Vecka 49 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 12 december


Omvärldsbevakning 22.00

Ny undersökning: skyddet mot lindrig covid-19 minskar efter fem månader

Den första svenska undersökningen om vaccinets skydd mot smitta visar en tydlig nedgång efter fem månader bland vårdpersonal, skriver SvD. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell var den avklingande skyddseffekten väntad.
– Det har man sett i andra studier också. Framför allt är det skyddet mot smitta, lindrig sjukdom, som sjunker. Skyddet mot allvarlig sjukdom verkar inte förändras särskilt mycket. Bland de äldre tappar man även visst skydd mot allvarlig sjukdom, men hos de yngre ligger det skyddet kvar på en hög nivå.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor i våra kanaler.

EU utvärderar om vaccin mot omikron kan uppdateras

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till DN att EU träffat både Pfizer och Moderna om möjligheten att uppdatera vaccin för omikron. Om beslut tas kan de första uppdaterade doserna vara klara efter tre månader.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 16.45

Rekordmånga inlagda med covid-19 i Norge

Norge rapporterar idag den högsta siffran för antalet covid19-patienter sedan pandemin började, enligt Sveriges Radio Ekot. 331 personer ska vara inlagda på norska sjukhus, varav 106 av dem intensivvårdas. 
Kommentar: Kan väcka oro.

Omvärldsbevakning 12.50

Omikron kan smitta med färre partiklar än tidigare virusvarianter

Omikron smittar troligen med färre partiklar och det är ingen tvekan om att det är luftburet, menar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar. Olsen menar att Folkhälsomyndigheten borde rekommendera användning av de tätare munskydd med FFP2-klass eller högre till dess man vet hur allvarlig omikronvarianten är. Detta rapporterar Dagens Nyheter. 
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer. Frågan om munskydd har diskuterats i våra sociala kanaler efter Folkhälsomyndighetens nya rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken. 

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera. 

Lördag 11 december


Omvärldsbevakning 21.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 17.25

Över 50 personer befaras döda efter oväder i Kentucky 

Flera tornadors har drabbat den amerikanska delstaten Kentucky och flera andra delstater med stor förödelse som följd rapporterar flera nyhetsmedier bland annat BBC News. Till Washington Post säger Kentuckys guvernör Andy Beshear att antalet döda kan stiga till uppemot 100 personer. Ett fortsatt besvärligt väderläge kan drabba de östra delarna av USA under lördagsdygnet. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 14.40

VMA Stockvik i Sundsvalls kommun 

Vid 14-tiden utfärdades ett Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) angående ett gasutsläpp från övre fabriken Nouryon. Gasmoln rör sig i närheten och rör sig mot E4:an. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Har publicerat nyhet enligt rutin i våra kanaler. Följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 10.45

Uppdatering fartygsbranden

Fartyget Almirante Storni, som brunnit till sjöss sedan en vecka tillbaka, lättade ankar vid 06-tiden på lördagens morgon för transport in till Skandiahamnen i Göteborg. Fartyget kunde gå för egen maskin och svensk och norsk kustbevakning fortsatte under resan att spruta vatten på den brinnande lasten. Framme vid kaj väntar räddningstjänst, personal från MSB och högkapacitetspumpar samt kranar som den närmaste veckan kommer att arbeta med att lasta av träpallarna.
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Fredag 10 december


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.35

Allt fler barn smittas med covid-19

Smittspridningen har ökat bland de allra yngsta, enligt Folkhälsomyndigheten. Under vecka 47 ökade fallen i gruppen 0–9 år, vilket enligt biträdande avdelningschef Sara Byfors beror på att den i princip är ovaccinerad, rapporterar TT/Aftonbladet.
– De äldre åldersgrupperna har en lägre incidens än de yngre åldersgrupperna. Det är positivt eftersom det är mycket högre risk för allvarlig sjukdom bland de äldre, säger hon till TT.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor till oss i våra kanaler.

Brinnande fartyget ska bogseras till Göteborgs hamn

Det eldhärjade fartyget utanför Göteborg kommer att bogseras till Göteborgs hamn, säger Transportstyrelsen till SVT Väst. För att kunna släcka branden och komma åt med släckmedel, görs bedömningen att virket måste lyftas av i hamnen. När bogseringen kan ske är inte klart. Sedan i lördags har det brunnit i lasten på fartyget Almirante Storni som ligger utanför Vinga i Göteborgs skärgård. 
Kommentar: För kännedom. Kan bidra till frågor hos boende i Göteborg. 

Torsdag 9 december


Omvärldsbevakning 20.42

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.32

Femte covidvaccin kan godkännas i år

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA räknar med att godkänna ett femte vaccin mot covid-19 redan i år, skriver Aftonbladet. Vaccinet från tillverkaren Novavax bygger på en annan teknik än vaccinen som hittills godkänts. Det är proteinbaserat och innehåller partiklar från virusets spikeprotein vilka odlats fram i laboratorium och innehåller ett ämne som aktiverar och förstärker immunförsvarets svar mot viruset.

Kommentar: Om och när det bekräftats av myndigheterna uppdaterar vi informationen om vilka vacciner som är godkända på sidan Vaccin.

Förslag om vaccinbevis i viss kollektivtrafik  

Regeringen vill göra det möjligt att införa krav på uppvisande av vaccinationsbevis för att resa med viss långväga kollektivtrafik. Detta om smittspridningen av coronaviruset ökar ytterligare, och det nämns därför inget startdatum. Regeringen vill dessutom återinföra krav på smittskyddsåtgärder i viss långväga kollektivtrafik om läget förvärras, rapporterar Aftonbladet.

Kommentar: Vi har lagt en länk till promemorian som nämns under Aktuellt om covid-19.

Omvärldsbevakning 11.50

Nytt snöoväder på väg

Ett nytt snöoväder är på väg in över Sverige med upp till 20 centimeter nysnö. Det väntas inte bli lika kraftigt som snöovädret häromveckan. Men att temperaturen ligger runt nollan innebär att det kan bli ishalka, vilket kan leda till trafikproblem, enligt en meteorolog på vädertjänsten Klart.se som Aftonbladet pratat med. På fredagsmorgonen väntas snöfall i Svealand där det blir 5–10 centimeter snö på de flesta ställen, men uppemot 20 centimeter nysnö kan förekomma, enligt Aftonbladet. 
Kommentar: SMHI har inte utfärdat någon varning. Överväger ändå att lägga upp ett temablock om att planera sin bilresa och hålla koll på vädret. 

Många känner inte till att de bör testa sig efter utlandsresa

Många känner inte till de nya rekommendationerna om att testa sig för covid-19 efter inresa till Sverige. I Norge får alla som reser in i landet ett SMS om att det måste testa sig. Men i Sverige förväntas resenärerna själva ta reda på vad som gäller. Det rapporterar SR Ekot
Kommentar: För kännedom. Kan vara bra att vi påminner om testning vid inresa i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera. 

Onsdag 8 december


Omvärldsbevakning 21.00

Skärpta restriktioner i Danmark

Meddelade statsministern på en presskonferens under kvällen enligt SR Ekot

Omvärldsbevakning 17.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att rapportera.

Tisdag 7 december


Omvärldsbevakning 20.00

Inget nytt att notera.

Uppdatering omvärldsbevakning 17.00

Nya covid-rekommendationer från regeringen och Folkhälsomyndigheten

Under seneftermiddagen höll regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten en pressträff om nya covidrelaterade rekommendationer och uppdateringar. Det handlade bland annat om rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken och att hålla avstånd till varandra i offentliga miljöer. Rekommendationerna gäller både vaccinerade och ovaccinerade. Dessutom meddelade finansministern att karensdagsavdraget tillfälligt tas bort igen, något vi ofta får önskemål om.

Kommentar: Nyhet och uppdateringar hos oss kommer. Folkhälsomyndighetens nyhet finns här

Omvärldsbevakning 15.30

Låg risk för hjärtinflammation efter vaccination mot covid-19

Läkemedelsverket har i dag publicerat en nyhet om att PRAC, EMA:s säkerhetskommité, bedömer risken för risken för myokardit (hjärtmuskelinflammation)och perikardit (hjärtsäcksinflammation) efter vaccination med mRNA-vaccinerna Comirnaty och Spikevax är mycket sällsynt.

Kommentar: Den här frågan har dykt upp i våra sociala medier då och då under en längre tid. Därför bra att känna till var info om den här utredningen finns om man vill hänvisa vidare.

Krav på vaccination införs bland vårdanställda i region Kalmar

Sveriges Radio P4 Kalmar rapporterar i dag att region Kalmar har beslutat sig för att införa vaccinationskrav mot covid-19 hos anställda som arbetar i vården. 

Kommentarer: Kan bli en snackis i sociala medier.

Omvärldsbevakning 12.50

WHO: vaccinkrav endast sista utväg

Vaccinkrav bör vara en "absolut sista utväg och bara användas när alla andra möjliga åtgärder för att öka vaccinationsgraden har vidtagits", säger WHO:s Europachef Hans Kluge, skriver TT.
Kommentar: Kan vara av intresse då krav på obligatorisk vaccinering debatteras en del i våra sociala kanaler.

Omvärldsbevakning 08.50

Låg smittspridning i Sverige jämfört med övriga Europa

Aftonbladet har tagit fram statistik på smittspridning, personer som behöver intensivvård på grund av covid-19 samt antal döda i sjukdomen. Tidningen skriver att Sverige är ett av Europas minst coronadrabbade länder just nu.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor i våra sociala kanaler då regeringen och Folkhälsomyndigheten har talat om att införa fler smittskyddsåtgärder.

Måndag 6 december


Omvärldsbevakning 20.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.50

Inget att notera.