Vecka 52 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 2 januari


Omvärldsbevakning 21.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 19.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att rapportera.

Lördag 1 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Gul varning för snöfall i Svealand och Gästrikland

Ett snöområde passerar under natte till söndagen och kan ge trafickproblem med snöfall i samband med vind. SMHI

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Fredag 31 december


Omvärldsbevakning 21.40

Inget att notera

Omvärldsbevakning 17.30

Inget att notera

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera

Torsdag 30 december


Omvärldsbevakning 20.50

Folkhälsomyndigheten öppnar för nya restriktioner

Under onsdagen rapporterades det in över 9000 nya fall av covid-19, vilket innebär att smittspridningen är högre än det värsta scenariot som Folkhälsomyndigheten tidigare tagit fram. Med anledning av detta kan det enligt statsepidemiolog Anders Tegnell bli aktuellt med nya restriktioner, som exempelvis att minska storleken på stora sammankomster, och eventuellt införa fler regler för restauranger. Det skriver Svenska Dagbladet.

Kommentar: För kännedom. Kan orsaka frågor och diskussioner på sociala medier.

Västra Götalandsregionen går upp i stabsläge

Från och med klockan 17, idag torsdag, går Västra Götalandsregionen upp i stabsläge. Orsaken är att läget i sjukvården är ansträngt till följd av hög sjukfrånvaro, rapporterar P4 Väst.

Kommentar: Läget inom vården börjar bli ansträngt på allt fler håll i landet. Sedan tidigare har NU-sjukvården och Skaraborg sjukhus gått upp i stabsläge.

Socialstyrelsen tecknar avtal om covidpiller till Sverige

Socialstyrelsen har tecknat ett avtal om att få använda läkemedlet Molnupiravir i Sverige, skriver Svenska Dagbladet. Molnupiravir är ett piller som kan användas för att bromsa coronavirusets tillväxt i kroppen. I början av december beviljade Läkemedelsverket i Sverige en generell licens för läkemedlet. Enligt infektionsläkaren Magnus Gisslén skulle pillret kunna gagna gamla och sköra covid-patienter.

Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.24

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera. 

Onsdag 29 december


Omvärldsbevakning 21.20

WHO: ”Tsunami av nya fall”

WHO förutspår ”en tsunami” av nya coronafall, rapporterar Sveriges Radio. Det är delta och omikron som tillsammans drar upp antalet fall till nya rekordnivåer, menar WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Flera medier, däribland Dagens Nyheter, rapporter om rekordhöga nivåer av covid-19 i länder som Storbritannien, Italien och Portugal. Enligt Sveriges Radio har nu Danmark den högsta smittspridningen av corona i världen.

Kommentar: Många rapporter nu om rekordhöga smittotal i stora delar av världen. Även i Sverige ökar smittan snabbt.

SJ räknar med många inställda avgångar fram till mars

SJ räknar med att ställa in omkring 30 avgångar per dygn under det första kvartalet 2022. Orsaken är att det nya planeringssystemet, som levererats av det tyska företaget IVU, inte håller måttet. Systemet har redan lett till hundratals inställda avgångar, skriver Dagens Nyheter.

Kommentar: Påverkar många resenärer.

Omvärldsbevakning 15.54

Smittspridningen av covid-19 i Sverige ökar

Under förra veckan ökade antalet bekräftade fall av covid-19 i Sverige med 14 procent enligt Folkhälsomyndigheten. Andelen fall som utgörs av omikronvarianten varierar mellan 3 och 51 procent i landets regioner - och andelen omikronfall fortsätter stiga, rapporterar Sveriges Radio
Kommentar: För kännedom.   

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.58

Inget att notera.

Tisdag 28 december


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Gul varning för snöfall och ishalka

Det ser ut att bli en besvärlig dag för vägtrafiken igen. SMHI varnar enligt Dagens Nyheter för snöfall i delar av Västra Götaland, Värmland och Dalarna. I västra och södra Götaland är en gul varning utfärdad för ishalka.

Kommentar: Kör försiktigt.

Finland slopar covidbevisen

Vaccinbevisen är inte säkra med tanke på omikronvariantens snabba spridning, menar den finska regeringen. Därför har de beslutat att slopa bevisen fram till den 17 januari och stänger samtidigt ner delar av samhället igen, rapporterar SVT.

Kommentar: Noterar att flera länder frångår att använda vaccinbevisen och följer om det blir några ändringar i de svenska restriktionerna vad det lider.  

Måndag 27 december


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att rapportera.