Vecka 12 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 24 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Lördag 23 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.05

Inget att notera.

Fredag 22 mars


Omvärldsbevakning 22.10

Kokningsrekommendation i Bettna, Södermanland

Sörmland Vatten uppger att man vid en rutinkontroll funnit risk för kontaminering och därför rekommenderas alla i samhället att koka vatten som ska användas till dryck, matlagning samt tandborstning.
Kommentar: Har publicerat en notis i appen.

Fall av tuberkulos i Dalarna

Sveriges Radio P4 Dalarna rapporterar att ett fall av tuberkulos har konstaterats på en skola i Rättvik. Alla som delat klassrum med personen kommer att kallas till provtagning.
Kommentar: Tuberkulos är mycket smittsamt och klassas som allmänfarlig sjukdom med anmälningsplikt enligt smittskyddslagen.

Misstänkt terrorattentat mot konsertlokal i Moskva

Aftonbladet och flera andra medier rapporterar att några personer skjutit mot människor i samband med en konsert i Rysslands huvudstad, Moskva. Medier i Ryssland uppger att ett 40-tal personer har dödats och ett hundratal skadats och hänvisar till ryska säkerhetstjänsten FSB. I samband med skottlossningen har även byggnaden börjat brinna. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.23

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.01

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.47

Driftstörningar hos Telenor gör att det inte går att ringa 1177

Aftonbladet rapporetar att Telenor har driftstörningar i sitt mobilnät. Det går inte att ringa 1177 då de har Telenor som mobiloperatör. Enligt Telenor går det fortfarande att ringa 112 och smsa eller använda datasamtal, det vill säga Messenger och Whatsapp. Problemet ska vara löst runt klockan 10.15.

Kommentar: Intressant om det skulle bli större problem.

Torsdag 21 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

Skärpt terrorhot mot Danmark

Den danska säkerhetspolisen ser ett ökat terrorhot mot Danmark, skriver TT/Göteborgs-Posten. Bakgrunden är kriget mellan Israel och Hamas samt koranbränningar. Hotnivån ligger ändå kvar på fyra på en femgradig skala. 
 Sammantaget är det vår bedömning att terrorhotet mot Danmark har skärpts inom den aktuella nivån, säger Michael Hamann, chef för säkerhetspolisens Center för terroranalys i ett pressmeddelande. 
Kommentar: Många svenskar bor i och besöker Danmark. 

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera. 

Onsdag 20 mars


Omvärldsbevakning 19.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.17

Inget att notera.

Tisdag 19 mars


Omvärldsbevakning 19.50

Inget nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 15.40

Inget nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.31

Män gripna i Tyskland för terrorplaner i Sverige

Två män har gripits i tyska Gera under tisdagsmorgonen misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i Stockholm, enligt uppgifter till tyska Tagesschau, skriver SVT och flera andra medier. Enligt tyska medier så var attacken tänkt att utföras mot svenska riksdagen. De misstänkta uppges ha haft islamistiska motiv.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Nya rekommendationer för vaccination mot covid-19 

I april kommer vårens dos av vaccin mot covid-19 att erbjudas till personer i de grupper som har extra stort behov av skydd mot allvarlig sjukdom och död, skriver Folkhälsomyndigheten. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 under våren 2024.
Kommentar: Vi har uppdaterat våra sidor om covid-19.

Omvärldsbevakning 08.37

Inget att notera.  

Måndag 18 mars 


Omvärldsbevakning 20.42

Inget att notera.  

Omvärldsbevakning 16.59

Inget att notera.  

Omvärldsbevakning 11.10 

Åtgärder mot översvämningar i Arvika

Arvika kommun informerar om att vattennivåerna i Glafsfjorden väntas stiga under veckan och att de vidtagit åtgärder för att skydda tätorter mot översvämningar. De påpekar att utvecklingen är osäker.
Kommentar: Vi funderade lite på om vi skulle förmedla kommunens information men ingen varning är utlyst. Så vi fortsätter följa rapporterna om läget.  

Omvärldsbevakning 08.20 

Inget att notera.