Vecka 51 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 26 december


Omvärldsbevakning 19.35

Rekordmånga smittade med covid-19 i flera länder 

I bland annat Danmark, Frankrike och Italien rapporteras just nu rekordmånga bekräftat smittade med covid-19, skriver Dagens Nyheter
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 13.12

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.46

Tiotusentals evakuerade efter översvämningar i Brasilien 

Kraftiga regnoväder som drabbat landet de senaste månaderna har tvingat 11000 människor att lämna sina hem, rapporterar SVT/TT. Sedan november har 17 personer dött i översvämningarna. 
Kommentar: För kännedom. 

Lördag 25 december


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.35

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 10.01

Inget att notera. 

Fredag 24 december


Omvärldsbevakning 20.35

WHO undersöker dödsfall i Sydsudan

Personal från Världshälsoorganisationen, WHO, har sedan ett par veckor undersökt en eventuellt ny sjukdom som ska ha orsakat nära 100 dödsfall i Sydsudan, rapporterar Sveriges Radio. De flesta som har drabbats är äldre och barn mellan 1 och 14 år, skriver Aftonbladet. Några av symptomen som rapporterats är hosta, diarré, feber, huvudvärk och bröstsmärtor. 
Kommentar: Medierapporteringen kring detta kan eventuellt skapa oro och frågor. 

Uppdatering: Bombhot mot flygning i Norge 

Norsk polis har på Twitter klassat hotet som "ospecifikt". De 107 passagerarna kunde utan problem evakueras från planet. 

Omvärldsbevakning 14.35

Bombhot mot flygning i Norge 

Ett plan från flygbolaget Norwegian påväg från Trondheim till Oslo har bombhotats över telefon rapporterar SvD/TT. Planet har landat i Oslo och de 107 passagerarna håller nu på att evakueras. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 09.37

Inget att notera. 

Torsdag 23 december


Omvärldsbevakning 21.20

Högre svensk militär beredskap med anledning av Rysslands hot mot Ukraina

Med anledning av krisen mellan Ryssland och Ukraina har Sverige höjt sin militära beredskap. Det uppger överbefälhavare Micael Bydén i en intervju med Dagens Nyheter.
I en annan artikel i samma tidning bedömer flera säkerhetsexperter att Sveriges säkerhetsläge skulle försämras vid ett ryskt militärt angrepp mot Ukraina.


Kommentar: Kan orsaka oro och frågor på sociala medier

Hårdare restriktioner i flera europeiska länder

Flera europeiska länder skärper nu sina restriktioner för att få bukt på omikronvarianten av corona, som snabbt sprider sig över kontinenten. I både Grekland och Italien återinförs krav på att bära munskydd utomhus och i offentliga miljöer medan den spanska regionen Katalonien inför utegångsförbud nattetid från klockan 1.00 till 6.00.
I Tyskland väntar man sig att omikron kommer att nå sin topp redan vid nyår. Landets hälsominister bedömer att befolkningen kommer behöva ta en fjärde vaccindos för att behålla immuniteten mot covid-19. Det skriver Aftonbladet.

Kommentar: För kännedom. Kan påverka diskussionen om hur hårda restriktioner vi kan eller bör ha även här i Sverige.

Kraftig ökning av influensafall i Sverige

Antalet influensafall i Sverige är nu högre än vad som rapporterats under de fyra senaste åren. Dessutom går smittspridningen också mycket brantare uppåt än tidigare år, rapporterar Sveriges Radio.

Kommentar: För kännedom. Sjukvården i Sverige är redan ansträngd på grund av den ökande spridningen av covid 19. Detta kan påverka trycket på sjukvården ytterligare.

Omvärldsbevakning 14.45

Nya föreskrifter om resor från 28 december

Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter om resor börjar gälla från och med den 28 december 2021. För inresor till Sverige krävs ett negativt covidtest som är maximalt 48 timmar gammalt för utländska medborgare 12 år eller äldre. För inrikes resor med långväga kollektivtrafik ska den som bedriver trafiken säkerställa att varje passagerare har tillgång till sitt- eller sovplats.
Kommentar: Vå har fått många frågor om det kommande testkravet. Vi har uppdaterat sidorna "Detta gäller just nu" och "Utrikesresor".

Omvärldsbevakning 12.00

Flera viktiga vaccinationssatsningar för 2022 beslutade

Regeringen har i dag beslutat om flera viktiga satsningar i syfte att öka vaccinationstäckningen i Sverige. Bland annat ger regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att i början av 2022 genomföra en nationell temavecka om vaccination mot covid-19. Länsstyrelserna får också ett förlängt och förtydligat uppdrag att bistå regionerna i vaccinationsarbetet, genomföra kommunikationsinsatser om vaccination och delta i den nationella temaveckan.
Kommentar: Arbetet med att nå en högre vaccinationstäckning fortsätter. Vi har gjort en notis på aktuelltsidan. 

Omvärldsbevakning 07.50

Gul varning för plötslig ishalka

SMHI har utfärdat gula varningar för plötslig ishalka i Blekinge län, Gotlands län och Kalmar län. 
Kommentar: Många reser iväg under julen. Vi flyttar upp vintertrafikblocket på startsidan. 

Onsdag 22 december


Omvärldsbevakning 20.21

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.44

Regionen varnar stockholmarna för riskbeteende i jul

Region Stockholm varnar länets invånare för att utsätta sig för skaderisker inför jul. Sjukvården är redan hårt ansträngd och riskerar att överbelastas.
– Vårt råd inför helgerna är att undvika elsparkcyklar, liksom att undvika eller minska på alkoholen, säger chefläkare Johan Bratt till Dagens Nyheter.

Kommentar: Noterar detta. Men det råder inga särskilda rekommendationer i regionen.  

Omvärldsbevakning 13.44 

 Inget att notera.

 

Omvärldsbevakning 08.42

Malaysia drabbat av översvämningar 

Under helgen har kraftiga regn svept över Malaysia och lett till de värsta översvämningarna i landet på årtionden. Minst 17 personer befaras ha dött och tiotusentals har fått evakueras från sina hem. Situationen kan förvärras då mer regn väntas de kommande dagarna, rapporterar CNN.
Kommentar: För kännedom.  

Människor saknas efter jordskred i Myanmar 

Ett jordskred i norra Myanmar inträffade runt fyra-tiden på onsdagsmorgonen lokal tid. En person har dött och 70 personer saknas, rapporterar BBC News.
Kommentar: För kännedom. 

Få använder munskydd i kollektivtrafiken 

Sveriges Radios Ekot tillsammans med lokala P4 stationer räknade hur många som bar munskydd av drygt 1200 resenärer runtom i landet. Lite mer än var tioende person följde rekommendationen.
Kommentar: För kännedom. Frågan om munskydd diskuteras fortfarande flitigt i våra sociala kanaler. 

Tisdag 21 december


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.50

Flera nya åtgärder för att minska smittspridningen införs 23 december

Nya rekommendationer och restriktioner presenterades idag av regeringen och Folkhälsomyndigheten, rapporterar Sveriges Radio och flera andra medier. Bland annat ska alla som kan arbeta hemifrån göra det. Krogar och restauranger ska ha sittande servering och max åtta personer per sällskap. Det måste även vara en meters avstånd mellan varje sällskap. Regeringen avråder också från cuper eller läger för barn och unga. I handeln ska det vara tio kvadratmeter per person. Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tillåts bara sittande gäster om det är fler än tjugo personer, oavsett vaccinationsbevis. 
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och lagt ut i sociala medier.

Omvärldsbevakning 12.20

Svårt att få covidtest i Stockholm

Region Stockholm har svårt att möta behovet av covidtester då antalet som vill provta sig ökat dramatiskt de senaste veckorna, rapporterar Dagens NyheterRegionen varnar också för att svaren kan ta mer än 48 timmar.
Kommentar: Vi har sett kommentarer om detta i våra sociala kanaler. 

Nio månaders giltighet för covidpass

EU-kommissionen föreslår att giltighetstiden sätts till nio månader för unionens vaccinpass, rapporterar Svenska Dagbladet”En gemensam giltighetstid för EU:s covid-certifikat är nödvändigt för ett säkert fritt resande och samarbete på EU-nivå”, säger hälsokommissionär Stella Kyriakides i ett pressmeddelande.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer.

Barn inom särskilda grupper 5–11 år rekommenderas vaccin mot covid-19

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn inom särskilda grupper som är extra känsliga för luftvägsinfektioner vaccineras mot covid-19 från 5 års ålder. Vaccindoserna finns sannolikt tillgängliga och distribuerade runtom i Sverige under januari 2022.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i våra sociala kanaler. 

Enbart vaccinbevis räcker inte för att stoppa smittan

Enligt Sveriges Radio Ekot har regeringen lagt fram ett förslag om att man ska kunna använda vaccinbevis på till exempel restauranger och gym och i stort sett säger Folkhälsomyndigheten ja till förslaget. Men de anser också att man måste kombinera användandet med andra smittskyddsåtgärder såsom att hålla avstånd.
Kommentar: Regeringen håller pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin idag klockan 14.00

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att rapportera.

Måndag 20 december


Omvärldsbevakning 20.52

Uppdatering om IT-attacken mot Kalix kommun 

Kalix kommun räknar med att det kan dröja uppåt tre veckor innan kommunens IT-system åter kan vara i bruk, det rapporterar Sveriges Radio. För den som är i behov av stöd finns telefonnummer till en stödtelefon hos kommunen publicerad på en tillfällig webbplats för Kalix kommun.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 17.23

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.50

Inget att notera.