Vecka 50 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 december


Omvärldsbevakning 21.25

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.35

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.20

Nya restriktioner inför julhelgen

Regeringen kommer i början av nästa vecka meddela vilka restriktioner som kommer att gälla i Sverige under julhelgen. Socialminister Lena Hallengren understryker dock att det inte kommer att röra sig om lika hårda restriktioner som de som nyligen införts i våra grannländer. Det rapporterar Sveriges Radio.

Kommentar: Nya restriktioner kan orsaka frågor och diskussioner på våra sociala medier.

Omvärldsbevakning 11.10

Tyfonen på Filippinerna, uppdatering

Dödstalet efter den tyfon som drabbade Filippinerna i helgen har nu stigit till över 100 personer. Många av dödsfallen har skett vid populära turistprovinser som exempelvis Bohol, skriver Göteborgs-Posten.

Kommentar: För kännedom. Ännu inga rapporter om omkomna eller skadade svenskar.

Tyskland stänger gränsen mot Storbritannien

Coronasmittspridningen ökar på många håll i Europa, vilket har fått flera länder att välja nedstängning. I Tyskland släpps nu enbart personer bosatta i Tyskland in från Storbritannien. Det skriver Svenska Dagbladet.

Kommentar: För kännedom. De olika europeiska ländernas coronastrategier kan även påverka julsemestrande svenskar.

Lördag 18 december


Omvärldsbevakning 20.53

Nya hårdare corona-restriktioner i Nederländerna 

Regeringen i Nederländerna har beslutat att återinföra restriktioner för att minska smittspridningen av omikronvarianten av coronaviruset. Från och med imorgon söndag klockan 05.00 kommer ett stort antal verksamheter tvingas hålla stängt. De nya reglerna kommer att gälla åtminstone fram till och med den 14 januari. Gym, biografer, restauranger, muséer, frisörsalonger och klädbutiker är exempel på verksamheter som måste hålla stängt, skriver SVT Nyheter
Kommentar: För kännedom. 

Ökad lavinrisk i fjällen 

På flera håll i de svenska fjällen är just nu lavinrisken betydande. – Vi skulle inte avråda från att åka till fjällen generellt men vi råder alla som åker i brant terräng att läsa lavinprognoserna, säger Petter Palmgren, som arbetar med lavinprognoser på Naturvårdsverket till Dagens Nyheter.  

Omvärldsbevakning 17.00

SMHI varnar för ishalka

SMHI varnar för plötslig ishalka i delar av mellersta Norrland. Inför julhelgen väntas även de södra delarna av Sverige drabbas av ishalka, skriver Svenska Dagbladet.

Kommentar: För kännedom. Aktuellt inför julhelgen som alltid brukar vara trafikintensiv.

Studie: Inga bevis på att omikron skulle vara mindre farlig än delta

Enligt en ny brittisk studie finns det inga bevis på att omikronvarianten av corona skulle orsaka mindre allvarlig sjukdom än deltavarianten. Det uppger The Independent.

Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 15.20

Enorm ispropp hotar samhälle i Pajala

Flera byggnader i samhället Kangos i Pajala kommun hotas av översvämning, skriver Dagens Nyheter. Orsaken är att vattennivån i Lainioälven stigit kraftigt på grund av en över fyra kilometer lång ispropp. Boende i trakten rekommenderas att koka kranvattnet eftersom det misstänks vara förorenat. Vattenfall arbetar för att säkra elförsörjningen i området.

Kommentar: Följer utvecklingen.

Systemen i Kalix fortfarande nere efter IT-attack

Efter IT-attacken mot Kalix kommun ligger systemen i kommunen fortfarande nere. Det finns fortfarande inte någon klar prognos för när de mest kritiska systemen för hemtjänsten och hemsjukvården kan komma igång igen, skriver Svenska Dagbladet.

Kommentar: Följer utvecklingen. Relaterar till nyheten om IT-säkerhet som vi publicerade tidigare i veckan.

Omvärldsbevakning 11.10

Västra Götalandsregionens IT-avdelning i stabsläge

Under fredagen gick Västra Götalandsregionens IT-avdelning gick upp i stabsläge, rapporterar P4 Väst. Orsaken är den kritiska sårbarheten i mjukvarukomponenten Log4j. MSB varnade tidigare i veckan för att denna sårbarhet har används i angreppsförsök mot flera svenska organisationer.

Kommentar: För kännedom. Relaterat till nyheten om IT-sårbarhet som vi gick ut med tidigare i veckan.

Kraftig ökning samtal till SOS Alarm

Under de första två veckorna i december fick SOS Alarm in cirka 150 000 samtal, vilket är en ökning på tjugo procent jämfört med samma period förra året. SOS Alarm arbetar för närvarande med att utbilda fler larmoperatörer, uppger Sveriges Radio.

Kommentar: Kommer under dagen att gå ut med en platta på sociala medier med budskapet om att undvika överbelastning av 112 i onödan.

Över 20 döda efter tyfon på Filippinerna

Minst 21 människor har omkommit på Filippinerna som en följd av den kraftiga tyfon som dragit fram över landet, rapporterar Sveriges Radio. Den filippinska regeringen varnar för jordskred, översvämningar samt stora strömavbrott. Sveriges ambassad hänvisar till Philippine Weather Bureau för uppdateringar om tyfonens framfart.

Kommentar: Följer utvecklingen.

Fredag 17 december


Omvärldsbevakning 20.30

Oro för belastning på vården

Både DN och Aftonbladet har gjort artiklar på det temat
Kommentar: kan ge upphov till oro

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att rapportera.

Torsdag 16 december


Omvärldsbevakning 20.15

SMHI utökar området med gul varning för ishalka i morgon till delar av södra Norrland.

Ökad smittspridning och ansträngt läge i vården

Smittspridningen ökade med 30 procent förra veckan och antalet som vårdas för covid-19 på sjukhus har stigit med en fjärdedel på en vecka. Antalet nya inlagda på intensivvårdsavdelningar stiger, samtidigt som även de som drabbats av influensa stiger, vilket ökar belastningen än mer, rapporterar SVT
Kommentar: Noterar.  

IT-attack mot Kalix kommun

Kalix kommun har drabbats av en IT-attack och krav på en lösensumma. Attacken har slagit ut stora delar av Kalix kommun IT-system, rapporterar SVT. Detta påverkar både hemtjänsten och hemsjukvården som inte kommer åt digitala journaler, medicinlistor.  De anställda på kommunen kan inte ta emot eller skicka mejl och kommunen kan inte betala fakturor.

Kommentar: Intresset är nog generellt stort för sådana här nyheter just nu och SVT har fler artiklar på temat rensomware och lösensummor.   

Rekord i vabbande

Aftonbladet rapporterar att Försäkringskassan aldrig tidigare noterat så hög frånvaro från arbete på grund av vab som under hösten. Det beror inte bara på covid-19 utan även på RS-virus och säsongsinfluensa. Flera skolor i landet har stängt för terminen på grund av utbrott av covid-19.
Kommentar: Noteras.  

Omvärldsbevakning 15.45

Gul varning för ishalka i mellersta Norrland

SMHI varnar gult för ishalka i mellersta Norrland. Varningen rör hela området ända ut till kusten. Väntas i morgon bitti.

Kommentar: Följer och ser vartåt det leder. Ta det försiktigt i trafiken ni som är på väg.  

Ökad smittspridning och ansträngt läge i vården

Smittspridningen ökade med 30 procent förra veckan och antalet som vårdas för covid-19 på sjukhus har stigit med en fjärdedel på en vecka. Antalet nya inlagda på intensivvårdsavdelningar stiger, samtidigt som även de som drabbats av influensa stiger, vilket ökar belastningen än mer, rapporterar SVT
Kommentar: Noterar att Folkhälsomyndigheten bekräftar en ökning. Följer den information som går ut. Idag har information om inresereglerna kommit.  

Omvärldsbevakning 13.20

Explosion vid skola i Motala 

På torsdagsförmiddagen fick Polisen larm om en hög smäll vid en skola i Motala, skriver Polisen på sin webbplats. Det finns inga uppgifter om person- eller skador på egendom. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.35

Sverige kommer kräva vaccinationsbevis vid inresa från Norden

Flera medier rapporterar att regeringen idag kommer att fatta beslut om att även resenärer från övriga Norden kommer att behöva visa upp vaccinationsbevis vid inresa till Sverige (Expressen/TT). 
Kommentar: För kännedom. 

Regeringen kallar till pressträff

Idag klockan 10.00 håller socialminister Lena Hallengren tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell en pressträff om åtgärder kopplade till covid-19. 
Kommentar: För kännedom. 

Onsdag 15 december


Omvärldsbevakning 21.00

Så skyddar du dig mot Log4j: "En mardröm"

Så lyder rubriken på artikel i Aftonbaldet där de lyfter fram säkherhetsproblemet och hur det kan påverka alla.

Kommentar: Kan leda till frågor.

Ansträngt läge på Södersjukhuset i Stockholm

Med patienter i korridorer och inställda operationer enligt artikel i SVD.

Kommentar: Kan leda till frågor och oro

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Toppnivå av coronavirus i avloppsvattnet

Förekomsten av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten var förra veckan tre gånger så högt som veckan innan. Så höga nivåer har inte uppmätts sedan i april, skriver DN
Kommentar: Tecken på att smittspridningen ökar. Kan skapa oro och frågor. 

Omvärldsbevakning 09.00

Munskydd minskar smittspridningen visar svensk forskning

Munskydd hindrar spridning av smittdroppar enligt ny svensk forskning från fyra tekniska högskolor och universitet, rapporterar Sveriges Radio. Forskarna har tittat på hur partiklar i utandningsluften fångas upp av de munskydd vi använder i till exempel kollektivtrafiken. 
Kommentar: Kan driva på debatten och leda till fler frågor från allmänheten. 

Många fullvaccinerade kan inte få vaccinbevis

Regeringen kan komma att införa krav på vaccinbevis på fler ställen än i dag. Samtidigt finns det tiotusentals fullvaccinerade personer i Sverige som inte kan få svenska vaccinationsbevis, rapporterar SVT. Det handlar bland annat om utbytesstudenter som vaccinerats utanför EU/EES och utländska medborgare som saknar person- eller samordningsnummer. 
– Vi behöver skapa särskilda lösningar för dem och det har tagit lite mer tid, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på e-hälsomyndigheten.
Kommentar: Ett uppenbart problem och detta kan så klart leda till frågor. 

Genomgången sjukdom ger bättre skydd än vaccin

Enligt en dansk rapport får man bäst skydd mot covid-19 om man både varit sjuk och vaccinerat sig, skriver SvD. Men den som bara varit sjuk är nästan lika skyddad. Folkhälsomyndigheten råder fortfarande människor som varit sjuka att ta en tredje dos. Även professor Matti Sällberg, vaccinforskare vid Karolinska insitutet, menar att vaccinet leder till färre sjukhusinläggningar och att en tredje dos skyddar ytterligare. 
Det finns heller inga planer på att låta intyg på genomgången infektion eller testintyg ingå i bevisen för att få gå på evenemang på samma sätt som i flera andra länder i Europa. ”Det är utifrån den förordning, beslutad av regeringen, som styr införandet av vaccinationsbevis inte möjligt”, skriver Sara Byfors i ett svar till SvD. 
Kommentar: Kan elda på debatten om vaccinationsbevisen. 

Tisdag 14 december


Omvärldsbevakning 20.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.25

Folkhälsomyndigheten flaggar för nya restriktioner

Belastningen på vården har ökat rejält den senaste veckan. Fortsätter det så kan nya restriktioner bli aktuella, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell till Aftonbladet. Det är oklart när sådana skulle införas, men besked väntas nästa vecka. Samtidigt rapporterar SVD att smittpridningen är den högsta sedan i maj och att flera sjukhus i Stockholm gått upp i stabsläge på grund av många patienter med covid-19 och många med säsongsinfluensan.

Kommentar: Följer. Publicerar när information finns på Folkhälsomyndighetens eller Regeringens webbplats.

500 värnpliktiga skickades hem efter kränkningar

Femhundra värnpliktiga har skickats hem från Ledningsregementet i Enköping efter att soldater utsatts för kränkningar och ej tillåten form av bestraffning. Pliktrådet har tidigare uppmärksammat kollektiv bestraffning på regementet, rapporterar SVT. Under de dagar de värnpliktiga är hemförlovade kommer de anställda på regementet få arbeta med frågor som rör kränkningarna.

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.05

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.15

Explosion i lägenhetshus i Falkenberg

En kraftig explosion inträffade i ett flerfamiljshus i Falkenberg vid kl 02 natten mot tisdag. Explosionen orsakade en hel del skador på byggnaden, men ingen människa kom till skada. Boende i huset hade på morgonen inte fått lämna sina lägenheter, för att de då måste passera en osäker plats. Det är oklart hur länge avspärrningarna kommer gälla, rapporterar Dagens Nyheter

Kommentar: Följer händelsen. 

Måndag 13 december


Omvärldsbevakning 20.30

Restriktioner mot smittspridning i Norge

Norge inför en rad restriktioner med anledning av att smittspridningen i landet ökat rejält på grund av omikronvarianten. Det rapporterar Dagens Nyheter. Vid en presskonferens meddelade Norges statsminister Jonas Gahr Støre att vaccinationstakten kommer att ökas rejält. Från och med nu gäller även ett antal restriktioner, bland annat att arbeta hemifrån, färre besökare på olika evenemang och stopp för servering av alkohol på barer, restauranger och hotell. Restriktionerna gäller till mitten av januari.

Kommentar: Noterar detta och fortsätter följa rapporteringen om våra grannländers situation avseende covid-19.  

Omvärldsbevakning 15.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.05

Sökandet till havs avbrutet

Sökinsatsen efter överlevande till havs efter nattens fartygsolycka i Östersjön har avslutats. Det har Sjöfartsverket uppgett för SVT Nyheter. Ingen av de två saknade personerna har återfunnits. Fortsatt sökande kommer ske i fartyget när det ligger närmare land. Båten bogseras mot den svenska kusten, för att komma bort från farleden och för att kunna hantera eventuella oljeläckor, skriver SVT Nyheter. 
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen. 

Omikron får Storbritannien att öka vaccinationstempot

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uttryckte på söndagskvällen stor oro för den nya varianten av coronaviruset, omikron. Nu sätter landet in militären för att kunna erbjuda alla vuxna en tredje dos vaccin före årsskiftet, vilket är tidigare än den ursprungliga planen. Anledningen är att en studie från Storbritanniens hälsosäkerhetsmyndighet visat att två vaccindoser som bäst ger knappt 40 procents skydd mot omikron, medan en tredje dos ökar skyddet till 70-75 procent. Premiärministern uttryckte oro för att sjukvården kan komma att bli överbeslastad på grund av att omikron verkar vara mycket mer smittsamt. Detta rapporterar Aftonbladet
Kommentar: Vi följer utvecklingen av den nya varianten omikron.

Norge har kraftigaste ökningen av covid-sjuka i Europa

Norge har den kraftigaste ökningen av coronasmitta i hela Europa, sett till antal per hundratusen invånare. Ett stort utbrott av den nya virusvarianten omikron har förvärrat läget. Assisterande hälsodirektör Espen Nakstad säger till NRK att man måste värdera om de nuvarande restriktionerna är tillräckliga, rapporterar SR Ekot. En god nyhet är dock att ingen av de 145 personer som konstaterats smittade efter ett julbord i Oslo (ett stort utbrott kopplat till omikron) har blivit allvarligt sjuka hittills, enligt Aftonbladet
Kommentar: Vi följer utvecklingen av den nya varianten omikron.

Danmark ber befolkning om hjälp med vaccinationer

Samarbetet Danske Regioner uppmanar nu alla danskar att hjälpa till i vaccinationsarbetet mot covid-19. Sundhetsstyrelsen betonar samtidigt att alla vaccinationer sker under läkares överinseende, så man kan känna sig trygg även om själva sticket utförs av någon annan. Det rapporterar TT/DN. Sundhedsstyrelsen meddelade på måndagen att man beslutat att påskynda utrullningen av den tredje dosen på grund av den mer smittsamma omikron-varianten. Alla danskar över 40 ska få en tredje dos 4,5 månad efter den andra dosen. 
Kommentar: Ett till exempel på hur omikron får länder att vilja snabba på arbetet med vaccinationer. 

Omvärldsbevakning 09.15

Två lastfartyg har kolliderat

Ett brittiskt och ett danskt lastfartyg har krockat på Östersjön mellan Ystad och Bornholm och under natten mot måndag. Ett av fartygen har kapsejsat och hamnat upp och ner. En räddningsinsats med personal från både Danmark och Sverige pågår, men ännu har ingen person hittats i vattnet. Två personer uppges vara saknade. Besättningen på det brittiska fartyget uppges må bra och även de deltar i sökandet. På morgonen var det kallt i vattnet, bara några få plusgrader, skriver Dagens Nyheter
Kommentar: För kännedom. Vi följer utvecklingen, men vidtar i nuläget ingen åtgärd.