Vecka 39 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 3 oktober


Omvärldsbevakning 20.50

Tidskrävande släckning av branden på soptippen

Det kommer antagligen ta några dagar att helt släcka branden på Kovikstippen på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar TT/Svd. – I nuläget är det under kontroll i den bemärkelsen att det inte sprider sig till något annat. Men det beror också på väderförhållandena, säger Fredrik Dackland, ledningsoperatör på räddningstjänsten till TT.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor om branden från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering: Brand på avfallsanläggning på Värmdö

Branden på Kovikstippen på Värmdö är ännu inte under kontroll, rapporterar Svenska Dagbladet/TT. Enligt ledningsbefälet på Räddningscentral Mitt ska boende i närområdet inte påverkas av brandröken. Det bedöms inte heller finnas någon risk för att elden sprider sig utanför soptippen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Brand på avfallsanläggning på Värmdö

Det brinner kraftigt på Kovikstippen på Värmdö, rapporterar SVT NyheterBranden har pågått sedan klockan nio på morgonen och vid 13-tiden var den fortfarande inte under kontroll. Blåsten gör att branden är svår att få kontroll på och spridningsrisken är svårbedömd, enligt ledningsbefälet på Räddningscentralen Mitt. Det är även oklart om brandröken ligger på något bostadsområde. Ledningsbefälet ger rådet till boende i närheten som känner röken att hålla sig inomhus, och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Vi följer med anledning av osäkerheten gällande spridningsrisk och påverkan på allmänheten.

Omvärldsbevakning 10.15

Inget att notera.

Lördag 2 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Uppdatering: Brand i lägenhetshus i Gävle

Branden i Gävle är nu under kontroll uppger DN. De två översta våningarna i elvavåningshuset kommer inte att gå att rädda. Omkring 270 personer har evakuerats ur fastigheten och en intilliggande trevåningshus. Branden utreds som grov mordbrand, men finns inga uppgifter om personskador.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Uppdatering: Brand i lägenhetshus i Gävle

Enligt räddningstjänsten har branden spridit sig även till den västra delen av den tidigare eldhärjade byggnaden. Polisen arbetar med att evakuera ytterligare en byggnad, som är sammanbyggd med den där branden startade. Evakueringen beror på risk för ras. Polisen skriver också att kyrkans hus kommer att öppnas för drabbade senare under eftermiddagen.
Kommentar: Läget fortsatt osäkert. Kikar efter information om krisstöd att dela.

Halv dos Moderna räcker

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat sig för att det räcker med en halv dos för de som ska fylla på med vaccin från Moderna. Det beror på att Modernas vaccin innehåller mer mRNA än den andra alternativet, Pfizer, "vilket kan ge en mer kraftfull påverkan på immunförsvaret". Folkhälsomyndigheten bedömer att det därför räcker med en halv dos. Detta gäller dock inte de som rekommenderas en extra dos med anledning av nedsatt immunförsvar - de rekommenderas fortfarande en hel dos, oavsett vaccinsort.
Kommentar: Uppdaterat vår info.

Omvärldsbevakning 10.00

Uppdatering: Brand i lägenhetshus i Gävle

Branden i Gävle anses nu vara under kontroll så tillvida att den inte väntas sprida sig vidare till intilliggande byggnader. Det skriver SVT efter att ha pratat med räddningsledaren nu på morgonen. Man har beslutat sig för att låta de översta våningarna brinna ut, eftersom branden är så svår att stoppa. Räddningstjänsten kommer med andra ord att vara kvar på platsen och fortsätta hålla branden borta från våningarna under.
Kommentar: Vi följer med tanke på påverkan på allmänheten. Inget VMA utfärdat.

Explosion i Växjö i natt

Under natten ska en explosion ha skett i en byggnad på Hjalmar Petris väg i Växjö. Det rapporterar SVT Småland. Inga skadade har rapporterats, men ett större område är avspärrat.
Kommentar: För kännedom, ifall vi får frågor.

Fredag 1 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Brand i lägenhetshus i Gävle

Ett förråd på nionde våningen i ett flerfamiljshus i Gävle började brinna på vid 18-tiden på fredagskvällen. Räddningstjänst från fyra stationer hjälper till med släckningen och rökdykare är på plats. Flera våningar av huset har evakuerats, men hittills inga uppgifter om personskador. Fler våningar kan komma att evakueras. Vid 20.30-tiden uppgavs branden fortfarande inte vara under kontroll, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg
Kommentar: Vi föjler med tanke på rökutveckling och risk för allmänheten. Inget VMA utfärdat hittills. 

Omvärldsbevakning 17.00

Storbrand på bilskrot släckt

Morgonens brand på en bilskrot i Västerås kunde släckas vid 13-tiden på eftermiddagen. Inledningsvis fanns spridningsrisk till näraliggande byggnader. I lokalerna fanns dessutom gasoltuber och en bensintank, men de lyckades räddningstjänsten säkra och därmed avvärja explosionsrisk, rapporterar SVT Nyheter Västmanland
Kommentar: Händelsen avslutad. 

Omvärldsbevakning 11.35

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.35

Storbrand på bilskrot i Västerås

Det brinner i en bilskrot i Stenby i norra Västerås. Polisen har spärrat av och evakuerat området runt omkring, rapporterar SVT Västmanland och flera andra medier. Det finns även uppgifter om bensin- och biogastankar på området. En större byggnad är enligt räddningstjänsen helt övertänd och det finns just nu stor spridningsrisk till intilliggande byggnader på tomten. 
Kommentar: Följer med tanke på att rökutvecklingen skulle kunna påverka allmänheten. Inget VMA i nuläget.  

Torsdag 30 september


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.05

Stor polisinsats i Göteborg

En stor polisinsats pågår enligt Aftonbladet i Göteborg. Personal på en vårdcentral och en förskola i närheten evakueras. Flera polisenheter har kallats till platsen. Enligt Expressen/GT har ett hot riktats mot vårdcentralen. Vissa uppgifter gör gällande att det kan röra sig om den man som misstänks för Annedalsexplosionen och som anhållits i sin frånvaro. SVT rapporterar att räddningstjänsten är på plats för att bistå Polisen.

Kommentar: Vi följer rapporteringen tills vi får reda på vad det är som pågår. Här är Polisens information om vad som pågår vid vårdcentralen.

Omvärldsbevakning 11.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 07.45

Myndigheter ser olika på risken för gravida att arbeta

Sveriges Radio Ekot rapporterar att synen på gravidas covidrisk skiljer sig mellan Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten. Enligt Arbetsmiljöverket ska gravida inte jobba på plats om de riskerar att bli smittade med coronaviruset, även om de är vaccinerade. Anledningen är att de anser att vaccinationen inte har pågått tillräckligt länge och att vaccinet bara skyddar mot allvarlig sjukdom. Enligt Folkhälsomyndigheten är det just allvarlig sjukdom som innebär risk för gravida. Därför kan gravida jobba på plats, menar de. "De olika bedömningarna är inte alls bra", säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: De olika budskapen kan uppfattas som förvirrande och leda till frågor till oss.

Onsdag 29 september


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Kraftigt minskad livslängd under corona

Det har skett en dramatisk minskning av den förväntade livslängden på grund av coronapandemin visar en studie på universitetet i Oxford, skriver Svenska Dagbladet. Och Sverige sticker ut bland de nordiska länderna. För män har den förväntade livslängden minskat med ett år under 2020 jämfört med året innan. För svenska kvinnor har livslängden krympt 0,6 år.  
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten. 

Oro för explosioner och giftig gas på La Palma

Sent på tisdagskvällen nådde lava från vulkanen på La Palma Atlanten. Nu oroar sig myndigheterna för explosioner och giftiga gaser som kan irritera luftvägar, ögon, hud och orsaka andningsbesvär, rapporterar SVT
Kommentar: Vi följer detta eftersom det kan finnas svenskar i området. 

Fågelinfluensa hos skånska fasaner

Fågelinfluensan fortsätter sprida sig i södra Sverige. Nu har Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) hittar fler fall av sjukdomen hos skånska vilda fasaner, skriver DN/TT. Den som upptäcker sjuka eller döda fåglar uppmanas att kontakta SVA. Och om man själv får luftvägssymtom efter kontakt med en fågel bör man kontakta vården. 
Kommentar: Bra att hålla koll på detta.  

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera. 

Tisdag 28 september


Omvärldsbevakning 20.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.30

Snabbare nedgång än väntat i antikroppsnivåer

Antikroppsnivåerna för dubbelvaccinerade klingar av fortare än forskarna tidigare trott, enligt en rapport från Community-studien som SVT tagit del av. För Pfizervaccinerade halverades antikroppsnivåerna efter tre månader. Efter sju månader återstod bara 15 procent av ursprungsnivåerna. 
Kommentar: Vi får frågor om detta idag med anledningen av beslutet att vaccinera vissa grupper en tredje gång.

Fler kan få tredje dos vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en tredje dos vaccin till fler grupper för att säkra ett fortsatt gott skydd mot svår sjukdom i covid-19, meddelar SVT. Det rör i första hand personer som bor på äldreboenden, personer med hemtjänst eller hemsjukvård och alla över 80 år, säger socialminister Lena Hallengren.
Kommentar: Vi följer om ansvariga myndigheter har någon information om detta och i så fall förmedlar vi den.

Omvärldsbevakning 13.30

Uppdatering: Många förda till sjukhus efter explosion i Göteborg

Stadens krisstödsgrupp finns tillgänglig på flera platser för att ta hand om skadade och chockade personer skriver Göteborgs Stad på sin webbplats
Kommentar: Vi har delat information om detta i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 08.00

Många förda till sjukhus efter explosion i Göteborg

Uppemot 25 personer har fått föras till sjukhus efter en explosion i en fastighet i centrala Göteborg rapporterar Sveriges Radio. Explosionen inträffade vid femtiden på morgonen. Platsen är avspärrad och en räddningsinsats pågår skriver Polisen på sin webbplats
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen. 

Måndag 27 september


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att rapportera.

 Omvärldsbevakning 12.30

Uppdatering jordskalv Kreta

Sveriges ambassad i Grekland uppmanar svenskar på Kreta att följa lokala myndigheters anvisningar och att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen.
Enligt Sveriges ambassad har jordskalvet lett till en del materiella skador. Det fortsätter även att inträffa större efterskalv på ön.
Kommentar: Publicerade nyhet och delade i sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.30

Kraftigt jordskalv nära Kreta

Ett kraftigt jordskalv inträffade söder om Kreta klockan 8.17 svensk tid. Jordskalvet är lokaliserat 21 kilometer sydost om Heraklion och uppmätte preliminärt 6,2 på richterskalan, skriver Aftonbladet och flera andra medier. Det finns ännu inga uppgifter om skadade.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Regioner tar inte emot tilldelade vaccindoser

Flera regioner väljer nu att inte ta emot de tilldelade vaccinationsdoserna från Folkhälsomyndigheten. Regioner uppger för Ekot att de för tillfället har tillräckligt med vaccin och att det är för att slippa slänga överblivna doser. I en enkät som SVT Nyheter skickat till regionernas smittskyddsläkare och som 18 av 21 svarat på tycker en majoritet, 12 av 18, att det är en bra idé att lyfta restriktionerna den 29 september. Samtidigt är lika många oroliga över vilka konsekvenser som de hävda restriktionerna kan få.
Kommentar: För kännedom.

Smittskyddsläkare oroliga inför lyfta restriktioner

Över hälften av regionernas ansvariga smittskyddsläkare är oroliga inför de lättade coronarestriktionerna den 29 september. Det framgår av en enkät som SVT Nyheter har gjort. Att ovaccinerade inte kommer att hålla avstånd och att smittan kommer öka är några av orosmolnen.
Kommentar: Kan leda till frågor i våra kanaler.