Vecka 7 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.00

Ny orange varning för Motala ström 

Vid 11-tiden utfärdade SMHI en ny orange varning för höga flöden i Motala ström. Varningarna för höga flöden gäller nu från sjön Glan ner till Norrköping samt mellan sjön Roxen och Glan. Varningarna gäller tills vidare. 
Kommentar: Nyheten från i fredags och händelsesidan är uppdaterade. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera. 

Lördag 17 februari


Omvärldsbevakning 19.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 14.30

Gula varningar för höga flöden

Under förmiddagen har SMHI utfärdat gula varningar för höga flöden i Södermanlands län, Västmanlands län, Örebro län (runt Hjälmaren) och södra Stockholms län
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera. 

Fredag 16 februari


Redaktionellt 19.30

Under kvällen har flera orangea vädervarningar för översvämning och höga flöden utfärdats av SMHI för delar av Östergötland. Vi har samlat den informationen på händelsesidan Översvämningar och höga flöden just nu.  

Omvärldsbevakning 19.30

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.05

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 11.10

Varning för höga flöden i Motala ström

SMHI har utfärdat en orange varning för höga flöden i Motala ström, från sjön Glan ner till Norrköping. Varningen gäller tills vidare. Det finns risk för översvämningar längs vattendraget.
Kommentar: Publicerar enligt rutin.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting att rapportera.

Torsdag 15 februari


Omvärldsbevakning 20.35

Varning för översvämning i Svartån

SMHI har utfärdat en orange varning för översvämning i Svartån, mellan Boxholm och Mjölby. Det finns risk för påverkan på tågtrafiken på grund av närheten till södra stambanan. Varningen gäller från och med midnatt. Trafikverket har inte publicerat något om eventuella problem för tågtrafiken.
Kommentar: Publicerat nyhet.

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.00


Teknikstrul hos SVT, Polisen och SL

SVT rapporterar att Polisen och SL (Storstockholms lokaltrafik) haft problem med IT-systemen. Samtidigt pågår vad som beskrivs som en möjlig överbelastningsattack mot SVT. Polisen har teknikproblem som drabbat myndighetens e-tjänster.  På SL är det reseplaneraren som inte fungerar.
Kommentar: Krisinformation.se noterar och följer rapporteringen om vad som pågår och möjliga konsekvenser. Om någon myndighet skulle gårut med råd till allmänheten kommer vi att förmedla dessa.  

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att notera.

Onsdag 14 februari


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.05

Masskrock på E4 utanför Skellefteå

Skellefteå lasarett har gått upp i stabsläge efter att en allvarlig masskrock inträffat på E4 mellan Kåge och Skellefteå, i höjd med Boviken. 15 personbilar och två lastbilar ska vara involverade i kraschen enligt SVT Nyheter. Sex ambulanser och en ambulanshelikopter har kallats till platsen. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.56

Inget att notera. 

Tisdag 13 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.52

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Terrorhot mot Sverige fortsatt högt

Terrorhotet mot Sverige bedöms fortsatt som högt. Det beror bland annat på ökade osäkhetsfaktorer. Säkerhetspolisen rapporterar att de beslöt den 7 januari att terrorhotnivån för Sverige ska ligga kvar på en fyra av en femgradig skala. Det gäller under 2024.

Kommentar: För kännedom.

Måndag 12 februari 


Omvärldsbevakning 20.14

Uppdatering brand Göteborg

Det viktiga meddelandet till allmänheten som utfärdades vid den stora branden på Oceana i Göteborg blåstes av vid 19.55.

Rökutvecklingen har avtagit, men räddningstjänster meddelar att släckningsarbetet kommer att pågå under natten och morgonen.
Kommentar: Vi har avlarmat VMA enligt rutin.

Omvärldsbevakning 15.50

Kraftig brand I Göteborg

En kraftig brand har utbrutit i Lisebergs vattenvärld Oceana som ska öppna i sommar, det rapporterar SVT Väst och flera andra medier. Tolv personer har skadats lindrigt. Ett VMA har utfärdats, se tidigare notering. Larmet kom till SOS Alarm strax efter klockan10 på måndagsförmiddagen. Branden var då kraftig och det brann med öppna lågor från platsen.
Kommentar: Det är fortfarande rökuteckling från branden och VMA:t är aktivt.

Omvärldsbevakning 12.50

Vi följer fortsatt händelserna kring det VMA som utfärdats för en brand vid Liseberg i Göteborg

Omvärldsbevakning 08.30

Halka ger trafikproblem i Västsverige 

Underkylt regn ger mycket besvärligt väglag i delar av Västra Götaland. Västtrafik har enligt DN ställt in flera avgångar.    

Kommentar: Västtrafik ber resenärer räkna med förseningar. Under dagen gäller en orange vädervarning mellan Lysekil/Uddevalla och Kungsbacka.