Vecka 34 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 29 augusti


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.00

Okända ämnen hittade i Modernas covidvaccin

I torsdags stoppade Japan tre leveranser av Modernas vaccin efter att okända ämnen påträffats. Avvikelsen upptäcktes efter att två personer avlidit efter andra vaccindosenVaccinet som gavs till personerna kom från en av de leveranser som nu stoppats. Enligt medieuppgifter ska ämnena ha sett ut som metallrester, rapporterar Göteborgs-PostenOm det finns ett orsakssamband mellan de båda dödsfallen och vaccinet är ännu inte utrett. Partierna har endast distribuerats i Japan.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer.

Omvärldsbevakning 10.15

Orkanen Ida nu uppe i kategori 4

Orkanen Ida som är på väg mot USA:s sydkust har uppgraderats till kategori 4 med vindar på minst 58 meter på sekund, rapporterar Göteborgs-Posten. Enligt den femgradiga Saffir-Simpson-skalan för orkaner innebär det att katastrofala skador kommer att uppstå. Som exempel nämns att de flesta träd i orkanens väg kommer att brytas av eller slitas upp med rötterna och att stora områden kan bli obeboeliga i veckor eller månader.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor.

Lördag 28 augusti


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 18.20

Louisiana drabbas av orkan

Undantagstillstånd har införts i den amerikanska delstaten Louisiana inför att orkanen Ida väntas dra in under söndagen. I New Orleans har myndigheter börjat tvångsevakuera stadskärnan rapporterar Aftonbladet. Vindar på upp mot 49 meter per sekund väntas.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.50

Inget att notera.

Fredag 27 augusti


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Danmark drar tillbaka restriktioner

Den danska regeringen tar bort alla coronarestriktioner från och med den 10 september. Det meddelade den danska motsvarigheten till Socialstyrelsen under fredagen, rapporterar bland andra SVT och SR. Enligt myndigheten betraktar regeringen inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom i Danmark eftersom vaccinationsgraden är hög och smittspridningen under kontroll. Landets hälsominister uppger dock att om läget försämras kan det bli aktuellt med att återinföra restriktioner.
Kommentar: Kan leda till frågor om Sveriges hållning i frågan om restriktioner.

Omvärldsbevakning 13.30

Sveriges evakuering från Afghanistan avslutad

Utrikesminiser Ann Linde (S) meddelade på fredagen att den svenska evakueringen från Kabuls flygplats är avslutad.  Totalt har man genomfört 22 flygningar och evakuerat över 1100 personer. All lokalanställd personal har evakuerats. Flera människorättsaktivister och journalister har fått hjälp att lämna Afghanistan, och därutöver 500 svenskar samt ett antal tidigare försvarsanställda. Regeringen hoppas kunna evakuera kvarvarande svenska medborgare och tidigare försvarsanställda i ett senare skede, skriver SVT NyheterIngen svensk utsänd personal är kvar på flygplatsen.
Kommentar: Har uppdaterat länk på startsidan till aktuell nyhet hos Försvarsmakten. 

Rapporter om coronasmitta bland barn efter skolstart

Det börjar komma uppgifter om smittspridning av covid-19 bland barn när höstterminen dragit igång. SR P4 Blekinge skriver att tolv personer med koppling till årskurs 6 på i en skola i Ronneby kommun blivit smittade, och att klassen nu därför får distansundervisning. Det har varit flera fall av covid-19 på fyra skolor i Ronneby kommun totalt. Det rör sig om både barn och vuxna. Enligt en smittskyddsläkare är ökningen en konsekvens av skolstarten, rapporterar SR P4 Blekinge. I Falun har en förskoleklass fått hålla stängt på grund av smittspridning. Flera barn har bekräftats smittade, och alla barn i klassen ska nu testa sig på vårdcentralen, enligt SR P4 Dalarna
Kommentar: Vi följer hur smittspridningen utvecklar sig. 

Omvärldsbevakning 09.10

Nya uppgifter om terrorhot vid Kabuls flygplats

Utrikesminister Ann Linde (S) skrev på morgonen på Twitter: "Vi har förnyade uppgifter om ett högt terrorhot mot området runt Kabuls flygplats. Med anledning av detta uppmanar vi svenskar att INTE bege sig till Kabuls flygplats samt de som redan är där att lämna platsen." 

Enligt Försvarsmakten, som blivit intervjuade av Ekot, fanns planer på att flera evakueringsflyg skulle lämna flygplatsen i Kabul under fredagen, men säkerhetsläget gör att det är svårt att veta om flygningarna kan genomföras.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen med tanke på svenskar i området. 

Torsdag 26 augusti


Omvärldsbevakning 20.20

Sverige rödlistas i Norge

Spridningen av coronaviruset har enligt ECDC ökat så att hela Sverige klassas som rött i Norge från om med natten mot måndag. Då träder eventuellt nya inreseregler i kraft för svenskar som vill resa till Norge, uppger SVT.

Kommentar: Det kan vara som så att det inte blir någon skillnad eftersom orangea och röda områden behandlas likadant, men värt att följa.

Explosioner vid flygplatsen i Kabul

Två explosioner har orsakat ett stort antal människors död och många skadade vid flygplatsen i Kabul, Afghanistan. Källor inom Pentagon uppger att minst tio amerikanska soldater omkommit, enligt Aftonbladet. Det förekommer enligt SVT spekulationer kring att det rör sig om självmordsattentat från IS, Islamiska staten.

Kommentar: Det kan orsaka frågor från allmänheten om evakueringen av svenskar och lokalanställda. Läget uppges vara kaotiskt, men enligt utrikesminister Ann Linde befinner sig all svensk personal på plats utom fara.

Omvärldsbevakning 15.35

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Grekiska övärlden kraftigt smittodrabbad

De grekiska turistöarna har drabbats hårt av smitta sedan turisterna välkomnades tillbaka. Flera av dem tillhör nu de kraftigast drabbade i Europa, skriver DN.
Kommentar: Vanliga turistmål för svenskar.

Omvärldsbevakning 09.50

Gävlebor uppmanas spara på vatten

Under natten har de översvämningsdrabbade i Gävleborgs län fått mer nederbörd. En klass 1-varning är utfärdad för stora regnmängder i Gävleborgs läns kustland fram till förmiddagen idag torsdag. Sveriges Radio P4 Gävleborg rapporterar att nattens nederbörd inte lett till några översvämningar eller andra problem i området. Det kommunala vattenbolaget Gästrike Vatten uppmanar boende i Gävle att vara sparsamma med vattnet för att inte ytterligare belasta det redan ansträngda avloppsnätet.
Kommentar: För kännedom.

Terrorhot mot Kabuls flygplats

USA och Storbritannien varnar för ett akut terrorhot från en IS-trogen extremistgrupp vid Kabuls flygplats och avråder sina medborgare från att vistas i området, det rapporterar SvD/TT. ”Det finns ett pågående och allvarligt hot om terrorattacker”, skriver nu brittiska UD i en varning.
Kommentar: Vi följer situationen. Vi har sedan tidigare information publicerad på startsidan med information om läget i Afghanistan och kristelefonnummer för berörda. Svenska utrikesdepartementet har evakuerat fler än 900 personer från Afghanistan i nuläget. 

200 bilar förstörda i brand i Märsta

Omkring 200 bilar har förstörts i en brand i ett garage i Märsta norr om Stockholm under natten. Rökutvecklingen var kraftig och blåste under natten in över ett bostadsområde. I några bostadshus så har boende själmant valt att evakuera. Sigtuna kommun har ordnat en uppsamlingsplats i närheten, det rapporterar SvD/TT.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 25 augusti


Omvärldsbevakning 20.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.45

Smittspridningen ökar i Skåne

Förra veckan rapporterades 904 fall i Skåne, en ökning med 46 procent jämfört med veckan innan, rapporterar Dagens NyheterDet är framför allt bland unga ovaccinerade, under 50 år, som smittan sprids. 
– Vi ser en ökad inläggning på våra sjukhus. Merparten av dessa är ovaccinerade eller endast given en dos och har insjuknat nära inpå det vaccinationstillfället. De inskrivna patienterna har blivit yngre, säger chefläkare Rasmus Havmöller.
Kommentar: Vi följer utvecklingen av pandemin. 

Klass 1-varning för höga flöden och stora regmängder

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga flöden i Gavleån, Gävleborgs län. Nya regnmängder under veckan gör att flödena är fortsatt höga, vilket kan medföra mindre översvämningsproblem. SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder i Uppsala län, vilket kan medföra stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare. 
Kommentar: Vi låter översvämningsblocket ligga kvar på startsidan. 

Fallen av RS-virus ökar

På grund av coronarestriktionerna uteblev den årliga vinterepidemin av förkylningsviruset RS i vintras. Nu har fallen ökat igen och flera barn har vårdats på sjukhus, rapporterar Sveriges Radio Ekot. "Det är nog en kombination av att det har varit en längre tid sedan vi haft mycket RS-virus så det finns många barn som saknar immunitet och att vi har börjat slappna av lite under sommaren", säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. 
Kommentar: Kan orsaka oro och ge upphov till frågor.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Tisdag 24 augusti


Omvärldsbevakning 20.45

Fler personer evakuerade från Afghanistan

Ytterligare 165 personer har evakuerats från Afghanistan sedan i går, totalt har nu 390 personer kunnat evakueras, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Det betyder att de allra flesta lokalanställda och deras familjer nu är evakuerade enligt utrikesminister Ann Linde. Utrikesministern tror inte att alla på den så kallade ”svensklistan” kommer hinna evakueras innan sista augusti, då tidsfristen med talibanerna går ut.
Kommentar: Vi har publicerat temablock på startsidan med information om läget i Afghanistan och kristelefonnummer för berörda. Vid 20.30-tiden twittrade Ann Linde att ytterligare 154 personer evakuerats från Afghanistan. 

Uppdatering oljeutsläpp Piteå

Saneringsarbetet kommer att pågå hela kvällen och eventuellt natten. Troligtvis i även i morgon onsdag, skriver Piteå kommun på sin webbplats. - Vi koncentrerar oss på att försöka samla upp det som redan nått stranden för att förhindra vidare spridning i morgon när vinden beräknas ändra riktning, säger Torbjörn Johansson, Räddningschef Piteå-Älvsbyn.
Kommentar: Kommunen har inte gått ut med några direktiv eller uppmaningar till allmänheten. Vi fortsätter följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 17.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Oljeutsläpp i Piteå

Ett större oljeutsläpp har upptäckts i havet vid Haraholmens djuphamn i Piteå. Utsläppet bedöms vara två kilometer långt och cirka 300 meter brett, skriver SVT Nyheter Norrbotten. Räddningstjänsten och hamnens personal arbetar med att sätta ut oljelänsar för att hindra oljan från att sprida sig. Kustbevakningen är också på väg till platsen, skrev Piteå kommun på sin webbplats vid lunchtid

Kommentar: Vi följer händelsen och ser hur det utvecklar sig.

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera. 

Måndag 23 augusti


Omvärldsbevakning 20.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Nya scenarier pekar på ökad smittspridning av covid-19 i höst

Folkhälsomyndighetens nya scenarier pekar på en ökad smittspridning av covid-19 under hösten. De viktigaste orsakerna är ökade kontakter i befolkningen och den högre smittsamheten hos deltavarianten. Det mest centrala nu är att fler i befolkningen vaccinerar sig. Bedömningen är att nuvarande restriktioner och rekommendationer behöver kvarstå ännu en tid, tills vaccinationstäckningen hos den vuxna befolkningen ligger på en högre nivå i alla grupper.
Kommentar:  Vi har publicerat en notis om detta på aktuelltsidan.

Stora konsekvenser efter orkanen Grace i USA

Orkanen Grace har lämnat förödelse efter sig i Nordamerika. Över 22 människor har mist livet och över 50 har skadats, rapporterar SVT nyheter. Samtidigt påverkar nu ett annat stormoväder de östra delarna av USA. – Det har varit en ofantligt stökig väderhelg med ett historiskt regnande. Det är extrema regnmängder, 400 millimeter i delstaten Tennessee, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen i USA med tanke på eventuellt drabbade svenskar.

Omvärldsbevakning 08.30

Flera personer fast på Kebnekaise

Sex irländare sitter fast på den östra delen av Kebnekaises sydtopp, rapporterar SVT Norrbotten. En av personerna har shorts på sig och det har varit tio minusgrader under natten. Polishelikopter och fjällräddningens alpina grupp är larmade. Polisen fick in larmet tidigt under måndagsmorgonen. Polisflygets helikopter är på ingång och den alpina gruppen är också utlarmade.
Kommentar: Vid 09.45 var samtliga personer räddade och nere i säkerhet.