Så minskar du riskerna med livsmedel och dricksvatten

Ibland inträffar händelser som gör att vi riskerar att bli sjuka av maten vi äter eller vattnet vi dricker. Det kan också bli brist på mat eller vatten. Här kan du läsa mer om hur du kan skydda dig.
Livsmedel i sig är inget hot. Däremot kan brist på livsmedel och dricksvatten, eller smitta via mat och vatten vara det.

Matförgiftning

Matförgiftning orsakas av bakterier, parasiter, virus eller gifter. Symtom på matförgiftning är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor och feber. Du kan bli sjuk både av mat du ätit på restaurang och mat du tillagat själv. I det senare fallet finns det mycket du själv kan göra för att minska risken.

Så minskar du risken att bli sjuk av maten du hanterar hemma

  • Stoppa in kylvaror i kylskåpet så fort som möjligt
  • Se till att temperaturen i kylskåpet är ca + 4 grader Celsius.
  • Laga inte mat åt andra om du är eller precis varit magsjuk.
  • Tvätta alltid händerna innan du lagar mat.
  • Använd endast rena redskap.
  • Diska redskapen extra noggrant om du skurit kött och kyckling.
  • Torka upp köttsaft med hushållspapper. Använd inte disktrasan.
  • Ställ in tillagad mat i kylen så fort som möjligt.
  • Undvik livsmedel och dricksvatten som är missfärgat, luktar eller smakar fel.

Läs mer om hur du ska hantera olika livsmedel för att minska riskerna att bli sjuk på Livsmedelsverkets webbplats. 

Anmäl alltid om du har blivit matförgiftad

Om du misstänker att du har blivit matförgiftad ska du alltid anmäla detta till miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun. Detta gäller oavsett om maten är inhandlad i butik eller ätits på restaurang eller annan tillställning. Genom att anmäla förgiftningen kan du hindra att andra blir sjuka.
Läs mer om hur smittspårningen fungerar på Livsmedelsverkets webbplats.

Kokningsrekommendationer vid smitta i dricksvattnet

Kommunen kan utfärda kokningsrekommendationer om det finns misstankar om att det kommunala kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk. Då ska du:

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
  • Koka vattnet tills det bubblar kraftigt. Då dör bakterier, virus och parasiter.
  • Spara det kokade vattnet i väl rengjorda kannor, flaskor eller andra behållare och förvara det i rumstemperatur eller svalare.

Läs mer om kokningsrekommendationer på Livsmedelsverkets webbplats.

Brist på mat och vatten – så förbereder du dig

Brist på dricksvatten och livsmedel kan uppstå av olika anledningar som till exempel långvariga strömavbrott eller transportstörningar. Tänk gärna efter hur du skulle klara en vecka utan vatten eller mat. Om du är förberedd kan du klara krisen bättre.

Ha alltid upptappat vatten hemma

Vatten behövs till både dryck och matlagning. Se till att alltid ha upptappat vatten hemma. Beräkna minst tre till fem liter per person och dygn. Vid brist på färskt dricksvatten kan kommunen ställa ut vattentankar. Kontakta din kommun för att ta reda på var.
Läs mer om hållbarhet och förvaring av dricksvatten på Livsmedelsverkets webbplats

Du som har egen brunn

Du med egen dricksvattenförsörjning har själv ansvar för att se till att vattnet räcker och att det har den kvalitet som ställs på dricksvatten. På Livsmedelsverkets webbplats finns information till dig som har egen brunn. Du kan också kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor om du vill veta mer om enskild dricksvattenförsörjning. 

Extralager med lättlagad mat

Handla lite extra av det du brukar äta så att du alltid har ett lager hemma som inte blir för gammalt. Välj matvaror som:

  • Kan tillagas snabbt.
  • Inte behöver så mycket vatten.
  • Kan ätas utan tillagning.
  • Kan förvaras i rumstemperatur.
  • Innehåller mycket energi.

Läs mer om livsmedel vid kris på Livsmedelsverkets webbplats

Uppdaterades
Taggar för denna sida: