Vecka 46 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 21 november


Omvärldsbevakning 20.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 14.00

WHO varnar för många dödsfall i covid-19 i vinter, vaccinationstvång möjlig sista utväg

I Europa ökar smittspridningen och flera länder återinför restriktioner. WHO varnar nu för att Europa riskerar att få en halv miljon nya dödsfall under vintern om åtgärder inte sätts in, skriver SvD och hänvisar till en BBC-intervju med WHO:s Europachef Hans Kluge. Möjliga åtgärder för att minska smittan är enligt Kluge att öka användningen av munskydd och införa covidpass. Att införa vaccinationsplikt som i Österrike kan enligt Kluge vara en sista utväg för att minska smittan.
I Österrike får ovaccinerade bara röra sig fritt om de ska till jobbet, handla nödvändiga varor eller för läkarbesök eller andra livsviktiga besök, skriver Aftonbladet. Österrikes regering tar nu fram ett lagförslag om obligatorisk vaccinering för alla, utom för de som undantas av medicinska skäl.

Kommentar: För kännedom då även Sverige inför vaccinbevis vid vissa tillfällen, från och med 1 december. Kan leda till diskussioner och frågor i krisinfos sociala medier.

Flera länder med "bäst-före-datum" på vaccinpass

I flera europeiska länder har vaccinpasset ett utgångsdatum, rapporterar TT. Utöver kravet på två doser vaccin får det inte heller ha gått för lång tid sedan sista sprutan för att passet ska ses som giltigt. Länder som infört utgångsdatum på covidbevisen är Kroatien, Schweiz, Österrike, Israel.
Kommentar: Fler länder diskuterar nu krav på en tredje dos för att covidbeviset ska vara giltigt och att man ska räknas som fullvaccinerad.

Omvärldsbevakning 10.45

Låg andel dubbelvaccinerade i Stockholm, desinformation en orsak

Region Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) säger till DN att desinformation om vaccinen mot covid-19 blivit ett problem i vissa delar av regionen.
– Den hårda kärnan av motstånd är en svår utmaning. När jag är ute i stadsdelarna märker jag att desinformationen fått lite fäste och det är mycket illavarslande.
77 procent i Stockholm har tagit åtminstone två doser vaccin, jämfört med rikssnittet på 81,6 procent. Flera riktade insatser har gjorts för att nå ut till de områden där många väljer bort vaccinet, som vaccinationsbussar, informationskampanjer och drop-in vaccinering, utan någon större effekt.
Kommentar: För kännedom, behöver fortsatt vara uppmärksam på desinformation i våra sociala kanaler.

Coronademonstrationer i flera europeiska länder

SR Ekot rapporterar om flertalet demonstrationer som hölls mot nya coronarestriktioner i flera europeiska länder i går kväll, bland annat i Schweiz, Kroatien, Italien, Österrike och Nederländerna. I Nederländerna skedde protester för andra kvällen i rad och i Haag ska demonstranter ha kastat sten och skjutit fyrverkerier mot polisen. Enligt BBC är WHO oroade över de ökande protesterna i Europa.
Kommentar: För kännedom, då också Sverige inför nya restriktioner och rekommendationer inom kort.

Lördag 20 november


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.30

Coronaprotester i Nederländerna och Österrike

Under fredag kväll skadades över 20 personer gripits efter våldsamma protester i Rotterdam, rapporterar Sveriges Radio. Flera hundra personer hade samlats för att demonstrera mot Nederländernas nya restriktioner som innebär att bara de som är vaccinerade eller har antikroppar får komma in på vissa inomhusaktiviteter.
Även i Österrike, där vaccinationsgraden är bland de lägre i Västeuropa, pågick protester under lördagen. Bakgrunden till demonstrationerna är den kommande nedstängningen och planerade vaccinkrav i landet.
Kommentar: Följer utvecklingen kring protesterna i Europa eftersom det kan väcka frågor och åsikter även i Sverige.

Omvärldsbevakning 14.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 10.20

Inget att notera. 

Fredag 19 november


Omvärldsbevakning 21.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.10

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.35

Nytt strömavbrott i Stockholm

Ett större strömavbrott har inträffat i Bromma i västra Stockholm, rapporterar Aftonbladet
23 350 elkunder berördes av avbrottet som inträffade klockan 11.40, enligt elleverantörsföretaget Ellevio.  Klockan 12.30 ska avbrottet vara avslutat och de flesta hushåll har fått tillbaka sin el. Störmavbrottet har inget att göra med gårdagens strömavbrott.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. 

Norge inför strängare inresekrav

Norge inför strängare krav på kontroller av personer som reser in i landet, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Från och med fredag nästa vecka måste alla registrera sig innan de reser till landet. Förutom krav på registrering vid inresa gäller för ovaccinerade krav på karantän och negativt test vid inresa.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.10

Bristande forskning kring vaccinbevis

Enligt Anders Tegnell finns det inte mycket forskning som visar att vaccinbevis skulle ha någon effekt på att minska smittspridningen av coronaviruset, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Frågan om vaccinationsbevis har diskuterats flitigt i våra sociala kanaler de senaste dagarna. Kan ge upphov till fler frågor och kommentarer. 

Torsdag 18 november


Omvärldsbevakning 19.10

Ingenting att rapportera. 

Strömavbrottet i södra Stockholm

Ett strömavbrott drabbade många abonnenter och kollektivtrafiken i södra Stockholm och Liljeholmen under torsdag eftermiddag. Ett fel i ett ställverk i Liljeholmsviken orsakade avbrottet. SL-trafiken började rulla igen vid tjugo i fem, enligt DN. Vid 17.52 var elförsörjningen tillbaka.

Omvärldsbevakning 16.30

Stort strömavbrott i centrala Stockholm

Över 30 000 av Ellevios hushåll är drabbade av ett strömavbrott som omfattar stadsdelarna Södermalm, Liljeholmen och Årsta. Enligt Aftonbladet saknar trafikljus, tunnelbana och affärer belysning.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor i sociala medier. Många boende är påverkade.

Omvärldsbevakning 15.30

Fler åtgärder om smittan ökar

Om antalet fall av covid-19 ökar kan nya åtgärder införas, meddelar Svenska Dagbladet. Vaccinationsbevis är planerade för idrottsevenemang, konserter, bio och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare. I ett förvärrat läge kan uppmaningen att jobba hemifrån återinföras. Diskussioner pågår även om att införa vaccinationsbevis för restauranger och att återinföra restriktioner om läget blir ännu värre. Även museer, gym och andra verksamheter kan få krav på sig om smittläget förvärras.  
Kommentar: Bra att känna till.

Omvärldsbevakning 11.30

Covid-19 tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige

Drygt 4 600 personer dog av covid-19 under första halvåret 2021, skriver Socialstyrelsen. Socialstyrelsens dödsorsaksregister visar att sjukdomen fortfarande den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
Kommentar: För kännedom, om vi får frågor av allmänheten.

Omvärldsbevakning 9.00

Uppdatering brand i lastbil

Trafikverket har stängt E18 i båda riktningar mellan Västerås och Köping (Västmanlands län) med anledning av den tidigare branden. Vägen beräknas öppna igen vid 18.00.
Kommentar: För kännedom, om vi får frågor av allmänheten.

Onsdag 17 november


Uppdatering brand i lastbil 21.15

Ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades för branden på E18 vid 21-tiden. Det brinner i en lastbil med gasflaskor på E18 och det är risk för explosion. Räddningsledaren uppmanar alla i området av södra Vallby och norra Råby att hålla sig inomhus och undvika brandområdet.
Kommentar: Vi publicerade VMA:t på webbplatsen och i våra sociala kanaler enligt rutin. 

Omvärldsbevakning 20.20

Explosionsrisk på E18 – lastbil lastad med gasflaskor i full brand

En lastbil med flera olika typer av gasflaskor i lasten fattade eld på E18 i höjd med Vallby i Västerås, rapporterar Sveriges Radio EkotRäddningstjänsten söker kontakt med boende i närheten för att de ska sättas i säkerhet och ett VMA kommer att utfärdas enligt räddningstjänsten, skriver SVT Nyheter
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 15.45

Nya åtgärder för att minska spridning av covid-19

Från och med den 22 november rekommenderar Folkhälsomyndigheten att regionerna erbjuder testning för covid-19 av alla som är 6 år och äldre som får symtom som kan vara covid-19. Detta gäller oavsett om man är vaccinerad eller ej.

Folkhälsomyndigheten har även bett regeringen att besluta om vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare från den 1 december. Myndigheten kommer att ta fram föreskrifter för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer där vaccinationsbevis inte används. Exempel på begränsningar som kan komma att införas är regler om max antal personer per kvadratmeter tillgänglig yta och krav på avstånd mellan sällskap.
Kommentar: Vi har publicerat nyheter och delat i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 12.15

Explosionsrisken hävd – tågen rullar igen förbi Grillby

Släckningsarbetet i Grillby i Enköpings kommun försvårades av gasflaskor i och utanför byggnaden. Vid 10-tiden på onsdagen bedömdes explosionsrisken vara över. Sedan dess rullar tågtrafiken på Mälarbanan förbi brandplatsen igen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanland.
Kommentar: Händelsen avslutad.

Omvärldsbevakning 08.30

Brand i Enköping stoppar tågtrafik mellan Stockholm och Västerås 

All tågtrafik har stoppats mellan Stockholm och Västerås på grund av en brand under natten mot onsdag i Grillby i Enköping. I lokalen som brunnit finns det gasflaskor – vilket gör att det är en explosionsrisk på platsen, rapporterar SVT.  Tågtrafiken beräknas vara i gång igen omkring klockan 9.
Kommentar: Tågtrafiken snart igång igen, ingen åtgärd.

Tisdag 16 november


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Europakommissionen har godkänt Ronapreve och Regkirona mot covid‍-‍19, efter rekommendation från den europeiska läkemedels­myndigheten EMA. Det är de första monoklonala antikropps­läkemedlen som godkänts som behandling av covid‍-‍19. Det skriver Läkemedelsverket.
Kommentar: Vi skriver en aktuellt-notis och kollar om något behöver uppdateras. 

Måndag 15 november


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Terrorhotnivån höjs i Storbritannien

Efter gårdagens explosion utanför ett sjukhus i Liverpool höjer nu myndigheterna i Storbritannien terrorhotnivån från "betydande" till "allvarlig". Det skriver bland annat Sveriges Radio här

Kommentar: Vi följer eventuella konsekvenser av detta.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.