Vecka 5 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 2 februari


Omvärldsbevakning 22.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Folkhälsomyndigheten: Det är friska peroner som kommer hem

Bland andra medier skriver DN och SvT om vad som väntar de hemvändande svenskar som landar med en officiel transport genom UD:s försorg i dag.
Kommentar: Det kan förväntas bli många frågor i sociala medier när nyheten om att hemvändarna landat når medierna.

Hemvändare uppmanas till frivillig hemkarantän

De svenskar som kommer hem från Kina genom UD:s försorg uppmanas till en frivillig karantän i hemmet i fjorton dagar, skriver SR. 
Kommentar: Nyheten med de hemvändande svenskarna från smittoområden kommer att leda till många frågor.

WHO förtydligar om smitta utan symtom: ytterst ovanligt

På Folkhälsomyndighetens uppmaning har WHO publicerat ett förtydligande på sin hemsida där de skriver att smitta huvudsakligen sprids genom personer med symton men att det i ytterst sällsynta fall kan smitta även utan symtom, skriver SR.
Kommentar: En vanlig fråga på sociala medier är hur smittsam en smittad person är innan den blir sjuk.

Övriga världen: Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.10

Första dödsfallet utanför Kina

En man i 44-årig kinesisk man från Wuhan som var på semester i Filippinerna har avlidit i sviterna av coronaviruset. Det är det första dödsfallet utanför Kina som rapporterats, rapporterar SR . Mannen var enligt WHO smittad redan innan han kom till Filippinerna. 
Kommentar: Uppgiften kan leda till frågor.

Övriga världen: Inget att notera.

Lördag 1 februari


Omvärldsbevakning 23.10

Övriga världen: Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.00

Regeringen klassar coronaviruset som samhällsfarligt

Regeringen beslutade på lördagen om en förordning som innebär att bestämmelserna i smittskyddslagen om allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar ska tillämpas på infektion med coronavirus (2019-nCoV). Förordningen gäller från den 2 februari 2020.
Kommentar: Beslutet innebär att Folkhälsomyndigheten och de regionala smittskyddsläkarna snabbt kan fatta beslut om karantärn av smittsamma patienter vid behov. Publicerat nyhet och uppdaterat händelsesidan.

USA och Australien stänger gränserna 

USA och Australien har stängt sina gränser för utländska medborgare som kommer från Kina, enligt BBC. Tidigare har Ryssland, Japan, Pakistan och Italien infört snarlika bestämmelser för att komma in i landet. WHO rekommenderar screening av resenärer vid gränsen men avråder från reserestriktioner. 
Kommentar: Viktigt att följa eftersom andra länders beslut påverkar svenskars frågor om hur Sverige kommer att göra.

Övriga världen: Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Övriga världen: Inget att notera.

Fredag 31 januari


Omvärldsbevakning 23.45

Corona uppdatering

Flera medier rapporterar om det första, bekräftade fallet av coronavirus i Sverige, bland andra Sveriges Radio. Kvinnan hade enligt Folkhälsomyndigheten själv isolerat sig när hon fick symtom och risken för smittspridning är mycket liten, uppger Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Kommentar: Följer. Har delat länk till Folkhälsomyndighetens "Frågor och svar" samt fortsatt att besvara frågor i sociala medier.

Sammanfattning 16.45

Första bekräftade fallet i Sverige

En kvinna i Jönköpings län har bekräftats vara smittad av coronaviruset, uppger Folkhälsomyndigheten. Kvinnan hade besökt Wuhanområdet i Kina. Hon vårdas nu på Länssjukhuset Ryhov där hon är isolerad.
Kommentar: Publicerar nyhet och i sociala medier.

Händelsesidan uppdaterad flera gånger, senast vid 16.

Pushat händelsesidan i våra social kanaler.

Mediebild.

Omvärldsbevakning 15.00

Facebook ska ta bort desinformation om coronaviruset

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Facebook ska bort desinformation om coronaviruset på sin plattsform. Detta sedan WHO klassas viruset som ett internationellt hot mot folkhälsan.
Kommentar: Vi håller koll på detta. Kan ge upphov till debatt och oro och frågor.

Omvärldsbevakning 10.00

Coronauppdatering

Regeringen kommer att fatta beslut om Folkhälsomyndighetens hemställan om att klassificera viruset som allmänfarligt och samhällsfarligt i början av nästa vecka, framgår av regeringens pressträff där även generaldirektörerna för Folkhälsomyndigheten och Socioalstyrelsen var med.
Kommentar: Följer. Ger upphov till många frågor från allmänheten. Uppdaterar i våra kanaler om regeringens pressträff och länkar till videon från pressträffen och information som framkom där.

Omvärldsbevakning 08.50

Karantän för smittade kan bli aktuellt

SR Ekot har följande nyhet (citerar):
"Folkhälsomyndigheten förbereder nu en hemställan till regeringen för att möjliggöra tvångsåtgärder mot de svenskar som misstänks ha drabbats av coronaviruset.
Det handlar om att regeringen ska klassa coronaviruset som hälsofarligt och att människor kan tvingas till karantän.
– Vi har under senaste veckan förberett oss för att sätta samman en sån hemställan och beslutet ligger hos generaldirektören, säger Karin Tegmark Wisell, läkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten."
Kommentar: Följer.

WHO rekommenderar inte reseförbud till Kina

– WHO rekommenderar inte reserestriktioner mot Kina, tvärtom motsätter sig världshälsoorganisationen inskränkningar i såväl resefrihet som i handel, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens igår kväll, rapporterar SR Ekot.
Kommentar: För kännedom. Kan påverka enskilda staters reserekommendationer.

Regeringen om svenska beredskap för coronaviruset

Regeringen håller en pressträff kl 09.00 på fredagen med anledning av coronaviruset.
Socialminister Lena Hallengren bjuder in till gemensam pressträff med Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, och Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, för att informera om läget och beredskapen kring Coronaviruset, skriver regeringen på sin hemnsida.
Kommentar: Vi följer.

Brexit

Storbritannien lämnar EU. Detta uppmärksammas av så gott som samtliga medier. Många fokuserar på konsekvenserna för privat personer, som tillexempel den här från SVT som fokuserar på följderna av brexit för privatpersoner elller den här i Svd som handlar om läget i Storbritannien.
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 30 januari


Uppdatering Corona-viruset 22.05

Publicerat en nedkortad version av Folkhälsomyndighetens nyhet (samt länk till WHO) här.

Uppdatering Corona-viruset 20.45

Internationellt hälsonödläge utlyst

WHO väljer nu att klassa spridningen av Corona-virus som internationellt hälsonödläge. Detta presenterades i en presskonferens, vars innehåll går att läsa här.
Kommentar: Inväntar länkbar information från Folkhälsomyndigheten, för att sedan publicera på Krisinformation.se.

Omvärldsbevakning 20.30

Uppdatering Corona-viruset

WHO:s annonserade presskonferens har skjutits upp, men ska vara på gång. Sveriges Radio har en matig text om hemtagandet av svenskar på plats i Kina här. MSB har i ett pressmeddelande annonserat att man kommer att bistå hemtagandet.
Kommentar: Inväntar WHO:s presskonferens och eventuella nya besked. UD kommer att höra av sig om några nya publiceringar sker under kvällen.

Uppdatering Corona-viruset 16.55

UD har uppdaterat sin händelseida med följande text: "Inriktningen för vårt arbete just nu är att svenskar som befinner sig i Wuhan och som vill lämna Kina ska kunna göra det. Förhoppningen är att vi ska kunna genomföra utresa med svenskar under helgen."
Kommentar: Vi har delat UD:s länk till sidan under dagen och fortsätter följa nya besked runt eventuell hemtransport av svenskar.

Omvärldsbevakning 15.30

Uppdatering coronaviruset

Enligt SVT Nyheter undersöker UD nu möjligheterna att hjälpa ett 15-tal svenskar att lämna Hubeiprovinsen. Alla detaljer är ännu inte klara, men UD håller kontakt med svenskarna i området. Vid lunchtid idag gick SAS ut med information om att de ställer in alla flygningar till och från Peking och Shanghai med anledning av coronaviruset. 
Kommentar: Vi inväntar information UD:s webbplats om att de kommer att ta hand om svenskar. Bra även för allmänheten att känna till att SAS ställer in flyg. Vi fortsätter att följa. 

Omvärldsbevakning 11.30

Ryssland stänger gränsen mot Kina

Ryssland stänger sin gräns mot Kina efter utbrottet av det nya coronaviruset, skriver AFP och hänvisar till ett uttalande av den ryske premiärministern Michail Misjustin, enligt Sveriges Radio.Gränsen mellan länderna är drygt 4 200 kilometer lång, vilket gör det till den sjätte längsta landsgränsen i världen.
Kommentar: Vi fortsätter följa konsekvenserna av coronaviruset.

Omvärldsbevakning 08.40

Viruset sprids snabbt – kan bli global nödsituation

Antalet döda i coronavirus-epidemin i Kina har nu stigit till minst 170 personer enligt kinesiska myndigheter, rapporterar Sveriges Radio. Antalet bekräftade smittade har ökat i Kina med 1 700 nya fall under gårdagen och är nu upp i över 7700. Tre av de 200 japanska medborgare som i går evakuerades till Tokyo från den kinesiska staden Wuhan har testat positivt för coronavirus. Det säger nu Japans hälsominister. WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att man kommer att hålla ett brådskande möte idag om huruvida utbrottet ska förklaras som en global nödsituation – en beteckning som kan leda till ökad internationell samordning.
Kommentar: Vi fortsätter hålla koll på händelseutvecklingen.

Onsdag 29 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Uppdatering corona

Uppdaterat händelsesidan med att det nu är bekräftat att smittan sprids genom kontakt mellan människor och genom hosta och nysningar. 

Många falska rykten om coronaviruset

I sociala medier förekommer många falska rykten om coronaviruset som fått stor spridning, skriver SVD/TT. Det handlar till exempel om oriktiga uppgifter om att flera personer insjuknat i olika delar av Frankrike med fejkade bilder från nyhetssajter. Flera inlägg påstår att den kinesiske experten Zhong Nanshan ska ha sagt att man kan undvika smittan genom att skölja munnen med saltvattenlösning. Läs om fler exempel på rykten här.

Kommentar: Bra att veta vilken typ av rykten som florerar.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Utbrottet av coronavirus 

Mediernas bevakning av nyheter kring utbrottet av coronavirus fortsätter och idag har bland annat Aftonbladet haft en läsarchatt med en expert på Folkhälsomyndigheten. Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har gått ut med nya siffror om antalet smittade, berörda länder och antalet dödsfall. Svenska Utrikesdepartementet utreder om de svenskar som befinner sig i Wuhan ska kunna få plats på något av de evakueringsplan som skickas dit, meddelar SVT. Sedan tidigare har medier rapporterat om att flera planerade internationella idrottstävlingar ställs in i Kina. Den alpina världscupens herrtävlingar i super-G och störtlopp i Nanqing som var planerade till mitten av februari har ställts in av internationella skidförbundet FIS, meddelar Sveriges Radio.
Kommentar: Vi följer det som rapporteras och kommer att gå ut med information när någon ny sådan publiceras av ansvariga myndigheter. Idag har vi uppdaterat samlingssidan med information om reserekommendationer i området på svenska och engelska. 

Omvärldsbevakning 08.50

Generalkonsulatet i Hongkong om transportbegränsningar med Kina

Alla flyg och höghastighetståg mellan Hongkong och den kinesiska staden Wuhan stoppas tills vidare. Från och med den 30 januari stoppas tåg- och färjetrafiken mellan Hongkong och Kina och flygtrafiken halveras. Några av gränserna till Hongkong stängs. Det går inte att utesluta att fler åtgärder tas som påverkar resenärer i regionen, skriver generalkonsulatet på sin webbplats. 
Kommentar: Har delat på Facebook

Brittiska UD avråder från alla icke nödvändiga resor till Kina

British Airways ställer in alla flyg till Kina efter att det brittiska utrikesministeriet avråder från resor till landet, meddelar BBC  och Svenska Dagbladet. Anledningen uppges vara att antalet smittade nu är större än under SARS-epidemin.
Kommentar: Andra länders reseråd och rekommendationer kan kanske påverkas. Vi följer detta.

Tisdag 28 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Tsunamivarning efter kraftig jordskalv utanför Jamaica

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,7 inträffade kl 20.10 på tisdagskvällen under havsbotten mellan Jamaica och Cuba. Skalvet ska varit som kraftigast runt Jamaicas huvudstad Kingston men kändes även i Bahamas, Caymanöarna, Haiti, Honduras och Cuba. I nuläget finns inga rapporter om människor eller byggnader skadats. Kort efter skalvet utfärdade USA:s tsunamivarningscenter en tsunamivarning för Jamaica, Kuba och Caymanöarna. 
Kommentar: Vi följer detta.

Forskare har återskapat coronaviruset

Australiensiska forskare har lyckats återskapa coronaviruset i ett labb, skriver Aftonbladet. Det hela beskrivs som en stor framgång i arbetet med att ta fram ett vaccin mot smittan. Resultatet ska nu spridas till andra forskare världen över för vidare studier. 
Kommentar: För kännedom.

EU-medborgare flygs hem från Wuhan

Medborgare från alla EU-länder kan begära att flygas hem från Wuhan-området, enligt unionens krishanteringskommissionär. Det är Frankrike som aktiverat EU:s "civila skyddsmekanism", skriver Aftonbladet. Det första flyget lyfter onsdag morgon med 250 franska medborgare och ett annat senare i veckan med 100 medborgare från andra länder. UD kan inte svara på om det finns svenskar med på planet. 
Kommentar: För kännedom om det skulle komma frågor.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering datatrubbel i Skåne

Enligt TT är databesvären (se notering nedan) nu lösta.
Kommentar: Vi släpper frågan.

Omvärldsbevakning 12.30

Corona-fall i Tyskland

Enligt flera medier, bland annat SVT, har ett första fall av coronavirus upptäckts i Tyskland. SVT (liksom flera andra medier) uppger att det handlar om smitta mellan människor.
Kommentar: Har i nuläget ingen bekräftad info på att smittan har skett människa till människa. Dock relevant att känna till att det är vad som uppges, eftersom det kan leda till frågor och oro.

Datatrubbel påverkar vården i Skåne

Enligt flera lokala medier, till exmpel Sydsvenskan, har region Skåne sedan i morse bekymmer med sina datasystem och därmed med tillgången till patientjournaler - bekymmer som påverkar vården i hela Skåne under dagen. Eftersom journalerna är otillgängliga har operationer fått ställas in.
Kommentar: Felsökning pågår. Bra att känna till i fall vi får frågor. Enligt uppgifter till Sydsvenskan kan det gå relativt snabbt att hämta upp förseningar, men de kvarstår åtminstone hela dagen i dag. Hittar i nuläget ingen info direkt från regionen, endast media.

Trafikverket uppmanar till eftertanke i Norrbotten

Trafikverket uppmanar i ett inslag i SR Nottbotten allmänheten att "verkligen tänka sig för" innan man ger sig ut på vägarna både vid Nottbottenkusten och i inlandet. Orsaken är kall snö som kan ge snörök, vilket i sin tur ger dålig sikt på vägarna.
Kommentar: Tydlig uppmaning. Har varit halkigt tidigare, vilket kan göra det extra komplicerat på vägarna.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Måndag 27 januari


Omvärldsbevakning 21.20

Uppdatering corona

Uppdaterar vår händelsesida med att den som har rest i ett område där man riskerar att smittas inte behöver kontakta sjukvården om personen känner sig frisk och inte har några symptom.

Omvärldsbevakning 16.10

I nuläget ingen ändrad rekommendation för personer som misstänker corona

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den som har varit i områden där coronaviruset finns kontaktar vården via telefon vid symtom som hosta och feber. I nuläget finns inget som tyder på att alla som varit i drabbade områden bör isolera sig, inte heller de rapporter om att viruset kanske smittar under hela inkubationstiden, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT.
Kommentar: Noterar detta eftersom vi får sådana frågor. 

Omvärldsbevakning 13.20

Sydostasiatiska länder höjer beredskapen mot corona

Flera länder i Sydostasien höjer nu sin beredskap med anledning av utbrottet av coronavirus, rapporterar Sveriges Radio. Thailändska myndigheter uppmanar de kineser bor i Thailand men nu är hemma i Kina för att fåra nyåret att stanna kvar i Kina i ytterligare två veckor för att minska risken att sprida smittan. Singapores nationella krisgrupp har beslutat att alla som besökt Kina de senaste två veckorna ska undersökas av läkare. De som varit i Kina och jobbar inom skolan och hälsosektorn har beordrats att inte återvända till sina jobb på 14 dagar. Malaysia har infört ett temporärt stop för inresor i landet från det drabbade området.
Kommentar: Vi följer mediernas rapportering och länkar till reseinformation hos Sveriges ambassader eftersom det kan vara en del svenskar som är på väg att resa till Asien.

Smittan sprids snabbt enligt professor i infektionssjukdomar

Antal smittade av coronavirus dubbleras vartannat dygn, vilket innebär att viruset sprids snabbare än under epidemin av SARS i Asien. Det säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, till SVT.  Olsen tror att antalet smittade kommer att stiga och säger att vi kan förvänta oss fall även i Sverige, men att vården ännu har resurser att hantera situationen. Det viktiga är att den som misstänker att de smittats ringer 1177 i stället för att besöka en vårdcentral eller akutmottagning och sprider smittan till andra, säger Björn Olsen.
Kommentar: Noterar detta.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting att rapportera.