Detta är en gammal händelsesida om Regnovädret på Orust 2002 som startade 21 nov 2002

Regnovädret på Orust 2002

Hur klarar en liten kommun ett oväder under sommaren då befolkningen tillfälligt fördubblas? Med hjälp av intervjuer rekonstrueras händelseförloppet.
Uppdaterades

Natten till den 2 augusti 2002 drabbades Orust kommun av ett mycket kraftigt åsk- och regnoväder. Uppemot 2500 blixtar noterades och uppskattningsvis föll det 270 millimeter regn koncentrerat över den västra delen av ön.

Det kraftiga ovädret, med bränder och översvämningar som följd, ledde till några mycket hektiska och påfrestande dygn för räddningstjänsten och kommunens krisledning.

Orust är Sveriges tredje största ö och har omkring 15 000 invånare året runt. På sommaren fördubblas den siffran. Dessutom befinner sig de flesta sommarboende och turister i de värst drabbade områdena.

Hur klarade en relativt liten kommun, som dessutom är en ö, av trycket? Och hur fungerade samspelet med länsstyrelsen och andra aktörer, som till exempel media? Med hjälp av intervjuer rekonstrueras händelseförloppet från de dramatiska dygnen.

Om du vill läsa hela historien kan du ladda ner Krisberedskapsmyndighetens utbildningsserie 2002:1: Åsk- och regnoväder över Orust – tusen och åter tusen frågor (pdf).