Vecka 9 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 3 mars


Omvärldsbevakning 20.10

Uppdatering: Takras i Östersund

Klockan 19 höll räddningstjänsten Jämtland en pressträff där regionens sjukvårdsledare meddelade att de tre personer som förts till sjukhus efter takraset nu lämnat sjukhuset. Östersunds kommundirektör rapporterade att POSOM-gruppens insats avslutades 16.15. 
Kommentar: Vi har uppdaterat vår nyhet.

Risk för gräsbrand på Gotland och delar av Västra Götaland

Risk för gräsbrand råder på Gotland och i delar av Västra Götaland imorgon, meddelar SMHI.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.00

Takras i Lillänge köpcentrum i Östersund

Klockan 11.35 fick polisen larm om ett takras i Lillänge köpcentrum i Östersund. Det pågår en räddningsinsats. Räddningstjänsten, polisen och sjukvårdspersonal är på plats. Med anledning av takraset finns två personer från POSOM (Psykologiskt Och Socialt Omhänder­tag­ande), en person från Svenska Kyrkan och två personer från Röda Korset på plats för krisstöd, skriver Östersunds kommun. Tre personer har förts till sjukhus med lindriga skador efter raset. Enligt vittnen fanns ett 20-tal personer i eller i anslutning till butiken när taket rasade, rapporterar Dagens nyheter
Kommentar: Vi har publicerat nyhet om krisstödet och delat i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att notera. 

Lördag 2 mars 


Omvärldsbevakning 22.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.25

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.40

Inget att notera. 

Fredag 1 mars 


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.01

Större brand i Sundbyberg 

18 personer har fått föras till sjukhus efter en större brand i ett flerfamiljshus i Sundbyberg. Vid 23-tiden var branden släckt och de boende har evakuerats. 
Kommentar: Vi har under natten publicerat en nyhet med information från Polisen och Sundbybergs stad

Torsdag 29 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Onsdag 28 februari


Omvärldsbevakning 20.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Uppgifter om giftgas vid Säpos lokaler

Svenska Dagbladet uppger att de kommit över dokumentation som visar att sensorerna vid Säpos lokaler visat på förekomsten av giftgasen fosgen. Gasen användes bland annat som giftgas under första världskriget men kan också uppstå vid svetsning. Efter larmet om gasen i fredags fördes åtta personer till sjukhus för observation. De kunde senare lämna sjukhuset. Säpo har avböjt att kommentera uppgifterna. Polisens presstalesperson säger till tidningen att de avvaktar resultatet av förundersökningen.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 12.50

Risk för gräsbrand i delar av södra Götaland

Ett vårtecken är att säsongens första varning för gräsbrand utfärdats. Varningen gäller nordöstra Skåne, sydostligaste Halland och sydvästra Kronobergs län. Varningen är aktuell torsdag 29 februari 12.00-16.00, skriver SMHI.
Kommentar: Eftersom varningen gäller så kort tid, fyra timmar, och inte följs av några skapare uppmaningar än att vara försiktigt med eldning så avstår vi från publicering (skulle i så fall varit regional notis i appen).

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting att rapportera.

Tisdag 27 februari


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.40

Sjukhus utsatt för hackerattack

Sjukhuset Sophiahemmet i Stockholm har utsatts för en omfattande hackerattack. Attacken upptäcktes vid tretiden på natten och har lett till att att all telefoni ligger nere på sjukhuset. Man har även stängt ner datorerna som en säkerhetsåtgärd. Men attacken ska inte påverka vården i någon större utsträckning, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera. 

Måndag 26 februari


Omvärldsbevakning 20.15

Spårvagnar i kollision i Göteborg

Två spårvagnar kolliderade vid 19-tiden på Gamlestadsvägen i Göteborg. Ett tiotal personer har skadats varav en allvarligt, skriver polisen på sin webbplats. Ett lager har öppnats upp vid platsen för att erbjuda skydd för dom som fortfarande är kvar. Polisen söker med drönare längs spårvägen för att säkerställa att ingen lämnat olyckplatsen i ett förvirrat tillstånd.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 17.50

Ungerskt ja till svenskt natomedlemskap 

Det ungerska parlamentet har godkänt Sveriges natoansökan med 188 ja och 6 nej för medlemskap rapporterar flera medier, bland annat SVT Nyheter. Ungern blir det sista natolandet att godkänna ansökan.
Kommentar: För kännedom ifall det kommer frågor om detta. 

Omvärldsbevakning 13.00

MPF:s årsredovisning

Myndigheten för psykologisk försvar, MPF, har lämnat in årsberättelsen för 2023.
– Det globala säkerhetspolitiska läget är fortfarande mycket allvarligt. Demokrati som styrelseskick är under hårt tryck världen över och Sverige utsattes under förra året för otillbörlig informationspåverkan från både statliga och icke-statliga aktörer, säger MPF:s generaldirektör Magnus Hjort, i en kommentar på myndighetens hemsida.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.