Vecka 43 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 31 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.30

Uppdatering: Flera gripna efter klimataktioner mot flygplatser

14 personer greps efter aktioner mot sju flygplatser under söndagen, skriver bland annat aftonbladet och DN.

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 14.15

Klimataktioner vid flera flygplatser i Sverige

Klimataktivister har under dagen genomfört aktioner på flera flygplatser i Sverige, bland annat på Arlanda, Bromma, Växjö, Halmstad och Malmö. Enligt Aftonbladet har flera personer gripits, bland annat en kvinna som limmat fast sig på landningsbanan på Malmö Airport och två kvinnor som greps ombord på ett flygplan på Arlanda. Flygtrafiken på två flygplatser stängdes i samband med aktionerna. Enligt SVT var aktionerna koordinerade och Polisen har inlett  förundersökningar om flygplatssabotage alternativt luftfartssabotage.

Kommentar: För kännedom, vi följer händelserna.

Uppdatering: Tjänsten Covidbevis åter igång

Tjänsten kom igång vid 11-tiden och "Just nu" avpublicerades.

Omvärldsbevakning 10.45

Tjänsten Covidbevis ligger nere

E-hälsomyndigheten uppger att tjänsten för att hämta covidbevis ligger nere sedan 00.42 inatt. Felet uppstod i samband med ett teknisk underhållsarbete hos myndighetens driftleverantör Försäkringskassan. Det finns ännu ingen prognos om när problemet kan vara löst.

Kommentar: Vi lägger ut en "Just nu" på krisinformation.se. Följer.

Lördag 30 oktober


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 14.00

Geomagnetisk storm i helgen

En geomagnetisk storm drar i helgen in över jorden och kan skapa störningar i el- och radionätet, skriver aftonbladet, och hänvisar till en varning från amerikanska vädermyndigheten NOAA. Geostormen klassas som en trea på en femgradig skala och kan störa exempelvis satelliter, kommunikationsutrustning och radar.

Kommentar: Vi följer utifall störningar uppstår.

Brand på återvinningscentral i Rosersberg i Sigtuna kommun

En stor sophög brinner på en återvinningscentral i Rosersberg, och med mycket rök, skriver aftonbladet. 15 brandmän från två stationer är på plats för att släcka branden som startade i morse. Branden är svårsläckt eftersom det brinner inuti högen. I nuläget finns det ingen prognos för när branden ska vara släckt.

Kommentar: Följer.

Omvärldsbevakning 10.45

Inget nytt att notera.

Fredag 29 oktober


Omvärldsbevakning 20.15

Gul varning för ishalka i Norrbotten

Under natten till lördagen väntas underkylt regn i delar av Norrbotten. SMHI har därför utfärdat en gul varning för plötsligt ishalka i Norrbottens läns inland.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Ny coronarapport: Sveriges agerande har präglats av senfärdighet

Sveriges pandemiberedskap var undermålig och hanteringen senfärdig slår Coronakommissionen fast i sin andra delrapport, rapporterar Sveriges Radiooch flera andra medier. De inledande skyddsåtgärderna var otillräckliga för att stoppa eller ens kraftigt begränsa smittspridningen i landet , skriver kommisionen i en slutsats. Kommissionen skriver vidare att det svenska vägvalet har betonat smittskyddsåtgärder som bygger på frivillighet och personligt ansvar, snarare än mer ingripande åtgärder, och att den svenska pandemiberedskapen var undermålig.
Kommentar: Kan leda till frågor i våra sociala medier-kanaler.

Omvärldsbevakning 08.25

Inget att notera. 

Torsdag 28 oktober


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.12

Nyheter från dagens myndighetsgemensamma presskonferens 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinerade testar sig om de får symtom inom 14 dagar efter inresan till Sverige. Myndigheten meddelar också att antikroppar mot covid-19 fortsätter att öka till följd av den höga vaccinationstäckningen. Regeringen meddelar att fler vaccinerade grupper ska kunna få covidbevis, till exempel personer utan personnummer och svenskar som vaccinerats utanför EU och flyttat tillbaka till Sverige. De nya tjänsterna ska kunna användas före årsskiftet.
Kommentar: För kännedom. Vi har uppdaterat berörda sidor på sajten och publicerat notiser på aktuellt-sidan

Regeringen förlänger inreseförbudet

Inreseförbudet till Sverige som införts på grund av coronapandemin förlängs. Samtidigt införs undantag för vaccinerade resenärer från bland annat USA.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 11.20

Region Uppsala skickar vaccinationskallelser till 12-15-åringar

I Region Uppsala kommer 12-15-åringar att erbjudas förbokade tider för vaccination, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland. Tidigare har unga och deras vårdtagare kunnat boka tid själva, men nu kommer kallelser att skickas ut med brev. 
Kommentar: Kan ge upphov till kommentarer och frågor i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera. 

Onsdag 27 oktober


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Påfyllnadsdos rekommenderas till fler grupper

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att alla som är 65 år och äldre, samt personal på SÄBO och inom hemsjukvård och hemtjänst, erbjuds en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 12.18

Fortsatt kokningsrekommendation i Trelleborg

Den kokningsrekommendation som infördes i Trelleborgs kommun i måndags gäller fortsatt, meddelar kommunen. Kommunen jobbar vidare med att löpande göra provtagningar av dricksvattnet. Fler uppdateringar väntas under dagen. Rekommendationen utfärdades då prover visat att det förekommit bakterier som kan innebära ökad risk för smitta i dricksvattnet. Kommunen har skickat ut SMS med information till berörda invånare. Kommunen meddelar att inga sjukdomsfall har rapporterats av vården med koppling till händelsen. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera.

Tisdag 26 oktober


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.25

Nya störningar i trygghetslarm

Under måndagskvällen drabbades både Luleå och Täby av driftstörningar i trygghetslarmen, skriver TT(/SVT). Problemen uppmärksammades under kvällen och vid 23.30-tiden pågick fortfarande felsökning, enligt SOS Alarm.
I Luleå kommun har ungefär 1 500 personer trygghetslarm, medan det i Täby är oklart hur många som berörs.
Kommentar: För kännedom.

Nya klass 1-varningar för ishalka

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka i Norrbottens kustland och inland under tisdagen. Detta på grund av ett nederbördsområde med regn som kan vara underkylt, skriver SMHI på sin hemsida.
Kommentar: Vi följer.

Måndag 25 oktober


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.25

Uppmaning att koka dricksvattnet i Trelleborgs kommun 

Trelleborgs kommun har gått ut med en uppmaning till invånarna att koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Prover har visat förekomst av intestinala enterokocker vilket är bakterier som kan innebära en ökad risk för vattenburen smitta. Kommunen hänvisar till sin webbplats för löpande information om händelsen. Livsmedelsverket har information om hur man gör när dricksvattnet måste kokas. 
Kommentar: För kännedom.  

Omvärldsbevakning 13.00

Kraftigt oväder drabbar amerikanska västkusten

Ett kraftigt oväder har under helgen drabbat delstaterna Washington och Oregon innan det nådde norra Kalinfornien, rapporterar Göteborgs-Posten/TT. Hundratusentals är utan ström och vädertjänsten i Kaliforniens huvudstad Sacramento varnar för "potentiellt historiska" regn när ovädret, som väntas pågå in på tisdagen, drar söderut. Särskilt illa kan det bli i tidigare branddrabbade områden eftersom jord utan västlighet har svårare att ta upp regnvattnet. På flera håll i Kalifornien har invånarna fått ta emot varningar via sms för översvämningar och strömavbrott. 
Kommentar: Bra att hålla koll på med tanke på att det kan finnas många svenskar i området. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.