Vecka 44 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 7 november


Omvärldssbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.30

Stora störningar i tågtrafiken på grund av elfel

Det råder för närvarande stora trafikstörningar och förseningar på sträckorna Stockholm/Malmö och Stockholm/Göteborg. Orsaken är ett elfel norr om Katrineholm, uppger Trafikverket på sin hemsida. Tågen från Stockholm mot Göteborg trafikerar inte Gnesta, Flen, Katrineholm eller Vingåker. Reparatörer är på plats men det finns ännu ingen prognos för när felet är avhjälpt.
Kommentar: Påverkar många resenärer.

Varning för kraftigt snöfall i Uppland och Gästrikland

SMHI har utfärdat en gul varning för kraftigt snöfall i nordvästra Uppland och sydostligaste Gästrikland. Snöfallet beräknas komma natten till måndag, vilket kan orsaka besvär i morgontrafiken. Det råder också risk för förseningar och inställda avgångar inom buss-, tåg- och flygtrafiken, skriver SMHI på sin hemsida.
Kommentar: Påverkar många resenärer.

Omvärldsbevakning 14.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.45

Inget att notera.

Lördag 6 november


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.00

Extra hög risk för fågelinfluensa i Blekinge

Sveriges radio lokalt skriver om att Jordbruksverket har beslutat att införa skärpta åtgärder mot fågelinfluensa i Blekinge och andra delar av södra Sverige.

Kommentar: Kan leda till frågor. Håller oss uppdaterade.

Omvärldsbevakning 10.00

Flera döda på muskkfesival i USA

Samtliga större medier toppar under morgonen med nyheten om att flera personer har dött under en konsert på en musikfestival i Houston Texas, USA. Det finns i nuläget inga uppgifter om drabbade svenskar.

Kommentar: Noterar med anledning av den uppmärksamhet nyheten har fått. 

Trafikverket varnar för svarthalka

Flera medier lyfter fram ett pressmeddelande från Trafikverket, där man varnar för så kallad svarthalka även vid mildväder. Samtidigt väntas årets första snö på några platser i landet. 

Kommentar: Funderar på om det är något vi bör lyfta under dagen.

Brand i Åsele värdshus

Värdshuset i Åsele har brunnit under hela natten och samtliga boende har evakuerats, skriver Sveriges Radio lokalt.

Kommentar: Släckningsarbetet nu klart, ingen VMA utfärdades. Frågor kan ändå komma ang. t.ex. rök.

Fredag 5 november


Omvärldsbevakning 21.00

Svenskar uppmanas lämna Etiopien

Flera medier, däribland DN och Sveriges Radio, rapporterar om att UD uppmanar svenskar som befinner sig i Etiopien att lämna landet. Orsaken är det försämrade säkerhetsläget i landet. Redan igår gick UD ut med en reseavrådan för Etiopien.
Kommentar: Har delat UD:s information på Twitter och Facebook. 

Danmark öppnar för nya restriktioner

Danmarks hälsominister Magnus Heunicke vill åter klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. Orsaken är att smittotalen för covid-19 har ökat kraftigt. Mycket talar för att coronapassen kommer att återinföras och Danmark lämnar också dörren öppen för att kunna ta tillbaka tidigare restriktioner. Det rapporterar Sydsvenskan.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Flera svenska regioner omfattas av norska karantänkrav

Från och med måndag återinför karantänskrav vid inresor från de svenska regionerna Skåne, Kalmar, Södermanland, Uppsala, Västra Götaland och Östergötland. Sedan tidigare gäller kravet Norrbotten, Stockholm och Västmanland. Orsaken är att Sveriges tal för nysmittade just nu överstiger gränsen för norska karantänskrav, uppger P4 Kristianstad.
Kommentar: De ökande smittotalen kan orsaka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 16.55

Ansträngt läge inom vården i Stockholm

Vården i Region Stockholm uppges vara ansträngd. 76 personer med covid-19 är inlagda på sjukhus, varav nio på IVA.
Samtidigt sprids RS-virus som gör att spädbarn kan drabbas av allvarlig sjukdom.
 Sammantaget innebär detta att det nu är särskilt viktigt att du som behöver vård kontaktar 1177 på telefon för att få rådgivning av erfarna sjuksköterskor om när, var och hur du bäst får vård för just dina symtom, säger Maria Rotzén Östlund smittskyddsläkare i Region Stockholm.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 11.25

Distansundervisning möjlig i Region Västmanland

Folkhälsomyndigheten har beslutat att ge skolcheferna i Västmanland möjlighet att införa distansundervisning på högstadiet efter dialog med smittskyddsläkaren, meddelar Region Västmanland. Anledningen är den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 i Västmanland under de senaste två veckorna.
Kommentar: Vi följer.

Fyra av tio covidsmittade svenskar fullvaccinerade

Aftonbladet rapporterar att fyra av tio covidsmittade svenskar efter sommaren har varit fullvaccinerade. Folkhälsomyndigheten menar att utvecklingen är väntad. I takt med att en större del av befolkningen vaccinerar sig är det också naturligt att denna grupp utgör en växande del av de som smittats. Risken för allvarlig sjukdom är liten i den här gruppen. 
– De blir inte speciellt sjuka, vilket är jätteviktigt. De som är inlagda i sjukvården är fortfarande till sin absoluta majoritet personer som inte är vaccinerade, säger Anders Tegnell.
Kommentar: Kan ge upphov till kommentarer och frågor i våra sociala kanaler. 

Region Stockholm: Håll förskolebarn hemma om möjligt

För att minska risken för RS-virus för spädbarn bör familjer med barn yngre än ett år, och särskilt de med barn under sex månader, om möjligt låta äldre barn vara hemma från förskolan, meddelar Region Stockholm
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 07.40

Inget att notera.

Torsdag 4 november


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.25

Ny smittovåg, men långsammare spridning

Smittspridningen ökar runt om i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten befinner vi oss just nu i en ny våg, något som är väntat på grund av väder och att samhället öppnat upp, skriver TT/SVT. Men den här gången är spridningstakten betydligt lägre än under pandemins tidigare smittovågor, detta tack vare den goda vaccintäckningen.
Kommentar: För kännedom.

WHO: Smittspridningen i Europa djupt oroväckande

Fram till februari kan ytterligare uppemot en halv miljon människor i världen dö i covid-19 om inte spridningen bromsas. Varningen kommer från WHO:s Europachef Hans Kluge, skriver TT/SvD.
Europa och Centralasien pekas återigen ut som epicentrum för pandemin. Den snabba ökningen av nya sjukdomsfall i Europa är "djupt oroväckande", enligt WHO.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.45

Piller mot covid-19 godkänt i Storbritannien

Som första land i världen har Storbritannien godkänt en medicin i pillerform mot covid-19, rapporterar Reuters. Läkemedlet som godkänts heter molnupiravir och är utvecklat av företaget Merck och Ridgeback Biotherapeutics. Enligt bolaget Mercks studier kan medicinen leda till att färre behöver sjukhusvård eller dör med smittan.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera. 

Onsdag 3 november


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.20

Höjd risk för fågelinfluensa –skyddsnivån höjs i södra Sverige

Jordbruksverket har beslutat att höja skyddsnivån från nivå 1 till nivå 2 i södra Sverige för att skydda svenska fågelbesättningar. Efter den allvarligaste fågelinfluensasäsongen någonsin i Sverige vintern 2021 har smittläget inte återgått till det normala. Skyddsnivå 2 innebär att alla fjäderfä ska hållas inomhus.
Kommentar: Fågelinfluensa av typen H5N8 som nu förekommer i Europa har hittills inte orsakat sjukdom hos människa.  Att skyddsnivån höjs kan dock leda till oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.00

Allvarlig händelse i Uppsala konserthus igår

Två personer har avlidit i Uppsala konserthus efter att en äldre man fallit från hög höjd och landat på andra besökare. En person är skadad, skriver Aftonbladet
Kommentar: Det var en del uppståndelse kring detta igår kväll, med stort polispådrag. Men nu är händelseförloppet klarlagt, inget brott misstänks och bevakningen av händelsen från vår sida avslutad.    

Tisdag 2 november


Omvärldsbevakning 20.00

Coronasmittan ökar runt om i landet

Enligt Sveriges Radio Ekot ökar nu coronasmittan på sina håll. Bara i Västra Götalandsregionen bekräftades en 30-procentig ökning av covid-19-fall förra veckan jämfört med veckan innan. Enligt Folkhälsomyndigheten var det här delvis var väntat, men man tror inte att sjukvården den här gången kommer belastas lika mycket som tidigare.
Kommentar: Kan väcka oro hos allmänheten och ge upphov till kommentarer och frågor i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 15.30

Risk för sopbilsexplosion i Dotetorp, Göteborg

En stor räddningsinsats pågår i Dotetorp utanför Åsa, rapporterar Göteborgs-Posten. En sopbil med gastankar har kört i diket och det ska föreligga risk för explosion. Nu befinner sig polisbilar, ambulans och räddningstjänst på platsen. Även nationella bombskyddet har kallats dit. Enligt Kungsbacka-Posten har de som bor runtomkring blivit informerade om händelsen och uppmanats att hålla sig inne. Förhoppningen är att arbetet ska kunna avslutas under tisdagskvällen.
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera. 

Måndag 1 november


Omvärldsbevakning 20.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att rapportera. De störningar i betalningssystem som drabbat en del bankers kunder verkar vara lösta. 

Omvärldsbevakning 13.25

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera.