Vecka 25 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 27 juni


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Lördag 26 juni – midsommardagen


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 18.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.55

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.50

Inget att notera.

Fredag 25 juni – midsommarafton


Omvärldsbevakning 21.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 18.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Bakterier i dricksvattnet i Gevåg, Ragunda kommun

Bakterier har hittats i det kommunala dricksvattnet i Gevåg i Ragunda kommun, rapporterar P4 Jämtland. Vattnet går att använda för tvätt och bad. Kommunen väntar provsvar inom 1-4 dagar. 
Kommentar: För kännedom om det skulle utvecklas.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Torsdag 24 juni


Omvärldsbevakning 20.30

Brand i Norra Hamnen i Malmö

En brand i papperbalar i en återvinningsanläggning i Norra hamnen i Malmö utbröt vid 16-tiden, meddelar Sydsvenskan och SVT. VMA utfärdades på grund av den kraftiga röken.
Kommentar: Publicerat på krisinformation.se, facebook och twitter. VMA:t avblåstes vid 20.21 och har uppdaterats.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

UD förlänger reseavrådan

Utrikesdepartementet har förlängt avrådan från icke-nödvändiga resor till den 1 september 2021. Från och med den 24 juni avråder inte längre UD från resor till Albanien, Nordmakedonien, Serbien, USA, Hongkong, Macao och Taiwan. 
Kommentar: Publicerat nyhet och delat på Facebook och Twitter. Uppdaterat sidorna Utrikesresor och Sommar 2021. 

Minskad oro för covid-19 bland äldre

Färre äldre personer i Sverige är oroliga för att bli allvarligt sjuka i covid-19, visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten
– Det är glädjande att oron minskar bland äldre personer. Två förklaringar är säkert att så många i den åldersgruppen nu är vaccinerade mot covid-19 och att smittpridningen minskat i samhället, säger Hillevi Busch, utredare på enheten för psykisk hälsa och suicidprevention på Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: För kännedom, färre uttrycker oro i våra sociala medier jämfört med tidigare. 

Finland rekommenderar vaccin till 12-15-åringar

Finländska Institutet för hälsa och välfärd (THL), motsvarande svenska Folkhälsomyndigheten, rekommenderar att alla 12-15-åringar får vaccin, rapporterar Göteborgs-Posten/TTFrågan ska nu avgöras av socialdepartementet, som uppger att vaccineringen av åldersgruppen tidigast är aktuell i augusti.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer i sociala medier. 

Modernas vaccin byter namn till Spikevax

Coronavaccinet ”Covid-19 Vaccine Moderna” från företaget Moderna byter nu namn till ”Spikevax”, meddelar Läkemedelsverket. Namnbytet innebär inga förändringar i övrigt.
Kommentar: Vi uppdaterar informationen på sajten.

Risk för stora regnmängder i flera län

Torsdag kväll och natt till fredag väntas kraftiga regnskurar beröra främst de södra och östra delarna av Götaland. Det kan komma stora mängder på kort tid men med stora lokala variationer, meddelar SMHI
Kommentar: Kan enligt SMHI medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Risk för översvämmade vägar.

Omvärldsbevakning 08.15

Inget att notera.

Onsdag 23 juni


Omvärldsbevakning 20.15

Deltavarianten kan bli dominerande i EU

EU:s smittskyddsenhet ECDC spår att deltavarianten av coronaviruset kommer att stå för 90 procent av fallen i slutet av augusti, skriver bland annat GP. Alfavarianten är fortfarande dominerande, men deltavarianten är 40–60 procent mer smittsam.
Kommentar: En prognos som går i linje med vad som redan sker på många håll i världen.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.40

Sämre efterlevnad i flera län

Flera länsstyrelser varnar för att restriktioner mot covid-19 inte efterlevs, skriver Aftonbladet. Bland annat i Kronobergs län slappnar folk av under restaurangbesök och i Värmland och Västernorrland handlar många i grupp enligt länsstyrelserna. I Västmanland och Stockholm är det få som använder munskydd i kollektivtrafiken.
Kommentar: Med tanke på årstiden, den lägre smittspridningen och högre vaccinationsgraden är det väl inte oväntat, men vi noterar detta och följer vidare rapportering i medierna.

Tisdag 22 juni


Omvärldsbevakning 20.30

Folkhälsomyndigheten stänger SmiNet på helgerna

På grund av upprepade säkerhetsincidenter kring statistikdatabasen SmiNet kommer den att vara nedstängd på helgerna i fortsättningen, meddelar Sveriges Radio. Detta för att direkt kunna se om det är några nya incidenter, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Kommentar: För kännedom

Databasen för covidprov hackad 

Ett intrång har gjorts i databasen för coronaprover, meddelar Folkhälsomyndighetens leverantör för självprovtagning, InfoSolutions, i ett pressmeddelande. Systemet ska enligt leverantören återigen vara säkrat och inget tyder på att den som gjort intrånget gjort sökningar som kan koppla ihop testresultat med patienter eller kunnat se vilken vårdgivare som är förknippad med enskilda testresultat.
Kommentar: Nyheten publicerades i flera mediers liveflöden, bla SvT, DN och Aftonbladet. För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

Publicerat nyhet  från Folkhälsomyndigheten om vaccinering ner till 16 år. I övrigt inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.01

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Måndag 21 juni


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

VMA om brand i industri i Varberg kommun

Det brinner i en industri på Batterivägen. Kraftig rök går in mot Varberg. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Publicerat nyhet och delat på Facebook och Twitter. 

Klass 1-varning för kraftig åska i Skåne

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i Skåne län. Varningen innebär enligt SMHI omfattande och frekvent åska som medför stora störningar i el- och telefontrafiken. Lokalt kan det även innebära mycket kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. 

Branden i Mönsterås under kontroll

Den hundra hektar stora skogsbrand i Finsjö utanför Mönsterås är nu under kontroll, rapporterar SVT NyheterUnder måndagen kommer två helikoptrar fortsatt arbeta med att vattenbomba området och räddningstjänstens förhoppning är att det imorgon ska vara möjligt att minska bemanningen i området.
Kommentar: För kännedom, släckningsarbetet har varit krävande.

Omvärldsbevakning 08.00

Skogsbranden i Mönsterås har avtagit

Den stora skogsbranden i Finsjö nordväst om småländska Mönsterås avtagit i kraft, rapporterar Göteborgs-Posten/TTBranden har inte spridit sig under söndagen, men det är mycket varmt i området. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för extremt höga temperaturer.
Kommentar: Vi följer.