Aktuell information om säkerhetsläget

Här hittar du information från svenska myndigheter om säkerhetsläget i Sverige mot bakgrund av kriget i Ukraina och den upptrappade situationen i Mellanöstern.
Uppdaterades

Försvarsmaktens bedömning av läget i Sveriges närområde

Den ryska invasionen av Ukraina påverkar Sveriges säkerhet. Men risken för ett väpnat angrepp mot Sverige bedöms just nu som låg. Samtidigt finns det en ökad risk för påverkansoperationer och andra fientliga aktioner. Sabotage mot infrastruktur under havsytan har skett, cyberangrepp sker återkommande och politiska påverkanskampanjer riktade mot Sverige pågår. 

Försvarsmakten följer utvecklingen noga och bevakar Sveriges territorium och närliggande områden dygnet runt.

Säkerhetspolisen om säkerhetsläget i Sverige

Säkerhetspolisen bedömer att säkerhetsläget i Sverige är allvarligt och att det finns en påtaglig risk att läget kan försämras ytterligare. Det framgår i Säkerhetspolisens lägesbild 2024/25 (pdf).  

Andra länder eller grupper i andra länder kan försöka skada Sverige genom till exempel spioneri, sabotage, påverkanskampanjer eller cyberangrepp. Säkerhetspolisen skriver att Ryssland tar större risker när det gäller att utföra aktioner utomlands. Det gäller även sabotage riktade mot Sverige.

Hotet från främmande makt och våldsbejakande extremism har delvis även koppling till konflikter i omvärlden. Våldsdåd eller attentat behöver inte vara riktade mot Sverige utan kan istället vara en internationell konflikt som flyttar till svensk mark. Utvecklingen i omvärlden påverkar terrorhotet mot Sverige, där även främmande makt kan vara en aktör.

Säkerhetspolisen skriver även att det behövs en vaksamhet på en ökad våldsbejakande högerextremism i omvärlden, vilket också kan påverka svensk säkerhet. Spridning av främlingsfientliga budskap, ökad antisemitism och en normalisering av konspirationsteorier kan vara farligt för demokratin och en grogrund för våldsbejakande extremism.

Terrorhot

Hotnivån för terrorattentat i Sverige ligger på en fyra på en femgradig skala. Hotet kommer framförallt från våldsbejakande islamistisk extremism och högerextremism.

Sverige går med i Nato

Den 7 mars 2024 blev Sverige medlem i försvarsalliansen Nato (North Atlantic Treaty Organization). Sverige ansökte om medlemskap mot bakgrund av det förändrade säkerhetspolitiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina. Regeringen anser att ett svenskt medlemskap i Nato är det bästa sättet att värna Sveriges säkerhet. 

Från april till juni 2025 kommer svenskt stridsflyg att ingå i Natos incidentberedskap. Från en bas i Polen kommer en stridsflygsdivision med åtta svenska JAS 39 Gripen att patrullera och försvara Natos luftrum.