Vecka 26 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 30 juni


Omvärldsbevakning 21.10

Vägar avstängda i Skåne

På grund av dagens kraftiga regnoväder har flera vägar i nordvästra Skåne svämmats över och stängts av. Trafikverket beräknar att vissa av vägarna kommer att vara stängda fram till måndag morgon. Det rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.
Kommentar: Följer konsekvenserna av regnovädret men det värsta verkar vara över nu. Alla varningar för skyfallsliknande regn är borttagna från SMHI. Däremot kvarstår en för åskoväder över Gotland.

Omvärldsbevakning 15.00

SMHI nedgraderar orange varning 

SMHI har nedgraderat varningen för skyfall i inre Götaland från orange till gul. Det kvarstår gula varningar för skyfallsliknande regn för nordöstra Götaland och sydöstra Svealand, samt stora delar av inre och södra Svealand. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Har uppdaterat hemsidan och appen samt tagit bort den orangea varningen från Instagram stories.

Omvärldsbevakning 09.15

Inget att notera. 

Lördag 29 juni


Omvärldsbevakning 21.00

SMHI utfärdar flera varningar för skyfall och åskoväder 

SMHI har utfärdat en orange varning för skyfallsliknande regn i de inre delarna av Götaland. Utöver detta har SMHI även utfärdat gula varningar för åskoväder på Gotland och sydostligaste Götaland, samt för kraftigt regn i stora delar av Svealand och Götaland.
Kommentar: Har uppdaterat sajten, samt delat information om den orangea varningen på sociala medier och i appen (skickat push-notis).

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera. 

Fredag 28 juni


Omvärldsbevakning 20.42

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.37

Risken för ryskt sabotage i Sverige ökar 

Hotet för sabotage mot Sveriges militära stöd till Ukraina har ökat, det rapporterar Sveriges Radio. Verksamheter som jobbar med produktion av militärt materiel som skickas till Ukraina kan vara särskilt utsatta, enligt Säkerhetspolisen. Sverige är inte längre i samma fokus för våldsbejakande extremisters propaganda. Terrorhotnivån ligger dock fortsatt kvar på ett högt hot, en fyra på en femgradig skala, skriver Säkerhetspolisen på sin webbplats
Kommentar: För kännedom. 

Vårdstrejken avblåst 

Parterna i vårdkonflikten har nu kommit överens om ett nytt avtal. Detta innebär att strejken inom vården är över, det rapporterar flera medier, bland annat SVT Nyheter
Kommentar: För kännedom. 

MSB:s generaldirektör slutar 

Generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Charlotte Petri Gornitzka, börjar från och med den 1 november som landshövding på Gotland där hon efterträder Anders Flanking. Charlotte Petri Gornitzka har varit generaldirektör på MSB sedan 2021. 
Kommentar: För kännedom.  

Omvärldsbevakning 12.44

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.29

SMHI varnar för skyfallsliknande regn

SMHI varnar för risk för kraftigt regn- och åskskurar i delar av östra Svealand och östra Götaland under fredagen. Regnet kan på kort tid kan ge upp till 30-60 mm. Det kan leda till problem med översvämningar.

Kommentar: Vi publicerar i appen och lägger upp en pushnotis. Vi publicerar även ett temablock på startsidan.

Torsdag 27 juni


Omvärldsbevakning 20.42

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.04

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.38

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.29

Inget att notera. 

Onsdag 26 juni


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Fall av mässling upptäckt

Region Västernorrland rapporterar att ett fall av mässling upptäckts, det första på lång tid i regionen. Den smittsamma sjukdomen sprids i flera europeiska länder. Regionen uppmanar allmänheten att se över sina vaccinationer inför utlandsresor.

Kommentar: Ingenting vi gör något åt, men bra att känna till om fler fall skulle upptäckas.

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att rapportera. 

Tisdag 25 juni


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.47

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.37

Ett VMA utfärdades tidigt på tisdagsmorgonen till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. Orsaken är en brand i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling.

Kommentar: Publicerad enligt rutin, vi följer händelsen.

Måndag 24 juni


Omvärldsbevakning 20.25

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.48

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.24

Inget att notera.