Vecka 10 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 10 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.15

Inget att notera.

Lördag 9 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldbevakning 15.30

Uppdatering: Bostäder utrymda i Västra Frölunda

Polisen skriver på sin hemsida att föremålet är säkrat sedan i förmiddags och att man krymper avspärrningarna.

Kommentar: Avslutat.

Omvärldsbevakning 09.00

Bostäder utrymda i Västra Frölunda

Boende har fått utrymmas i området Änga gård i Västra Frölunda, Göteborg, efter att ett misstänkt föremål har hittats. Det skriver Polisen på sin webbplats. 

Kommentar: Följer. 

Fredag 8 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.03

Varningar för planerad terrorattack i Moskva

USA:s och Storbrittaniens ambassader varnar för planerad terrorattack i Moskva. Medborgarna i staden uppmanas att undvika folksamlingar under de kommande 48 timmarna rapporterar SVT. Detaljer gällande vad man tror ska hända finns inte i nuläget. Ambassaderna har gått ut med att "extrimister" planerar en attack mot stora folksamlingar, inklusive konserter.

Kommentar: För kännedom.

Läckt vaccinationsregister

Folkhälsomyndigheten misstänker att Sveriges vaccinationsregister med uppgifter som sju miljoner svenskar kan ha läckt till vaccinationkritisk sajt rapporterar Aftonbladet. En person åtalas för brott mot tystnadsplikten.

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.38

Inget att notera.

Torsdag 7 mars


Omvärldsbevakning 20.10

Sverige medlem i Nato

Under kvällen överlämnade statsminister Ulf Kristersson Sveriges anslutningsinstrument till USA:s regering i Washington DC. Därmed är Sverige medlem i Nato, skriver regeringen på sin webbplats. 
Kommentar: Har uppdaterat vår sida Aktuell information om säkerhetsläget med länkar till myndigheter och lagt upp puff på startsidan och i appen. 

Fyra gripna misstänkta för förberedelse till terroristbrott

Säkerhetspolisen bekräftar nu att fyra personer har gripits i samband med en insats i Stockholmsområdet på torsdagen. Personerna är misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott. 

Insatsen genomfördes efter att Säkerhetspolisen och Polismyndigheten arbetat med ärendet, som rör våldsbejakande islamistisk extremism, under en längre tid, skriver Säkerhetspolisen. 

Säpo vill inte kommentera vilken typ av terrorbrott som de misstänkta planerat, men säger till Aftonbladet att det inte finns fara för allmänheten. Inga personer ska heller ha skadats i samband med insatsen, skriver tidningen.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 17.15

Säpoinsats efter explosion på Tyresö

Vid 14-tiden kom larm om en explosion eller smällar i en lokal i ett bostadshus i Tyresö. Flera fönster ska ha blåsts ut, enligt vittnesuppgifter till SVT Nyheter. Säkerhetspolisen, Säpo, har bekräftat för flera medier de leder en insats i Tyresö tillsammans med Polismyndigheten. Men Säpo kan inte ge mer information under pågående insats. Expressen har obekräftade uppgifter om att flera personer är gripna för terrormisstankar som rör våldsbejakande islamism. 
Kommentar: Följer händelsen.

Sverige väntas bli medlem i Nato under kvällen

Samtliga medlemsländer i Nato har nu godkänt Sveriges ansökan om medlemskap. Statsminister Ulf Kristersson är i Washington DC för att överlämna Sveriges anslutningsinstrument, skriver regeringen på sin webbplats.
Strax börjar en presskonferens där Ulf Kristersson ska lämna över dokumenten till USA:s utrikesminister Antony Blinken och därmed blir Sverige medlem i Nato, rapporterar SVT Nyheter. 
Kommentar: Följer. 

Omvärldsbevakning 13.06

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.53

Inget att notera.

Onsdag 6 mars


Omvärldsbevakning 20.26

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Tisdag 5 Mars


Omvärldsbevakning 20.15

Stora störningar på flera sociala medier under eftermiddagen

Flera sociala medier låg nere under tisdagseftermiddagen och användare kunde inte logga in, rapporterar SVTMajoriteten av felen avhjälptes vid 18-tiden. Hundratusentals användare i ett 50-tal länder påverkades. Anledningen till störningarna är ännu inte känd.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 15.35

Cyberattacker mot svenska myndigheter

Flera myndigheter har haft tekniska problem under tisdagen. Vid 8-tiden i morse började integritetsskyddsmyndigheten uppleva problem med sin hemsida. Finansinspektionen har också haft problem med sin sajt under dagen. En pro-rysk hackergrupp hävdar nu på Telegram att de utfört riktade cyberangrepp mot Sverige, rapporterar Aftonbladet. På tisdagseftermiddagen har även Riksdagens hemsida problem, men vad det beror på är inte klart, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom. Vi har lagt upp information om överbelastningsattacker på startsidan. 

Ungern har skrivit under Sveriges Natoansökan

Ungerns president har skrivit under ratificeringen av Sveriges Natoansökan, rapporterar SVT. Nu ska dokumentet skickas till Washington, vilket innebär att Sverige inom kort kan vara fullvärdig medlem i Nato.
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 12.46

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.34

Inget att notera.

Måndag 4 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.25

Amerikanska bombplan ska flyga över Stockholm och Uppsala

Två amerikanska bombplan kommer att flyga över centrala Stockholm och Uppsala i samband med en övning den 6 mars, rapporterar Aftonbladet
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 14.21

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera.