Detta är en gammal händelsesida om Utöya och Oslo: Terrorattentaten i Norge 2011 som startade 23 jul 2011

Utöya och Oslo: Terrorattentaten i Norge 2011

Detta är en arkiverad sida om händelserna i juli 2011 då 77 människor miste livet vid ett bombattentat i Oslo och under dödsskjutningar på ön Utöya. Sidan uppdateras inte längre.
Uppdaterades

Fredagen den 22 juli 2011 detonerade en bomb vid regeringskvarteren i centrala Oslo. Några timmar senare började en man skjuta deltagare vid det socialdemokratiska ungdomsförbundets AUF:s sommarläger på ön Utöya utanför Oslo. Sammanlagt dog 77 personer i attentaten, åtta i Oslo och 69 på Utöya. Dessutom blev ett stort antal människor allvarligt skadade. De allra flesta av de döda och skadade var ungdomar.

En norsk medborgare är utpekad för att ha genomfört attentaten, där målet bland annat var att skada regeringen och centrala myndigheter. Rättegången inleddes den 16 april 2012 och den 24 augusti dömde domstolen den åtalade till 21 års fängelse.

Attentaten den 22 juli har drabbat många människor. I Norge bildades en stödgrupp för att ta tillvara överlevares och anhörigas intressen och sköta kontakten med medier.

Den här sidan handlar om hur myndigheter och organisationer har arbetat med stöd till de överlevande och anhöriga. Här hittar du också information om svenska myndigheters och organisationers beredskap inför plötsliga händelser och kriser.

 

Taggar för denna sida: