Vecka 5 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 4 februari


Omvärldsbevakning 21.25

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.20

Misstänkt farligt föremål på tunnelbanestation 

Polisen fick strax före klockan 14 samtal om ett misstänkt farligt föremål på tunnelbanespåret vid Sätra torg i Stockholm. Tunnelbanestationen och det närliggande torget utrymdes och spärrades av medan nationella bombskyddet undersökte föremålet. Efter klockan 15 konstaterades det att föremålet var en blodtryckspump och ofarligt för allmänheten
Kommentar: För kännedom. 

Signal från tåglok misstogs för "Hesa Fredrik" 

En signal från ett tåglok i Malmö har av flera personer misstagits för signalen för viktigt meddelande, även kallad för "Hesa Fredrik". Polisen har mottagit flera samtal från personer som berättat att dom hört ett larm över Malmö. Det finns ingen fara för allmänheten. 
Kommentar: Även vi har fått flera frågor om detta i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 10.26

Inget att notera.

Lördag 3 februari


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Fredag 2 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.01

Säkerhetspolisen utreder farligt föremål vid Israels ambassad 

Säkerhetspolisen (Säpo) tar över utredningen om det farliga föremål som under torsdagen hittades vid Israels ambassad i Stockholm. Brottsrubriceringen har ändrats från försök till grov allmänfarlig ödeläggelse till terroristbrott. 
Kommentar: Kan skapa frågor. 

Nytt isländskt vulkanutbrott kan inträffa med kort varsel 

Islands meteorologiska myndighet varnar för att ett nytt vulkanutbrott på ön kan inträffa redan nästa vecka, det rapproterar bland annat Sveriges Radio. Jordytan har under de senaste dagarna stigit i närheten av de tidigare utbrotten, något som kan tyda på att ett nytt utbrott är nära förestående. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.55

Explosion Sundbyberg

Vid 02-tiden kom ett larm om en kraftig detonation i ett flerfamiljshus i Sundbyberg, rapporterar SVT Nyheter. En person skriven på adressen misstänks ha kopplingar till organiserad brottslighet. Ingen skadad person har påträffats i samband med explosionen, skriver polisen på sin webbplats
Kommentar: För kännedom. 

Uppdatering: Boende inrymda på grund av misstänkt farligt föremål

Polisen utfärdade under gårdagskvällen ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) om att allmänheten i närområdet av Albert Engströms gata i Uppsala skulle hålla sig inomhus. vid 23-tiden detonerades det farliga föremålet av polisen och det avspärrade området kunde minskas. Det viktiga meddelandet drogs tillbaka strax efter midnatt.
Kommentar: Vi publicerade VMA enligt rutin. 

Torsdag 1 februari


Omvärldsbevakning 20.30

Boende inrymda på grund av misstänkt farligt föremål

Polisen är på plats i Gränby i Uppsala med ett stort antal patruller efter att någon upptäckt ett misstänkt farligt föremål utanför ett bostadshus, rapporterar SR P4 Uppland. Polisen har spärrat av på platsen och inrymt boende i flera bostäder. Polisen uppmanar också boende i området att gå inomhus och hålla sig borta från avspärrningarna. Nationella bombskyddet är på väg, skriver Polisen på sin webbplats. 
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 17.45

Mycket besvärligt trafikläge i Norrbotten

Det mycket besvärliga vädret orsakar stor påverkan på både väg och järnväg med bland annat nedfallna träd, skriver Trafikverket. I västra Norrbotten är det dessutom snöfall med snödrev och höga vallar på vägarna. Man bör inte bege sig ut i vägtrafiken, skriver Trafikverket. All tågtrafik norr om Boden kommer att ställas in fram till fredag klockan 12.00. 

I Storsjö i Bergs kommun gjorde de hårda vindarna att räddningstjänsten hade svårt att släcka en villabrand, men ingen ska ha skadats i branden. Det rapporterar SR P4 Jämtland. 

Kommentar: Skrev en störningsnotis i appen med lokal pushnotis för Norrbottens län. Uppdaterade även nyheten om röd varning. 

Omvärldsbevakning 12.55

Röd varning för vind i Norrbotten

SMHI har utfärdat en röd varning för västra Norrbottens län. Varningen gäller för torsdag eftermiddag och kväll. Det är risk för strömavbrott och omfattande skador på byggnader.
Under torsdag eftermiddag och kvällen väntas mycket blåsigt med kraftiga stormbyar, lokalt orkanbyar i Norrbotten. Skolorna i Kiruna kommun stänger på grund av ovädret rapporterar Norrländska Socialdemokraten. 

Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier samt pushat i appen.

Omvärldsbevakning 08.33

Ovädret Ingunn har nått orkanstyrka

Nu har ovädret dragit in över svenska fjällen. I Stekenjokk i Lapplandsfjällen har det uppmätts vind på 51,8 meter per sekund i medelvind – det kan vara nytt rekord i Sverige, rapporterar SVT nyheter. I Strömsunds kommun är 300 elabonnenter utan ström. Längs vissa vägar har det också uppstått hinder med nedfallna träd. Flera av länstrafikens busslinjer i Åre kommun är inställda på grund av ovädret.
Kommentar: Vi följer konsekvenserna av ovädret.

Onsdag 31 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Skarpt föremål utanför Israels ambassad

Under dagen ska det enligt SVT Nyheter och flera andra medier ha upptäckts ett främmande föremål utanför Israels ambassad i Stockholm. Föremålet ska ha bedömts som skarpt av bombskyddet, för att sedan ha förstörts.

Kommentar: Händelsen är ännu inte bekräftad på Polisen webbplats, utan rapporteras via media. 

Omvärldsbevakning 12.30

Orange varningar för vind i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län

Två nya varningar för vind i fjälltrakterna har utfärdats av SMHI. Varningarna gäller den 1 februari.
Kommentar: Vi har uppdaterat gårdagens nyhet och delat SMHI:s vädervarningar i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att notera. 

Tisdag 30 januari


Omvärldsbevakning 20.00

SMHI varnar för vind 

Strax efter att varningen nämnd nedan hade publicerats utfärdade SMHI ytterligare en orange varning, den här gången för vind i lågterräng i fjällkedjan från Jämlands län och norrut. Också detta väder är beräknat till torsdagen 1 februari. 

Kommentar: Delad enligt rutin. Nyhet här

Omvärldsbevakning 17.30

SMHI varnar för vind och snö på kalfjället

Under seneftermiddagen utfärdade SMHI en orange varning för vind och snö på kalfället. Varningen gäller under torsdagen den 1 februari och berör flera län. SMHI uppmanar starkt att man inte ger sig ut på fjället under den här tiden.

Kommentar: Publicerat varningen enligt rutin, se nyhet här

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera

Måndag 29 januari


Omvärldsbevakning 20.25

Inget att rapportera. 


Storm Nordnorge uppdatering 18.00

NRK.no rapporterar att vindmätare blåst sönder och fordon har blåst av vägen utanför Troms. Enligt obekräftade källor har mycket kraftiga vindstyrkor uppmätts och det talas om rekord. Vad gäller genomsnittsvind får man gå tillbaka till 1991 för att hitta värre storm, skriver NRK. Många vägar i det drabbade området är avstängda och hustak har blåst av.  

Kommentar: Följer rapporteringen om vädret.   

Omvärldsbevakning 15.45

Norska myndigheter varnar allmänheten: Stanna inomhus

Kraftiga vindar drar in över Nordnorge från Atlanten och orsakar störningar i färjetrafiken. Flygtrafiken har ställts in norr om Trondheim av säkerhetsskäl.Vid flygplatsen i Tromsö väntas orkanvindar, det vill säga 36 meter per sekund i byarna. Polisen uppmanar människor att hålla sig inne för att inte skadas av flygande föremål. PÅ andra håll i Norge har det gått skred och laviner. Det rapporterar Aftonbladet.

Kommentar: Vi noterar detta och följer rapporter om konsekvenser. Vi följer också SMHI:s vädervarningar eftersom även Sverige skulle kunna påverkas.   

Region Västmanland har svårigheter med nättrafik: Stabsläge

Region Västmanland går upp i stabsläge efter allvarliga störningar på nättrafiken meddelar de på webbplatsen. Det är oklart om detta har att göra med cyberattacken mot Tietoevry förra veckan då flera andra regioner drabbades, rapporterar Aftonbladet.

Kommentar: Följer rapportering om konsekvenser och orsak.

Uppdatering 14.00

Strömmen är tillbaka på Stockholms central. Tågen har börjat gå men det blir en del följdförseningar, enligt Trafikverket.

Omvärldsbevakning 12.40

Strömlöst på Stockholms central

En nedriven kontaktledning gör att strömmen är bruten på 14 av stationens spår, rapporterar flera medier, bland andra DN. Enligt Trafikverket kommer det att innebära inställda avgångar. Pendeltågen går som vanligt. Det finns ingen prognos för när elen ska vara tillbaka.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. Tågstopp på Stockholms central påverkar tågtrafik runt om i landet.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting att rapportera