Vecka 3 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 21 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Orange varning för snöfall och vind i Västerbottens och Västernorrlands län

Utöver tidigare vädervarningar utfärdade SMHI på söndag eftermiddag en orange varning för snöfall och vind från ett område kring Örnsköldsvik till området runt Umeå. Varningen gäller från måndag 22 januari kl 08.00 till 20.00. Vädret väntas orsaka trafikförseningar och mycket begränsad framkomlighet på vägar. Dessutom finns risk för elbortfall där det finns luftburna elledningar.

Kommentar: Vi har publicerat en nyhet om varningen och följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 15.30

Flera varningar för snöfall, vind och ishalka

SMHI har utfärdat gula vädervarningar runtom i Sverige. Från söndag eftermiddag gäller en gul varning i Skåne och norrut till och med Bohuslän och västra Dalsland för ymnigt snöfall tillsammans med frisk vind från syd. Vädret innebär risk för trafikproblem och förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken på grund av bland annat halka, snömodd, dålig sikt och snörök.

Från och med natten till måndag gäller flera gula varningar för ishalka, snöfall och kraftig vind på flera håll i landet, som kan ställa till det i trafiken. SMHI varnar bland annat för vind på kalfjället i Södra Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen, som tidvis kan bli mycket hård. Vädret medför risk för förfrysning och dålig sikt och ovana besökare avråds från att ge sig ut på fjället.

Kommentar: Vi följer läget.

Omvärldsbevakning 10.10

Inget att notera.

Lördag 20 januari


Omvärldsbevakning 22.30

Ett datacenter tillhörande it-leverantören Tietoevry i Sverige utsattes på lördagen för en ransomware-attack, rapporterar Sveriges Radio och SVT. IT-attacken påverkar flera av Tietoevrys kunder i Sverige på olika nivåer, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Bland annat har attacken påverkat IT-tjänster hos Filmstaden, Rusta och Granngården.
Kommentar: Vi följer läget. 

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.15

Inget att notera.

Fredag 19 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Trafikverket höjer beredskapen

Sveriges radio rapporterar att Trafikverket höjer sin beredskap under natten på grund av det annalkande snövädret i södra Sverige. 

”Det kommer nog vara en hel del utmaningar i natt och på småtimmarna i morgon”, säger presschefen till SR.

Kommentar: Tidigare nämnd varning ligger kvar på Trafikverkets sajt. Vi följer läget.

Omvärldsbevakning 16.00

Trafikverket varnar för besvärligt väglag i Skåne

I en varningspuff på sajten uppmanar Trafikverket den som befinner sig i Skåne att överväga om man alls måste ge sig ut i trafiken i nuläget. Detta på grund av ett kraftigt snöfall som kanpåverka framkomligheten för både bil och tåg. 

Kommentar: Vi håller som vanligt ett öga på vädret. En störningsnotis om detta är publicerad i appen. 

Omvärldsbevakning 12.44

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Torsdag 18 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.30

Stora trafikproblem i Tyskland och Norge efter kraftiga snöfall

Både delar av Tyskland och Norge har drabbats av kraftiga snöfall, rapporterar SVT och Sydsvenskan. På tyska motorvägen Autobahn blev många resenärer stående i timmar i bilköer och flygtrafiken via storflygplatsen i Frankfurt påverkades tillfälligt. I delar av Norge, och speciellt runt staden Bergen, väntas stora mängder snö falla fram till på fredag och orange varning gäller, enligt norska meteorologiska institutet
Kommentar: Vi följer rapporteringen om vädret i Europa eftersom det kan påverka svenska resenärer.  

Busstrafiken störd i Sundsvall och Örnsköldsvik 

Kommentar: Vi har lagt ut en länk till busstrafikbolagets information från Krisinformation.ses startsida för att uppmärksamma läsare på störningarna.   

Omvärldsbevakning 08.30

En del medierapportering om trafikproblem på grund av snöfallet men inget övrigt att rapportera. 

Onsdag 17 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.00

Snövädret påverkar trafiken i stora delar av landet

Det ymniga snöandet och blåsandet har lett till problem i trafiken, inte minst i Skåne där delar av E6:an i nuläget hålls stängd. Trafikbekymren återfinns dock över stora delar av landet, sett till Polisens händelserapportering. SMHI har utfärdat ett antal vädervarningar, men säger till SVT Nyheter att läget ska lugna sig under natten. Trafikverket varnar för besvärligt väglag i Skåne, Västernorrland och Västerbotten och uppmanar de som tänkt ge sig ut på vägarna att fundera på om de verkligen måste först. 

Kommentar: Vi följer vädret och de utbredda trafikproblemen. 

Omvärldsbevakning 14.13

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.35

Flygplan gled av startbanan på Landvetter 

Ett flygplan har glidit av starbanana på Landvetters flygplats och fastnat i snön, det rapporterar Aftonbladet och flera andra medier. Det var när planet skulle svänga ut på bana för att starta som det gled av och fastnade i snön. Passagerarna har evakuerats och det finns inga uppgifter om några skador, skriver polisen på sin webbplats
Kommentar: Det råder ett besvärligt läge i trafiken på västkusten. Vi följer läget. 

Tisdag 16 januari


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Varning för vind i kombination med snöfall

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall. Varningen gäller 
Nordöstra Ångermanland och södra Västerbottens kustland, från17 januari kl. 16.00 till18 januari kl. 12.00.

Omvärldsbevakning 13.00

Varning för vind och snö på västkusten och i Dalsland

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall. Varningen gäller västkusten från nordligaste Halland till norra Bohuslän samt västra Dalsland, från onsdag 17 januari klockan 05.00 till 13.00.
Kommentar: Publicerade nyhet, på sociala medier och pushade lokalt i appen.
SMHI har också flaggat för en kommande orange varning för vind i kombination med snöfall i nordöstra Ångermanland och södra Västerbottens kustland. Följer.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting att rapportera.

Måndag 15 januari


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 14.55

En person död i tågolyckan

En person, den som körde tåget, omkom vid morgonens olycka där ett tåg kolliderade med en lastbil. Anhöriga är underrättade. Ytterligare cirka tio personer ska ha fått lindriga skador, enligt polisens uppgifter. Polisen utreder nu händelsen som vårdslöshet i trafik och olycksplatsen är avspärrad. 
Kommentar: Har uppdaterat notisen i appen. 

Vädret påverkar trafiken på många håll

Destination Gotland har ställt in alla Gotlandsfärjor utom en tur som avgick 07.15. på grund av hårt väder. Utanför Vellinge välte en buss ner i diket och hamnade på taket. Föraren fick föras till sjukhus, men passagerarna ska ha klarat sig utan skador, enligt SVT Nyheter Skåne. Busschauffören uppges inte vara allvarligt skadad, skriver Sydsvenskan. 
Kommentar: Vi följer trafikläget. Har uppdaterat notisen om stadsbussarna i Örebro, där trafiken delvis kommit igång under dagen. 

Ökat antal fall av invasiva grupp A-streptokocker

Folkhälsomyndigheten har gjort en ny sammanställning av statistik för 2023 som visar att antalet rapporterade fall med invasiva grupp A-streptokocker, iGAS, ökade till cirka 1300 fall under 2023. Fallen har ökat både bland vuxna och barn, av fjolårets fall var 141 barn upp till 9 år. 

Infektioner med grupp A-streptokocker är vanligt förekommande. De allra flesta som insjuknar får milda symtom som feber eller halsont. Men i allvarliga fall kan grupp A-streptokocker orsaka det som kallas för invasiva sjukdomstillstånd, iGAS, som sepsis och djupa mjukdelsinfektioner med kraftig muskelsmärta som leder till sönderfall av muskelvävnad. Under senare år har spridning av varianter av grupp A-streptokocker som kopplas till ökad förekomst av fall med iGAS, blivit vanligare i Europa och Sverige. Det är viktigt att sjukvården är uppmärksam på dessa fall för att snabbt kunna ge rätt vård, skriver Folkhälsomyndigheten.  
Kommentar: Vi följer utvecklingen kring invasiva A-streptokocker. 

Omvärldsbevakning 11.20

Lastbil och pendeltåg i olycka

En lastbil och ett pendeltåg krockade vid 8.30-tiden på måndagsmorgonen, vid en järnvägsövergång i Uddevalla kommun. Ett tiotal personer uppges vara skadade, men det samlade skadeläget är fortfarande oklart. En stor räddningsinsats har genomförts med räddningstjänst och polis på plats. Det råder trafikstopp på sträckan och polisen har upprättat avspärrningar, skriver Polisen på sin webbplats. 
Kommentar: Vi publicerade en Just nu-banner med länk till polisens information på morgonen och har följt läget under förmiddagen. Publicerade även en störningsruta i appen och ett inlägg i sociala medier. 

Orange varning för vind och snö på Gotland

SMHI har utfärdat en varning för vind i kombination med snö för norra Gotland. Varningen gäller fram till 18.00 måndag 15 januari.
Kommentar: Nyhet publicerad i alla kanaler. 

Vädret ställer till det i trafiken - stadsbussar inställda i Örebro

På grund av vädret ställdes alla stadsbussar i Örebro in på måndagsmorgonen, skriver Länstrafiken i Örebro på sin webbplats. Även regiontrafiken påverkades. Även på andra håll i landet har det varit trafikproblem på grund av vintervädret. 
Kommentar: Vi publicerade en gul störningsnotis i appen och skickade ut en lokal pushnotis i Örebro län.