Vecka 21 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 26 maj


Omvärldsbevakning 21.41

SMHI varnar för skyfall 

En gul varning för skyfallsliknande regn har utfärdats för imorgon måndag. Varningen gäller delar av norra Götaland och sydvästra Svealand. 
Kommentar: Vi har publicerat en störningsnotis i appen angående detta för berörda län. 

Omvärldsbevakning 15.33

Polisen spärrar av områden kring gasdrivna bussar 

Polis och räddningstjänst har beslutat att spärra av områden där gasdrivna bussar står parkerade i Kalmar län. Totalt 13 adresser har spärrats av. Beslutet har fattats efter incidenter där gasdrivna minibussar exploderat, skriver Polisen på sin webbplats. Senast i torsdags skedde en explosion i Nybro i Kalmar län. Myndigheterna jobbar nu tillsammans med frågan, skriver Aftonbladet. Under lördagen har ett möte hållits där bland annat MSB, Polisen, Försvarsmakten och Länsstyrelsen Kalmar län deltog. Det är i nuläget oklart vad som orsakat explosionerna. 
Kommentar: För kännedom ifall vi får frågor om avspärrningarna. 

Omvärldsbevakning 11.03

670 personer befaras döda efter jordskred i Papua Nya Guinea

FN uppskattar att mer än 670 personer avlidit till följd av det större jordskred som inträffade i Papua Nya Guinea under fredagen, rapporterar Dagens Nyheter. Till en början uppskattade lokala myndigheter att ett 100-tal personer kunde ha omkommit. Papua Nya Guineas regeringen överväger att begära internationellt stöd. 
Kommentar: För kännedom. Vi ser inga rapporter om att svenskar skulle ha drabbats av jordskredet i nuläget. 

Lördag 25 maj


Omvärldsbevakning 21.05

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 10.20

Inget att notera. 

Fredag 24 maj


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.00

Kokningsrekommendation i Arjeplog efter vattenläcka

Sedan igår pågår en större vattenläcka i Laisvall, skriver Arjeplogs kommun. Allt vatten ska kokas innan det används som livsmedel.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 07.50

Inget att notera. 

Torsdag 23 maj


 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Onsdag 22 maj


Omvärldsbevakning 20.25

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.50

Störningar på polisens nummer 114 14

Just nu är det störningar när du ringer 114 14. Vid akuta eller pågående ärenden ring 112. Felsökning pågår. Polisens e-tjänster fungerar som vanligt, skriver polisen på sin webbplats.
Kommentar: Publicerade störningsnotis i appen. 
Uppdatering: Vid 18.50 hade polisen tagit bort texten (en gul just nu-ruta) från sin webbplats, så då avpublicerade jag störningsnotisen i vår app också. 

Uppgifter om att Ryssland vill ändra havsgränsen i Östersjön

Rysslands försvarsdepartement föreslår att Ryssland ska flytta havsgränsen mot Finland och Litauen i Östersjön, enligt ett dokument som senare togs bort från den ryska regeringens hemsida. Det skriver Dagens Nyheter och flera andra medier. Sveriges utrikesminister Tobias Billström skriver till tidningen att regeringen förutsätter att Ryssland agerar i enlighet med FN:s havsrättskonvention, som innehåller regler om vilka anspråk stater får göra i havet. Finland och Litauen har Sveriges fulla stöd, skriver Tobias Billström till DN. 

Ryssland vill förklara en del av vattenområdet i Finska viken samt nära Kaliningrad som sina inre havsvatten enligt dokumentet, skriver SVT Nyheter. 

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis skriver på X att Ryssland bedriver en ”hybridoperation” som är en uppenbar eskalering mot Nato och EU, rapporterar SVT.

Men från finskt håll är reaktionen mer dämpad. President Alexander Stubb säger till svenska Yle att Rysslands utspel kan vara en ”tom hybridoperation” eller ett misstag, skriver Aftonbladet. 

– Det är kanske inte gynnsamt att göra ett stort nummer av det här, annars kanske man agerar på ett sätt som är till östgrannens fördel, säger Finlands utrikesminister Elina Valtonen till Yle.
Kommentar: Vi följer säkerhetsläget i vårt närområdet. 

Skogsbrand påverkar framkomlighet på E4

En skogsbrand pågår sedan förmiddagen på ett 20 hektar stort område vid Gryttjestjärnen norr om Gnarp i Gävleborgs län. Sju brandstationer och två vattenhelikoptrar är på plats och bekämpar elden. På grund av att räddningsfordonen behöver använda E4 på väg till området är framkomligheten begränsad på vägen. Branden är inte under kontroll, men det ser positivt ut säger räddningsledaren till SVT Nyheter Gävleborg.
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Över 200.000 höns avlivas i Skåne

Omkring 230.000 värphöns i Helsingborgstrakten har drabbats av newcastlesjukan, visar prover som SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) har tagit. De smittade hönsen måste nu avlivas. Newcastlesjukan är en allvarlig och smittsam sjukdom bland fåglar, men den är inte farlig för människor. Det skriver TT/Sydsvenskan. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att notera. 

Tisdag 21 maj


Omvärldsbevakning 20.37

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.44

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera.

Måndag 20 maj


Omvärldsbevakning 20.30 

Störningar i Överkalix efter översvämning

SVT berättar om en översvämmad campingplats och andra störningar som uppstått av vårfloden i Överkalix.
Kommentar: Vi följer rapporteringen om störningar som uppstått på grund av vårfloden. Här hittar du information från Överkalix kommun.

Tågstörningar på grund av gräsbränder utanför Ånge

En del bränder blossade upp under eftermiddagen utanför Ånge, vilket orsakat vissa störningar i tågtrafiken.

Kommentar: Brandrisken är mycket stor dagtid och vi följer rapporteringen om de bränder som förmedlas av medierna. 

Omvärldsbevakning 15.45 

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.35 

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.25 

Inget att notera.