Vecka 48 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 5 december


Omvärldsbevakning 22.00

Om fartygsbranden utanför Göteborg

Göteborgs-Posten rapporterar att ett liberiaflaggat lastfartyg stått i brand utanför Vinga sedan lördagen och att släckningen väntas pågå ytterligare ett par dagar. Svenska Kustbevakningen samt både danska och portugisiska styrkor bistår i släckningsarbetet.

Kommentar: Noterar detta ifall vi får frågor. En egentlig krishändelse är det väl inte, dock har Kustbevakningen har information om insatsen som även MSB bistår i.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 14.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att notera.

Lördag 4 december


Omvärldsbevakning 21.50

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.40

Brand på lastfartyg utanför Västkusten

Sedan14.30-tiden brinner lastfartyget Almirante Storni 8 kilometer söder om Vinga, skriver DN. Fartyget är lastat med timmerstockar. 17 personer befinner sig på fartyget och enligt Aftonbladet är branden ännu inte under kontroll. Helikoptrar finns redo att evakuera besättningen.

Kommentar: Endast för kännedom, om vi får frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 14.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.50

Över hälften av alla covidfall förra veckan var fullvaccinerade

Enligt DN stod fullvaccinerade för mer än hälften av alla bekräftade covidfall förra veckan, och hänvisar till Folkhälsomyndighetens veckorapport. Smittan ökade med 68 procent och den kraftiga ökningen kan delvis bero på att rekommendationen för provtagning ändrades den 22 november. 79 procent av befolkningen är nu fullvaccinerad. Av de som behöver intensivvård är majoriteten ovaccinerade.

Kommentar: I artikel är dock siffrorna omvända då DN skriver att lite över hälften av de bekräftade fallen var ovaccinerade, drygt 6200. Andelen av de som smittas skiljer sig mycket mellan ovaccinerade respektive vaccinerade. Bra att känna till om vi får frågor i sociala medier om rapporten.

Norskt julbord orsak till stort omikron-utbrott

Antalet bekräftade covidsmittade som besökte en restaurang i Oslo ökar nu, skriver SvD. Mellan 90-100 personer har testat positivt för covid-19 och ungefär hälften tros vara smittade med omikron, 13 har hittills bekräftats ha omikronvarianten. Fortfarande pågår arbete med att ta reda på vilken variant övriga smittade har. Ingen av de smittade har blivit allvarligt sjuk. Varianten finns nu i 38 länder och ännu finns inga dödsfall som kan kopplas till varianten, enligt WHO.

Kommentar: Vi följer utvecklingen av omikron.

Fredag 3 december


Omvärldsbevakning 20.25

Smittan ökade i Stockholm

Över tre tusen nya fall av covid-19 har konstaterats i Stockholm den senaste veckan, rapporterar Aftonbladet. Det är nära 30 procent fler jämfört med förra fredagens rapport, enligt regionen. Fyra fall av omikron har konstaterats hittills. Även vården märker en något högre belastning. Totalt ligger 84 covidpatienter inlagda, 8 fler än förra fredagen. 16 personer vårdas nu på Iva. Den senaste tiden har det varit under 10.

– Det är allvarligt att antalet patienter som är så svårt sjuka att de behöver intensivvård till följd av covid-19 ökat under den senaste veckan. Det är för tidigt att säga om det är en tillfällighet eller början på en negativ trend, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm.

Samtidigt rapporterar Sveriges Radio att det råder problem med leveranserna av hemtester i länet.

Kommentar: En fråga vi följer just nu är vad som kommer att gälla inför jul- och nyårsledigheterna. En region har infört särskilda rekommendationer. Värt att följa rapporter som denna alltså.

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.50

Sydafrika inne i en fjärde våg på grund av omikron

Sydafrika anses ha gått in i en fjärde våg av covidsmitta på grund av den nya varianten omikrons spridning. Spridningen har också lett till att fler barn behöver vårdas på sjukhus för covid-19. Barn under fem år är förutom personer över 60 år den vanligaste gruppen att vårdas på sjukhusens covidavdelningar. Men det anses ändå vara för tidigt att dra några slutsatser om hur virusvarianten omikron beter sig och dess sjukdomsförlopp. Det skriver TT/Aftonbladet
Kommentar: Vi följer utvecklingen kring den nya varianten omikron. 

Omvärldsbevakning 09.45

Brand på soptipp i Avesta släckt

Branden på en avfallsanläggning i Avesta kunde släckas av flera resurser från räddningstjänsten, rapporterar SR P4 Dalarna
Kommentar: Vi avslutar bevakningen. 

Fortsatta trafikstörningar i södra och västra Sverige

Det råder fortsatta problem med framkompligeheten på många vägar i södra och västra Sverige. Trafikverket uppmanar allmänheten att undvika ge sig ut i trafiken om man inte måste, för att underlätta för snöröjnings- och utryckningsfordon. 
Kommentar: Noterar att Trafikverket uppdaterat/förnyat det viktiga meddelandet i sin gula ruta klockan 08.03 på morgonen i dag, låter därför vår Just nu med länk dit ligga kvar på startsidan tills vidare. Bevakar fortsatt. 

Torsdag 2 december


Omvärldsbevakning 20.45

Brand på avfallsanläggning i Avesta, bör vara släckt vid 23 tiden enligt SVT

Följ upp

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Översvämningar i Ystad efter ovädret

I Ystad kommun har snö- och regnovädret orsakat kraftiga översvämningar, rapporterar Expressen.
– Där ligger massa hus som får problem. Det är en halvmeter vatten, säger Tommy Olsson, boende i Ystad till tidningen.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09.00

Snöovädret påverkar trafiken på många håll

Snöovädret i södra Sverige har påverkat trafiken på många håll. Enligt Trafikverket är det stora störningar på E6:an i höjd med Kungsbacka där trafiken står helt stilla. Under morgonen utfärdade SMHI en orange varning för snöfall och vind för hela Gotland.  
Kommentar: Vi fortsätter följa detta och uppdaterar blocket på startsidan. 

Onsdag 1 december


Omvärldsbevakning 21.05

EU-kommissionens ordförande uttalar sig om vaccinationstvång 

Flera medier, bland annat Sveriges Radio, rapporterar under kvällen att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sagt att en obligatorisk vaccinering mot covid-19 i EU behöver diskuteras. Von der Leyen betonar dock att det är upp till varje medlemsstat att avgöra. EU har inte befogenhet att fatta ett sådant beslut. 
Kommentar: Frågan är redan väldigt omdiskuterat i våra sociala kanaler i och med införandet av vaccinationsbevis vid evenemang. 

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Små barn i riskzonen enligt Sydafrikansk expert

Av de som ligger inne på sjukhus i Tshwane-regionen som epicentrum för utbrottet av den nya coronavarianten omikron är 10 procent barn under två år, skriver Aftonbladet. Enligt folkhälsoexperten Waasila Jassat har andelen barn på covidavdelningarna ökat successivt under pandemin.
– De mycket små barnen har ett omoget immunsystem och de är inte heller vaccinerade, så de är mer i riskzonen, säger Jassat till Bloomberg.
I veckan kommer en rapport som ska klargöra hur barn reagerar på den nya virusvarianten, uppger nyhetssajten.
Kommentar: Kan leda till oro och frågor

Omvärldsbevakning 09.00

Varning för störning i tjänsten Covidbevis under onsdagskvällen

På webbplatsen covidbevis.se varnas för störningar i tjänsten mellan kl 15 och kl 19 under onsdagskvällen. Enligt E-hälsomyndigeten beror det på att Skatteverket har servicefönster på sina tjänster under dagen. 
– Med största sannolikhet kommer det inte påverka tjänsten nämnvärt, det handlar om en kortare tid. Men vi vill ändå förvarna om det. Försök hämta ut den innan klockan 15. Behöver man det inte i dag kan man vänta till imorgon, eller senare i veckan, också, säger säger Linda Zobal på E-hälsomyndighetens presstjänst till Aftonbladet. 
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor. 

Tisdag 30 november


Omvärldsbevakning 20.00

WHO uppmanar 60-plus att avstå resor

Enligt Sveriges Radio uppmanar WHO personer 60+, samt de med nedsatt immunförsvar, att avstå från att resa. Orsaken ska vara omikron.

Kommentar: Uppmaningen får säkert mycket uppmärksamhet. Hittar inget på WHO:s egen webbsida ännu. Vi följer eventuella frågor.

Omikrons upptäckare tycker att världen överreagerar

Världen överreagerar. Det skriver den sydafrikanska läkaren Angelique Coetzee som först uppmärksammade omikron i en debattartikel i Daily mail. Hon syftar då på att flera länder beslutat om kraftiga åtgärder för att förhindra spridningen, trots att hon menar inget pekar på att varianten kräver det. 

Kommentar: Debattartikeln uppmärksammas även i svenska medier och frågan om vilka åtgärder som är relevanta kommer säkerligen diskuteras, nu som tidigare.

Omvärldsbevakning 17.30

Nya rekommendationer vid inresa

Alla som har varit utanför Norden under de senaste sju dagarna bör testa sig för infektion av covid-19 så snart som möjligt. Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin webbplats. Dessutom gäller särskilda rekommendationer för dig som har besökt vissa länder i södra Afrika. Anledning är att omikron, den nya virusvarianten av SARS-CoV-2, upptäcks i allt fler länder.

Kommentar: Publicerat nyhet här

Omvärldsbevakning 11.30

Trafiksituationen i landet

Det råder fortsatt stopp i tågtrafiken mellan Uppsala och Knivsta rapporterar SVT. Enligt Trafikverket beräknas trafiken kunna släppas på efter lunch på tisdagen.

En olycka mellan Katrineholm och Norrköping påverkar tågtrafiken på sträckorna Stockholm C-Malmö samt Sala-Eskilstuna-Linköping, meddelar Sveriges Radio.

På grund av väder och väglag råder störningar i trafiken på flera linjer i Västra Götalandsregionen, meddelar Västtrafik. Räkna med förseningar och inställda avgångar på vissa sträckor, skriver de.

På E6 vid Hallandsåsen har snöfallet orsakat stopp för ett antal lastbilar. Vägen har stängts av i södergående riktning. Även i Skåne vräker snön ner, rapporterar SR P4.

Blekingetrafiken: Öresundståg inställda.

Kommentar: Bra att följa rapporteringen under kvällen.

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera.

Måndag 29 november


Omvärldsbevakning 20.05

Fall av virusvarianten Omikron upptäckt i Sverige 

Den nya virusvarianten av SARS-CoV-2, som fått namnet omikron, har konstaterats även i Sverige hos en resenär som nyligen vistats i södra Afrika, skriver Folkhälsomyndigheten. Varianten påvisades i ett prov taget för lite mer än en vecka sedan från en person hemmahörande i Region Skåne. Till Dagens Nyheter säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell att myndigheten på onsdag kommer lämna en rapport till regeringen om vilka restriktioner som kan bli aktuella att införa igen om smittspridningen fortsätter att öka. 
Kommentar: Sedan fredag 26 november finns en myndighetsrekommendation om att alla resenärer från södra Afrika ska testas för covid-19 vid ankomst till Sverige, att de ska ta ett nytt test efter fem dagar samt stanna hemma under sju dagar efter hemkomsten.

Omvärldsbevakning 18.05

Region Blekinge inför regionala restriktioner 

Regionala restriktioner införs i Region Blekinge på grund av att smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka. De regionala restriktionerna innebär bland annat besöksförbud inom hälso- och sjukvård och munskydd i kollektivtrafiken. 
Kommentar: Har lagt till information om detta på vår aktuell-sida om covid-19

Röd varning för mycket kraftigt snöfall 

SMHI har utfärdat en röd varning för långvarigt och mycket kraftigt snöfall i kombination med vind för delar av västra Götaland från onsdag morgon. I andra delar av västra Götaland har en orange varning utfärdats.
Kommentar: Har publicerat nyhet om detta och delat i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 11.50

WHO: länder måste förbereda sig på spridning av virusvarianten omikron

Den nya virusvarianten omikron kommer troligen att sprida sig internationellt och med risk för smittoppar och allvarliga konsekvenser i vissa områden, rapporterar SVT och hänvisar till ett nytt uttalande av WHO. Enligt SVT uppmanar WHO alla medlemsländer bland annat att påskynda vaccinationen av vårdpersonal och äldre. Det är fortfarande oklart om varianten är mer smittsam än andra och om den orsakar allvarligare sjukdomstillstånd. Ännu har inga dödsfall orsakade av omikron bekräftats, skriver SVT.
Kommentar: Oklart hur smittsam och allvarlig virusvarianten är. Olika budskap och snabba åtgärder på kort tid kan skapa oro och frågor från allmänheten. Vi följer rapporteringen.

Fler länder inför restriktioner efter nya virusvarianten omikron

TT/Aftonbladet uppger att Japan nu stänger sina gränser på grund av omikron och Filippinerna väntar med att öppna gränserna. Filippinerna ska nu vaccinera nio miljoner invånare på tre dagar, med start idag måndag.
Kommentar: Vi följer olika länders åtgärder med anledning av nya virusvarianten omikron.

Omvärldsbevakning 08.50

Omikron troligen inte farligare än andra virusvarianter, uppger WHO

Det finns inget som tyder på att omikron är farligare än andra virusvarianter, uppger SvD och hänvisar till ett uttalande från WHO. Dagens vaccin skyddar sannolikt också mot allvarlig sjukdom och död.
Kommentar: Flera länder i Europa har skärpt sina restriktioner efter att den nya virusvarianten dykt upp. Bra att känna till om vi får frågor i sociala medier.