Vecka 42 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 24 oktober


Omvärldsbevakning 21.10

Klass 1-varningar för plötslig ishalka

Ett snöfallsområde som övergår i regn fick SMHI att under söndagen utfärda två klass 1-varningar plötslig ishalka. Varningarna gäller Västerbottens och Norrbottens kustland.
Kommentar: Vi följer.

En vaccindos kan räcka för barn som haft covid-19

Barn i åldrarna 12–15 år som redan haft covid-19 behöver bara en vaccindos. Det menar flera forskare som SVT har talat med. I USA har forskare namngett fenomenet hybridimmunitet och superimmunitet. Nu uppges även flera svenska experter att Sverige skräddarsyr vaccinationerna av barn i den aktuella åldersgruppen.
– Den andra dosen tillför inte särskilt mycket och innebär bara en onödig risk, säger Charlotte Thålin, forskningsledare för en vaccinstudie på Danderyds sjukhus, till SVT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 17.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.25

Inget att rapportera.

Lördag 23 oktober


Omvärldsbevakning 21.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 18.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.50

Mindre studie visar gott skydd av Pfizers vaccin till barn

En studie gjord av läkemedelsbolaget Pfizer att visar att två barnanpassade doser av Pfizer Biontechs covid-19-vaccin ger ett skydd på nästan 91 procent hos barn mellan fem och elva år, rapporterar SR. Resultaten ser lovande ut enligt den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA som gjort en första analys av resultaten. Studien uppges inte vara tillräckligt stor för att kunna upptäcka mycket ovanliga biverkningar men inga allvarliga

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA säger i en första analys att resultaten från studien med omkring 2 250 barn, ser lovande ut. Inga allvarliga biverkningar eller sjukdomsfall har rapporterats, men studien uppges inte vara tillräckligt stor för att kunna upptäcka väldigt ovanliga biverkningar.
Kommentar: Kan leda till frågor och kommentarer i våra kanaler.

Fredag 22 oktober


Omvärldsbevakning 20.05

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera.

Torsdag 21 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Uddevalla flyttar på personal som inte vaccinerat sig

Uddevalla kommun tvångsflyttar vårdpersonal som inte vaccinerat sig mot covid-19. Beslutet gäller all personal som jobbar nära andra, till exempel inom LSS, äldreomsorgen och missbruksvård. Personal som inte vaccinerat sig får istället arbeta med uppgifter där man inte är i kontakt med brukare. Det rapporterar SR P4 Väst
Kommentar: För kännedom om vi får några frågor. 

Omvärldsbevakning 13.30

Alla under 30 år bör fortsatt få Pfizer/Biontechs vaccin

Personer födda 1991 och senare rekommenderas fortsatt att få Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty. De gäller även de som fått Modernas vaccin Spikevax som första dos, skriver Folkhälsomyndigheten
Kommentar: Vi har skrivit nyhet och delat i sociala medier. 

DN Debatt: "Testa även fullvaccinerade med luftvägssymtom"

22 forskare i Vetenskapsforkum covid-19 anser att Folkhälsomyndigheten döljer smittspridningen med sin nya rekommendation om att inte testa fullvacinerade med luftvägssymtom. Detta strider mot rekommendationerna från WHO om att "testa varje misstänkt fall", skriver man på DN Debatt
Kommentar: Detta är åsikter och funderingar vi även ser i våra sociala medier. Artikeln kan leda till fler kommentar och frågor i ämnet. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera. 

Onsdag 20 oktober


Omvärldsbevakning 20.15

Ny virusvariant oroar i Storbritannien

I Storbritannien har antalet fall av covid-19 ökat markant, både sjukhusinläggningar och dödsfall. Nära tio procent av de nya fallen utgörs av en ny virusvariant – ”delta plus” – som befaras vara smittsammare än deltavarianten, skriver DN.
Orsaken till den ökande smittspridningen är inte utredd, men det är tydligt att spridningen nu har blivit vanlig bland skolbarn i åldrarna 5-14 år, där många är ovaccinerade.
– Vi står inför en perfekt storm. Vi vet att det nästan oundvikligen kommer att bli värre de närmaste månaderna, säger Matthew Taylor, chef för nationella sjukvårdssystemet NHS.
Kommentar: Vi följer.

USA kan börja vaccinera yngre barn

Inom några veckor väntas 28 miljoner amerikanska barn i åldrarna 5–11 år erbjudas vaccin mot covid-19, meddelar Vita huset, skriver TT(/Aftonbladet). Innan den yngre barngruppen kan börja vaccineras krävs dock tillstånd av statliga myndigheter.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.45

Ökad smittspridning i Ryssland – nya restriktioner införs

Smittspridningen i Ryssland ökar just nu kraftigt, detta sedan vaccinationskampanjen stannat upp med bara 35 procent fullt vaccinerade. På onsdagen rapporterades drygt tusen nya dödsfall i covid-19 i landet, vilket är ett nytt rekord, skriver TT(/Aftonbladet).
På grund av stigande dödssiffror införs nu nya restriktioner. Tidigare under pandemin har president Vladimir Putin beordrat extra semester med full lön, så även den här gången. När Rysslands skolor har höstlov första veckan i november, uppmanas invånarna dessutom att inte heller gå till jobbet.
Mätt i antal dödsfall per miljon invånare ligger Ryssland för närvarande tolva i världen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.40

Ingenting att rapportera.

Tisdag 19 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.45

Lettland stänger ner på grund av ökad smitta

Lettland har den senaste tiden haft den högsta smittspridningen av covid-19 i EU. På torsdag inför utegångsförbud mellan 20.00 och 05.00. Endast affärer som säljer mat och andra förnödenheter får vara öppna och många andra serviceinrättningar kommer att hållas stängda. Skolundervisningen kommer att hållas på distans och alla som kan uppmanas att arbeta hemifrån. Det rapporterar flera medier, bland andra SR Ekot.
Kommentar: Smittspridningen i Baltikum och Finland är för närvarande mycket hög och det kan påverka många svenskar.

Skola stänger efter smitta

En skola i Färjestaden håller stängt sedan och bedriver distansundervisning sedan covid-10-smitta konstaterats på skolan, rapporterar flera medier, bland andra SR P4 Kalmar.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och diskussioner i våra sociala kanaler.

Klass 1-varningar uppföljning

Flera medier, till exempel SVT, rapporterar om SMHI:s klass 1-varning för snöfall i norra Sverige. Och flera påpekar också att det kan leda till trafikstörningar.
Kommentar: Vi har lagt upp ett temablock på startsidan om vinterväglag.

Omvärldsbevakning 08.50

Klass 1-varningar

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka och snöfall i större delen av norra Sverige samt för kuling i hela Östersjön.
Kommentar: Håller ett öga på väderutvecklingen. Lägger eventuellt ett block på startasidan om trafikstörningar på grund av vädersistuationen.

Kommuner JO-anmäls för att ha omplacerat ovaccinerat omsorgspersonal

Arjeplog, Stockholm och Uppsala har omplacerat omsorgspersonal som inte har vaccinerat sig mot covid-19. De tre kommunerna har nu anmälts till Justitieombudsmannen, JO, av en person som anser att det är en diskriminerande åtgärd, rapporterar SVT.
Kommentar: Vaccination och omsorgspersonal är ett hett diskussionsämne. Inte minst i våra egna sociala kanaler. Många starka åsikter kommer till uttryck. Anmälan kan späda på den diskussionen.

Måndag 18 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

5000 lastbilschaufförer saknas i Sverige

Enligt fackförbundet Transport saknas det 5 000 lastbilschaufförer i Sverige just nu, rapporterar SVT. Sveriges Åkeriföretag har vidtagit flera åtgärder för att locka fler till branschen men efterlyser att fler förare utbildas. 
Kommentar: Noterade detta med tanke på hur det ser ut i Storbritannien där bristen på chaufförer har skapat brist på drivmedel och livsmedel. Samtidigt är förutsättningarna här helt annorlunda och risken att något liknande skulle kunna hända i Sverige får betraktas som små. 

Omvärldsbevakning 09.00

Demonstrationer mot höga drivmedelspriser

I veckan kan det förekomma demonstrationer mot de rekordhöga drivmedelspriserna, rapporterar Sveriges Radio. Planeringen sker i slutna grupper i sociala medier där man kallar det för "bränsleuppror 2.0". Luleå är en av städerna som pekas ut för demonstration. 
Kommentar: Bra att hålla koll på.