Vecka 36 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 12 september


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 14.30

Nej till vaccinpass i England

Det är inte aktuellt med att använda vaccinpass i England, rapporterar BBC. Förslaget som nu skrotats innebar att passet skulle kunna användas som en smittskyddsåtgärd på nattklubbar och evenemang med stor publik.

Kommentar: Noterar då regeringen nyligen remitterat ett förslag om att undersöka möjligheterna att använda vaccinpass i Sverige. Kan komma frågor i våra sociala medier.

Omvärldsbevakning 10.40

Jordskalv i Västerbotten

Under lördagnatten inträffade ett jordskalv med magnituden 2,7 mellan Lövånger och Bureå i Västerbotten, rapporterar SVT Västerbotten. Boende i området och i Skellefteå drygt tre mil bort kände hur husen skakade. Skalvet följdes av flera mindre efterskalv. Området kring Burträsk är ett av Sveriges jordbävningstätaste område, liknande skalv inträffar nästan en gång per år.

Kommentar: För kännedom om vi får frågor i sociala medier.

Lördag 11 september


Omvärldsbevakning 20.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.45

Fler på äldreboenden sjuka trots vaccin

SR Ekot rapporterar att fler äldre på äldreboenden insjuknar i covid-19 trots att de är fullt vaccinerade. Stefan Amér, chef för Familjeläkarna som har läkare på 200 äldreboenden i Stockholm, vill att Folkhälsomyndigheten tar beslut om en tredje dos vaccin för äldre. Folkhälsomyndigheten säger till Ekot att de ser över detta under den närmaste veckan.

Kommentar: Beslut om dos tre för äldre kan ev komma i veckan. För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11.45

Områden med låg vaccintäckning kartlagda

SvD har sammanställt statistik från Fohms geografiska data om vaccintäckningen i Sverige, som regionerna fick ta del av i förra veckan. SvD har därefter tagit fram grafik som över de områden där vaccinviljan är som lägst. Datan från den 27 augusti visar på 450 platser i landet där färre än hälften av de vuxna hade tagit två vaccindoser. SvD har även jämfört datan med register om inkomst, etnicitet och ålderssammansättning och hittat faktorer som dessa områden har gemensamt.

Kommentar: När det gäller frågan om vaccintäckningen kommer Fohm eventuellt med särskilda rekommendationer för den som inte är vaccinerad mot covid-19. Detta kan orsaka diskussioner och frågor då särskilda områden pekas ut, men även utifrån kopplingen till annan data.

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att rapportera.

Fredag 10 september


Omvärldsbevakning 20.10

Inget besked om när tredje dos kan ges

Folkhälsomyndigheten har inget besked om det blir fråga om en tredje dos för andra än de med nedsatt immunförsvar. Detta trots att fullvaccinerade på äldreboenden i Överkalix, Norrköping och Borlänge drabbats av covid-19, skriver Aftonbladet. En fullvaccinerad person har avlidit.

Kommentar: Frågan är kanske om skyddet avtagit för de drabbade eller om fallen ändå hade uppstått. Fortsätter följa rapporteringen om en tredje dos.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.25

Danmark har tagit bort de sista restriktionerna

Den danska regeringen betraktar inte längre coronaviruset som en samhällskritisk sjukdom. Med anledning av detta togs de sista restriktionerna bort vid midnatt natten till fredagen, rapporterar TT(SVT).
Bland annat har maxtaket vid folksamlingar tagits bort, liksom kravet på coronapass vid entrén på exempelvis nattklubbar.
Hälsoministern har dock varnat att regeringen inte kommer att tveka att agera snabbt om pandemin i framtiden visar sig hota viktiga funktioner i samhället.
Kommentar: Vi följer utvecklingen, eftersom Sverige nu går samma väg.

Torsdag 9 september


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.40

Ovaccinerade kan få egna rekommendationer

Det kan behövas särskilda rekommendationer för den som inte är vaccinerad mot covid-19 efter att många restriktioner slopas den 29 september, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten. Riktade vaccininsatser behövs för att fler ska vaccinera sig, säger han. Det rapporterar bland andra Aftonbladet och DN.

Kommentar: Det här kan orsaka en del diskussion om särbehandling.

Omvärldsbevakning 11.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Onsdag 8 september


Omvärldsbevakning 21.45

Forskare och läkare kritiska till slopade restriktioner

Flera medier, däribland DN, Sveriges Radio och SVT, rapporterar om att många forskare, läkare och annan vårdpersonal är kritiska mot regeringens aviserade slopande av dagens coronarestriktioner. Man bedömer att det finns en risk för ett bakslag och att smittan åter kan komma att sprida sig om man tar bort restriktionerna allt för snabbt.
– Man kan inte hålla kvar restriktionerna för alltid men smittspridning hade inte riskerat att bli så våldsam om man hade väntat lite till, säger Farshid Jalalvand, forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet. 
Kommentar: För kännedom. Kan bidra till frågor och diskussioner på sociala medier.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Kraftigt jordskalv i Mexiko

Ett kraftigt jordskalv har inträffat i Mexiko, i närheten av den kända badorten Acapulco vid stillahavskusten, skriver Sveriges Radio Ekot. Skalvet ska ha haft magnituden 7,0, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS. En tsunamivarning för stillahavskusten har utfärdats.
Kommentar: Enligt medieuppgifter är skadorna inte så omfattande. Vi följer utvecklingen.

Tisdag 7 september


Omvärldsbevakning 20.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.35

Många rikstäckande medier förmedlar information att de flesta restriktioner slopas den 29 september. I övrigt inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 07.45

Inget att notera.

Måndag 6 september


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.50

Flera slagsmål på olika platser i Lund

Polisen har fått avstyra bråk mellan olika grupperingar av människor som varit i bråk med varandra under dagen. Drygt femtio personer drabbade samman bland annat vid järnvägsstationen och i anslutning till sjukhuset, meddelar Aftonbladet. Enligt DN har sjukhuset gått upp i stabsläge för att hantera situationen.
Kommentar: Vi vet ju inte vad det gäller men kan vara bra att hålla ögonen öppna efter uppgifter om ytterligare bråk.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera.