Så stöttar du ditt barn under krisen

Mer än ett år har gått sedan pandemins utbrott. För många barn är konsekvenserna av restriktionerna värre än oron för själva viruset. Marie Angsell, sakkunnig socionom på BRIS, ger tips om hur du som vuxen kan hjälpa till.
Uppdaterades
Lyssna på ditt barn och var uppmärksam på frågor.

Barn, precis som vuxna, hanterar krisen på olika sätt. För en del barn har situationen medfört bra saker som mer tid med familjen, föräldrar som orkar lyssna, ger stöd i skolarbetet och annat som skapar trygghet. Andra känner sig kanske extra oroliga eller ensamma just nu, men kan ändå hantera situationen tillsammans med stödjande vuxna. Men för vissa barn har förändringen under året fått stora negativa konsekvenser.
– För äldre barn är förlusten av sociala relationer med jämnåriga värre än för yngre barn. Distansundervisningen som kommit och gått har inneburit en stor stress kopplat till skola och betyg, säger Marie Angsell.

Yngre barn däremot påverkas mer av föräldrarnas sinnesstämning.
– Den här krisen är speciell eftersom den pågått länge och inte har något tydligt slut. Utmaningen blir att hålla ut och hantera tillvaron här och nu, både vardagen och känslorna, säger hon.

Här är Marie Angsells tips på hur vuxna kan hjälpa barnen genom krisen.

Lyssna och ställ frågor

Var lyhörd och ta reda på vad barnet känner och tänker på. Behöver det hjälp med att hantera oro och stress eller med mer praktiska saker för att få vardagen och skolan att fungera. På yngre barn kan oro märkas genom att det får svårt att sova eller kanske har ont i magen. När det gäller äldre barn kan man behöva ställa mer konkreta frågor.

Ge perspektiv och hopp

Även om ingen vet exakt hur framtiden ser ut kommer inte pandemin att pågå för evigt. Påminn barnet om att det kommer nya tider och prata om vad ni kommer att kunna göra då. I väntan på det, fokusera på de kortare perspektiven – hitta på sådant som barnet kan se fram emot i kväll eller på lördag.

Uppmuntra gamla och nya rutiner

Peppa barnet att fortsätta med aktiviteter som redan är del av vardagen. Men hitta gärna på nya också – både kring sådant som måste göras som skola och raster och nya saker som ger en annan mening. Till exempel pizza varje söndag, utelek på torsdagskvällar oavsett väder eller Facetime med mormor klockan tre.

Normalisera oron och hjälp barnet att förstå

Det är lätt att hamna i känslor av hopplöshet. Prata med barnet om hur vi påverkas av allt som händer och att det är normalt att känna sig nedstämd. Men att det kommer att gå över. Ge också grundläggande samhällsinformation på en nivå som funkar för barnet. Att förstå vad som händer, hur planen ser ut och varför man inför nya rekommendationer kring aktiviteter, vaccin eller munskydd gör tillvaron lättare att hantera även för barn.

Överför inte din egen oro

Är du som vuxen orolig på ett sätt som påverkar din vardag negativt är det viktigt att ta ansvar och söka stöd för att hantera det med hjälp av andra vuxna.

Ge mer av din tid

I tider av oro, stress och minskade sociala kontakter blir den nära familjen extra viktigt. Om du har möjlighet är det bra att ge extra mycket av din tid till barnet. Gör saker ihop, lek, pyssla, träna, spela spel eller laga mat och gör läxor. Visa att du är tillgänglig och vill vara tillsammans med ditt barn.

Var snälla mot varandra

Ingen blir sitt bästa jag under krisen, det blir lättare bråk i familjer nu. Var extra snälla mot er själva och mot varandra.