Vecka 20 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 maj


Omvärldsbevakning 21.15

SMHI har utfärdat en orange varning för översvämning av Nedre Torneälven från och med midnatt. Flödena i älven ökar och förväntas kulminera mellan måndag 20/5 och onsdag 22/5.

Kommentar: Uppdaterar information på startsidan och gör ny notis i appen.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.10

Inget nytt att notera.

Lördag 18 maj


Omvärldsbevakning 20.50

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.15

Inget nytt att notera.

Fredag 17 maj


Omvärldsbevakning 20.10

SMHI varnar för översvämningar av vägar och byggnader längs Kalixälven.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.52

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.43

Inget att notera.

Torsdag 16 maj


Omvärldsbevakning20.30

SMHI har utfärdat varning för stor eller mycket stor brandrisk i stora delar av Götaland samt delar av Svealand.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

SMHI har utfärdat en orange varning för höga flöden i Bodträskån i Norrbotten. 
Kommentar: Vi informerar om det på startsidan och i appen.  

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att rapportera. 

Onsdag 15 maj


Omvärldsbevakning 20.10

Skogsbranden i Ljusdal under kontroll 

Skogsbranden vid Gillermyran norr om Ljusdal är nu under kontroll. Det har totalt brunnit på en yta av cirka 650 gånger 300 meter och har varit en stor släckningsinsats på platsen med bland annat två helikoptrar som vattenbombat, rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg.
Kommentar: Slutar följa händelsen.

Omvärldsbevakning 15.36

Skogsbrand norr om Ljusdal

Räddningstjänsten larmades efter lunch till en skogsbrand vid Gillermyran norr om Ljusdal, rapporterar SVT nyheter Gävleborg. Enligt rädningstjänsten är det uppskattningsvis ett område på 300-400 meter gånger 100 meter som brinner. Fem enheter från räddningstjänsten är på plats och försöker få branden under kontroll. Två helikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är också på plats. MSB har även skickat två skopande flygplan som beräknas vara framme vid branden runt 16-tiden.
Kommentar: Vi följer händelsutvecklingen. 

Omvärldsbevakning 12.30

Ett område i Tallnäs i Timrå kommun har spärrats av efter ett larm om ett misstänkt farligt föremål, rapporterar flera medier. Polisen är på plats och boende i området har fått rådet att stanna inomhus. Bombgruppen är tillkallad för att göra en bedömning av föremålet.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.47

Inget att notera. 

Tisdag 14 maj


Omvärldsbevakning 20.25

Demonstrationer i Tbilisi, Georgien

Flera medier har under veckan rapporterat om återkommande demonstrationer som protest mot ett lagförslag som innebär ökad kontroll av de frivilligorganisationer som finansieras från ett annat land. Lagen kallas agentlagen och har idag klubbats igenom i det georgiska parlamentet, rapporterar SVT.

Kommentar:

Sveriges ambassad skriver att, även om de flesta demonstrationer varit lugna, förekommer det våld. Ambassaden uppmanar resenärer på plats att iakkta stor försiktighet vad gäller större folksamlingar och att följa de lokala myndigheternas anvisningar.

Utrikesdepartementet avråder sedan länge från alla resor till utbrytarregionerna Abchazien och Sydossetien och deras omedelbara närhet. Krisinformation.se följer rapporteringen om utvecklingen.

Omvärldsbevakning 15.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Måndag 13 maj


Omvärldsbevakning 20.20

Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga

Vid 19.29 gick ett VMA i Örkelljunga i Skåne län, på grund av en brand i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. 

Enligt SVT Nyheter fick räddningstjänsten larmet om branden vid 18.30-tiden på måndagen. Minst tio enheter är på plats och nyhetsbilder visar att byggnadens tak står i lågor. Det finns inga uppgifter om att någon person har kommit till skada. Enligt polisen ska byggnaden vara tom, skriver SVT Nyheter. 
Kommentar: Publicerat i alla kanaler enligt rutin. 

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att notera.  

Omvärldsbevakning 12.26

SMHI har utfärdat en orange varning för höga flöden i östra Västerbotten. Snösmältning leder till höga flöden i diken, bäckar och mindre åar som snabbt når de större åarna Sävarån, Dalkarlsån, Rickleån och Hertsångersälven. Varningen gäller från och med den 15 maj.
Kommentar: Vi har publicerat temablock på startsidan och lägger ut en notis i appen.

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att notera.