Detta är en gammal händelsesida om Terrorattentaten i London som startade 27 jul 2005

Terrorattentaten i London

Strax före klockan nio på morgonen den 7 juli 2005 sprängs tre tunnelbanetåg i centrala London. Vid tiotiden detonerar ännu en bomb, denna gång på en buss. London har utsatts för fyra självmordsbombare inom loppet av en timme.
Uppdaterades

London hade i juli 2005 just utsetts till värd för de olympiska spelen 2012. Samtidigt inleds G8-mötet i Gleneagles i Skottland. Där befann sig hundratals poliser från stadens Metropolitan Police och även landets premiärminister Tony Blair.

Bomber på tre tunnelbanetåg

Runt klockan tio i nio på förmiddagen detonerar plötsligt tre sprängladdningar i Londons tunnelbana. En bomb sprängs på ett tåg nära tunnelbanestationen Aldgate i Londons finansdistrikt. Ett annat tåg är på väg att lämna stationen Edgware Road vid Kensington Gardens när en bomb detonerar ombord. Den tredje bomben sprängs på ett tåg på väg mellan King’s Cross och Russel Square. Det sista tåget befinner sig inne i en djup och trång tunnel. Explosionen på det tåget orsakar betydligt värre materiella skador än de från de andra tågen som befinner sig närmare marknivån.

Elavbrott, brand och en bomb till

Stora delar av tunnelbanan står stilla efter sprängningarna. Brandkåren släcker bränder och ambulanser tar hand om skadade och döda. Ungefär klockan kvart över nio utryms hela Londons tunnelbanesystem. En halvtimme senare sprängs ännu en bomb. Denna gång är det på övervåningen till en buss vid Tavistock Square. Explosionen sker så nära King’s Cross, att räddningsarbetare på plats hör denna fjärde och sista smäll.

London Metropolitan Polices insatsenheter, Special Firearms Unit, sänds ut på stadens gator för att hålla ordning. Enligt obekräftade uppgifter med tillstånd att skjuta misstänkta attentatsmän.

Trafikkaos och störningar

Samma kväll öppnas tunnelbanan igen. Detta på grund av det trafikkaos som uppstått. Störningarna påverkar inte bara allmänhet och pendlare, utan även blåljusmyndigheternas personal som inte kunnat ta sig till arbetet. Genom att öppna kollektivtrafiken igen, försöker myndigheterna minimera attentatens finansiella påverkan på samhället. De vill också visa att staden inte viker sig, utan snabbt kan återgå till det normala.

I attentaten i London den 7 juli 2005 dödas över 50 människor och mer än 750 personer skadas. Anhörigcenter och centret för hantering av avlidna håller öppet i flera månader efter attackerna.

Två veckor efter de första attentaten sker ytterligare försök till liknande terrorattentat i London, men dessa misslyckas. I samband med det skjuts en oskyldig brasiliansk man ihjäl av Special Firearms Unit, ett misstag som polismyndigheten officiellt fick be om ursäkt för.

Händelserna har utretts av brittiska och andra europeiska länders myndigheter.

Informationen kommer från: Krisberedskapsmyndigheten (nuv. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), London Assembly, House of Commons, Intelligence and Security Committee m fl.