Vecka 27 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 11 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 18.00

Byar avskurna från omvärlden utanför Hällefors

Efter nattens skyfall har Sångshyttan och Knuthöjden utanför Hällefors skurits av från omvärlden på grund av bortspolade vägar, meddelar P4 Örebro. Kommunen har inlett arbetet för att försöka nå de drabbade, skriver kommunen på sin hemsida
Kommentar: Regn och åskoväder ställde till det på flera håll i landet natten mot söndag, med översvämningar som följd.

Omvärldsbevakning 15.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Lördag 10 juli


Omvärldsbevakning 23.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 18.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.20

Värmebölja väntas i västra USA

I flera amerikanska stater, däribland Kalifornien, Oregon och Idaho väntas temperaturer på över 40 grader den närmsta tiden, det rapporterar SVT Nyheter. Juni månad har redan slagit rekord som den varmaste i USA sedan mätningarna startade för 127 år sedan, enligt den amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
Kommentar: För kännedom. Många svenskar bor och turistar i USA.

Omvärldsbevakning 10.45

Tredje dos av covid-vaccin kan bli aktuellt för riskgrupper i höst

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Svenska Dagbladet/TT att det finns tecken på att personer i riskgrupper och på särskilt boende kan komma behöva en extra vaccindos redan under hösten. Statsepidemiologen gör också bedömningen att det förr eller senare kommer bli nödvändigt med påfyllnadsdoser även för befolkningen i allmänhet.
– Experterna på området har pratat om att en covidimmunitet varar i kanske två till tre år, så det skulle kunna bli aktuellt under nästa år, säger Anders Tegnell i intervjun.
Kommentar: För kännedom.

Fredag 9 juli


Omvärldsbevakning 22.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Risk för stora regnmängder på flera håll i landet

SMHI meddelar att det finns en risk för stora regnmängder i de södra delarna av landet och i de östra delarna av Svealand från fredagkväll fram till och med lördagen. Det finns flera alternativa scenarior på vart de kraftigaste regnen hamnar, skriver SMHI. Risk för stora regnmängder kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Dessutom finns risk för översvämmade vägar.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 12.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.05

Uppdatering: Mindre flygplan har havererat i Örebro

Med anledning av den allvarliga flygplansolycka som inträffade under gårdagskvällen på Örebro flygplats finns Örebro kommuns POSOM-grupp tillgänglig för anhöriga. Samtliga nio personer ombord på det havererade flygplanet har förolyckats. Drabbade kan besöka Örebro fallskärmsklubb vid flygplatsen där POSOM-gruppen finns på plats. Anhöriga kan även ringa på telefonnummer: 019-21 55 88 för att få stöd. Anhörigstöd och jourhavande präst finns också på plats vid Nikolai kyrka i Örebro. Kommunens krisstöd kommer finnas tillgänglig dagtid under helgen, det skriver kommunen på sin webbplats.
Kommentar: För kännedom ifall vi får frågor.

Stor vattenläcka i Motala tätort

En stor vattenläcka på Råssnäsvägen 11 har upptäcktes under morgonen och tekniska serviceförvaltningen har jobbat med att stänga av vattnet, meddelar Moala kommun. Klockan 07.30 meddelar Motala kommun att läckan är innesluten med ventiler och att man har börjat bygga upp tryck i ledningsnätet igen. Vattnet kan vara missfärgat och innehålla luft när man sätter på kranen.
Kommentar: Påverkar många hushåll i Motala tätort. Vi har delat Motala kommuns inlägg på Facebook.

Deltavarianten fortsätter att öka sin andel i Sverige

Deltavarianten utgör en allt större andel av antalet fall av covid-19 i Sverige, och misstänkta fall rapporteras nu i alla landets regioner. Det totala antalet fall av covid-19 ligger på en fortsatt låg nivå. Detta meddelar FolkhälsomyndighetenJämfört med alfavarianten som tidigare dominerade, så har deltavarianten en högre spridningsförmåga. Den tycks också lättare infektera personer som bara fått en vaccindos. För fullvaccinerade personer bedöms skyddseffekten mot deltavarianten som god, särskilt mot svår sjukdom.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer i sociala medier.

Fortsatt oförändrad prognos för vaccination mot covid-19

Enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade prognos som kommer var fjortonde dag är bedömningen fortsatt att alla vuxna har erbjudits minst en dos vaccin senast den 19 september 2021, meddelar regeringen.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Torsdag 8 juli


Omvärldsbevakning 21.55

Uppdatering: Mindre flygplan har havererat i Örebro 

Flera personer har omkommit i den allvarliga flygplansolycka med ett mindre flygplan som inträffat vid flygplatsen i Örebro, det skriver polisen på sin hemsida. Larmet kom vid 19.20-tiden. Örebro kommun har upprättat ett krisstöd för anhöriga på plats rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Vi fortsätter att följa händelsen och förmedlar vid behov eventuella kontaktuppgifter till krisstödet.

Omvärldsbevakning 20.00

Mindre flygplan har havererat i Örebro 

Ett flygplan har havererat på Örebro flygplats, rapporterar Aftonbladet och flera andra medier. Polisen skriver på sin hemsida att det rör sig om ett mindre flygplan.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.00

Översvämningarna i Tranås kommun

Tranås kommun meddelar att samtliga vägar nu är öppna igen. Arbetet med att suga brunnar fortskrider inklusive sopning av gator.
Kommentar: För kännedom. Vi har tagit bort blocket om översvämningar från startsidan. 

Omvärldsbevakning 12.30

UD häver reseavrådan för fler länder

UD har beslutat om att ändra avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder, meddelar regeringen. Beslutet innebär att avrådan från icke nödvändiga resor till Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien och Hercegovina, Brunei, Jordanien, Kanada, Kosovo, Moldavien, Montenegro, Qatar och Saudiarabien hävs med omedelbar verkan.
Kommentar: Vi har delat UD Resklars inlägg på Facebook och uppdaterar våra sidor. 

Schweiziska vaccinpass kan nu användas i EU

EU-kommissionen och Schweiz gav på torsdagen ömsesidiga klartecken till varandras ”vaccinpass”, rapporterar Svenska DagbladetBeslutet gäller redan från och med fredagen och innebär att de respektive certifikaten ses som likvärdiga. Även för Ryssland kan något liknande vara på gång. Åtminstone har EU lyft frågan om ett ömsesidigt erkännande av varandras vaccincertifikat.
Kommentar: Vi får många frågor om vaccinpass.

Omvärldsbevakning 08.10

Driftuppehåll i Alltid öppet natt mot 9 juli

Torsdag 8 juli klockan 22.30-01.30 går det inte att logga in i Alltid öppet-appen på grund av planerat underhållsarbete, meddelar Region Stockholm
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor.

Onsdag 7 juli


Omvärldsbevakning 20.15

I morgon öppnar Coops butiker igen

Under torsdagen väntas Coop att öppna alla sina butiker igen, efter stängningen som orsakades av förra veckans omfattande IT-attack, rapporterar Sveriges Radio Ekot.  Det är ännu inte klarlagt vad stängningen kostat för butikerna.
Kommentar: För kännedom. Stängningen av butikerna har påverkat många människor. 

Omvärldsbevakning 16.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.55

Inget att notera.

Tisdag 6 juli


Omvärldsbevakning 20.45

Effektivare vaccin mot deltavarianten i Sverige till hösten

Enligt Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, kommer ett uppdaterat vaccin som är mer effektivt mot deltavarianten att levereras till Sverige i höst, rapporterar Göteborgs-Posten
– Vi kommer att få uppdaterade vaccin i september-oktober. Både Pfizers och Modernas, som har mRNA-vaccin, jobbar nu för fullt så att vi kan ha med mutationerna som sprider sig över världen, säger Richard Bergström till Ekot.
Kommentar: Deltavarianten sprider sig i Sverige och vi får många frågor om det i våra sociala medier. 

Omvärldsbevakning 17.00

Många av Coops butiker fortfarande stängda

Coop arbetar hårt med att öppna sina omkring 800 butiker efter hackerattacken mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya. För att få kassorna att fungera måste tekniker besöka varje drabbad butik och installera om systemen i varje enskild kassa. Ett hundratal butiker kunde öppna under måndagen och företagets förhoppning är att innan tisdagens slut ska över hälften av butikerna ha öppnat. Det rapporterar SVT Nyheter och Dagens Nyheter. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen om vi får frågor. 

Vattnet börjar sjunka undan i Tranås kommun

Under eftermiddagen började vattnet sakta rinna undan i hårt översvämningsdrabbade Tranås kommun. Det beror på att nivån i Lillån sjunker och att man har placerat ut pumpar som pumpar ut dagvattnet till en anläggning. De flesta gator har återigen öppnat upp för trafik, men några gator är fortfarande avstängda och kommer tidigast att öppnas för trafik i morgon onsdag, skriver kommunen på eftermiddagen. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa händelsen till dess att den är avslutad, med tanke på temablocket på startsidan. 

Omvärldsbevakning 14.40

Tranås hårt drabbat av översvämningar

Tranås kommun har drabbats hårt av översvämningar efter skyfall. Räddningstjänsten arbetar intensivt med att pumpa vatten i drabbade fastigheter. 200-300 ärenden har inkommit, skriver Tranås kommun. Flera gator i kommunen är avstängda på grund av översvämningarna. Kommunen uppmanar invånare att avstå från att ge sig ut med något fordon på grund av risk att fastna i vattenansamlingar. 
Kommentar: Lade upp temablock om översvämningar på startsidan med länk till Tranås kommuns information. 

Ryska planet kraschade in i en bergvägg

Det ryska plan som försvann under morgonen har påträffats. Planet ska ha kraschat in i en bergvägg och samtliga ombord har omkommit, rapporterar Aftonbladet
Kommentar: Inga uppgifter hittills om svenskar ombord. 

Omvärldsbevakning 08.55

Deltavarianten sprids i Israel trots vaccinationer

Över hälften av Israels befolkning är fullvaccinerade, de flesta med Pfizer-Biontechs vaccin. Trots detta sprids nu deltavarianten i landet. Enligt en ny israelisk studie är Pfizers vaccin mindre effektivt mot deltavarianten. Vaccinets effektivitet uppges vara 64 % när det gäller att förhindra nya infektioner hos fullvaccinerade, enligt Israels hälsomyndighet. Detta rapporterar Aftonbladet
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen kring deltavarianten, då den kan skapa oro och frågor. 

Flygplan försvunnet i Ryssland

Ett flygplan saknas i Kamtjatka, nära Palana i Ryssland, enligt ryska medieuppgifter. Det rapporterar Aftonbladet. 22 passagerare och sex besättningsmedlemmar ska ha funnits ombord. En sökinsats pågår för att hitta planet. 
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Måndag 5 juli


Omvärldsbevakning 20.30

Regioner stänger vaccinbokningen för besökare

Att yngre tillåts boka tid för vaccinering i vissa regioner utnyttjas av personer hemmahörande i andra delar av landet. Besökare på Gotland nekas dos två på ön, och Uppsala har stängt självbokningen för personer från andra regioner, rapporterar Dagens Nyheter
Kommentar: För kännedom. Vi får många frågor om vaccination. 

Förfalskade vaccinintyg till EU säljs via Darknet

Falska covidbevis säljs på internet, bara dagar efter att det nya systemet börjat gälla, rapporterar Svenska Dagbladet. Köparna hoppas kunna resa fritt inom EU, utan att behöva vaccinera sig, testa sig eller gå i karantän. I helgen slog man till mot flera internetsajter och upptäckte över 250 000 personer på tio olika konton på Telegram som erbjöd direktkontakt med försäljare av falska vaccinintyg på internet.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor i våra sociala medier. 

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.45

Striktare regler för inresor

Tyskland har infört krav på att inresande från Portugal måste sitta i karantän. Kravet gäller även personer som är fullvaccinerade. Orsaken uppges vara oro för deltavarianten av viruset.
– Vi har en överenskommelse mellan alla EU-länderna och rekommendationer för hur covidbevisen ska användas. I den ingår också en nödbroms för länderna att snabbt kunna agera om det dyker upp en variant som oroar, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, enligt DN.
Detta innebär att resenärer även i fortsättningen måste hålla koll på vad som gäller i olika länder, menar tidningen.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och innebär att vi måste vara noga med att hålla vår sida om resor uppdaterad.

Butiker fortsatt stängda efter hackerattacken

I nuläget finns ingen prognos när problemen hos Coop kan vara avhjälpta och alla butiker kan hålla öppet som vanligt igen. Enlig flera medier, bland annat DN, så är hundratals tekniker sysselsatta med att få igång butikernas kassasystem. Även Shells bensinstationer har problem med kassasystemen.
Fördjupande inslag om attackerna hos SR.
Kommentar: Fortsätter följa händelsen. Se även tidigare anteckningar.

Varningsläget

Risk för skogsbrand i hela Norland. Mycket hög brandrisk i norra Norrbotten. Risk för stora regnmängder Västkusten och stora delar av Skåne, Kronoberg och Gotland. Se SMHI:s karta.
Kommentar: För kännedom. Vi har info om brandrisk på startsidan.

Omvärldbevakning 08.50

Hackergrupp bakom attacken mot Coop kräver 600 miljoner

Ransomware-hackarna Revil har tagit på sig attacken mot mjukvaruföretaget Kaseya, som bland annat har drabbat svenska Coop, uppger flera medier bland annat SR Ekot. Hackarna kräver omkring 600 miljoner kronor för att ge Kaseya tillgång till sina system igen. Mjukvaruföretaget Kaseya uppger att de under dagen ska försöka återskapa sina systemen med målet att deras kunder ska ha tillgång till tjänsterna i slutet av dagen i dag. När Coop kan öppna igen är oklart.
Kommentar: Följer händelsen. Se även helgens anteckningar.