orsaka oro då äldre är känsligare mot värme. 

Lördag 19 juni


Omvärldsbevakning 21.30

Företag sålde falska covidtester

Ett företag har erbjudit PCR-tester och utfärdat reseintyg, men proven har inte analyserats och provsvaren var falska, skriver Aftonbladet. Runt 100 000 personer kan ha fått falska provsvar som visat att de är friska. Klinikerna som funnits i hela landet är nu stängda och företaget utreds av både polisen och IVO.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor i sociala medier.

SMHI varnar för kraftig åska

SMHI har utfärdat en klass-1 varning för kraftig åska i Gävleborg, Västmanland och Dalarna (utom Dalafjällen). Åskan väntas främst under lördagskvällen. SvD skriver att åskan kan orsaka stora el- och telestörningar.
Kommentar: För kännedom, om det uppstår större avbrott i el eller telenäten.

Omvärldsbevakning 16.30

Flera skogsbränder utom kontroll

Det brinner i två skogsområden i norra Halland, rapporterar Göteborgs-Posten.
– Vi har inte bränderna under kontroll. Det brinner på två fronter med några hundra meters mellanrum, säger Mats Gränsmark, ledningsoperatör på räddningstjänsten. Branden kan enligt räddningstjänsten ha uppkommit på grund av blixtnedslag i området.

Sveriges Radio P4 Göteborg rapporterar att ett område på fem hektar brinner vid Sandsjöbacka söder om Göteborg. Räddningstjänsten är på plats med 15 enheter och ännu är branden inte under kontroll.
Kommentar: För kännedom, risken för bränder i skog och mark är mycket stor på flera håll i Götaland och Svealand. 

Omvärldsbevakning 13.00

Skogsbrand i Mönsterås ännu inte under kontroll

Den brand som sedan i går eftermiddag härjar i terrängen kring Finsjö utanför Mönsterås är ännu inte under kontroll, rapporterar Dagens NyheterBranden täcker ett område på omkring 125 hektar. Temperaturer på uppåt 30 grader i kombination med sydliga vindar har försvårat möjligheterna att kontrollera den. 
Kommentar: Vi följer.

Covidtester pausas efter misstänkt dataintrång

Region Sörmland stoppar tillfälligt bokningen av covid-tester, rapporterar Svenska Dagbladet. Anledningen är ett misstänkt dataintrång hos företaget Infosolutions som regionen beställer sina tester ifrån. Säkerhetsluckan ska nu vara tilltäppt, men prognosen för när sörmlänningarna kan boka prov via 1177 igen är osäker.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

 

Omvärldsbevakning 10.10

Höga temperaturer

SMHI varnar nu för höga temperaturer även i östra Kronobergs län. Klass 1-varningar för höga temperaturer har utfärdats för Sörmlands län, Östergötlands län, Jönköpings län, Kalmars län, Kronobergs län och Skånes län utom Österlen. 
Kommentar: Uppdaterar nyheten från igår. 

Fredag 18 juni


 

Omvärldsbevakning 20.45

Minskade leveranser av covidvaccin drabbar Gotland

Svenska Dagbladet rapporterar att leveranserna av vaccin från Pfizer-Biontech kommer att minska vilket innebär en halvering av antalet doser för Gotlands del.

Gotlands vaccinsamordnare varnar för att det kan bli brist på vaccin mot covid-19 under sommaren, dessutom kommer många besökare som vill boka en andra dos vaccin under semestern.

Kommentar: Även om vaccinationerna löper på i stora delar av landet finns det problem, i alla fall regionalt vad det verkar.

Husumbranden svårsläckt men ingen risk för spridning

Branden på Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun som föranlett att ett Viktigt meddelande till allmänheten utfärdats, uppges vara svårsläckt. Prognosen är att den brinner till klockan tio ikväll. Ingen spridningsrisk föreligger enligt räddningstjänsten, meddelar Sveriges Radio Västernorrland.  
Kommentar: Vi följer rapporteringen om branden så länge VMA gäller.

Övrigt: Inga förändringar i temperaturvarningsläget i landet så här långt. Vi följer det.

Omvärldsbevakning 15.30

Norge lättar på inreserestriktionerna

Norge anpassar sig från den 5 juli till EU:s indelning av länder i förhållande till smitta och från den 24 juni så slipper den med ett coronacertifikat krav på karantän vid inresa till Norge, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor.

Storbrand i hamn i Uppsala

En stor brand har brutit ut i en hamn utanför Uppsala. Flera enheter från räddningstjänsten och sjöräddningen larmades till hamnen strax efter klockan 14 på fredagen. Det råder stor rökutveckling på platsen, rapporterar Aftonbladet och flera andra medier.
Kommentar: Kan leda till VMA.

Viktigt meddelande till allmänheten i Husum

Vid 13.45 utfärdades ett Viktigt meddelande till allmänheten i Husum i Örnsköldsviks kommun i Västernorrlands län. Det brinner i en lokal i industriområdet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Mer information hos P4 Västernorrland. Vi publicerade nyhet och delade i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 12.30

Uppdatering varning för mycket höga temperaturer

SMHI utökade på förmiddagen klass 1-varningen på för mycket höga temperaturer. Nu gäller den även Sörmlands län, Östergötlands län, Jönköpings län,  Kronobergs län och norra Skåne.
Kommentar: Extrem värme kan innebära stora hälsoproblem för vissa grupper som till exempel äldre, sjuka och spädbarn. Vi publicerade nyhet och delade i sociala medier enligt rutin.

Omvärldsbevakning 08.30

Varning för mycket höga temperaturer i Kalmar län

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för mycket höga temperaturer i Kalmar län förutom Öland. Från fredag och fram till början av nästa vecka väntas mycket varmt väder med över 30 grader. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen och publicerar nyhet om varning utökas till flera län.

Höga temperaturer kräver hastighetssänkning på järnväg
Med anledning av SMHIs varning för höga temperaturer har Trafikverket i Region syd och väst beslutat att sänka hastigheten på ett flertal sträckor under fredag och lördag, skriver Trafikverket på sein webbplats. Hastighetsnedsättningarna innebär att det blir förseningar. Därför uppmanas resenärer att hämta trafikinformation från respektive tågbolag. Tåg kan också med kort varsel ställas in.
Kommentar: Se ovan.

Torsdag 17 juni


Omvärldsbevakning 21.00

Smittdatabasen Sminet öppen igen

Delar av Folkhälsomyndighetens smittdatabas Sminet, dit fall av alla anmälningspliktiga sjukdomar registreras, är i gång igen efter att ha varit pausad sedan i söndags. Enligt myndigheten kommer alla funktioner att öppnas upp successivt under de närmsta dagarna. Folkhälsomyndigheten stängde ner databasen Sminet i söndags på grund av ett misstänkt säkerhetsfel och innebar att nya covidfall inte har kunnat rapporteras under veckan.
Kommentar: Att databasen nu öppnar innebär att Folkhälsomyndigheten kommer att kunna rapportera mer aktuell statistik kring antalet covidfall.

Omvärldsbevakning 16.40

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Tyska vaccinet Curevac ger sämre skydd än väntat
En preliminär studie från företaget visar att vaccinet endast ger 47 procents skydd, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Beskedet kan påverka vaccintillgången i EU och Sverige, eftersom Folkhälsomyndighetens beräkningar av vaccintäckningen i Sverige baseras på att Curevac skulle godkännas.
Kommentar: Vi följer utvecklingen och vaccintillgången i Sverige. 

Tredje vaccindos kan behövas redan i vinter för vissa grupper
Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning kan de över 80 år, de som bor på särskilt boende och eventuellt även medicinska högriskgrupper. Det rapporterar Dagens Nyheter. Även de som är fullt friska och yngre än 80 år kan behöva fylla på sitt vaccinskydd, men inte så tidigt som i vinter. 
Kommentar: Det kan vara bra att veta när fullvaccinerade behöver ta påfyllningsdoser.

Onsdag 16 juni


Uppdatering VMA 21.13

Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.
Kommentar: Uppdaterat nyhet och facebookinlägg.

Omvärldsbevakning 20.45

VMA om elbilsbrand i Eskilstuna kommun

Onsdag kväll utfärdades ett VMA efter att en elbil börjat brinna på Dingergatan i Eskilstuna kommun, med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Kommentar: Publicerat nyhet och inlägg i sociala kanaler.

Omvärldsbevakning 16.00

Nationella allmänna råden förlängs

Folkhälsomyndigheten förlänger de allmänna råden till den 30 september. De allmänna råden är bland annat att hålla avstånd, stanna hemma vid symtom och jobba hemifrån om det är möjligt.

Kommentar: Publicerat notis på Aktuelltsidan.

Omvärldsbevakning 12.30

Höga temperaturer och hög brandrisk på många håll i landet

SMHI flaggar för att det kan bli höga temperaturer på flera håll i landet i veckan. Värmen innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper, skriver Sveriges Radio P4 SjuhäradDet är också stor eller mycket stor brandrisk på flera håll i Götaland. Under onsdagen omfattas även Sörmland och Hälsingland av brandvarningen. 
Kommentar: Vi har delat sidan Så förbereder du dig för gräs- och skogsbrand på Facebook och Twitter.

Sopbranden i Halmstad släckt

Den brand som bröt ut i en stor sophög vid Kristineheds kraftvärmeverk i Halmstad har nu släckts, uppger Halmstads räddningstjänst för TTBranden, som startade i tisdags, spred sig i högar med flera ton blandade sopor, och under morgonen gick information till närboende ut om att hålla sig inomhus på grund av den kraftiga rökutvecklingen.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Markant ökning av deltavarianten i Kronoberg

Region Kronoberg meddelar att deltavarianten av coronaviruset ökat markant i länet. Nu inför regionen förändringar i smittspårningen gällande hushållskontakter och nära kontakter. Tidigare har nära kontakter och hushållskontakter undantagits från smittspårning tre veckor efter första dosen. Detta ändras nu till att nära kontakter och hushållskontakter också ska smittspåras fram till två veckor efter andra vaccindosen.
Kommentar: Att deltavarianten sprids i landet kan väcka oro hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 08.00

Fördubblad risk med deltavarianten

Enligt en ny studie är risken att hamna på sjukhus dubbelt så stor med den så kallade deltavarianten av covid-19, rapporterar Sveriges Radio Ekot
Kommentar: Kan orsaka oro och ge upphov till frågor.

Tisdag 15 juni


Omvärldsbevakning 20.00

Deltavarianten upptäckt i 74 länder

Göteborgs-Posten rapporterar att den smittsamma deltavarianten av coronaviruset sprids över världen och har enligt WHO upptäckts i minst 74 länder. TV4 Nyheterna rapporterar även att Folkhälsomyndigheten bekräftar att vi har en samhällsspridning av deltavarianten i Sverige
Kommentar: Kan väcka oro hos allmänheten och ge upphov till kommentarer i våra sociala medier. 

Avfallsanläggning i Halmstad brinner fortfarande

Branden bedöms i nuläget ha relativt låg spridningsrisk, rapporterar SVT Nyheter– Det är svårsläckt sådana här bränder, det ligger och glöder i högarna, svårt att komma åt och släcka med vatten, sen är det miljöaspekten, man vill ju inte ha ut släckvatten på fel ställen och man vill inte ha röklukten mot befolkningen, det är lite annorlunda mot en vanlig brand, säger han. Rök som innehåller plast kan vara giftig.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 15.30

Undervisning på plats i skolan för barn och unga från terminsstart i höst

Nu när vaccinationstakten ökar i den vuxna befolkningen och smittspridningen minskar bedömer Folkhälsomyndigheten att det är möjligt att återgå till undervisning på plats efter sommarlovet. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning kommer vid höstens skolstart smittspridningen förmodat ligga på nivå 1. Det viktigt att det förebyggande arbetet för att minska riskerna för smittspridning fortsätter, och att beredskap finns för att hantera eventuella utbrott lokalt, skriver Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Lägger in en notis på aktuelltsidan och uppdaterar på sajten. 

Storbrand på värmeverk i Halmstad

Det brinner i Kristineheds värmeverk i Halmstad och räddningstjänsten är på plats, rapporterar Sveriges Radio P4 Halland. Enligt räddningstjänsten handlar det om ett flertal sophögar som brinner och över hela Halmstad syns svart brandrök. I nuläget finns ingen prognos för släckningsarbetet.
Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 12.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera.

Måndag 14 juni


Omvärldsbevakning 20.45

Deltavarianten försenar öppningen av England

DN med flera rapporterar att lättnaderna i England kommer att skjutas fram 4 veckor. Orsaken är oro för den snabba spridningen av deltavarianten, som på kort tid tagit över i Storbritannien.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 17.30

Publik i sektioner kan göra större evenemang möjliga enligt förslag

På uppdrag av Regeringen lägger Folkhälsomyndigheten fram ett förslag för hur en uppdelning av publik och besökare i sektioner som skiljs åt kan göra det möjligt att genomföra evenemang med fler deltagare än vad som hittills aviserats. Reglerna skulle kunna införas när nivå 2 inträder.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor.

Omvärldsbevakning 14.50

Folkhälsomyndigheten stänger databas

Databasen SmiNet som används för att för anmälningar av smittsamma sjukdomar är tillfälligt stängd av säkerhetsskäl, uppger Folkhälsomyndigheten, vilket flera medier, bland annat Aftonbladet rapporterar om. Databasen var stängd två dagar i slutet av maj.
Kommentar: Eftersom det varit många IT-relaterade problem på sistone så kan vi få frågor.

Omvärldsbevakning 11.20

Arbetsförmedlingen hemsida nere

Det är ännu oklart vad som är orsaken till störningarna på Arbetsförmedlingens webb, rapporterar TT. I dag är dessutom sista datumet för arbetssökande att aktivitetsrapportera.
Kommentar: Många IT-störningar den senaste tiden. Kan ge upphov till frågor.

Vaccin-rykte om kollapsad fotbollsspelare

Den danska fotbollsspelaren Christian Eriksen som kollapsade under en EM-match i lördags har inte haft covid och är inte heller vaccinerad mot covid, uppger vd för hans klubblag Inter. Bakgrunden till klubens uttalande är att det spridits uppgifter på sociala medier om att Eriksens kollaps skulle ha samband med vaccination, uppger Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom då rykten på sociala medier kan spridan snabbt.

Omvärldsbevakning 08.50

Skogsbranden utanför Mora uppdatering

Räddningstjänsten har omringat skogsbranden utanför Mora och två helikoptrar från MSB är på plats. Det finns fortfarande risk för att branden ska sprida sig.
- Vi har väldigt byig vind och det kan göra att branden får fart igen. Därför har vi gått in med en ganska stark organisation på förmiddagen, säger Henric Helander, räddningsledare på plats, till SR P4 Dalarna.
Kommentar: Följer läget så länge VMA är aktuellt. Se även söndagens anteckning.

Rekommendationer om skydd för vårdpersonal kan ha brutit mot arbetsmiljölagen

I ett svar till Coronakommissionen skriver Arbetsmiljöverket att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skydd för personal som vårdade covidsjuka kan ha brutit mot arbetsmiljölagen, rapporterar SVT.
Arbetsmiljöverket skriver: "att de rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, som gavs under våren 2020, om att munskydd inte behövdes vid vård av patienter eller omsorgstagare med misstänkt eller konstaterad covid-19, har varit i strid med AML, vars syfte är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet."
Kommentar: Kan ge upphov till frågor. Munskydd är en fråga som engagerar många.