Vecka 35 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 5 september


Omvärldsbevakning 22.00

VMA om brand i Botkyrka i Stockholms län

Under söndag eftermiddag startade en brand på en avfallsanläggning i Kassmyra i Botkyrka kommun. Vid 21-tiden på söndag kväll utfärdade räddningsledaren ett viktigt meddelande till allmäheten på grund av den omfattande brandröken som sprider sig i området. 
Kommentar: Har publicerat nyhet och delat i sociala medier.

Omvärldsbevakning 17.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.40

Inget att rapportera.

Lördag 4 september


Omvärldsbevakning 20.55

Storbrand på gård utanför Vingåker

Flera medier, däribland Aftonbladet och DN, har rapporterar om att en kraftig brand rasar på en gård i Vingåker. Larmet kom vid 15.30-tiden på lördagen och totalt deltar 25 personer från sju brandstationer i släckningsarbetet. MSB har också satt in helikoptrar som vattenbombat området. Senare på kvällen kom rapporter om att läget vid gården lugnat sig, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Följer utvecklingen, men med tanke på de senare rapporterna om att läget har lugnat sig kommer branden troligen inte att spridas eller något VMA att gå ut.

Studie: Användande av munskydd effektivt för att minska smittspridning

Enligt en ny stor studie från den internationella forskningsorganisationen Innovations for poverty action (IPA) finns det en tydlig koppling mellan användande av munskydd och minskad smittspridning av covid-19. Studien baseras på verkliga förhållanden i Bangladesh och 342 000 vuxna ingår i den.
När man ökade användningen av munskydd från 13,3 till 42,3 procent av befolkningen i 600 byar i Bangladesh gick smittspridningen ned med 9,3 procent, rapporterar Göteborgs-Posten.
Kommentar: Studien baseras på ett stort empiriskt underlag och har fått stor medial spridning. Kan bidra till att diskussionen om hur pass effektiva munskydd är i coronabekämpningen blossar upp igen.

Omvärldsbevakning 14.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.20

Inget att rapportera.

Fredag 3 september


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.20

Läkemedelsverket: ”Oerhört liten risk för allvarliga biverkningar från covidvaccin”

Läkemedelsverket har fått in drygt 73 000 rapporter om misstänkta biverkningar från vaccin mot covid-19, varav ungefär åtta procent handlar om allvarliga biverkningar, rapporterar DN.  Läkemedelsverkets chef för läkemedelssäkerhet, Veronica Arthurson säger till tidningen att sett till de nära sju miljoner människor som vaccinerats i Sverige är risken att drabbas av allvarliga biverkningar oerhört liten.
Kommentar: Noterar eftersom det kan leda till frågor.

Omvärldsbevakning 11.45

Spridning av covid-19 i skolor

Det kommer fler rapporter om smittspridning av covid-19 i skolor efter skolstarten. I en skola i Höör har ett 50-tal fall av sjukdomen konstaterats. För att bromsa spridningen har Smittskydd Skåne som främsta åtgärd valt att dela in skolan i olika zoner, med hemklassrum som lärarna kommer till, för att eleverna inte ska stöta på varandra, rapporterar Skånska Dagbladet/TT.

I Göteborg har två högstadieklasser skickats hem sedan flera elever blivit smittade. En handfull klasser i Göteborgsområdet har nu fjärrundervisning. Det skriver Göteborgs-Posten/TT.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen gällande smittspridning av covid-19.

Omvärldsbevakning 09.00

Flera skadade i terrordåd i Nya Zeeland

Sex personer skadades i ett misstänkt terrordåd vid en galleria i Auckland i Nya Zeeland på fredagen. Tre personer uppges vara kritiskt skadade. En misstänkt gärningsman, som ska ha använt ett stickvapen, har skjutits till döds av polis. Enligt landets premiärminister var mannen en känd IS-anhängare. Det rapporterar SVT Nyheter
Kommentar: Noterar med tanke på ev. svenskar i området. 

Torsdag 2 september


Omvärldsbevakning 20.00

Fler döda när stormen Ida drar norrut

Stormovädret Ida drar norrut i USA och har skördat fler dödsoffer, meddelar Aftonbladet. Ovädret drabbade Louisiana och södern innan New York drabbades av stora regnmängder under onsdagen. Lokala kommunikationsmedel som tunnelbanan slogs ut och myndigheterna uppmanade människor att stanna hemma. Efter det har nederbördsmängderna drabbat New England i nordöstra delen av landet. Myndigheterna har även varnat för tromber i flera delstater.
Kommentar: Noterar det.  

Omvärldsbevakning 15.30

Det misstänkt farliga föremålet vid synagogan i Malmö visade sig vara ofarligt, enligt Polisen. I övrigt inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.45

Inget behov av en tredje dos för alla just nu

Läkemedelsverket meddelat att det i nuläget inte finns något behov av att ge fullvaccinerade individer i allmänhet en tredje dos av vaccin mot covid‍-‍19. Den bedömningen gör den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC. Däremot kvarstår bedömningen att individer med kraftigt nedsatt immunsvar kan behöva en extra dos.
Kommentar: Vi har gjort en notis på aktuelltsidan.

Misstänkt farligt föremål nära synagoga

En misstänkt väska har anträffats i en byggnad på Betaniaplan i Malmö, rapporterar Göteborgs-Posten. Polisen har spärrat av ett större område och det nationella bombskyddet är på väg till platsen. I närheten av den eventuella brottsplatsen ligger Pauliskolan. Polisen harvarit i kontakt med skolan, som ska hålla sina elever inomhus.
Kommentar: Kan väcka oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 07.50

Fler länder ska omfattas av inreseförbudet

Regeringen ska i dag fatta beslut om utökat inreseförbudet till Sverige, rapporterar Dagens NyheterUSA, Israel, Kosovo, Libanon, Montenegro och Nordmakedonien kommer inte längre att undantas. Ändringen träder i kraft 6 september och gäller till 31 oktober om inget annat meddelas
Kommentar: Vi inväntar beslut  från regeringen. 

Nödläge utlyst i New york

New Yorks guvernör Katy Hochul har utlyst nödläge då stormen Ida har orsakat kraftiga översvämningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Bland annat har nästan hela tunnelbanesystemet nu stängts efter att stora vattenmassor runnit ned i tunnlarna och staden invånare uppmanas att hålla sig inomhus. 
Kommentar: Kan påverka svenskar i området. 

Onsdag 1 september


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30 

Gasläcka vid Ångströms i Uppsala

Frätande gas har läckt ut vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Ingen person uppges ha kommit till skada och räddningstjänsten arbetar med att få ut gasen ur lokalerna, rapporterar SVT.

Kommentar: Händelsen verkar vara under kontroll men vi fortsätter följa rapporteringen om den en stund. 

Omvärldsbevakning 12.10 

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

WHO uppmärksammar ny variant av coronaviruset

Världshälsoorganisationen, WHO, håller ögonen på en ny variant av coronaviruset som har fått namnet My, skriver TT/Svd. My, eller B.1.621 som den kallas bland forskare, upptäcktes i Colombia i januari i år och har klassats som en variant av intresse. Skälet är att den innehåller mutationer som möjligen skulle kunna göra den resistent mot de vaccin som hittills utvecklats.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor från allmänheten om den nya virusvarianten. 

Tisdag 31 augusti


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera. 

Måndag 30 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.35

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.10

En miljon utan ström i Louisiana

Omkring en miljon personer är utan ström efter att orkanen Ida dragit in över Louisiana i USA, rapporterar AftonbladetPå måndagsförmiddagen, svensk tid, hade orkanen avtagit i styrka. Meteorologerna klassar den nu som en tropisk storm. Hela New Orleans påverkas av strömavbrottet och larmcentralen i staden larmar nu om att det kan vara svårt att komma fram om man ringer 911.
Kommentar: Vi har lagt ett temablock om tropiskt oväder på startsidan där vi länkar till svenska ambassadens reseinformation. 

Flygövning över Gotland hela veckan

Skaraborgs Flygflottilj övar med Jas 39 Gripen-plan över Gotland mellan måndagen den 30 augusti och fredagen den 3 september, rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland. Det kan förekomma ljudbangar när F7 gör överljudsflygningar över Östersjön.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 08.00

Smitta gav bättre skydd än vaccin

En ny israelisk studie visar att kroppens naturliga immunförsvar efter en sars-cov-2-infektion ger ett bättre skydd mot deltavarianten än två doser av Pfizers vaccin, rapporterar Göteborgs-Posten. Enligt forskarna rör det sig om sex till tretton gånger större risk att smittas med deltavarianten om man är tidigare osmittad men vaccinerad, jämfört med om man haft covid-19. 
– Det här är ett skolexempel på hur naturlig immunitet faktiskt är bättre än vaccinering. Vad jag vet är det första gången som det verkligen har bevisats i covid-19-sammanhang, säger Charlotte Thålin vid Karolinska institutet.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer från allmänheten.