Så sprids ebola

OBS: Detta är en arkiverad sida om utbrottet av Ebola i Västafrika 2014. Sidan uppdateras inte längre. Risken att smittas är väldigt låg om man inte har haft kontakt med sjuka personer eller sjukvården i de länder där utbrott pågår. Ebola smittar via kroppsvätskor. Bara de som redan är sjuka och har symtom smittar.
Publicerades

De länder som är hårdast drabbade av ebola (Liberia, Guinea och Sierra Leone) utför hälsokontroller på internationella flygplatser och gränsövergångar. Det går inte att utesluta att någon enstaka smittad resenär kan komma till Sverige, men risken att någon annan i Sverige skulle smittas är mycket liten, enligt Socialstyrelsen.

Hur ebola smittar

Smittan är inte luftburen och sprids inte ute i samhället vid vanliga sociala kontakter eller från personer som är smittade men inte fått symtom. Ebola smittar genom kontakt med kroppsvätskor som till exempel blod, diarré och kräk från person som har sjukdomen och har utvecklat allvarliga symtom.  Viruset smittar via slemhinnor som mun och öga men kan inte ta sig genom hel, oskadad hud.

Sjukdomen smittar vid nära kontakt med sjuka personer, vanligen när de vårdas i hemmet eller på sjukhus utan att skyddsåtgärder finns på plats.

Symtom för ebola

Symtomen för ebola visar sig inom 2–21 dagar efter att man har blivit smittad. De liknar influensasymtom med hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor. Kräkningar, diarré, och buksmärtor. Hos svårt sjuka kan blödningar uppstå, så kallad blödarfeber.

Bra att veta om ebola               

En infekterad person smittar inte innan hen har börjat få symtom, exempelvis feber eller andra influensaliknande symtom.

Risken att smittas ombord på flygplan är mycket låg. Personer med ebola är vanligen för sjuka för att resa och smittan sprids inte genom luften.

Om du nyligen har besökt de drabbade länderna i Västafrika och får feber inom tre veckor efter hemkomsten eller om du skulle komma i kontakt med någon som nyligen varit i dessa länder och personen fått feber ska du ringa 1177 Vårdguiden för rådgivning.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden och Socialstyrelsen

Taggar för denna sida: