Vecka 45 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 14 november


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 18.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.15

Inget att rapportera.

Lördag 13 november


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.00

Coronaläget i Norden

Flera medier lyfter coronaläget just nu runt om i Norden. Till exempel Aftonbladet som skriver att smittspridningen når "rekordnivåer" i Norge just nu. 

Kommentar: Vi följer läget i de nordiska länderna och eventuell påverkan på oss genom reserestriktioner eller annat.

Fredag 12 november


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.15

Nederländerna stänger delar av samhället efter smittorekord 

Enligt det statliga mediebolaget NOS kommer Nederländernas premiärminister Mark Rutte ikväll stänga delar av samhället. Restauranger och icke nödvändiga butiker ska stänga kl 19 och det blir ingen publik på idrottsanläggningar. 

Coronasmittan ökar i Nederländerna och igår nåddes ett nytt rekord med över 16.000 smittade på en dag. Det rapporterar SR Ekot.
Kommentar: För kännedom. Vi följer utvecklingen när det gäller smittspridning av covid-19. 

Moraskolor inrymda efter rykten om hot

Två skolor i Mora kommun har blivit "inrymda" efter rykten om hot under förmiddagen. Att skolorna är inrymda betyder att elever och skolpersonal är kvar men ingen obehörig får komma in. Polisen är på plats och vissa säkerhetsåtgärder är vidtagna. Vid lunchtid var ryktena om hot fortfarande obekräftade, skriver Mora kommun. Elever som har slutat för dagen uppmanas att gå direkt hem. Fritidsverksamhet fortgår inomhus. Kommunen uppmanar föräldar som vill kontakta skolorna att ringa via kommunens kundtjänst som hänvisar samtalen vidare. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 09.00

SJ ställer in tåg på grund av personalbrist

SJ ställer in enstaka avgångar i tågtrafiken i Mälardalen och Bergslagen under två veckor framåt. Ytterligare avgångar kan komma att ställas in efter hand, rapporterar SR Ekot.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Torsdag 11 november


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.30

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har publicerat månadens säkerhetsrapporter för de fyra godkända vaccinerna mot covid‍-‍19. För alla vaccinerna bedöms nyttan vara större än risken för biverkningar, skriver Läkemedelsverket
Kommentar: Publicerat notis om detta på vår aktuellt-sida om pandemin

Omvärldsbevakning 11.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Region Stockholm: Risk för ytterligare tusentals dödsfall i covid-19

En beräkning från Region Stockholm visar att ytterligare 5 400 svenskar kan dö med covid-19 fram till sommaren 2022. Då har man räknat med värsta tänkbara utfall.
– Det här är ett värstafallscenario, vi tror och hoppas att det kommer att bli lägre. Men om vi räknar med att alla som varken haft sjukdomen eller vaccinerat sig blir smittade så blir det 5 400 dödsfall i hela landet, säger Stefan Fors, handläggare på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin till DN.
Kommentar: Nyheten återges i flera medier och kan ge upphov till frågor i våra sociala kanaler.

Onsdag 10 november


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Fortsatt stor spridning av RS-virus

Antalet fall av RS-virus bland spädbarn ligger fortfarande mycket högt jämfört med tidigare säsonger. Folkhälsomyndigheten uppmanar föräldrar att skydda de yngsta mot smittan genom att följa råd och rekommendationer.
Kommentar: Vi har delat Folkhälsomyndighetens nyhet i sociala medier.  

Omvärldsbevakning 12.40

Tredje dos tidigare för de över 65

Folkhälsomyndigheten tidigarelägger vaccindos tre med en månad, uppger SVT.  I stället för att den tas sex månader efter den andra dosen, ska påfyllnadsdosen ges fem månader efteråt för dem som är 65 år och äldre, enligt Region Gotland. Anledningen sägs vara en förväntat ökad smittspridning de närmaste månaderna. 
Kommentar: Noterar detta eftersom många undrar när de kan få sin påfyllnadsdos.

Nya höga smittotal i Tyskland

I Tyskland stiger antalet smittade åter och det senaste dygnet har nästan 40 000 nya fall bekräftats. Det är den högsta siffran hittills, meddelar SVT. Flera tyska sjukhus har larmat om överbelastning. De flesta som nu vårdas med covid-19 är enligt tyska myndigheter ovaccinerade.
Kommentar: Noterar och fortsätter följa rapporteringen om smittotal och restriktioner i Sverige och andra länder i framför allt Europa.  

Omvärldsbevakning 08.10

Ingenting att rapportera.

Tisdag 9 november


Omvärldsbevakning 20.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.25

Flera olyckor på hala och snöiga vägar

Snö och halka ställer till det på vägarna. Fem centimeter snö har fallit på vissa håll i Värmland och Dalarna – där flera bilar kört av vägen i halkan. På E4 Mellan Älandsbro och Saltviksbacken står det närmare 60 lastbilar i kö, rapporterar SVT Nyheter. Trafiken står stilla och det har bildats kilometerlånga köer, i södergående körfält.
Kommentar: SMHI:s gula varning för snöfall är borttagen. Vi har tagit bort "Just nu".

Omvärldsbevakning 08.30

Gul varning för snöfall

SMHI har gått ut med en gul varning (den lägsta) för snöfall på flera håll i landet. SMHI varnar även för kraftig vind i flera områden.
Kommentar: Vi har lagt ut en "Just nu" på startsidan och lyft temablocket om de nya vädervarningssystemet.

Måndag 8 november


Omvärldsbevakning 20.50

Danmark vill införa coronapass efter ökad smittspridning

Danmarks regering vill införa coronapass för att bromsa den kraftigt ökade smittspridningen. Samtidigt vill man på nytt att covid-19 klassas som en samhällsfarlig sjukdom, säger statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens i kväll, rapporterar DN och flera andra medier. Förslagen kommer att läggas fram för folketinget på tisdagen.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 15.50

Skärpta rekommendationer för barn i Blekinge

RS-epidemi bland små barn, kommande influensasäsong och fler fall av covid-19 gör att Region Blekinge nu skärper rekommendationerna för barn. För att minska risken för smittspridning bland barnen uppmanas de stanna hemma längre vid sjukdom. Det innebär i att barn upp till nio år med nytillkomna förkylningssymtom ska stanna hemma tills de mår bra och har varit feberfria i minst två dygn. Det handlar oftast om fyra till sju dagar hemma från skola eller förskola.
Kommentar: Kan vara bra att känna till om vi får frågor om detta från allmänheten. Region Blekinge går även upp i stabsläge på grund av att många patienter med covid-19 behöver sjukhusvård just nu.

Omvärldssbevakning 12.55

Inget att notera.

Omvärldssbevakning 08.50

Inget att notera.