Vecka 8 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 25 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Lördag 24 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Fredag 23 februari


Omvärldsbevakning 20.10

Uppdatering: polisen utreder gaslarmet i Säpos högkvarter

Klockan 16.26 meddelade Polisen att räddningsinsatsen har avslutats och att alla avspärrningar ska hävas. Insatsen avslutades efter att ha konstaterat att det inte fanns någon gas varken inne i lokalerna eller utanför byggnaden, skriver Säkerhetspolisen.

Polisinsatschefen har tagit beslut om att utreda vad det är som kan ha varit det som orsakade gaslarmet. En förundersökning om vållande till kroppsskada ska inledas. Skadan består av illamående. Det finns inte någon misstänkt person.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.40

Misstänkt gasläcka vid Säpos högkvarter

Säpos högkvarter i Solna har evakuerats efter en misstänkt gasläcka och platsen har spärrats av på en radie av 500 meter. Fem personer har förts till sjukhusDe som bor i området har ombetts stänga fönster. Region Stockholm har gått upp i stabsläge med anledning av utsläppet och flera sjukvårdsresurser har skickats till platsen. Detta rapporterar Aftonbladet.

Sveriges radio P4 Stockholm repporterar att en förskola och en skola i närheten av Säkerhetspolisens högkvarter har inrymts efter gaslarmet. Även flera företag i området har fått order av polis om att inrymma. Solna kommuns har aktiverat sin krisledning.
Kommentar: Vi följer.

Orange varning för översvämning i Nyköpingsån

SMHI har utfärdat en oragne varning för översvämning i Nyköpingsån vid Hallbosjön. Varningen gäller till vidare från 25 februari. 
Kommentar: Vi har uppdaterat vår händelsesida om översvämningar. Vi planerar att skicka ut en regional pushnotis i appen. 

Omvärldsbevakning 12.42

Räddningstjänsten uppmanar allamänheten att hålla sig inne

Räddningstjänsten i Storgöteborg uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus på grund av den hårda blåsten. Takpannor, skyltar och andra lösa föremål kan flyga iväg och utgöra en fara.
Kommentar: Vi har gått ut med uppmaningen i alla våra kanaler.

Omvärldsbevakning 08.28

Gul vädervarning – tåg ställs in

Ett oväder ställer till det på flera håll i västsverige under morgonen.  Träd har fallit ner över många vägar och flera tåg och bussar är helt inställda i Västra Götaland, rapporterar SVT Väst. Några färjor i södra skärgården påverkas också och båtar som bland annat kör via Styrsö och Vrångö har ställts in. SMHI har även utfärdat en orange varning längs med Uddevalla, upp mot Norge. Enligt SMHI väntas det blåsa upp emot 22-28 meter per sekund.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen.

Torsdag 22 februari


Omvärldsbevakning 20.05

Storbrand i 14-våningshus i Spanien

En våldsam brand pågår i ett 14-våningshus i Valencia, Spanien. Branden tros ha startat omkring 17.20 på torsdagen och spred sig snabbt och okontrollerat, skriver SVT Nyheter. På bilder syns hur stora delar av höghuset, som uppges ha 138 lägenheter, står i lågor. Flera medier rapporterar att människor är fast på sina balkonger i väntan på hjälp. Räddningstjänst arbetar intensivt med att rädda människor och släcka elden, skriver Aftonbladet. 
Kommentar: Följer händelsen. 

Kommun och region erbjuder krisstöd efter bussolyckan

Flera personer har förts till sjukhus med ambulans efter den allvarliga bussolyckan i Heby kommun, enligt polisen. Heby kommun har aktiverat sin POSOM-grupp och församlingshemmet i Östervåla har öppnat för att ta emot personer som berörts av olyckan. Region Uppsala har öppnat en kristelefonlinje under kvällen. 
Kommentar: skrev nyhet och publicerade i alla kanaler. 

Omvärldsbevakning 16.10

Buss och personbil i frontalkrock

En buss och en personbil har frontalkrockat i Heby kommun. Räddningstjänsten beskriver olyckan som allvarlig med flera skadade, rapporterar SVT Nyheter Uppsala. Larmet om olyckan kom klockan 15.20.
Kommentar: Följer händelsen.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.50

Inget att notera. 

Onsdag 21 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.00

Inget att notera.

Tisdag 20 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Misstänkt föremål på plan på Arlanda

Enligt polisen har ett misstänkt föremål upptäckts på ett plan på Arlanda. Planet har utrymts och polisen undersöker föremålet.

Kommentar: Nyhet som kan leda till oro. Vi följer rapporteringen.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att notera

Omvärldsbevakning 12.54

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.41

Inget att notera.

Måndag 19 februari


Omvärldsbevakning 20.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.36

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.50

Sverige brister i elberedskap

Sverige saknar grundläggande elberedskap vid kriser och krig och bryter mot en EU-lag, skriver Dagens Nyheter. Enligt lagen skulle godkända åtgärdsplaner vara på plats redan 2019 och nu kan ett andra tillsynsärende startas mot Svenska kraftnät. 
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att inte någon av planerna är på plats efter så många år. Sverige är nu ett av få länder utan godkänd komplett provningsplan. Det är ett underbetyg. Det är väldigt angeläget att få ordning på planerna, säger Anna Carlén, expert på Energimarknadsinspektionen till DN.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.