Vecka 41 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 17 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Varning för höga flöden i Norrbotten

Den tidigare klass 2-varningen för höga flöden har ned graderats till en klass 1-varning, av SMHI.
Kommentar: Uppdaterar vår nyhet samt facebook.

Omvärldsbevakning 17.30

Branden i Bålsta, uppdatering

Inget tyder på att några personer skulle ha kommit till skada under verkstadsbranden i Bålsta, uppger Göteborgs-Posten. Räddningstjänsten har avbrutit sin rökdykningsinsats och inriktar sig nu på utvändig släckning för att förhindra att branden sprider sig vidare. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 14.05

Kraftig brand i Bålsta

En kraftig brand rasar i en verkstadslokal i Bålsta. Räddningstjänsten bekräftar att det finns gasoltuber i lokalen, men det är oklart om de redan har smällt eller inte, rapporterar SVT Nyheter Uppsala. Polisen håller för närvarande på att lokalisera vilka människor som befann sig i byggnaden när branden bröt ut.
– Det är fortfarande inte klarlagt om byggnaden är utrymd eller inte, uppger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till Aftonbladet.
Kommentar: Följer utvecklingen till dess att faran är över.

Omvärldsbevakning 11.15

Finland rödmarkerat av EU

Spridningen av covid-19 har ökat drastiskt i Finland de senaste två veckorna. Med anledning av detta klassar den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC nu Finland som ett ”rött” land, vilket innebär att man avråder från resor till landet. Intensivårdsavdelningarna i Finland har snart nått sin smärtgräns, uppger Göteborgs-Posten.
Kommentar: Påverkar svenskar som brukar åka till Finland.

Lördag 16 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Bränder i Stockholm uppföljning

De två bränder i Stockholm som skapade kraftig rök är nu släckta.
Kommentar: Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 17.25

Bränder rasar i Slakthusområdet och Enskede gård

En stor brand rasar i en lagerlokal i Slakthusområdet i Stockholm. Räddningstjänsten finns på plats, men hade vid 17-tiden ännu inte släckt branden helt, skriver Dagens Nyheter.
Samtidigt rapporterar Aftonbladet om en annan brand på en förskola i Enskede gård, bara några hundra meter från branden i Slakthusområdet. Det är dock fortfarande oklart om det finns något samband mellan bränderna.
Kommentar: Följer utvecklingen i händelse av att bränderna skulle sprida sig.

Omvärldsbevakning 15.10

Klass 2-varning för höga flöden i Norrbotten

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga flöden i Norrbottens inland och kustland. Varningen är utfärdad för ån Keräsjoki och orsaken är stora nederbördsmängder.
Kommentar: En nyhet om klass 2-varningen är publicerad på vår hemsida.

Kraftiga översvämningar i Grekland

Grekland har under de senaste dagarna drabbats av stora nederbördsmängder och översvämningar. På ön Evia har en person omkommit i vattenmassorna och i Aten har skolor och kollektivtrafik tvingats stänga. Även ön Korfu är hårt drabbade av den kraftiga nederbörden, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Följer utvecklingen, Aten och Korfu är populära turistmål hos svenskar. Än så länge ingen information från den svenska ambassaden på Grekland.

Stort utbrott av RS i Sörmland

Barnsjukvården i Sörmland är för närvarande hårt belastad på grund av att fler barn än vanligt har drabbats av RS. Jörgen Enarsson, överläkare på barn- och ungdomskliniken på Mälarsjukhuset, uppmanar människor till att tvätta händerna och undvika situationer där folk är förkylda. Det rapporterar P4 Sörmland.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen i händelse av att situationen förvärras.

Omvärldsbevakning 11.15

Kraftig brand i industribyggnad i Skutskär

Under lördagsmorgonen utbröt en kraftig brand i en industribyggnad i centrala Skutskär. På grund av den kraftiga rökutvecklingen uppmanas boende i närheten att hålla dörrar och fönster stängde. Det skriver Expressen. 
Kommentar: För kännedom. Än så länge har inget officiellt VMA utfärdats.

Danskar erbjuds tredje vaccindos

Danska invånare kommer att erbjudas en tredje vaccindos mot covid-19, rapporterar Ekot. Den tredje dosen ska kunna tas ett halvår efter att man fått den andra sprutan.
Kommentar: För kännedom. Aktuellt med tanke på debatten för och mot vaccin som förs på våra sociala medier.

Fredag 15 oktober


Omvärldsbevakning 19.50

Parlamentsledamot död efter knivattacken

Den brittiske parlamentsledamoten David Amess avled under eftermiddagen av sina skador efter knivattacken vid ett väljarmöte i Essex, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.20

Brittisk parlamentsledamot knivhuggen

Den brittiske parlamentsledamoten Sir David Amess, 69, blev på fredagseftermiddagen knivhuggen i samband med ett väljarmöte i Essex. Det rapporterar Sky News, enligt Aftonbladet. Amess ska ha attackerats i en kyrka och huggits flera gånger. Hans skadeläge är än så länge oklart.
Kommentar: Vi följer.  

Över hundra personer fick utgånget vaccin

106 personer i Västerås fick i veckan covid-19-vaccin där hållbarhetsdatumet passerat med sex dagar, rapporterar TT(/Sveriges Radio). Alla berörda ska nu kontaktas av Region Västmanland. Men enligt regionens vaccinationssamordnare är troligtvis konsekvenser och risker med utgånget vaccin väldigt små.
Kommentar: Fråga om förtroende för systemet. Kan uppkomma frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.45 

Klass 1-varning snöfall Norrbotten 

Gäller Norrbottens län inland under perioden mellan fredag och söndag förmiddag 20-30 cm snö. Störst intensitet under lördagsdygnet i den norra delen. Tidvis hårda nordvästliga vindbyar. 
Kommentar: För kännedom

Torsdag 14 oktober


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.15

Ändrade rekommendationer om att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion

Den som är fullvaccinerad, nyligen har haft covid-19 eller är under 6 år kan efter den 1 november, utan att testa sig, återgå till arbete, skola eller förskola när man känner sig frisk, meddelar Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier. 

Uppdaterade rekommendationer vid testning av covid-19

Fullvaccinerade barn, unga och vuxna och de som nyligen haft covid-19, behöver från och med den 1 november generellt inte testas för covid-19 vid nytillkomna luftvägssymtom eller feber. Som tidigare gäller också att små barn i förskoleåldern upp till förskoleklass inte testas. Det meddelar Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 12.35

Misstänkt pulverbrev – område avspärrat

Det pågår just nu en stor polisinsats vid en byggnad på Frösön utanför Östersund. Cirka 35 personer är just nu inrymda på en våning på företaget, rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland. Ett företag har fått ett brev med en lapp med texten "anthrax", som är det engelska namnet för mjältbrand. I brevet fanns även något form av pulver. Räddningstjänsten har stängt av ventilationen och Polisen ser till att ingen är i närheten av byggnaden. 
Kommentar: Region Jämtland Härjedalen har gått upp i förstärkningsläge med anledning av  händelsen. Vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 08.30

Flera döda och skadade efter pilbågsattack i Norge

Fem personer har dödats och två skadats efter att en man med pilbåge gått till attack i Kongsberg i Norge, rapporterar SVT nyheter och flera andra medier. En person har gripits i samband med händelsen. Det var strax efter klockan 18 på onsdagskvällen som polisen larmades till Kongsberg, sydväst om huvudstaden Oslo. Enligt polisen ska en misstänkt gärningsman gått runt i centrum med pilbåge och skjutit mot andra, bland annat inne i en matbutik.
Kommentar: Vi följer med tanke på att händelsen kan skapa oro och leda till frågor i våra kanaler. Polisen håller pressträff klockan 10.00.

Onsdag 13 oktober


Omvärldsbevakning 20.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.35

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.25

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.50

Malmöforumet inleds 

Idag startar Malmö International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism. Forumet kommer, som tidigare noterat, innebära stora trafikstörningar och avspärrningar i Malmö. Det har även inrättats ett tillfälligt flygförbud över staden. På regeringens webbplats finns programmet för forumet. Polisen har information om avspärrningar och trafikpåverkan. 
Kommentar: Vi följer forumet under dagen. 

Tisdag 12 oktober


Omvärldsbevakning 20.50

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.50

Tsunamivarning efter jordbävning på Kreta

Den grekiska ön Kreta drabbades på tisdagsförmiddagen av en jordbävning med magnituden 6,4 på Richterskalan. Som en följd av skalvet har nu en tsunamivarning utfärdats, rapporterar SVT Nyheter. Den svenska ambassaden i Grekland följer utvecklingen.
Kommentar: Följer utvecklingen. Kreta är ett populärt turistmål för många svenskar.

Omvärldsbevakning 13.00

Gendefekt kan förklara vissa covidfall

En gendefekt som förklarar svår covid-19 har upptäckts i Sverige, enligt en studie som forskare från Karolinska institutet deltagit i, rapporterar DN. Två bröder i 30-årsåldern intensivvårdades för covid-19 trots att de inte tillhörde någon känd riskgrupp eller hade några underliggande sjukdomar. Studien som gjorts tillsammans med forskare vid Rockefeller University visar att bröderna saknade den så kallade TLR7-genen som behövs för att kroppen ska känna igen och angripa viruset. Gendefekten har tidigare hittats på patienter i andra delar av världen men inte i Sverige.
Kommentar: Nya forskningsrön som kan väcka frågor hos allmänheten

Omvärldsbevakning 08.50

Avspärrningar i Malmö inför internationella forumet

Polisen har spärrat av delar av Malmö inför det internationella forumet i Malmö för hågkomst av förintelsen och mot antisemitism, som inleds onsdag 13 oktober, rapporterar SVT. Det gäller bland annat områden runt Malmö Live och Malmömässan. Områdena kommer fortsätta vara avspärrade under tiden som konferensen pågår. Enligt Skånetrafiken och Region Skåne kommer också all busstrafik att ställas in från onsdag morgon och fram till dess att polisen meddelat att trafiken kan börja gå igen.
Kommentar: Följer rapporteringen.

Måndag 11 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera.