Vecka 40 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 10 oktober


Omvärldsbevakning 21.35

Vulkanutbrottet på La Palma tar ny fart

Vulkanutbrottet på ön La Palma har tagit ny fart med ett tjugotal skalv under söndagen, uppger Sveriges Radio. Enligt SVT Nyheter ska lavablock stora som trevåningshus ha fallit från vulkanen.
Kommentar: För kännedom. Kanarieöarna är ett populärt turistmål bland svenskar.

Omvärldsbevakning 17.00

 Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

 Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.45

Snart kan vaccinerade utanför Europa få covidbevis

Många som fullvaccinerade kan inte få ett covidbevis då de vaccinerat sig utanför Europa. E-hälsomyndigheten har lämnat ett förslag till regeringen för hur fler vaccinerade ska kunna få covidbevis, uppger SR Ekot.

Kommentar: för kännedom.

Lördag 9 oktober


Omvärldsbevakning 21.20

 Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Ny studie om vaccinskydd mot covid-19

En ny brittisk studie visar att skyddet mot att bli smittad efter vaccination mot covid-19 är som högst direkt efter vaccinationen, med 93 procents skydd en månad efter andra vaccindosen. Skyddet sjönk dock till 53 procent efter ytterligare fyra månader, skriver Aftonbladet. Däremot kvarstår skyddet mot allvarlig covidsjukdom och sjukhusinläggningar i deltavarianten. Studien har följt nära 3,5 miljoner fullvaccinerade med Pfizers vaccin. Resultatet presenterades i veckan i den medicinska tidskriften The Lancet.

Kommentar: Kan leda till frågor och kommentarer i sociala medier.

Fredag 8 oktober


Omvärldsbevakning 20.12

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30 

Inget att notera.

Torsdag 7 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning13.45

Norge erbjuder tredje dos till alla över 65

I Sverige ges en tredje dos till dem över 80 år. Niklas Arnberg, professor i mikrobiologi vid Umeå universitet, säger till SR Ekot att det behövs mer data innan man kan gå ner i åldrarna.
Kommentar: Vi får frågor i sociala medier om vilka som erbjuds en tredje dos och när detta kommer att ske.

Region Gävleborg slutar helt med Moderna

Enligt region Gävleborgs kommunikationsavdelning har beslutet tagits "för att underlätta för vaccinationspersonalen att säkerställa en patientsäker vaccinationsorganisation, då det är många olika riktlinjer gällande vaccinering med Moderna", rapporterar SR P4 Gävleborg.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor, till exempel varför vaccinet inte stoppas helt.

Även Finland pausar Moderna för unga

De under 30 år i Finland ska istället få Pfizers vaccin. Orsaken är en förhöjd risk för hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation, rapporterar finska Yle enligt TT. Också Danmark och Norge har gått ut med rekommendationer av samma slag. Men myndigheterna betonar att de biverkningar man nu reagerar på är ovanliga och i de flesta fall milda.
Kommentar: Vi får många frågor i våra sociala kanaler om Modernas vaccin.

Vaccin mot malaria godkänt

FN har godkänt världens första vaccin mot malaria, rapporterar SR Ekot. Trots att vaccinet bara är effektivt till 30 procent, ses det som ett viktig första steg att få ner dödstal till följd av malaria.
Kommentar: Kan vara bra att få med en positiv nyhet om vaccin. Malaria skördar hundratusentals dödsoffer varje år, främst barn.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera. 

Onsdag 6 oktober


Omvärldsbevakning 20.00

Därför stoppas bara Modernas vaccin

Modernas vaccin Spikevax stoppas tillfälligt för de som är 30 år eller yngre eftersom det innehåller så mycket mer antigen än Comirnaty, skriver Anna Bratt i DN.

Kommentar: Texten innehåller också en jämförelse av antal fall av myokardit och perikardit för respektive vaccin.

Omvärldsbevakning 15.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

SVT om vaccinmotstånd

Ett inslag om olika typer av aktioner utförda av vaccinmotståndare och en intervju med vaccinsamordnaren i region Skåne, som bland annat säger:
– Vi måste vara välkomnande till den här befogade oron och tveksamheten. Man tjänar inte på att skapa nån form av anti-antivax-rörelse. Det handlar om att skapa en tillit till myndigheter och till professionen.
Kommentar: Intressant att ta del av och kan ge upphov till frågor i våra sociala kanaler.

Tisdag 5 oktober


Omvärldsbevakning 20.10

Uppdatering: Bombhot Ljungby

Polisen meddelar att nationella bombskyddet har genomsökt byggnaden och inget farligt har anträffats. Alla avspärrningar har tagits bort. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 15.30

Bombhot mot byggnad i Ljungby

Flera polispatruller är på plats i centrala Ljungby på grund av ett bombhot mot en byggnad, rapporterar Aftonbladet. Byggnaden är utrymd och nationella bombskyddet är på väg till platsen.
Kommentar: Vi följer. 

Klass 2-varning för mycket höga flöden i Örebro län

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga flöden i Örebro län. Klass 2-varningar för höga flöden är även utfärdade för Värmlands län och Dalarnas län. 
Kommentar: Publicerat nyhet och delat på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 12.05

Oljeläckage vid Stora Enso i Skutskär 

Tallbecksolja har läckt ut från Stora Ensos pappersfabrik i Skutskär i Älvkarleby kommun rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland. Det är ännu oklart hur stora mängder som läckt ut och hur stort område som påverkas. Kustbevakningen är på väg till platsen. Miljöräddningsfartyget KBV 033 från Oskarshamn beräknas anlända under eftermiddagen. Tallolja är besvärlig att sanera från stränder och påverkar växt- och djurliv negativt, skriver Kustbevakningen på sin webbplats. 
Kommentar: För kännedom ifall vi får frågor.  

Omvärldsbevakning 09.10

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för mycket höga flöden i Värmlands och Dalarnas län.

Klass 2-varningarna gäller delar av Värmlands och Dalarnas län utom dalafjällen. En klass 2-varning för mycket höga flöden innebär att det kan uppstå problem med översvämning på utsatta ställen, enligt SMHI.
Kommentar: Har publicerat nyhet om detta. Följer läget. 

Måndag 4 oktober


Omvärldsbevakning 20.15

Facebook och Instagram ur funktion

Facebook, Instagram, Messenger och Whatsapp hade avbrott under kvällen, rapporterar SVT. Enligt DN gick de ner samtidigt som en talesperson försvarade företagets hantering av en forskarrapport som pekar på att Instagram kan vara skadligt för unga.

Kommentar: Följer detta. 

Omvärldsbevakning 15.35

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Klass 1-varning för höga flöden i delar av västra Sverige

SMHI har utfärdat klass 1-varning för höga flöden i delav västra Götaland och västra Svealand på grund av tidigare regn.  
Kommentar: Vi håller koll på detta.