Vecka 1 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 7 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.50

Beslut om fortsatt hög terrorhotnivå i Sverige

Säkerhetspolischef Charlotte von Essen har fattat beslut om att terrorhotnivån fortsatt ska ligga kvar på nivå fyra, skriver Säpo i ett pressmeddelande. Det är en samlad lägesbild, där en ny helårsbedömning från NCT samt Säkerhetspolisens arbete med kontraterrorism ingår, som ligger till grund för det förnyade beslutet kring terrorhotnivån.
Kommentar: För kännedom. 

Orange varning för snö och vind på kalfjället

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall för norra Lapplandsfjällen. Varningen gäller 8 januari kl. 00.00 – 9 januari kl. 23.00.
Kommentar: Vi har pubilicerat nyhet enligt rutin. 

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Lördag 6 januari


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.35

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att notera.

Fredag 5 januari


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.48

Oljekraftverk i beredskap för att klara kylan

Iskylan som dragit in över landet har fått Svenska kraftnät att beordra upp Karlshamnsverket i beredskapsläge, uppger TT/GP. Beslutet gäller från klockan 05 på fredagsmorgonen och tills vidare.  Det oljeeldade Karlshamnsverket är inte i drift, men kan starta med två timmars varsel. 
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.42

Problemen fortsätter på E22 – öppningen försenas

Den sista bilen har bärgats från E22 i Skåne. Det meddelade polisen klockan 23.20 på torsdagskvällen, rapporterar SVT nyheter och flera andra medier. Men Trafikverket meddelar att vägöppningen kommer att dra ut på tiden. Trafikverkets preliminära prognos för när vägen skulle ha öppnats var vid 04-tiden natten till fredag. Men nu skjuter Trafikverket upp prognosen. Den nya prognosen är satt till klockan 13. Detat beror på att skadorna på mitträcket var mycket större än befarat.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen.

Torsdag 4 januari


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.46

Strömmen är tillbaka i Älvsbyn

Vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen kom strömmen tillbaka i Älvsbyn, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten. Vattenfall skickade ut personal för att reparera felet som uppstod tidigt under morgonen, men den stränga kylan påverkade arbetet. Men på eftermiddagen blev stationen strömsatt igen.
Kommentar: Vi tog bort störningsnotisen i appen.

Omvärldsbevakning 12.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Större strömavbrott i Älvsbyn

Cirka 4 000 elkunder i Älvsbyns kommun är utan ström. Under morgonen har det varit neråt 40 minusgrader i området. 
Kommentar: Vi har lagt in en notis i appen och skickat ut en push för Norrbottens län. 

Onsdag 3 januari


Omvärldsbevakning 21.50

Färja kan inte angöra hamn på grund av hårda vindar

Färjan M/S Crown Seaways kan inte gå i hamn i Köpenhamn på grund av det hårda vädret i Öresund, skriver Expressen. Omkring 900 personer befinner sig ombord enligt uppgifter. Färjan är påväg till Oslo från Köpenhamn. Färjan cirkulerar just nu ön Ven i väntan på bättre förutsättningar att angöra hamnen.
Kommentar: För kännedom.  

Trafikkaos på väg E22 mellan Hörby och Kristianstad 

Uppemot 300 bilar sitter fast på väg E22 mellan Hörby och Kristianstad. Värst drabbad är sträckan mellan Ekerödsrasten och Hörby där bilister suttit fast sedan i förmiddags, rapporterar Aftonbladet. En evakueringsinsats har nu inletts, bland annat med hjälp av Försvarsmakten. En orange vädervarning för vind i kombination för snöfall har varit utfärdad i området sedan midnatt. Snöfallet väntas fortsätta även in under torsdagen. Polisen uppmanar trafikanter att välja andra vägar och uppmanar lastbilstrafikanter i hela Skåne att inte ge sig ut på vägarna under kvällen och natten.  Personer som är fast i sina bilar uppmanas att stanna kvar i bilen och invänta hjälp. Evakueringsinsatsen beräknas att ta ett antal timmar. 
Kommentar: Vi följer läget. 

Uppdatering: Strömavbrott för nära 600 hushåll i Kiruna 

Vid 16-tiden hade hushållen i västra Kiruna fått strömmen tillbaka, skriver SVT Nyheter Norrbotten

Omvärldsbevakning 14.00

Strömavbrott för nära 600 hushåll i Kiruna 

I 41 minusgrader har 579 hushåll i västra Kiruna varit utan ström i flera timmar, rapporterar SVT nyheter Norrbotten. Strömmen försvann vid tio-tiden på onsdagsförmiddagen. Vattenfall skriver att beräknad klartid för reparation är 16:00 idag. 
Kommentar: Lokala myndigheter har inte publicerat någon information. Vi fortsätter följa. 

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.10

Uppdatering: Explosion i Mölndal

Vid 04:00 var polisens kriminaltekniker klara med initial teknisk undersökning på platsen och avspärrningarna på platsen hävdes, meddelar Polisen.
Kommentar: För kännedom. 

Köldrekord i norr och snöstorm i söder

Rekordlåga temperaturer på flera platser i Norrland som haft den lägsta januaritemperaturen på 25 år, rapporterar Sveriges radio. På flera platser uppmättes temperaturer runt 40 minusgrader. I södra Sverige har SMHI utfärdat orangea varningar i både Blekinge och norra Skåne då det väntas flera decimeter snö och kraftig blåst.
Kommentar: Vi följer. 

Tisdag 2 januari


Omvärldsbevakning 22.15

Explosion i Mölndal 

En detonation har inträffat i en fastighet i Mölndal skriver polisen på sin webbplats. Polis och räddningstjänst har kallats till en adress på Knarrhögsgatan där det har bekräftats att en kraftig explosion ägt rum. Huset är så pass påverkat att det finns en rasrisk. Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon person skulle vara skadad. 
Kommentar: För kännedom. 

Uppdatering: Flygplan i brand på Tokyo-Hanedas internationella flygplats 

Fem personer omkom i flygolyckan på Haneda-flygplatsen i Tokyo. Ett passagerarplan kolliderade med ett mindre plan från den japanska kustbevakningen. De fem döda befann sig alla i det mindre flygplanet, rapporterar SVT Nyheter. Det större passagerarplanet började att brinna på landningsbanan. Alla 379 personer ombord kunde evakueras. Planet från den japanska kustbevakningen var på väg att leverera förnödenheter till det jordskalvsdrabbade området Ishikawa. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 17.40

Uppdatering: Fjärrvärmeproblem i extremkylan i Västerbotten 

Enligt Sveriges Radio P4 Västerbotten är fjärrvärmen i Skelleftehamn och Ursviken nu påväg tillbaka. Ett strömavbrott ska ha varit orsaken till avbrottet. Även i Umeå är fjärrvärmen påväg åter efter ett avbrott, rapporterar Västerbotten-kuriren

Omvärldsbevakning 12.15

Fjärrvärmeproblem i extremkylan i Västerbotten 

På flera platser i Västerbottens län är det problem med fjärrvärmeleveranserna. Detta samtidigt som temperaturerna krupit ner mot 40 minusgrader under det senaste dygnet. Uppemot 450 fastigheter i Skelleftehamn och Ursviken är utan värme och varmvatten. Även i Umeå och Vilhelmina är det problem med fjärrvärmen, skriver SVT Nyheter Västerbotten
Kommentar: För kännedom. 

Flygplan i brand på Tokyo-Hanedas internationella flygplats 

Japan Airlines flight 516, påväg från Hokkaido till Tokyo, står i brand på landningsbanan på Haneda flygplatsen i Tokyo. Ombord fanns 379 personer som alla ska ha blivit evakuerade från flygplanet. Enligt uppgifter till BBC News ska planet även ha kolliderat med ett annat flygplan tillhörande den japanska kustbevakningen. Alla avgångar från flygplatsen har stoppats. 
Kommentar: För kännedom. Kan finnas drabbade svenskar ombord. 

Omvärldsbevakning 09.01

Inget att notera.

Måndag 1 januari


Omvärldsbevakning 21.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.15

Inget att notera.