Vecka 47 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 28 november


Omvärldsbevakning 22.00

Storbritannien skärper restriktionerna efter bekräftade fall av omikron

Efter att de första fallen av omikron-varianten av coronaviruset bekräftats i Storbritannien skärps nu restriktionerna för resande till Storbritannien från och med nästa vecka, rapporterar Dagens Nyheter. Alla resande till Storbritannien kommer  att behöva ta ett pcr-test två dagar efter ankomst, ansiktsskydd blir obligatoriska i affärer och kollektivtrafik och resande från sex länder i södra Afrika kommer att behöva sitta i tiodagars hotellkarantän vid ankomst till landets flygplatser.

Kommentar: Nya restriktioner som berör svenskar som reser till Storbritannien. 

Omvärldsbevakning 17.00

Ingen omikron i Sverige än

Det finns ännu inget bekräftat fall av omikron i Sverige. Det meddelar Folkhälsomyndigheten till Ekot. Intensifierad bevakning pågår dock.

Kommentar: Folkhälsomyndigheten räknar med att hitta nya fall i Sverige. Kommer säkert leda till en del frågor och kommentarer i våra sociala kanaler när så görs.

Omvärldsbevakning 14.00

Vinterkräksjukan är på gång

I en intervju med lokala SVT säger region Östergötlands smittskyddsläkare att vinterkräksjukan börjat puttra så smått. Det är dock ännu ingen epidemi, säger hon.

Kommentar: Vi följer läget. En ökning av vinterkräksjuka, influensa med mera skulle kunna innebära ytterligare påfrestningar på vården och samhället.

Omikron fortsatt i fokus

Nyheter runt omikron, den nyupptäckta mutationen av coronaviruset, fortsätter att toppa medierna i dag. Det handlar bland annat om hur spridningen fortsätter i Europa, se till exempel SR:s rapport här. Vaccinforskaren Matti Sällberg intervjuas i SvD, där han uppmanar till is i magen och att man inte ska drabbas av panik eftersom vi fortfarande inte vet så mycket av mutationens effekter.

Kommentar: Vi följer läget. Inga egentliga frågor om omikron i våra sociala medier hittills, däremot viss oro för vad den komma att innebära.

Omvärldsbevakning 10.00

Ambassadör uppmanar svenska turister att resa hem

Sveriges ambassadör i Sydafrika, Håkan Juholt, uppmanar svenska turister i landet att resa hem på grund av spridningen av coronavirusmutationen. Detta uppmärksammas av flera medier, bland annat SVT. Ambassadören påpekar dock att det inte handlar om någon reseavrådan, utan uppmaningen är hans egen. UD har enligt SVT inga planer på att t.ex. evakuera resenärer.

Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Lördag 27 november


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 18.00

Flera fall av omikronvarianten i Europa

Två fall av omikronvarianten har nu upptäckts i Storbritannien och personerna sitter i karantän, rapporterar SVT. Landet sätter nu in riktade tester i Chelmsford och i Nottingham, där smittan upptäckts. Sedan tidigare har ett fall i bekräftats i Europa, i Belgien.

Tidigare idag meddelade även Tyskland ett misstänkt fall av den nya virusvarianten. Ett misstänkt fall har även rapporterats i Tjeckien och sedan tidigare finns omkring 60 misstänkta fall i Nederländerna. Även i Tjeckien har ett misstänkt fall rapporterats.

Kommentar: Omikronvarianten väcker många frågor och synpunkter i sociala medier, framför allt risken för att den nya virusvarianten ska spridas till Sverige.

Driftstopp påverkar apotekens tjänster

Från klockan åtta på lördag ikväll och fram till söndag förmiddag går det inte att hämta ut läkemedel på recept från apoteket, rapporterar Sveriges Radio. Anledningen är att E-hälsomyndigheten genomför ett driftstopp som påverkar flera av myndighetens tjänster.

Kommentar: För kännedom om vi får frågor kring driftstörningen

Omvärldsbevakning 14.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.20

Ingenting att rapportera.

Fredag 26 november


Omvärldsbevakning 20.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.45

Brand i flerfamiljshus i Ånge

En fullt utvecklad brand rasar i ett flerfamiljshus i Ånge och människor kan vara kvar i huset, rapporterar AftonbladetRäddningstjänsten har klassat branden som en allvarlig händelse och ambulans, räddningstjänst, polis och helikoptrar är larmade dit. Polisen har upprättat en avspärrning på platsen för att räddningsenheter ska kunna arbeta ostört. Uppmaning till personer på plats är att respektera dessa avspärrningar för att inte själva utsättas för fara.
Kommentar: Vi har delat Ånge kommuns nyhet på Facebook och Twitter. 

EMA rekommenderar Comirnaty för godkännande till barn från fem år

Läkemedelsverket meddelar att EMA rekommenderar att covid-19-vaccinet Comirnaty ska godkännas för användning hos barn i åldrarna fem till elva. Vaccinet är idag godkänt för användning från tolv år och uppåt.
Kommentar: För kännedom. Kan ge upphov till frågor och kommentarer i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 08.55

Ny smittsam variant av coronaviruset upptäckt 

En ny variant av coronaviruset sprids just nu i Afrika. Varianten har flest mutationer av alla tidigare covid-19-varianter, rapporterar Expressen. Flera länder ska ha stoppar inresor från sex afrikanska länder. Världshälsoorganisationen, WHO, ska under fredagen hålla ett extrainsatt möte med anledning av den nya virusvarianten.
Kommentar: För kännedom. Nya varianter av coronaviruset kan skapa oro och frågor hos allmänheten. 

Torsdag 25 november


Omvärldsbevakning 20.15

Vaccinpassen föreslås vara giltiga i nio månader

EU-kommissionen har föreslagit att vaccinpassen bara ska vara giltiga i nio månader. Efter det krävs en tredje dos vaccin för att få resa fritt i Europa. Bakgrunden är att vaccinets effekt avtar, rapporterar Sveriges Radio.  

Kommentar: Värt att notera eftersom det kommer en del frågor om passen.

Omvärldsbevakning 15.35

Ökning av antalet smittade

Vid dagens pressträff meddelade Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten att antalet smittade i Sverige stigit den senaste veckan, rapporterar Sveriges Radio. Folkhälsomyndigheten flaggar för att nya restriktioner kan införas redan före jul, skriver Dagens Nyheter.  

Omvärldsbevakning 12.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Allt fler vaccinerade på IVA

Antalet vaccinerade som vårdas på IVA ökar, rapporterar DN. Folhälsomyndigheten säger till tidningen att det kan vara ett tecken på att vaccinets skydd mot allvarlig sjukdom avtar. Därför måste tempot i vaccinationen av dos tre öka för att undvika ökad smitta under julhelgerna.
Kommentar: kan ge upphov till oro för ökad smittspridning och fler dödsfall samt frågor i våra sociala kanaler.

Problem med bokning av tredje dosen

DN rapporterar om missnöje bland äldre som haft svårigheter att boka tid för vaccinering av påfyllnadsdosen och även de som stått i kö utan att bli vaccinerade.
Kommentar: Liknar missnöjet i samband med att vaccineringen inleddes då det också var problem med tider och oklara besked på många håll. Kan ge upphov till frågor i våra sociala kanaler.

Onsdag 24 november


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Alla mellan 18 och 65 rekommenderas en tredje dos

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla mellan 18 och 65 år ska erbjudas en tredje påfyllnadsdos med vaccin. Dosen ska ges enligt en särskild prioritetsordning.
Kommentar: Vi publicerade nyhet och delade i sociala medier. 

Tisdag 23 november


Omvärldsbevakning 20.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Smittan ökar i delar av landet

Kraftig ökning av antalet bekräftade fall av covid-19 i region Västra Götaland, rapporterar SR P4 Göteborg. Enligt inslaget så var antalet konstaterade fall förra veckan 63 procent högre än föregående vecka.
Även region Skåne rapporterar ökad smittspridning. Antalet som vårdas på sjukhus för covid-19 är det högsta på ett halvår, uppger SR P4 Malmöhus.
I region Västmanland är smittspridningen sedan flera veckor hög, enligt SVT Västmanland.
Kommentar: Kan ge upphov till farhågor om en "fjärde våg" även i Sverige.

Rekordmånga JO-anmälning mot vaccinbevis

JO har fått in över 5000 anmälningar mot förslaget om att införa vaccinbevis, rapporterar DN. Enligt tidningen är det någon form av rekord. Antalet JO-anmälningar brukar ligga runt 10 000 per år, enligt artikeln.
Kommentar: Vi har sett i våra sociala kanaler att många har uppmuntrat andra att JO-anmäla förslaget. Uppenbarligen väcker förslaget starka känslor.

Omvärldsbevakning 12.30

Förslag på åtgärder för minskad spridning av covid-19 från 1 december

Folkhälsomyndigheten har tagit fram förslag på smittskyddsåtgärder som ska gälla från den 1 december. Det handlar om hur allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare kan genomföras med eller utan vaccinationsbevis. Arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare som inte använder vaccinationsbevis måste enligt förslaget vidta särskilda smittskyddsåtgärder som exempelvis att deltagarna ska ha en anvisad sittplats och att sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap.
Kommentar: Publicerat nyhet och delat i våra sociala kanaler.

Hårt tryck på vaccinationsbevis

Det är hårt tryck på E-hälsomyndigheten efter förslaget om att införa vaccinationsbevis på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, det rapporterar Sveriges Radio. Handläggningstiderna på den manuella hanteringen av vaccinationsbevis ligger på flera veckor. Vaccinationsbevis, som hämtas via E-legitimation, går dock fortsatt lätt att få tag i.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.30

Många döda efter bussolycka i Bulgarien

Minst 45 personer har omkommit i en bussolycka i Bulgarien enligt nyhetsbyrån Reuters, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Minst 12 barn omkom i olyckan, bara få personer lyckades hoppa ut ur den brinnande bussen och har förts till sjukhus. Det var en turistbuss med minst 52 personer ombord som var på väg från Istanbul i Turkiet till Nordmakedonien. Bussen hade nordmakedonska registreringsskyltar men det är oklart exakt varifrån passagerarna kommer.
Kommnetar: Inga uppgifter om drabbade svenskar i nuläget.

Måndag 22 november


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.10

Bussolycka på Värmdö 

Flera personer skadades på förmiddagen i en bussolycka på Värmdö i Stockholms län. Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska bussen ha frontalkrockat med en bärgningsbil. Enligt Polisen har ett 20-tal personer skadats i olyckan varav fyra allvarligt. Totalt har 12 personer behövt köras till sjukhus för vård. Enligt polisen råder svår halka på platsen. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 10.00

Bilist körde in i julparad i USA - flera döda

En bilist körde rakt in i en julparad i Waukesha, nära staden Milwaukee i Wisconsin i USA, vid midnatt mot måndagen svensk tid. Enligt lokal polis har fem personer dödats och över 40 personer skadats. Det fanns både vuxna och barn bland de drabbade. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom då det kan finnas svenskar i området.