Vecka 28 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 juli


Omvärldsbevakning 21.25

Minst 30 döda efter monsunregn i Indien

Flera byggnader har rasat till följd av kraftiga regn och jordskred i utkanten av Bombay (Mumbai) i Indien. Det rapporterar TT/SvD med hänvisning till lokala myndigheter. Enligt svenska ambassaden i Indiens reseinformation förekommer översvämningar under monsunperioden i juni till oktober. Resande i området kan följa uppdateringar avseende det nationella vädret på Indiens Meteorologiska Instituts webbplats. Man ska även se till att följa lokala myndigheters anvisningar.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 14.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.20

Inget att notera.

Lördag 17 juli


Omvärldsbevakning 21.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.20

Varning för dammkollaps i tyska delstaten Nordrhein-Westfalen

Delstatsregeringen i Köln varnar för att dammen Steinbachtalsperre riskerar att brista, rapporterar Expressen och flera andra medier. "Dammen är extremt instabil och riskerar att gå sönder" skriver myndigheten på Twitter. Evakueringar i området planeras.
Kommentar: För kännedom. Vi fortsätter att följa utvecklingen. Sveriges ambassad i Berlin uppmanar att inresor i området bör undvikas tills läget förbättrats.

Omvärldsbevakning 10.30

Dödstalen stiger efter översvämningarna i Tyskland, Belgien och Nederländerna

Myndigheterna befarar att fler döda kommer att hittas när vattenmassorna sjunker undan. Fler än 150 personer har omkommit hittills i översvämningarna som drabbat Europa. Det intensiva regnandet har nu lämnat området, rapporterar TT/SvD.
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen.

Fredag 16 juli


Omvärldsbevakning 22.20

Översvämningar efter regnoväder

Ett regnoväder som förde med sig översvämmade fastigheter och vägar drabbade under fredagseftermiddagen södra Götaland rapporterar TT/SvD. Värst drabbat var Trelleborg, Lund och Östra Göinge kommun. Trots stora mängder vatten på en del vägar har polisen i region syd inte fått in några rapporter om olyckor. Till natten har det värsta regnovädret passerat enligt SMHI.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.10

En skyddsvall har brustit i nederländska Meersen

Dödssiffrorna stiger efter översvämningarna i Tyskland och Belgien. Invånare i Meersen uppmanas att stänga alla fönster och dörrar, el och gas och söka skydd så högt upp som de bara kan. Vid 13.55 påbörjades en evakuering av staden. Bara fem minuter senare konstaterades det att en evakuering skulle komma att bli omöjlig. Delar av området var översvämmat redan innan skyddsvallen brast. Detta rapporetar Aftonbladet.
Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 13.00

Ökad smittspridning av covid-19 i flera länder men fortsatt låg nivå i Sverige

Smittspridningen av covid-19 har ökat i flera länder men i Sverige ligger antalet fall sedan flera veckor på en låg nivå, meddelar Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har andelen smittade med koppling till utlandsresor ökat och deltavarianten är sedan vecka 26 den vanligaste virusvarianten. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen av pandemin. 

Uppsala låter minderåriga avgöra själva om de vill ta vaccinet

Det är regionerna som bestämmer om det ska krävas ett samtycke från föräldrarna eller om barnen själva ska ta beslutet om vaccinering. Region Kalmar kommer att kräva underskrift av vårdnadshavare medan region Uppsala i första hand inte kommer att kräva det. "Vi tänker sikta på att göra en bra mognadsbedömning och är vi tveksamma då vill vi ha samtycke från föräldrarna", säger Inge Bruce, chefsläkare i Uppsala län.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer i sociala medier. 

Norge inför nya inreseförbud och karantänskrav

Resenärer från länder och regioner som är listade som orangea och röda måste sättas i karantän när de reser till Norge, så länge de inte är helt vaccinerade eller nyligen har haft covid-19, rapproterar SVT Nyheter i sin liverapportering kl. 12.53. 
Kommentar: Kan påverka svenskar som reser till Norge. 

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att notera.

Torsdag 15 juli


Omvärldsbevakning 20.15

Studie visar att Astra Zeneca kan skydda sämre mot delta

Enligt Sveriges Radio visar en studie i The Lancet att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 kan skydda sämre mot deltavarianten av viruset än övriga vaccin som används i EU. I en intervju med SR säger en svensk professor i vaccinimmunologi att personer 65 år och äldre som fått Astra Zenecas vaccin bör få en tredje dos så snart som möjligt. Enligt statsepidemiologen är detta dock inte aktuellt i nuläget. 
Kommentar: Kan väcka frågor i sociala medier, därför bra att känna till för de redaktörer som arbetar där.

Nedåtgående covidtrend bruten

Enligt en text från TT (här publicerad i Aftonbladet) orsakar deltavarianten av covid-19 nya smittotoppar runt om i Europa. Detta efter att smittotalen sjunkit på de flesta håll under en tid. Värst drabbat är Cypern, följt av Spanien. Även i Sverige har deltavarianten tagit över. Det säger Folkhälsomyndigheten till SVT. Smittspridningen är dock fortsatt låg här. 
Kommentar: Klassiska svenska turistmål drabbade, kan få svensk påverkan samt leda till frågor.

WHO avråder från vaccinationspass

WHO fortsätter att avråda implementering av vaccinationspass. Orsaken är enligt SVT:s direktrapportering (kl. 16.20 i dag) bland annat att det leder till ojämlikhet eftersom fattigare länder tilldelats mindre vaccin än rikare. Vaccinationspass sänker också den fria rörligheten, anser WHO.
Kommentar: Eftersom vi får många frågor om covidbevis kan det vara relevant att känna till detta utspel från WHO. 

Skogsbränder på turistmål i Grekland

Den grekiska ön Samos, populärt turistmål bland svenskar, är just nu drabbat av skogsbränder. Enligt en artikel i Aftonbladet har ett antal svenskar evakuerats från sin hotell. 
Kommentar: Bra att känna till ifall oroliga anhöriga hör av sig. 

Omvärldsbevakning 15.40

Uppdatering: Stormen Bernd och översvämningarna i Tyskland och Belgien

Minst 30 personer har mist livet vid översvämningarna i Tyskland och fortfarande saknas 70 personer. Enligt SvT växer ovädret till sig och sprider sig till allt fler länder, bland annat Schweiz. I Belgien sätts armén in i räddningsarbetet.
Kommentar: Krisinfo följer händelseutvecklingen. Vi har delat info från svenska ambassaden i Berlin på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 11.30

Stormen Bernd skördar liv i Tyskland och Belgien

Ett tiotal personer har omkommit och ett 70-tal personer saknas efter att flera hus rasat samman i samband med översvämning i Schuld i västra Tyskland, skriver SvT. Även från Belgien rapporteras om två dödsfall.
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen.

Varning stora regnmängder med åska

SMHI meddelar risk för stora regnmängder under torsdag eftermiddag i Skåne utom Österlen, delar av Kronobergs län och Kalmar utom Öland. Kraftiga skurar och åska som lokalt kan ge upp mot 50 mm regn kan väntas.
Kommentar: Krisinfo följer.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.

Onsdag 14 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Över 70 procent av Sveriges vuxna befolkning har fått vaccin mot covid-19

Nu har över 70 procent av alla som är 18 år och äldre i Sverige fått minst en dos vaccin, och 45 procent är vaccinerade med två doser, meddelar Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Vi följer vaccinationstäckningen i Sverige. 

Inställda tågresor mellan Kalmar och Linköping

Tågtrafiken mellan Kalmar och Linköping är inställd under onsdagen och torsdagen. Trafikverket gör bedömningen att de höga temperaturerna riskerar medföra spårfel, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Bra att känna till. Tidigare noterade vi att tågtrafiken påverkas av värmen.

Eldningsförbud i Stockholm och Uppsala från i morgon

Länsstyrelsen Stockholm och Länsstyrelsen Uppsala har beslutat att det råder eldningsförbud i länen från och med klockan 08:00 den 15 juli 2021. Förbudet gäller tillsvidare.
Kommentar: För kännedom. Vi kontrollerar att kartan över eldningsförbud uppdateras i morgon. 

Omvärldsbevakning 13.00

Ungdomar kan erbjudas vaccin mot covid-19 i augusti

Ungdomar som är födda 2005 eller tidigare kan erbjudas vaccination mot covid-19 i Sverige från vecka 32, meddelar FolkhälsomyndighetenVaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer/BioNTechs mRNA-vaccin, som är godkänt ned till 12 år.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 08.00

Tåg ställs in på grund av höga temperaturer

Från och med klockan 12 på onsdagen ställs tågtrafiken in mellan Varberg och Borås, rapporterar SVT NyheterOrsaken är att de höga temperaturerna innebär risk för solkurvor.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. 

Tisdag 13 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Låga grundvattennivåer i sydost

I de sydöstra delarna av landet är grundvattennivåerna under de normala, enligt Sveriges geologiska undersökningar, SGU. På vissa håll till och med mycket under de normala. Det är främst Skåne, Blekinge och Gotland som är drabbade. Flera kommuner har också infört bevattningsförbud. Detta uppmärksammas av flera medier, bland andra SR Ekot.
Kommentar: Följer. Vi har information om bevattningsförbud på startsidan.

Höga temperaturer

Att SMHI gått ut med meddelande om höga temperaturer i 32 av landets 42 väderdistrikt uppmärksammas av de flesta medier, bland andra SVT. Det är dock inte varmt nog för varningar.
Kommentar: Vi har information om hälsoråd vid värmebölja på vår startsida. Om väderläget skulle göra att SMHI går ut med en varning så kan vi skriva en nyhet och/eller sprida information i sociala medier.

Olika strategier med restriktioner i Europa

Medan vissa länder i Europa öppnar upp helt skärper andra kraven. Strategin i de olika länderna följer inte alltid den aktuella smittspridningen, visar en genomgång av SVT.
Kommentar: Vi får många frågor om resor och det är fortsatt viktigt att påpeka att den enskilde resenären måste hålla sig uppdaterad om vad som gäller på det aktuella resmålet.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.20

Vaccinbokning öppnar för alla vuxna svenskar

Från och med onsdag kan alla svenskar över 18 år boka vaccintid, rapporterar SVT Nyheter. Sist ut av landets 21 regioner är Region Uppsala, som nu meddelar att man från och med i morgon kommer att öppna bokningen för alla över 18 år. 
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 07.30

Ny varning för Janssens vaccin

USA:s läkemedelsverk FDA varnar för en ny potentiell biverkning av Janssens covidvaccin, enligt Göteborgs-PostenOmkring hundra personer har visat tidiga symptom på den neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom och en person har avlidit. Risken för att drabbas är dock mycket lägre än att som icke-vaccinerad drabbas av covid-19.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor trots att Janssens covidvaccin inte används i Sverige.

Frankrike inför krav på vaccinering och hälsointyg

Till följd av den ökade smittspridningen i Frankrike införs obligatorisk vaccinering av vårdpersonal mot covid-19.  Man kommer även att behöva visa upp hälsointyg för att gå på stora evenemang och nattklubbar även kommer att krävas i andra sammanhang, bland annat för att besöka restauranger, biografer, teatrar och för att resa med tåg och flyg. Detta rapporterar Göteborgs-Posten
Kommentar: Kan ge upphov till frågor då många svenskar reser till Frankrike.

Måndag 12 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

Ny rekommendation om covid-test efter utlandsresa

De som rest utanför de nordiska länderna rekommenderas att ta ett covid-19-test vid ankomsten till Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Även svenska medborgare omfattas av rekommendationen som gäller från den 12 juli till den 31 augusti. Vaccinerade undantas.
Kommentar: Skriver nyhet och går genom våra sidor och ändrar där det behövs. Lagt ut på Facebook och Twitter samt publicerat nyheten på engelska.

Pressträff om avveckling av restriktionerna uppföljning

Regeringen meddelade att man följer planen för avveckling och inför steg 3 nu på torsdag den15 juli som planerat. Detta innebär bland annat att långväga kollektivtrafik kan köra med samtliga säten bokade och att kraven på ett visst antal kvadratmeter per person på handelsplatser, gym, museer, nöjesparker med mera tas bort.
Kommentar: Bra att veta vad som gäller inför torsdagen. Publicerar ingenting nu utan väntar till torsdag då ändringarna börjar gälla. Risken är att en nyhet sprider osäkerhet om vad som gäller nu och fram till på torsdag.

Många bokningar när det öppnas för alla över 18 år

När Region Stockholm i fredags öppnade vaccin-bokningen för alla över 18 så gjordes omkring 60 000 bokningar på ett dygn, rapporterar SR P4 Stockholm.
Kommentar: Suget efter vaccin verkar vara stort även hos yngre.

Strömavbrott i Stockholm uppföljning

Samtliga hushåll i västra Stockholm som varit utan ström har nu fått tillbaka elen, enligt elnätsföretaget Ellevio.
Kommentar: Se tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 13.30

Pressträff om avveckling av restriktionerna

Regeringen håller pressträff 15.00 i dag om avvecklingen av restriktionerna.
Medverkar gör näringsminister Ibrahim Baylan och statsepidemiolog Anders Tegnell.
Kommentar: Följer.

Strömavbrott i Stockholm

Under dagen var omkring 20 000 hushåll drabbade av avbrottet i västra Stockholm. Felet beräknas vara avhjälpt under eftermiddagen, enligt elnätsbolaget Ellevio.
Kommentar: För kännedom.

Åter möjligt att ta endast dos två på Gotland

Från och med i morgon går det att boka tid för en fristående vaccindos på Gotland, rapporterar SVT. Det innebär att man kan få sin andra dos vaccin mot covid-19 på Gotland, även om man fått den första dosen i en annan region. Antalet tider för fristående vaccindoser är begränsade och Region Gotland prioriterar de som planerar att ta båda doserna i regionen.
Kommentar: Vi får frågor om det går att ta dos 2 i en annan region samtidigt som så kallad vaccinturism har fått mycket kritik.

Omvärldsbevakning 08.40

Brandrisk

Brandrisk i östra Götaland, östra Svealand och Norrbottens kustland. Se SMHI:s varningar samt brandriskkarta.
Kommentar: Vi följer läget.