Viktigt meddelande till allmänheten Det finns 1 meddelanden

Gäller, Flera områden

Viktigt meddelande till allmänheten i Jönköpings län:

Uppdaterad: 25 jun 2024 02:39

Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Sveriges Radio

Vädervarningar

Vädret i Sverige övervakas dagligen av Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI. En av SMHI:s viktigaste uppgifter är att varna för oväder, för att skydda liv och egendom.
Uppdaterades

Varningssystemet

SMHIs vädervarningssystem utgår ifrån vilka konsekvenser eller störningar vädret kan skapa. 20 millimeter snö inom 12 timmar kan ge olika olika varningsnivåer beroende på var i landet snön faller eller när på året det sker. Ett kraftigt snöfall i november i en större stad i södra Sverige får helt andra konsekvenser än om det skulle ske mitt i vintern i norra lapplandsfjällen.

Varningar utfärdas som gul, orange och röd, där röd är allvarligast.

Gul varning

Vissa skador kan uppstå på egendom och miljö. Störningar i en del samhällsfunktioner. Enskilda eller vissa grupper kan drabbas allvarligt. De som bor eller vistas i utsatta områden eller tillhör en riskgrupp bör vidta förebyggande åtgärder. 

Detta bör du tänka på:

  • Följ väderutvecklingen extra noggrant. 
  • Vidta lämpliga förebyggande åtgärder om du bor eller vistas i ett utsatt område.

Orange varning:

Vid orange varning kan vädret medföra fara för allmänheten, allvarliga skador på egendom och miljö och störningar i samhällsfunktioner. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan drabbas mycket allvarligt.

Detta bör du tänka på:

  • Undvik att exponera dig för vädret.
  • Vidta lämpliga åtgärder för att minska konsekvenser för miljö, liv och egendom.

Röd varning:

Vid röd varning kan väderläget medföra stor fara för allmänheten, mycket allvarliga skador på egendom och miljö och omfattande störningar. Allmänheten bör helt avstå från aktiviteter som innebär utsatthet. 

Detta bör du tänka på:

  • Avstå helt från att exponera dig för vädret. 
  • Vidta förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för miljö, liv och egendom.


Läs mer om vad det nya varningssystemet innebär och om hur varningstjänsterna uppdateras på SMHI:s webbplats.

Här hittar du varningarna

Vädervarningar publiceras på SMHI.se samt i SMHI:s väderapp upp till tre dygn innan väderhändelsen beräknas inträffa. Varningarna läses också upp i Sveriges Radio i samband med väderleksrapporten.

Att SMHI utfärdar en varning innebär inte att den aktuella väderhändelsen kommer att inträffa, men att sannolikheten att det kommer göra det är stor. Om vädersituationen väntas skapa stora störningar i samhället publicerar Krisinformation.se en nyhet med hänvisning till SMHI och andra ansvariga aktörer.

Exempel på varningar

SMHI varnar för många olika typer av väderhändelser som till exempel vind, regn, halka, höga vattenflöden eller höga temperaturer.