Aktuell och bekräftad information om coronaviruset

Just nu sprids ett nytt coronavirus i Sverige och i resten av världen. Viruset orsakar sjukdomen covid-19. Personer med symtom och alla över 70 år uppmanas att undvika sociala kontakter. Här kan du läsa mer om hanteringen av utbrottet och vad du kan göra för att undvika att sprida smitta.
Undersökning av coronavirus på sjukhuset Charité i Berlin, Tyskland. Foto: Christophe Gateau/TT.

Du hittar våra senaste nyheter om hanteringen av utbrottet och sjukdomen covid-19 här.

Följ pressträffarna från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap klockan 14.00 måndag - fredag.

Hjälp till att minska smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt. 

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Se listan över symtom längre ned på sidan. 
 • Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
 • Avstå från fester och andra sociala evenemang. 
 • Håll avstånd till andra människor på offentliga platser. 
 • Undvik att resa i rusningstrafik. 
 • Undvik onödiga resor. Tänk igenom om helgresan verkligen är nödvändig. Det gäller särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas. Läs mer om inrikesresor här.
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten noga och ofta. Fler hygienråd hittar du här.

Undvik sociala kontakter om du är över 70 år

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för att få allvarligare symtom vid smitta. Om du är över 70 år uppmanas du därför att:  

 • Begränsa din nära kontakter med andra.
 • Undvik platser med många människor, som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator. 
 • Promenera gärna utomhus. 
 • Be om hjälp med att handla mat och uträtta ärenden. Kontakta din kommun om du inte har någon som kan hjälpa dig. eHälsomyndigheten har information om vad som gäller för att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek åt någon annan.

Mer information till dig som är över 70 år.

Arbeta hemifrån om det går

Arbeta hemifrån om det är möjligt, i samråd med din arbetsgivare. Det är också bra för att undvika onödiga resor. Syftet är att minska hastigheten i smittspridningen.

Besöksförbud på alla äldreboenden

Regeringen har infört besöksförbud på landets alla äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Undantag mot förbudet kan ges i enskilda fall om det finns särskilda omständigheter och om risken för spridning av covid-19 är liten.

Förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer

För att begränsa smittspridningen får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha maximalt 50 deltagare. Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning som inte följer förbudet. Skolor, kollektivtrafik, privata evenemang och besök i affärer omfattas inte. Här hittar du svar på vanliga frågor om beslutet hos Polisen.

Tänk över om resan verkligen är nödvändig

För att minska spridningen av covid-19 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla tänker igenom om planerade helgresor eller andra resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten.

Vanliga symtom på covid-19

 • hosta
 • feber
 • andningsbesvär
 • snuva
 • nästäppa
 • halsont
 • huvudvärk
 • muskel- och ledvärk
 • illamående

En person som insjuknar i covid-19 kan uppvisa ett eller flera av dessa symtom. Det är ganska vanligt att man förlorar luktsinnet, och därmed smaksinnet, under en tid i samband med infektion i de övre luftvägarna. Även diarré har omnämnts. De flesta får lindriga besvär som kan komma gradvis, och som går över av sig själva med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis svårigheter att andas och lunginflammation. Läs mer hos 1177 Vårdguiden

Om du är sjuk

Det är mycket viktigt att stanna hemma när du känner sig sjuk och så länge du är sjuk, för att inte riskera att smitta andra. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. 

Riskgrupper

Den som är 70 år eller äldre tillhör en riskgrupp. Hög ålder har visat sig vara den främsta faktorn för att riskera att få allvarliga symtom vid smitta. Personer med hög ålder i kombination med till exempel högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes är också något vanligare bland de svåra fallen. Folkhälsomyndighetens information till riskgrupper.

Behöver jag ta prov för covid-19?

Det finns inga medicinska skäl för att provta alla med symtom, eftersom nästan alla som får covid-19 får lindriga symtom och blir friska utan att behöva sjukvård. Provtagning rekommenderas för personer som behöver vård på sjukhus och för personal inom sjukvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19. Syftet är att skydda de mest utsatta grupperna i samhället från smitta.

Sök information på webben först!

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster. Hjälp dem som verkligen behöver komma fram att göra det. Många vanliga frågor besvaras på myndigheternas webbplatser och här på Krisinformation.se.

Skydda dig och andra från smittspridning

Uppdaterades
Taggar för denna sida: